واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: مجسمه های امروزی زشت سازی است نه زیباسازی
«نشان تانیک» هنرمند مجسمه ساز و سازنده مجسمه های حمام گنجعلی خان کرمان عاشق هنر قدیم است و می گوید: امروزه برخی از آثار و مجسمه های سطح شهر تهران مصداق زشت سازی است نه زیباسازی.
به گزارش ایرنا، نشان تانیک هنرمند مجسمه ساز 74 ساله متولد ارومیه، دارای فوق دیپلم هنرهای صنعتی از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کارشناسی ارشد زبان انگلیسی و ادبیات فارسی و دکترای افتخاری هنر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
استاد تانیک از سن 12 سالگی هنر مجسمه سازی و حجم سازی را به صورت خودآموز آغاز کرد سپس این هنر را به صورت حرفه ای نزد استادان جواد بیک زاکاتالی و حسن ارژنگ نژاد (سازنده مجسمه تمام قد فردوسی در آرامگاه شاعر در توس) فراگرفت.
وی به دلیل آشنایی با یکی از دوستان استاد ارژنگ نژاد در موزه مردم شناسی کاخ گلستان مشغول به کار شد و در حال حاضر به مدت 34 سال است که در حوزه مجسمه سازی و حجم سازی سازی فعالیت می کند.
این استاد مجسمه سازی از پایه گذاران موزه های مردم شناسی گنجعلی خان کرمان، سعدآباد، تبریز، شاهرود و رشت و موزه پست و بسیاری دیگر از موزه های ایران است.
مجسمه کمال الملک، نقش برجسته استاد شهریار، پیکره جدال شیر و اژدها، ترمیم پیکره مرد نمکی، طراحی و ساخت موزه آب در مجموعه سعدآباد و طراحی و ساخت وسایل مجموعه های تلویزیونی سلطان صاحب قران، میرزا کوچک خان و امیر کبیر از دیگر فعالیت های وی محسوب می شوند.
دریافت ده ها جایزه و تقدیرنامه از دیگر افتخارات استاد تانیک است.
این استاد مجسمه سازی متاسفانه دو سال است که به دلیل گرفتاری هاو مشکلات شخصی فعالیتی در حوزه مجسمه سازی انجام نداده ولی می گوید اگر فرصت باشد بازهم این کار را ادامه می دهم.
رجبعلی خسروآبادی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران، شهرام مریخی معاون صنایع دستی استان تهران و جمعی از اصحاب رسانه به مناسبت سال نو میلادی با استاد نشان تانیک استاد مجسمه ساز و پیکره ساز دیدار و گفت و گو کردند.
تانیک در این دیدار گرم و صمیمی در خانه ای در خیابان جامی از خاطرات ساخت مجسمه های موزه گنجعلی خان و ساخت مجسمه استاد شهریار، مشکلات و دغدغه های خود در طول سال ها فعالیت در حوزه مجسمه سازی و مشکلاتی که این روزها هنر مجسمه سازی با آنها روبه روست سخن گفت.
وی در این دیدار تصاویری از مجسمه های موزه گنجعلی خان، آثاری از موزه عبرت و تقدیرنامه های خود را در یک آلبومی گردآوری کرده و به خبرنگاران و مسئولان نشان داد.
در این آلبوم زمانی که به تصاویر آثاری از موزه گنجعلی خان کرمان می رسیم، تانیک خاطرات ساخت این مجسمه ها را بازگو می کند.
این استاد مجسمه سازی می گوید: متاسفانه امروز هر کسی سلامی داده و یک لیوان آبی دست ما داده می گوید که این موزه را من ساختم. چند روز پیش در نمایشگاه صنایع دستی جوانی 30 که مرا نمی شناخت گفت که موزه گنجعلی خان کرمان را او ساخته، من به او گفتم که تو چند سالت است؟ گفت 30 سال، من هم به او گفتم معلوم است که تو انسان نابغه ای هستی زیرا 20 سال قبل از اینکه متولد بشوی این موزه را ساخته ای. این روزها این تقلب شایع شده است!
استاد تانیک با اشاره به ساخت موزه گنجعلی خان کرمان افزود: سال 49 این موزه را به صورت گروهی راه اندازی کردیم و مجسمه های این موزه را من و جمال میربابایی ساختیم. چند سال پیش برخی از مجسمه های گرمخانه موزه گنجعلی خان آسیب دیده بود که بعد از 40، 50 سال این مجسمه ها را بار دیگر من ساختم و تحویل موزه دادم.
هنگام تماشای تصاویر مجسمه ها به تصویری از مجسمه شهریار می رسیم که استاد می گوید: زمانی که مجسمه شهریار را ساختم واسطه ای این مجسمه را نزد مقام معظم رهبری که آن زمان رییس جمهور بودند برد، ایشان دو تقدیرنامه برای ساخت این مجسمه نوشتند و قرار شد که مجسمه شهریار به تعداد زیاد ساخته و در مناسبت های مختلف فرهنگی و ادبی به میهمانان داخلی و خارجی اهدا شود اما متاسفانه به دلیل برخی حسادت های مسئولان، این طرح متوقف شد.
استاد تانیک افزود: مجسمه فرامرز پایور در موزه موسیقی، مجسمه های دکتر علی شریعتی، محمدجواد باهنر، محمدعلی رجایی در موزه عبرت و مجسمه کمال الملک در کاخ گلستان را نیز من ساختم که قرار بود مجسمه کمال الملک به برنز تبدیل شود اما به دلیل تغییرات مدیریتی این طرح متوقف شد.
