واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: آلودگی اصفهان قهوهای است/4 عامل تشدید آلودگی هوا
یک متخصص بهداشت محیط با اشاره به ورود ریزگردهای آلاینده از شرق و شمال شرق همچنین صنایع مستقر در غرب و جنوب غربی اصفهان گفت: سالانه 970 نفر بهعلت وجود ریزگردهای کوچکتر از 2.5 میکرومتر که به ریزگردهای «PM2.5» معروف هستند جان خود را در این کلانشهر از دست میدهند.
آفتاب : «یعقوب حاجیزاده» عصر دیروز در نشست تخصصی کنترل آلودگی هوا و محیطزیست کلانشهر اصفهان اظهار کرد: با توجه به آلایندههایی که از شرق و غرب، کلانشهر اصفهان را مورد هجوم قرار میدهند همچنین آلایندگی 100هزار خودروی فرسوده، میتوانیم بگوئیم در اصفهان هوای چندان خوبی نداریم.
وی افزود: در استانداردهای تعریف شده از دیگر کشورها عقب هستیم و نیاز داریم تا استانداردها را بازبینی و بازنویسی کنیم. هماکنون نیمی از روزهای سال سطح PM2.5 در سطح استاندارد قرار دارد و این آمار به این معناست که نیمه دیگر سال که عموماً در فصل سرد قرار دارد سطح این فاکتور بیشتر از سطح مجاز است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ادامه داد: استاندارد سازمان بهداشت جهانی برای PM2.5 مرز عدد 10 تعریف شده است در حالی که میانگین این فاکتور در ایران حدود 30 واحد است و این موضوع نشان میدهد استانداردهای ما چندان به روز نیست.
حاجیزاده افرود: به ازای وجود هر 10 میکروگرم بر متر مکعب ریزگردهای PM2.5 در هوای شهر احتمالاً 6 ماه از عمر شهروندان کم میشود و این مسأله نشان میدهد که استاندارد 30 برای ریزگردها شرایط مطلوبی را به وجود نخواهد آورد.
وی با اشاره به آمارهای متناقض از سهم هر آلاینده در آلودگی هوای اصفهان گفت: مطالعات دقیق و منسجمی در اینباره انجام نشده اما با توجه به شرایط مشابه میشود حدس زد 50 درصد آلودگی اصفهان از خودروها نشأت میگیرد.
این محقق آلودگی و محیطزیست ادامه داد: 30 درصد آلودگی اصفهان بهعلت فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی شهر است. تاکسیها و اتوبوسهای فرسوده بهعلت ساعتهای کاری طولانی بسیار در آلودگی هوا موثر هستند.
آلودگی هوا موجب دیابت و چاقی
همچنین «رویا کلیشادی»، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اظهار کرد: الگوی بیماریهای امروز تغییر کرده و نگرانی جوامع علمی از شیوع بیماریهای واگیردار به بیماریهای غیرواگیردار تغییر کرده است. بیماریهای غیرواگیری مثل دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی، تنفسی و انواع سرطان از این دستهاند.
وی ادامه داد: این بیماریها عموماً درمان نمیشوند و راه مبارزه با این بیماریها پیشگیری است. تغییر در سبک زندگی و آلودگیهای محیطزیست موجب تأثیرات منفی بر روند رشو و نمو، بیماریها و جهشهای ژنتیکی، مقاومت در مقابل انسولین و دیابت، آسیب به دیوارههای داخلی رگ، کمخونی و سرطان خون، چاقی، کمبود ویتامین D، نقص خود ایمنی سیستم اعصاب و بسیاری بیماریهای دیگر میشود.
به گزارش ایسنا، این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: در مقابله با آلایندههای PM2.5 همه اندامهای بدن تحتتأثیر قرار میگیرند. تأثیراتی که میتواند باDNA به نسلهای بعدی منتقل شود. تمام این عوارض بخشی از عوارض شناخته شده است و بیتردید بعد وسیعی از این عوارض هنوز شناخته نشده است.
همچنین «حمیدرضا قلمکاری»، عضو هیئت نمایندگان اتاق بارزگانی اصفهان با اشاره به ضرورت توجه فعالان اقتصادی به حفظ محیطزیست گفت: پدیده آلودگی محیطزیست با قدمتی 300 ساله با انقلاب صنعتی متولد و تاکنون بهعنوان اصلیترین دغدغه بشر به حیات خود ادامه داده است.
