واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
ایران و عربستان؛ به کجا میرویم؟ وبلاگ > مسجدجامعی، محمد - جامعه و نظام سعودی به واقع پیچیده و ناشناخته است. حتی نزدیکان و متحدان منطقه ای و غربی او به درستی این کشور را نمی شناسند و خود نیز بدان معترف هستند. رابطه دوجانبه ما به سطحی بحرانی رسیده است.
مسئله صرف قطع رابطه نیست، این حادثه در سال های اخیر با کشورهای مختلفی تجربه شده است، از مغرب گرفته تا سنگال و الجزایر. در آن موارد رابطه راکد می ماند، اما در اینجا مسئله توقف رابطه نیست، تخریب مداوم است. لذا باید چاره ای اندیشید و به دور از احساسات و افراط و تفریط. و چنانکه گفتیم فراموش نکرد که با جامعه ای پیچیده مواجه هستیم و این ایجاب می کند با احتیاط بیشتری عمل کنیم. ذیلاً به اجمال به برخی از نکات اشارت می رود.
1. دو حادثه به طور همزمان در عربستان امروز اتفاق افتاده است. نخست نوعی «انقلاب نرم» است که قدرت را از دستان سالخوردگان خاندان سلطنتی و وابستگان درون خاندانی و برون خاندانی آنها خارج کرده و در دست طبقه جدیدی که متحدان نیرومندی در خارج از خاندان، و به ویژه در بخش دینی و نظامی و امنیتی، دارند قرار داده است. دوم: پس از آغار تحولات در جهان عرب و بحرانی شدن اوضاع در کشورهای بانفوذ عربی و خصوصاً مصر، عربستان به مرکز ثقل جهان عرب تبدیل شده است. چه به لحاظ سیاسی و چه به لحاظ¬های دینی و تبلیغاتی و رسانه ای و مالی. هم اکنون اکثر شیخ¬نشین¬های دیگر خلیج فارس چه از سر اکراه و چه با اختیار، در پشت این کشور قرار دارند.
2. تلقی عمومی در میان ما این است که مشکل نظام سعودی است، حال آنکه مسئله به جامعه عربستان مربوط می شود و نه صرف نظام حاکم. بخش مهمی از این جامعه به دلائل مختلف دینی و سیاسی و تلقی تاریخی با ما و منطق سیاسی و رفتاری ما مشکل دارد و این جریان در طی سالیان اخیر به اوج خود رسیده است.
با توجه به نکات یاد شده به واقع نظام سعودی حتی در موقعیت افراطی کنونی¬اش که انتقاد متحدانش را هم برانگیخته است ـ عملاً با ما نزدیک¬تر است تا هر نظام دیگری که احیاناً پس از سقوط این نظام بر سر کار آید. آن جانشینان احتمالی مواضعی به مراتب سخت¬تر و ایدئولوژیک¬تر در قبال ما و شیعیان کشورشان خواهند داشت.
3. به هنگام اشغال مسجدالحرام در سال 1400 توسط جهیمان العتیبی و گروهش، در ایران بودند کسانی که از آنان به دلیل انقلابی بودن ستایش می کردند. حال آنکه بخشی از اعتراض آنان به رژیم حاکم این بود که اولا چرا شیعیان منطقه شرقیه را به آئین وهابی درنیاورده¬اند و ثانیاً چرا به شیعیان کشورهای دیگر که از نظر آنان مشرک و کافر هستند، اجازه می دهند به عربستان آیند و حج به جا آورند. آنان استمرار «اخوان وهابی» بودند که به دلیل اعمال و رفتار افراطی شان با عبدالعزیز، بزرگ خاندان سلطنتی، در دهه بیست قرن گذشته به جنگ برخاستند که البته قلع و قمع شدند، اما اندیشه آنان باقی ماند که امروزه همان تفکر در میان گروه¬های تکفیری دوباره زنده شده است.
