واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: حاشیه نگاری قبل از وقوع؛ چند نکته از معنی جشنواره فیلم فجر سی و چهارمین جشنوراه فیلم فجر با این امید آغاز می شود که این بهار سینمای ایران پر شکوفه باشد.
۱۳۹۴ دوشنبه ۱۲ بهمن ساعت 11:21
به گزارش خبرنگار فرهنگی پانا، سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر با برگزاری آیین افتتاحیه ای در سالن تالار وحدت شب گذشته به طور رسمی کار خود را آغاز کرد. این مراسم که طبق گفته محمد حیدری دبیر آن قرار نبود سخنرانی داشته باشد، در نهایت طبق گفته های مجید برزگر کارگردان مراسم پیش رفت که در مصاحبه خود قبل از شروع مراسم از سخنرانی دست کم دو تن از مسئولان سینمایی کشور خبر داده بود و مهمانان مراسم را پای گفته های سینمایی وزیر فرهنگ و رئیس سازمان سینمایی نشاند. این آیین که در آن یادی از شهید سیاح طاهری شد، از رضا کیانیان، محمد مهدی دادگو، مهدی فخیم زاده و رویا تیموریان تقدیر به عمل آمد و جوایز بخش پوستر و عکس و سایر اقلام تبلیغاتی در آن اعطا شد، انتقاداتی را هم به دنبال داشت. از جا ماندن برخی خبرنگاران پشت درهای تالار وحدت گرفته تا معطل ماندن 40 دقیقه ای نیکی کریمی و ترک محل توسط او.
این جشنواره با سال های قبل تفاوت های عمده ای نیز دارد. بهار سی و چهارم فجر در حالی کار خود را از امروز آغاز کرده است که هنوز در مرحله آزمون و خطا قرار دارد. هنوز به روال مشخصی در نحوه برگزاری و ساده ترین نکات از جمله چیدمان جدول نمایش فیلم ها به نحوی که شرایط یکسان و برابری برای همه آثار فراهم شود و از امتیازات و امکانات جشنواره ای شدن بهره ببرند، نرسیده است.
اضافه شدن کاخ مردمی که محلی برای دیدار و تعامل نظر هنرمندان با عموم مردم را فراهم کرده از ابتکارات جشنواره امسال است که به معرض آزمون و خطا گذاشته می شود. با این حال به نظر می رسد انتخاب عبارت "کاخ مردمی" نیز خود جای تامل دارد.چراکه اگر قرار است سینمای ملت میزبان عموم مردم از قشرهای مختلف باشد، به کار بردن تعبیر کاخ، جز فاصله انداختن میان طبقات مرفه جامعه با طبقاتی نیست که سینما را دوست دارند اما نیازهای روزمره شان توان قرار دادن این هنر در سبد فرهنگی خانواده را از آن ها گرفته است. لازم است به این نقد قیمت بیشتر بلیط هر فیلم نسبت به سایر سینماها را نیز علاوه کرد. ضمن این که پردیس سینمایی ملت الزاما باکیفیت ترین و بهترین سالن سینمایی پایتخت نیست و دسترسی چندان مناسبی هم برای عموم مردم ندارد و در منطقه پرترددی هم واقع نشده است. از طرفی به لحاظ خبری سردرگمی هایی را برای رسانه ها به دنبال داشته است. چراکه علیرغم برگزاری نشست های خبری در کاخ اصلی جشنواره(برج میلاد) تردد و حضور عوامل و بازیگران فیلم ها و رویدادهای خبری در سینما ملت، رسانه ها را ملزم می کند تا برای از دست ندادن این جریانات نیروهای خود را در این پردیس نیز مستقر سازند.