وی با اشاره به برنامه ششم توسعه ادامه داد: بسیاری از کشورهای توسعهیافته برخی صنایع آلاینده را با وجود سودآوری بالا کنار گذاشتهاند، بهعنوان مثال فولادسازی در بسیاری از کشورها به این سادگی نیست و کارخانههای فولادسازی زیر نظارت و فشارهای بسیار سنگین از سوی سمنها و دولت قرار دارند.
این فعال اقتصادی چهار عامل را موجب تشدید آلودگی دانست و گفت: افزایش تعداد و وسعت شهرها، ترافیک شهری، توسعه نامتوازن اقتصادی و افزایش مصرف سوخت از جمله کاتالیزورهای روند رو به رشد آلودگی هستند.
چشمههای اصلی آلودگی را هدف قرار بدهیم
همچنین«حمید ظهرابی»، مدیرکل حفاظت از محیطزیست استان اصفهان اظهار کرد: میانگین سطح ذرات PM2.5 در اصفهان تا چندی پیش بالای 50 واحد و حالا پس از هدف گرفتن سرچشمههای آلودگی به کمتر از 34 رسیده است.
وی ادامه داد: تولید و توزیع بنزینهایی با استاندارد یورو 4، که کمتر از 50 واحد در یک میلیون گوگرد، 35 درصد آروماتیک، یک درصد بنزن و عدد اکتان 91 تا 95 هستند از گلوگاههای تاثیرگذار کاهش آلودگی است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست اصفهان با ابراز خرسندی از تغییر بنیادی و افزایش شدت برخورد دادگستری و سازمانهای قضایی کشور بعد از بیانات رهبر کبیر انقلاب ادامه داد: نظارت سختگیرانه بر صنایع، گرد و غبار و اصلاح استاندارد سوخت از مهمترین موارد مورد توجه این سازمان است.
ظهرابی افزود: ارتقاع تکنولوژی در صنعت و استفاده از شاخصهای تخصصی آلودگی برای پایش آلودگی شهری صنعتی همچون اصفهان از ملزومات آینده است.
همچنین «احمد خاتونآبادی»، استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان با ابراز نگرانی در خصوص وضعیت آلودگی هوای اصفهان اظهار کرد: جایابی غلط صنایع آهن، فولاد و پتروشیمی همچنین قرارگیری شهر اصفهان در ارتفاع فرودست جغرافیایی و محاط شدن در میان کوهستان موجب شده این شهر مستعد حفظ آلودگی در خود باشد.
وی ادامه داد: بارگذاری بیش از حد فشار بر محیط طبیعی اصفهان موجب ناپایداری این زیست بوم شده است. همچنین فعالیت برخی صنایع در اصفهان باعث شده برخلاف آلودگی خاکستری تهران که نشان از آلودگی خودروهاست، اصفهان در میان آلودگی قهوهای رنگی قرار گیرد که نشان از آلودگی صنعتی است.
این عضو جمعیت پیام سبز با ابراز تأسف از تاراج خاک کشور و قاچاق خاک به کشورهای دیگر گفت: خاکهای غنی از سرب و کادمیوم تالاب گاوخونی پس از خشک شدن، خود به معضل تبدیل میشوند و با حرکت به سمت شهر و نفوذ در ریه موجب انواع بیماریها میشوند.
خاتونآبادی ادامه داد: نگاه صرفاً تکنوکرات و فنگرایانه علاوهبر عدم تفکر سیستمی و عدم وجود جهانبینی ارزشی بر طبیعت که پس از انقلاب صنعتی رواج پیدا کرد از ایرادات وارد روند توسعه است که به زیست بوم آسیب جدی وارد میکند.
وی خاطرنشان کرد: شهر مکزیک که روزی آلودهترین شهر جهان لقب گرفته بود در سال 2011 به پاکترین شهر جهان بدل شد و این تجربه جهانی نشان میدهد راه حل وجود دارد و تنها نیاز به درایت و همکاری همه افراد جامعه وجود دارد.
تاریخ انتشار: ۰۱ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]