تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 17 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بدانيد كه بدترين بدها، علماى بدند و بهترين خوبان علماى خوبند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851411001




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چرا قراردادهای جدید نفتی باید محرمانه بماند؟


واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
چرا قراردادهای جدید نفتی باید محرمانه بماند؟
رونمایی از قراردادهای جدید نفتی، موجی از انتقادات جدی را رهسپار طبقات میانی و فوقانی ساختمان اصلی وزارت نفت ایران کرده، چرا که اتکای همه این انتقادات به مفاد این قراردادها برپاشنه زیرسوال رفتن منافع ملی در بند بند این قرارداد ها، به گردش درآمده است.

خبرگزاری فارس: چرا قراردادهای جدید نفتی باید محرمانه بماند؟



به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری فارس به نقل از نسیم، "استثمار بزرگ، به مذبح بردن منافع کلان کشور در جنگ نرم، بازگشت به شرایط پیش از ملی شدن صنعت نفت و استیلای 25 ساله شرکت های خارجی برمنابع نفت وگاز کشور، آن هم درست در آستانه 38 سالگی سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی." اینها واژگانی بس پرمعنا بوده که گویی با قرارگرفتن در کنار یکدیگر، قرار است پیامی به غایت مهم را از درون عمق شرایط لحاظ شده درقرارداد های جدید نفتی ایران مخابره کنند؛"منافع ملی با قراردادهای جدید وزارت نفت درخطر است."

وزارت نفت ایران در آذرماه امسال، نسل جدید قراردادهای بیع متقابل را در مقابل دیدگان تعداد زیادی از مدیران و دست‌اندرکاران صنعت نفت شرکت های خارجی به نمایش گذارد.

این وزارتخانه، هدف از رونمایی قراردادهای جدید نفتی را افزایش بازیافت و برداشت نفت از میادین نفت و گاز عنوان کرده و اعلام داشته که مدل قراردادها برای شرکای بین المللی دارای جذابیت بوده و در عین حال، شرایط برد - برد را برای شرکت ملی نفت و طرف های قراردادی آن، ایجاد می کند.
رونمایی از قراردادهای جدید نفتی، موجی از انتقادات جدی را رهسپار طبقات میانی و فوقانی ساختمان اصلی وزارت نفت ایران کرده، چرا که اتکای همه این انتقادات به مفاد این قراردادها بر پاشنه زیر سوال رفتن منافع ملی در بند بند این قرارداد ها، به گردش درآمده است.

هیئت وزیران درجلسه 8/7/1394 به پیشنهاد وزارت نفت و به استناد جز (3) بند (ت) ماده (3) و ماده (7) قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت - مصوب 1391- شرایط عمومی، ساختار و الگوی قراردادهای بالادستی نفت و گاز را تصویب کرد که این مصوبه در مورخ 11/8/1394 توسط معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شده است.

با این حال، نتایج یک بررسی درمتن شرایط عمومی قراردادهای بالادستی نفت وگازنشان داده که این قراردادها، دستکم دارای اشکالات اساسی گسترده بوده است.

"به چالش کشیده شدن مالکیت ملی"،"نقض قانون اساسی وقوانینی بالادستی"،"رنگ باختن تولید صیانتی"،"زیرو شدن قاعده مهم فقهی نفی سبیل"، "وجود ابهامات حقوقی فراوان" و "ارایه امتیازهای ویژه به شرکت های خارجی"در واقع رئوس اشکالات 21 گانه ای بوده که در بررسی شرایط عمومی قرارداد هابه تصویرکشیده است.

هر چند که این وزارتخانه با ضمیمه کردن واژه"محرمانه"به این قراردادها، اجازه سرک کشیدن و بررسی جزییات آن را از دست اندرکاران دلسوز کشور سلب کرده است.

رنگ باختن تولید صیانتی درقرارداد های جدید
پرواضح است، تولید غیرصیانتی نفت همواره از دیرباز تا اکنون، یکی ازچالش‌های جدی صنعت‌ نفت بوده، بنابراین مهمترین اقدام برای افزایش ضریب بازیافت وتولید صیانتی، تزریق گاز کافی به میادین نفتی است.

برنامه پنجم توسعه، وزارت نفت را موظف ساخت تا طرح صیانتی مخازن روزانه حدود 200 میلیون متر مکعب گاز به مخازن تزریق کند اما همواره میزان گاز تزریقی به مراتب کمتر از این مقدار بوده است. ایجاد توازن در نظام عرضه و تقاضای گاز درکشور هم همواره به دست اندازی جدی فراروی  مسئولان صنعت نفت و گاز کشور مبدل شد که این امر هم خود بر عدم تحقق چالش از بیش گفته پافشاری می کند.

