واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: المانیتور: آیا نابرابری اقتصادی در دولت روحانی افزایش یافته است؟+نمودار
وبسایت المانیتور در گزارشی به بررسی شرایط حاکم بر اقتصاد ایران پرداخت.
به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان وبسایت المانیتور در گزارشی نوشت: ماه گذشته مرکز آمار ایران گزارشی در خصوص افزایش نابرابری اقتصادی در ایران در سال 1393 (مارس 2014 تا 2015) منتشر کرد. این اخبار برای "حسن روحانی،" رئیس جمهور ایران -- که به دلیل ارائه برنامه اصلاحات اقتصادی و بهبود نیافتن وضع زندگی مردم عادی از جانب مخالفان مورد انتقاد قرار گرفت—خوشایند نبود.
به نوشته المانیتور، دولت روحانی به دلیل تغییر روند اقتصاد کشور و ثبت رشد اقتصادی 3 درصدی در سال 2014 مورد توجه واقع شده است. این درحالیست که رشد اقتصاد ایران سال گذشته ثابت باقی مانده بود. گزارش دیگری که بوسیله مرکز آمار ایران منتشر شد حاکی از افزایش 0.5 درصدی میزان بیکاری و رسیدن آن به 11 درصد است. بر اساس این گزارش، ایران در سال 2016 باید در انتظار نرخ رشد 5 درصدی باشد. اما با توجه به افزایش نابرابری اقتصادی در سال 2014، زمانی که کشور رشد اقتصادی 3 درصدی را در پرونده خود ثبت می کند، پرسش هایی مطرح می شود که آیا در دولت روحانی رشد اقتصادی به صورت عادلانه یا ناعادلانه پیش می رود؟
نتایج یک بررسی دقیق تر از این گزارش در سال 2014 نشان داد در حوزه "مصرف شخصی،" رشد اقتصادی کاملا نابرابر بوده است. برخلاف سرانه تولید ناخالص داخلی که در سال 2014، 1.5 درصد افزایش یافت، متوسط مصرف سرانه 1.5 درصد کاهش یافت. مهم تر اینکه میزان کاهش در گروه های کم درآمد بالاتر بود. نمودار زیر درصد رشد مصرف سرانه را در سال 1392 تا 1393 نشان می دهد.
همچنین نتایج این بررسی نشان داد فقر در سال 2014 در مقایسه با 4 سال قبل از آن افزایش یافته است. در کلِ کشور، 6.21 درصد از جمعیت زیر خط فقر زندگی می کنند (یعنی درآمد روزانه این افراد از 5 دلار کمتر است) که این میزان 4.41 درصد در مقایسه با سال 2012 افزایش یافته است. بر اساس این گزارش، بیشتر این افراد فقیر در مناطق روستایی زندگی می کنند. در سال 2014، 9.27 درصد از جمعیت روستایی کشور فقیر بودند.
وبسایت المانیتور در ادامه این گزارش نوشت: نابرابری همانند دیگر شاخص های اقتصادی همچنان در نوسان است. در 30 سال گذشته، در نصف بیشتر زمانهایی که شاهد افزایش نابرابری اقتصادی بوده ایم، یک سال بعد این مسئله با کاهش همراه بوده است. نمودار زیر شاخص جینی (Gini) را در ایران نشان می دهد. جینی شاخصی اقتصادی برای محاسبه توزیع ثروت در میان مردم است.
بالا بودن این ضریب در یک کشور نشان دهنده بالا بودن اختلاف طبقاتی و نابرابریِ درآمدی در آن است. به نظر می رسد هر زمان که درآمدهای نفتی منجر به رشد اقتصادی می شود، نابرابری اقتصادی نیز افزایش می یابد.
۲۵ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۳:۲۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]