4. عربستان به عنوان یک کشور برای نخستین بار در تاریخ، در دهه¬های بیست و سی قرن گذشته شکل گرفت. این کشور مرکب است از این بخش¬ها: حجار، نجد، عسیر، حائل و منطقه شرقیه. به جز ساختار نیرومند قبیله¬ای که جاذبه و دافعه های قبیله ای را موجب می شود، هنوز هم مردم این مناطق به منطقه خود احساس تعلق بیشتری می کنند تا نسبت به کشور خود.
بدان علت که سعودی ها خود نجدی هستند و سربازان و عالمان دینی¬شان نیز نجدی بوده اند و رقابتی واقعی بین آنان و اهالی مناطق دیگر وجود داشته، لذا ابتدای شکل¬گیری کشور، پیوسته به نجدی ها تکیه کرده اند و هنوز هم چنین است. مهمتر آنکه وهابیت به عنوان شیشه عمر رژیم، اصولاً پدیده ای نجدی است. در نتیجه قدرت واقعی هم اکنون در دست آنان است و پس از تأسیس سعودی همیشه چنین بوده است.
از قضا مخالفان اصلی رژیم هم نجدی هستند که عمدتاً به دلیل وفاداری¬شان به وهابیت خالص «اخوانی» در برابر او قرار گرفته اند و اصولاً در سعودی معارضان تهدیدکننده پیوسته انگیزه دینی و وهابی داشته اند. در این شرایط طبیعی است که به فرض سقوط رژیم، آن که قدرت را بدست می گیرد هم اینان خواهند بود که سیاستی به مراتب افراطی¬تر در قبال ما و متحدان¬مان خواهند داشت.
5. مشکل بزرگ در شناخت و تصور ما این است که مسائل را بیش از حدّ سیاسی و شاید اخلاقی می بینیم و بدین علت به تحولاتی که جوامع دیگر را تغییر می دهد و بلکه دگرگون می کند، کمتر می پردازیم. خصوصاً در آنجا که این تحولات درک آنان را نسبت به ما و دین و مذهب ما و اهداف و سیاست ما، تغییر می دهد.
در طی سالیان اخیر این همه در منطقه ما اتفاق افتاده است، چه به حق و چه به ناحق. چه ناشی از واقعیت ها باشد و یا به دلیل تبلیغات سوء، و این تبلیغات چه توسط بخش¬های مختلف دینی و سیاسی و رسانه ای کشورهای منطقه ای صورت گرفته باشد و چه توسط آمریکایی¬ها. نمی توان واقعیت ها را بدان علت که مطابق با واقع آن¬گونه که در نزد خود ما است، نیست نادیده انگاشت. در بسیاری از موارد سیاست رژیم ها در قبال کشوری دیگر به ویژه در آنجا که در افکار عمومی نسبت به او حساسیت وجود دارد، انعکاسی است از واقعیت های درونی. چه از سر اجبار باشد و چه برای کسب محبوبیت و موقعیت.
6.واقعیت این است که ادامه سیاست کنترل ناشده موجود، نظم بسیار سست و شکننده منطقه را به هم خواهد ریخت و حتی تک تک کشورها را با شکنندگی¬های مختلف داخلی مواجه خواهد کرد. قطع رابطه به تنهایی مشکل خاصی ایجاد نمی کند. با توجه به قطب بودن ایران و عربستان مسئله این است که نوعی آرام¬سازی صورت پذیرد که در غیر این صورت عواقب آن پیش¬بینی ناپذیر و به احتمال فراوان غیرقابل کنترل خواهد بود.
در منطقه ای که عموم کشورهایش فاقد قوام لازم اجتماعی و ملی هستند و فاقد ترتیبات امنیت منطقه ای و نهادهای لازم برای سامان دادن به مشکلات و رفع اختلاف بین کشورها است، نباید نظم موجود آن شکسته شود. پی آمدهای منفی ناشی از این جریان به مراتب بیش از نتایج مثبت احتمالی آن خواهد بود.
کلید واژه ها: ایران و عربستان -
پنجشنبه 17 دی 1394 - 07:00:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]