یکی دیگر از ابتکارات یا بهتر بگوییم اتفاقات خوب جشنواره فیلم فجر امسال را نیز باید در اضافه شدن بخش ویژه ای برای انیمیشن بدانیم. شرکت 8 فیلم سینمایی انیمیشن در جشنواره فیلم فجر سی و چهارم به خودی خود قابلیت ها و ظرفیت های فیلمسازان این عرصه را به نمایش می گذارد. زیرا تولیدات انیمیشن به دلیل زمانبر و پر هزینه بودن معمولا سالانه از تعدادی محدود فراتر نمی رود و شرکت یکباره 8 اثر با مضامین و مفاهیم متعدد دینی و مذهبی، ملی و موضوعات روز حکایت از ضرورت توجه ویژه به این بخش دارد که با در نظر گرفتن بخشی ویژه نمایش این آثار به این مهم توجه شده اما کارگردانان و تهیه کنندگان انیمیشن های سینمایی حاضر در جشنواره عمدتا نسبت به عدم نمایش آثار خود در کاخ جشنواره، عدم برگزاری نشست خبری و نقد و بررسی و فضای گفتمانی برای تحلیل آثارشان، همچنین عدم اختصاص سیمرغ به این بخش و حوزه های مشترک با فیلم های سینمایی رئال نظیر صداگذاری، کارگردانی و.... گلایه دارند. آن ها معتقدند که حضور یا عدم حضور آثار انیمیشن در جشنواره زمانی با هم تفاوت خواهد داشت که این آثار فرصت دیده شدن بیابند و بتوانند آینده اکران خود را با توجه به دریافت بازخوردهای مردم و منتقدان در این بهار سینمایی پیش بینی کنند.
از اتفاقات دیگر جشنواره در دوره سی و چهارم برگزاری پی در پی نشست های خبری در برج میلاد است که به زمان صبح تا ظهر موکول شده است و نمایش فیلم ها از ساعت 14 در سالن اصلی آغاز می شود. این اتفاق اگرچه باعث تخصصی تر پیش رفتن هر بخش شده است؛ به گونه ای که خبرنگاران در فضای منسجم و منظم تر می توانند پوشش مناسبی از جشنواره داشته باشند، مخاطبان فیلم های سودای سیمرغ از ساعت 18 راهی کاخ جشنواره خواهند شد و مخاطبان خاص فیلم های مستند و نگاه نو نیز از ساعت 14 به تماشای آثار دلخواهشان می نشینند، اما این موضوع به تبع میزان مخاطبان اتفاقی و گذرای فیلم های شرکت کرده در جشنواره را کاهش می دهد. در حالی که در معرض دید قرار دادن یک پدیده خود یک تکنیک و شم رسانه ای برای افزایش میزان مخاطبان آن است و این ویژگی از جشنواره امسال گرفته شده است. از طرفی برگزاری نشست های خبری در بازه زمانی صبح تا ظهر فردای نمایش فیلم ها کار عوامل و دست اندرکاران را به واسطه دو مرتبه حضور به فاصله ای کوتاه در برج میلاد کمی سخت می کند. هرچند آن ها که برای شنیدن نقد و نظرات اهالی رسانه و منتقدان شوق داشته باشند این اتفاق را یک فرصت تلقی خواهند کرد.
جشنواره فیلم فجر امسال افتتاحیه خود را در فضای تالار وحدت برگزار کرد تا به نوعی عرق تئاتری دبیرش نیز مورد تاکید قرار بگیرد! البته جدا از این تعبیر مطایبه آمیز جای طرح این سوال است که اگر برج میلاد محل مناسب و درخوری برای برگزاری همایش ها و مراسم های مهم است، به عنوان حسن مطلع جشنواره سی و چهار در برگزاری آیین افتتاحیه انتخاب نشده و اگر هم محل مناسبی نیست اساسا چرا جشنواره فیلم فجر در این مکان برگزار می شود و به محلی دیگر کوچ نمی کند؟!
سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر همچنین پوستر متفاوتی نسبت به دوره های قبل دارد. پوستری که تصویر زنده یاد خسرو شکیبایی یکی از چهره های ماندگار سینمای ایران را دربرگرفته است که هنگام رونمایی و چند روزی پس از آن هنوز به طور دقیق نمی دانستیم چه کسی آن را طراحی کرده است! که به هر حال در این باره نیز شفاف سازی صورت گرفت.
این دوره از جشنواره ابتکارات و رویدادهای جدید دیگری نیز دارد که بخشی از آن ها از دل برگزاری سر بر خواهد آورد و برخی از آن ها هم برای پرهیز در اطاله کلام از یادداشت جامانده است. با این وجود امید است تا این بهار سینمای ایران نیز مثل سال های قبل جوانه بزند، چهره های جدیدی را معرفی کند که آینده ای درخشان با فیلم هایی جهانی را نوید خواهند داد و یکسال آنی گیشه در سومین سال دولت تدبیر و امید تکانی بخورد، سرمایه های بخش خصوصی به بدنه سینما تزریق شود و به وعده ها جامه عمل پوشانده شود!
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]