تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):آنچه دوست ندارى درباره‏ ات گفته شود، درباره ديگران مگوى.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

بهترین وکیل تهران

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

خرید یخچال خارجی

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

سلامتی راحت به دست نمی آید

حرف آخر

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

کپسول پرگابالین

خوب موزیک

کرکره برقی تبریز

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

سایت ایمالز

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1812821688




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

كلياتى در باب اخلاق سياسى در انديشه اسلامتقواى سياسي- كرامت انساني


واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: كلياتى در باب اخلاق سياسى در انديشه اسلامتقواى سياسي- كرامت انساني
قسمت ششم

محمدمهدى انصاري

در نگرش حكومتدارى و زمامدارى على‌بن ابيطالب (ع)، “قدرت” ابزار رسيدن به سعادت و كمال جامعه است. البته نگاه آرمان‌گرايانه على (ع) به مقوله قدرت با عناصرى از واقع پيوند خورده است تا اخلاق سياسى او به عنوان كنترل كننده ابزار قدرت عمل كند. امام (ع) در شيوه اخلاقي- سياسى خود با استفاده از قدرت و حكومت، كارگزاران سياسى‌اش را به اجراى اهداف چهارگانه اقتصادي، نظامي، تربيتى و عمرانى موظف كرد. اين گونه بهره‌گيرى از قدرت، خط بطلانى بر آرمان‌گرايى صرف كشيد و به واقع‌گرايان فهماند كه نظام اخلاقي- سياسى اسلام يك مدينه فاضله و يوتوپياى انتزاعى نيست. اسلام، قدرت سياسى را براى اين مى‌خواهد كه به واسطه حق و حقيقت؛ عدالت و كرامت انسانى به علاوه معنويت و ايمان در سرتاسر جامعه حكمفرما شود. در برابر چنين نگاهى به قدرت مى‌دانيم كه واقع‌گرايانى چون ماكياول و پيروان فكرى او، قدرت را هدفى غايى مى‌پندارند و از هر وسيله‌اى در دستيابى به آن سود مى‌جويند.

مولفه ديگر در مسير اخلاقى سازى سياست در انديشه ديني، توجه ويژه به عنصر “تقواى سياسي” در تصميم‌گيرى‌ها و در مواجهه با رويدادها و موضوعات عرصه پيچيده سياست و قدرت است. تقواى سياسى عبارت است از آمادگى سياستمدار براى به دست آوردن و به كار بستن كامل دانسته‌ها و تجربه‌ها و بهره‌بردارى از استعدادهاى مربوط به توجيه حيات معقول مردم جامعه با كمال اخلاص. چنين تقوايى جامعه را اندام‌وار مى‌داند و سياستمدار را موظف مى‌كند تا اندام جامعه را چون اعضاى پيكر مادي، اجزاى استعدادها و نيروهاى درونى خود بپندارد، اندامى كه چونان اعضاى افراد با مديريت پويا در جاذبه كمال رشد خواهد كرد. تقواى سياسى حالتى يكسويه ندارد؛ به عبارت ديگر وجود صرف اين ويژگى در سياستمدار، كمال جامعه را در پى نخواهد داشت بلكه مردم نيز بايد فرهنگ و زمينه استفاده از زمامدار با تقوا را داشته باشند در غير اين صورت، زمامدارى كه در حد اعلاى رشد و كمال تقواى سياسى باشد، به زجر و شكنجه و دل شكستگى دچار مى‌شود. همان گونه كه مولاى متقيان از مردم بى‌وفاى كوفه چنين ضربه‌اى را متحمل شد.

كرامت انسانى يكى ديگر از شاخص‌هاى مهم در اخلاق سياسى علوى است. آن حضرت به كرامت ذاتى انسان‌ها باور داشت و براساس كرامت انسان، با مردم رفتار مى‌كرد. همچنين بر اين باور بود كه حكومت مبتنى بر كرامت انسانى نمى‌تواند اخلاق و اصول آن را در برخورد با مردم زير پا بگذارد. انسان بدون كرامت و شرافت، به جهت داشتن نيروها و استعدادهاى گوناگون مى‌تواند به تباهى و نابودى كرامت و شرافت همه انسان‌ها اقدام كند و براى پر كردن ظرف خودخواهى‌هايش همه را به خاك و خون بكشد.

در نظام اخلاقى و سياسى اسلام، زمامدار با توجه به كرامت‌ها و منزلت‌هاى انساني، جامعه را مديريت مى‌كند و هرگاه اصول و شيوه‌هاى حكومتدارى و مديريت به شخصيت و حيثيت انسانى لطمه بزند، آن مديريت و حكومتداري، اسلامى نيست. دنياى امروز ما متاسفانه با توسل به شيوه‌هاى شيطانى و انديشه‌هاى الحادي، انسان و انسانيت را آلت دست هواهاى نفسانى و قربانى سود و نفع جمعى از قدرتمندان هواپرست قرار داده است و از هيچ كوششى در راه استثمار بشر و سود كمپانى‌هاى بزرگ دريغ نمى‌ورزد، به طورى كه انسان امروزى خود را در لابه‌لاى چرخ‌هاى صنعت و اقتصاد ليبرالى مستهلك و مضمحل مى‌بيند. در اين ورطه بى‌كرامتى‌ها، آيا مجالى براى اخلاقى كردن حوزه سياست و مديريت امور جامعه باقى مى‌ماند؟!

در مديريت اسلامى و علوى پاسدارى از ارزش‌هاى انساني، يكى از وظايف مهم حاكم است و او بايد خود را مسئول مستقيم پاسدارى از والايى‌ها و كرامات انسانى بداند و در جهت اقامه عدل و رفع ظلم قيام نمايد. روزى حضرت امير (ع) در عبور از كوچه‌اي، پيرمردى فرتوت را مشاهده كرد كه دست گدايى به سوى رهگذران دراز نموده و تقاضاى كمك مى‌كرد. امام (ع) با ديدن چنين صحنه‌اي، سخت ناراحت شد و فرمود: “اين مرد كيست؟ و چرا گدايى مى‌كند؟” در پاسخ گفتند: اين مرد نصرانى است! آن حضرت برآشفت و فرمود: “تا آن زمان كه قدرت كار كردن را داشت از او استفاده مى‌كرديد ولى اينك كه قدرت انجام كارى را ندارد، بايد گدايى كند؟! از بيت‌المال زندگى اين پيرمرد را تامين كنيد”.
 يکشنبه 12 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: رسالت]
[مشاهده در: www.resalat-news.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن