واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: توسعه سیستم حمل و نقل ترکیبی یک اولویت
عضوکمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم لحاظ تقویت بخش حمل و نقل ریلی در بودجه سال ۹۵ گفت: باید در همه بخش ها مانند جاده ،دریا، ریل و هوایی بطور متناسب کار شود.
کد خبر: ۵۶۴۴۱۳
تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۳ - 30 January 2016
توسعه سیستم حمل و نقل ترکیبی یک اولویت اقتصادی/تقویت بخش حمل و نقل ریلی در بودجه سال 95 لحاظ شود
محمد سقایی درگفت وگو با خبرنگارخبرگزاری خانه ملت، با تأکید بر لزوم تقویت بخش حمل و نقل ریلی کشور گفت: توسعه ناوگان ریلی کشور می تواند عاملی برای کاهش مصرف انرژی باشد و همچنین از عوامل کاهش تصادفات جاده ای است و نباید فراموش کرد به دلیل عملکرد ضعیف در بخش حمل و نقل ریلی، میزان تصادفات جاده ای کشور بالا است.
نماینده مردم استهبان و نی ریز در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آمار تصادفات جاده ای گویا این مطلب است که نسبت به کشورهایی مانند آلمان و ترکیه میزان تصادفات جاده ای در کشور بالا است به نحوی که میزان تصادفات و مرگ و میر ناشی از تصادفات جاده ای ایران حدود سه برابر ترکیه است.
سقایی گفت: در صورت اینکه آمار تصادفات جاده ای همچنان ادامه داشته باشد نیروی انسانی کشور از دست می رود که این تبعات اجتماعی و اقتصادی به همراه خواهد داشت و از طرفی نباید فراموش کرد مصرف انرژی در حمل و نقل جاده ای زیاد است.
مقام معظم رهبری روی توسعه و تقویت حمل و نقل ریلی تأکید ویژه دارند
وی با اشاره به بندهای 24 و 25 سیاست های کلی برنامه ششم توسعه ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری افزود: مقام معظم رهبری روی توسعه و تقویت حمل و نقل ریلی تأکید ویژه دارند بنابراین باید در برنامه ها و بودجه های سنواتی حداکثر توجه به این موضوع صورت گیرد.
سقایی ادامه داد: انشاءالله، امیدواریم تقویت بخش حمل و نقل ریلی در بودجه سال 95 لحاظ شود؛اما باید پذیرفت دولت ها به اندازه کافی سرمایه گذاری در بخش ریلی انجام نداده اند،البته سرمایه گذاری در توسعه شبکه راه آهن نیاز به زمان دارد.
وی گفت: تأکید مقام معظم رهبری روی موضوع تقویت حمل و نقل ریلی در سیاست های کلی برنامه ششم توسعه به این دلیل است که مجلس و دولت باید حداکثر فعالیت خود را در این زمینه انجام دهند.
سقایی در تشریح مزیت های توسعه حمل و نقل ریلی کشور تاکید کرد:در صورت توسعه راه آهن به عنوان کم خطرترین وسیله حمل و نقل زمینه صرفه جویی در موضوع اختصاص یارانه به حمل و نقل فراهم می شود،البته در حال حاضر می توان از فاینانس برای تسریع در توسعه بخش حمل و نقل ریلی استفاده کرد.
وی افزود: در عسلویه با توجه به تولیدات قابل قبول صنعتی حمل ونقل ریلی وجود ندارد و حتی در بندر شهید رجایی که از ظرفیت بالایی در تخلیه و بارگیری برخوردار است اما متناسب با آن بخش حمل و نقل ریلی توسعه نیافته است.
سقایی افزود: باید در همه بخش ها مانند جاده ،دریا، ریل و هوایی بطور متناسب کار شود و به عبارتی باید به سیستم حمل و نقل ترکیبی توجه شود.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی یادآور شد: به موضوع حمل و نقل ترکیبی توجه نشده است به طور مثال علی رغم تقویت توسعه بنادر و فراهم شدن شرایط تخلیه بار در بندر شهید رجایی، بارها در ادامه مسیر حمل و نقل زمینی به سایر مناطق با مسئله روبرو هستند و این موضوع باعث رشد تصادفات جاده ای خواهد شد بنابراین با توجه به نیاز به توسعه صادرات در پساتحریم بنابراین دربخش حمل و نقل ریلی باید سرمایه گذاری بیشتری انجام شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]