این استاد مجسمه سازی در پاسخ به این سئوال که چرا در حال حاضر سفارشی به هنرمندان مجسمه ساز داده نمی شود، گفت: در حال حاضر به چند دلیل سفارش نیست اول اینکه شهرداری تهران و تمامی سازمان های زیرمجموعه آن تمامی کارها را قبضه کردند.
وی افزود: در شهرداری تهران یک عده ای هستند که کار ساخت مجسمه را برای خود منحصر کردند به عنوان مثال یکی از کارمندان فاسد شهرداری که اخراج شده، کارهای سفارش ساخت مجسمه توسط شهرداری را با در نظر گرفتن حق دلالی برای خود، به دانشجویان هنرهای تجسمی می دهد و این دانشجویان این آثار را کمتر از قیمت تعیین شده ارایه می کنند.
استاد تانیک با انتقاد از ورود مجسمه هایی از کشور چین به ایران اظهار کرد: به عنوان مثال در شعب یکی از بانک ها در خیابان فرشته مجسمه سرباز هخامنشی و شیر نصب شده که این مجسمه ها از کشور چین وارد شده اما هیچ کدام از این مجسمه ها همچون مجسمه های ایرانی نیست و شیرهای این مجسمه شبیه اژدهای چین است.
وی با اشاره به نصب مجسمه های شهری در اتوبان آزادگان و سایر نقاط شهر تهران گفت: متاسفانه این مجسمه ها و آثار به اصطلاح مدرن مصداق زشت سازی هستند نه زیباسازی.
این استاد مجسمه سازی افزود: در بعضی از دوران های تاریخی برخی از هنرها همچون مجسمه سازی و نقاشی یتیم شدند و مورد کم لطفی قرار گرفتند زیرا برخی معتقد بودند که مجسمه سازی نوعی بت سازی است و نقاشی نیز حرام است اما ایرانیان بت پرست نبودند و در ایران مجسمه ها برای نماد، احترام و یادآوری ساخته می شوند، متاسفانه این دیدگاه ها تاکنون نیز نتوانسته اند پاسخی برای این شبهه ها و نظریه ها بیابند.
استاد تانیک با اشاره به سخنان یکی از مسئولان مبنی بر اینکه ملت ایران قبل از اسلام تمدن نداشتند، گفت: این سخنان قلب انسان را به درد می آورد در صورتی که زمان آشنایی اروپاییان با هنر ایران مربوط به قبل از اسلام است و در تمدن اسلامی نیز شاهکارهایی خلق شده که باید آن را به جهانیان معرفی کرد و نشان داد اما متاسفانه در حال حاضر تبلیغات ما بسیار ضعیف است.
وی با اشاره به آثاری از استاد کاتوزیان افزود: به نظر من آثار این هنرمند شاهکار است و هیچ هنرمند اروپایی هرگز نمی تواند یک خط از آثار کاتوزیان را بکشد، اگر اروپاییان چنین هنرمندی را داشتند تبلیغات گسترده ای برای معرفی آثار او انجام می دادند.
استاد تانیک درباره ترویج آثار و مجسمه های مدرن در سطح شهر تهران و آثار نقاشی به شیوه رئال در شرایط فعلی گفت: استعمار جنبه های مختلف دارد و با راه های مختلف بین مردم نفوذ می کند و یکی از این راه های استعمار در رژیم قبل ساختن موزه هنرهای معاصر تهران و تبلیغ هنرهای معاصر بود.
این استاد مجسمه سازی اظهار کرد: در حال حاضر هر فردی چهار تا خط کج می کشد می گوید سبک جدید است و زمانی که به او می گویی هدفت از کشیدن این اثر چه بود؟ می گوید که هر چه شما فکر کنید در صورتی که هر کسی، اثری را با ایده و فکر خود خلق می کند و با فکر و ایده فرد دیگر کاری ندارد.
وی گفت: ملت ایران بهترین ملت دنیا است و دارای بهترین ویژگی ها، هنرها و امکانات است اما متاسفانه دو سه ویژگی منفی دارد که تمام ویژگی های دیگر را تحت الشعاع قرار می دهد که یکی از این ویژگی ها این است که اجنبی پرست است و همیشه نگاهش به دنیای بیرون است که دیگران چه کار می کنند که ما هم همان کار را بکنیم در صورتی که در آمریکا مردم فکر ندارند و این سرمایه دار است که به مردم چگونه زندگی کردن و رفتارکردن را می آموزد که ما هم متاسفانه به تدریج به این مرحله می رسیم.
در پایان این گپ و گفت استاد تانیک نحوه ساخت مجسمه و ابزار آلات آن را برای ما توضیح می دهد.
رجبعلی خسروآبادی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران نیز در این دیدار گفت: تلاش می کنیم تا شرایطی برای ملاقات استاد تانیک با مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری تهران فراهم شود تا ایشان بتوانند نقطه نظرات و دیدگاه های خود را درباره مجسمه های شهری مطرح کنند.
وی افزود: در حال حاضر تعاملات خوبی با شهرداری تهران در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برقرار کردیم تا با کمک شهرداری تهران مکان هایی را برای برپایی بازارچه های موقت و دائم صنایع دستی ایجاد کنیم.
خسروآبادی با بیان اینکه معتقدیم که هنوز هم نتوانسته ایم از هنرهای سنتی خود استفاده شایسته ای کنیم، گفت: در تلاشیم که واردات در حوزه هنرهای سنتی و دستی را محدود و امکاناتی را برای توسعه این هنر فراهم کنیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران اظهار امیدواری کرد که با نظرات پیشکسوتان صنایع دستی و راهنمایی های آنان اقدامات شایسته ای در توسعه هنرهای سنتی و صنایع دستی انجام شود.
تاریخ انتشار: ۱۸:۳۰ - ۱۲ دی ۱۳۹۴ - 02 January 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]