صرفنظر از پرداختن بیشتربه جزییات موارد فوق، اما باید پذیرفت که در بررسی قراردادهای جدید نفتی دوباره موضوع "عدم تولید صیانتی" به شدت پر رنگ شده که درصورت تداوم این امر، نتیجه ای جز افزایش بلند مدت خام فروشی درکشور،پشت کردن به اقتصاد مقاومتی، فقدان توجه به صنایع پایین دستی و عدم مقاومت در برابر تکانه های اقصادی دنیا برای اقتصاد کشور در برنخواهد داشت.

در بند ث ماده 3 مصوبه هیأت وزیران، دستمزد شرکت فعال، متناسب با شرایط و تولید اضافی در هر طرح برای ایجاد انگیزه در طرف دوم قرارداد گنجانده شده که در عمل، یعنی تشویق برای تولید غیر صیانتی.
بدیهی است، شرکت‌های خارجی و پیمانکار داخلی که در واقع تحت سیطره آنها به فعالیت مشغول خواهد شد، به دنبال بیشینه سازی منافع خویش، یعنی افزایش درآمدهای نفتی بوده، بنابراین مهمترین دغدغه آنها دستیابی به بیشترین رقم تولید است.

از آنجایی که مخازن نفت و گاز کشور در سال‌های نخستین بهره‌برداری، دارای بیشترین بازدهی دربهره برداری بوده، بنابراین،شرکت خارجی ازفرصت پیش آمده برای تحقق اهداف خویش ازهیچ  عملی فروگذار نخواهد کرد.
موید این امر همچنین بند ب ماده 6 مصوبه هیأت وزیران درخصوص امتیاز تشویقی تحت عنوان Fee Per Barrel بوده که این امر نیز مشوق تولید غیرصیانتی توسط شرکتهای خارجی طرف دوم قرارداد خواهد بود.
براساس آمار های رسمی، ضریب برداشت از چاهها و مخازن نفت و گاز ایران در شرایط کنونی به طور متوسط حدود 24 تا 25 درصد بوده که این بدان معناست با فناوری های موجود کشور، تنها  یک چهارم مخازن نفت و گازقابل برداشت است.
دلیل این امر، توپولوژی زمین و شکل مخازن،عمق زیادچاهها، قدیمی بودن فناوری برداشت در کشور و از همه مهتر تولید غیرصیانتی است.

در ایران به دلیل اینکه بسیاری از میادین در نیمه عمر خود بوده، اجرای سیاست های تولید صیانتی ضرورت دارد اما به علت هزینه‌ی بالا و حصول نتیجه در بلند مدت، این مراحل چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
به عبارت دیگر در بیشتر میادین نفتی، نفت فقط به صورت طبیعی استخراج می شود و از آن جایی که ضریب بازیافت نفت در ایران زیر 30 درصد است، بیش از 70 درصد نفت موجود در مخزن برای همیشه غیرقابل استحصال باقی می ماند.
سیاستی که سال ها در صنعت نفت کشور اجرایی شده و دوباره با رونمایی ازقراردادهای جدید نفتی و گنجاندن بند مذکور، بیم آن می رود که طرح تولید صیانتی رنگ ببازد.

دست اندرکاران امر،افزایش یک درصدی ضریب بازیافت (تولید صیانتی) از میادین نفتی کشور را منجر به افزایش یک میلیارد بشکه ای نفت تولیدی در هرسال دانسته که این رقم، معادل درآمدی در قامت بودجه شش ساله کشوراست.
با وجود تاسیس صندوق توسعه ملی و اختصاص بخشی از درآمدهای حاصل از فروش نفت به آن، همواره دولت ها بر صادرات نفت خام تکیه داشته و سعی داشته اند تا درآمد حاصل از فروش نفت را افزایش دهند.
وزارت نفت در عین حال با صادرات گاز و نفت خام در کوتاه مدت از منافع حاصل از صادرات بهره می برده و تولید صیانتی را اقدامی بلندمدت در راستای تامین منافع ملی کشور برشمرده، حال باید پرسید با توجه به بندهای قراردادهای جدید وفراموشی اصل مهم تولید صیانتی در آن، آیا  وقت آن نرسیده تا منافع کوتاه مدت را فدای منافع بلندمدت کشور کند؟   مطلب فوق مربوط به سایر رسانه‌ها می‌باشد و خبرگزاری فارس صرفا آن را بازنشر کرده است. بازگشت به صفحه نخست گروه فضای مجازی

94/10/19 - 15:46





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن