واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
اصولا قد یکی از مولفه ها و خصوصیاتی است که عوامل بسیار متعددی در مقدار آن دخیل هستند و در راس آنها ارث و نژاد قرار دارد. سایر عوامل موثر با اهمیت عبارتند از: جنس، تغذیه و فعالیت بدنی.
آیا می توان تخمین زد که قد یک کودک یا نوجوان بعد از بلوغ چقدر خواهد شد؟
بلی. جداول و نمودارهایی تهیه شده اند که می توان بر اساس آنها قد نهایی یک کودک یا نوجوان را پس از بلوغ با دقت نسبتا خوب تخمین زد.
برای مثال در یک خانواده اگر قد مادر 167 سانتیمتر و قد پدر 173 سانتیمتر باشد طول قد نهایی پسر خانواده پس از بلوغ بطور متوسط 5/171 سانتمیتر خواهد شد.
اگر بخواهیم طول قد را با دقت حدود 95% تخمین بزنیم بایستی به عدد بدست آمده مقدار 5/8 اضافه و کم نمائیم. بدین ترتیب قد این پسر بعد از بلوغ به احتمال 95% در محدوده 163 تا 180 سانتیمتر خواهد بود. هدف از از تخمین قد نهایی فرد این است که در صورتیکه قد شخص کمتر از حد معمول برآورد شود می توان با تجویز برخی از داروها قد وی را کمی افزایش داد.
پسر من در سن 10 سالگی جثه متوسطی داشت و حتی کمی چاق بود اما در حال حاضر که 14 سال سن دارد اگر چه بلند قد شده است ولی در مقابل لاغر شده است آیا این مسئله به دلیل سوء تغذیه یا اختلال دیگری است؟
معمولا خیر. در دوران بلوغ سرعت افزایش قد کمی بیشتر از افزایش وزن است و به همین دلیل تقریبا تمامی نوجوانان با رسیدن به سن رشد قدی کمی لاغر به نظر خواهند رسید ولی بتدریج با کاهش سرعت رشد قد و تغذیه مناسب، وزن و جثه شان به حد عادی خواهد رسید. البته زمانی شخص کم وزن و لاغر تلقی می شود که نسبت وزن به قد آنها کمتر از حد معمول باشد. به عنوان یک قاعده کلی اگر فرزندتان از تغذیه خوب برخوردار است و شاداب و سرحال است و ناراحتی خاص دیگری ندارد، لاغری وی طبیعی است نگران نباشید. اما اگر علائم و ناراحتی های دیگری نظیر تپش قلب، تعریق غیر معمول و فراوان، عدم تحمل گرما و غیره دارد بهتر است به یک پزشک مراجعه نمایید.
من پسری 14 ساله هستم و اگر چه قدم بلند شده است ولی دست و پاهایم بیش از تنه بلند شده است و یک ظاهر ناخوشایند پیدا کرده ام علت آن چیست و آیا نیاز به درمان دارد؟
تا اواسط بلوغ سرعت رشد اندام (دست و پاها) بیشتر از تنه است اما به مرور زمان تنه نیز رشد مناسب خود را خواهد کرد و در حوالی 15 تا 18 سالگی نسبت آنها به حد طبیعی (تقریبا 1 به 1) خواهد رسید و نبایستی نگران این مسئله باشید.
من پسری 13 ساله هستم و نسبت به هم سن و سالان خود کوتاه قدتر هستم و هنوز علائم بلوغ نیز در من ظاهر نشده است علت آن چیست و چکار بایستی انجام دهم؟
اصولا سه نوع کوتاه قدی وجود دارد. یکی ارثی یا خانوادگی و دوم تاخیر سرشتی رشد و دیگری مرضی یا غیر عادی. در کوتاه قدی ارثی پدر و مادر نیز کوتاه قد هستند و سرعت رشد قد نیز در حد طبیعی است و شخص در سن معمول و طبیعی بالغ می شود. در تاخیر سرشتی رشد (Constitutional delay of growth) قد نوجوان نسبت به هم سن و سالان خود بسیار کمتر است و در ضمن دیرتر بالغ می شوند ولی در نهایت قد آنها رشد کافی پیدا کرده و تقریبا به اندازه هم سن و سالان خود می رسند (حوالی 15 تا 19 سالگی). برای افتراق این حالات از یکدیگر علاوه بر سابقه خانوادگی و نحوه رشد در دوران کودکی، نیاز به بررسی سن استخوانی شخص است. پزشک با درخواست رادیوگرافی (از مچ دست و یا زانو) و مشخص کردن سن استخوانی به طبیعی یا غیر طبیعی بودن کوتاه قدی شما پی خواهد برد و در صورت لزوم اقدامات مناسب را انجام خواهد داد. این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد
9 بهمن 1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دکتر سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]