واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: خيالبافی؛ از توهمهای مزاحم تا گامی برای تحول و توسعه / خط قرمزهای خيال پردازی
قوه خیال پردازی،رویا و یا خیالبافی یکی از توانایی های ذهنی انسان به شمار می رود که به مثابه دو روی سکه از یک سو عامل بسیاری از پیشرفت ها،اختراعات و ابداعات بشری و از سوی دیگر مسبب بسیاری از افکار و اوهام پوچ و بی اساس بوده است.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،نیرو و قوه تخیل یکی از نیرومندترین و قابل توجه ترین توانایی های ذهن انسان به شمار می رود که در سیر تاریخ حیات بشری عامل و باعث بسیاری از ابداعات، اکتشافات اختراعات و پیشرفت های متعد و متنوع بوده است.
اشعار شعرا،تابلوهای نقاشی و هنری ارزشمند دنیا،رمان ها و سخنان حماسی و شورانگیز نتیجه توانایی ذهن در به ثمر رساندن به برخی از خیال پردازی ها است.
**ارتباط خیال پردازی با آرامش و تنش روحی و روانی
فرج ا...پور مرادی،روانشناس و آسیب شناس اجتماعی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران،با اشاره به نقش خیال پردازی و رویا در آرامش روحی و روانی انسان اظهار داشت:رویا و خیال یکی از الزامات و لازمه های روحی و روانی در ضمیر هر انسانی به شمار می رود.
وی افزود:این قوه و استعداد در تمامی انسان ها وجود دارد اما تفاوت ها در شدت و ضعف نوع پردازش و میزان توانایی انسان در تحقق و تبدیل کردن آن به واقعیت است.
پور مرادی گفت:اساسا خیال پردازی در نقطه مقابل واقع گرایی قرار گرفته اما نباید به بهانه واقع گرایی به کورکردن و سرکوب خیال پردازی پرداخت.
این روانشناس و آسیب شناس اجتماعی گفت:فراموشی و خیال پردازی دو موهبت خدادادی است که در صورت فقدان آن،آدمی هلاک می شد.
وی افزود:هر دو عنصر مورد اشاره نعمتی است که به واسطه آن، ذهن انسان از فشار و تاملات روحی و روانی می رَهَد.
پور مرادی عنوان کرد:البته نباید از نظر دور داشت که افراط در خیال پردازی،ذهن انسان را با توهم و زندگی غیر واقع بینانه ای مواجه می کند که در موارد حاد،مخاطرات وتبعات سنگین وگاه غیر قابل جبرانی رادر پی خواهد داشت.
**خیال پردازی،تسکین دهنده درد و آلام روحی انسان
صدیقه نوبهار،روانشناس و کارشناس امور خانواده در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران،در خصوص ثمرات و خطرات خیالپردازی اظهار کرد:انباشت فشارها،تنش ها،تجارب و خاطرات تلخ در ذهن انسان،روح و روان آدمی را بیمار می سازد و این قوه تخیل و رویا است که می تواند اثرات مخرب چنین هجمه های روحی را در انسان کنترل و کمرنگ سازد.
وی افزود:البته افراط در خیال پردازی نیز انسان را دچار واقعیت گریزی می کند و به نوعی موانع و چالش هایی جدی در مسیر زندگی اصولی و معقولانه ایجاد می کند.
نوبهار گفت:مدیریت صحیح و ذهنی و توام ساختن رویا و واقعیت در ذهن انسان و ایجاد توازن و تعادل در میان آنها می تواند انسان را در مسیر تعالی قرار دهد.
**تفاوت و تمایز خیال بافی با رویا
احمد روزبهانی،روانشناس و کارشناس امور تربیتی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران،در تشریح خیال بافی و رویا پردازی و وجه تمایز میان این دو،عنوان کرد:خیال بافی و رویا پردازی در پندار آدمی شکل و پرورش می یابد و اغلب وابسته به نوع نگرش انسان ،مطالبات،آرزوها وامیال انسان است.
وی افزود:در سایه این توانایی،آنچه که غیر قابل حصول و دستیابی است در عالم خیال و رویا فراهم و محقق می شود،با این تفاوت که رویا در خواب ساخته و پرداخته می شود و خیال پردازی در عالم بیداری به ذهن متبادر می شود.
روزبهانی گفت:در هر دو عالم رویا و خیال،اراده و تصمیم گیری چندان دخالتی ندارد،اما نگرش انسان و دیدگاه آدمی در کم و کیف ساختاری خیال و رویا تاثیر گذار است.
وی افزود:به عبارت دیگر شکل رویا پردازی و خیال پردازی در ذهن یک ورزشکار با آنچه که در ذهن یک صنعتگر نقش می بندد متفاوت است.
این روانشناس و کارشناس امور تربیتی عنوان کرد:افرادی در این عرصه موفق هستند که به رویا ها و خیالات خویش جنبه بیرونی بدهند و به عبارت دیگر بتوانند آنچه که در ذهنشان ساخته می شود را به واقعیت تبدیل کنند.
وی افزود:البته این موضوع بصورت مطلق قابل حصول نیست و به هر حال هستند خیالات ورویاهایی که هیچگاه دست یافتنی نخواهند بود اما از سوی دیگر اندیشه ها و رویاهای ذهنی بسیاری نیز وجود داشته که جنبه واقعیت به خود گرفته است.
روزبهانی عنوان کرد:به عنوان نمونه،زمانی پرواز انسان نوعی تخیل به شمار می رفت که با توانایی بشری،به واقعیت تبدیل شد اما ابتدا به ساکن سنگ بنای این موفقیت در عالم خیال گذاشته شد.
**تحقق آرزوها و رفع حقارت ها در عالم خیال
مهین شفیعی،روانشناس و آسیب شناس اجتماعی با اشاره به لزوم شکل گیری آرزو و خیال در ذهن انسان گفت:عنصر مذکور ضرورتی انکار ناپذیر برای ذهن و دستگاه پیچیده فکری انسان به شمار می رود که باید نسبت به مدیریت و بارور تر نمودن آن توجه ویژه ای مبذول شود.
وی افزود:دوران کودکی،یکی از مقاطع حساس زندگی هر انسانی به شمار می رود که باید بر روی این عناصر به نحوی دقیق و کارشناسانه کار شود.
شفیعی عنوان کرد:بسیاری از بازی های کودکانه چنین نقشی را ایفا می کنند و با بارور کردن و فراهم کردن بستر و شرایطی به چنین توانایی های جنبه بیرونی پیدا می دهد و ذهن،روح و روان کودک را پرورش و تربیت می کند.
روانشناس و آسیب شناس اجتماعی یادآور شد:البته در کنار این امر واقع نگری و واقع بینی نیز مولفه ای حائز اهمیت است که باید برای تقویت آن کوشید تا این دو عرصه برجسته با مدیریت و پرورشی صحیح،همراه با یکدیگر انسان را در مسیر بالندگی و پویایی قرار دهد.
۱۸ دی ۱۳۹۴ - ۰۶:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]