واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
عربستان؛ از ناکامی در فشار آوردن به ایران و روسیه تا تعظیم به سیاستهای منطقه
اکنون که عربستان ابزار کاهش قیمت نفت برای فشار به ایران و روسیه و بیرون کردن نفت شیل از رقابت بازارهای جهانی را ناکام میبیند سر تعظیم به همگرایی با سیاستهای منطقه دارد، مجبور شده به سیاستهای اوپک احترام بگذارد تا شاید با افزایش قیمت نفت از این منجلاب اقتصادی وسیاسی که گرفتار شده نجات یابد.
به گزارش گروه اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس، مقامات سعودی روز گذشته اعلام کردند که حاضرند با اعضای اوپک و کشورهای غیر اوپک برای کاهش عرضه و متعادل کردن قیمت نفت در بازارهای جهانی همکاری کند. به گزارش فارس، عربستان از یکسال گذشته جنگ اقتصادی _سیاسی نفت را آغاز کرده است، و با عرضه نفت بالا و عدم همکاری با کشورهای دیگر در کاهش میزان عرضه باعث شد قیمت نفت بیش از 50 درصد در بازارهای جهانی کاهش یابد. حتی در اجلاس سال گذشته اوپک هم با فشار این کشور و همپیمانانش این سازمان در نهایت تصمیم گرفت میزان سقف عرضه اوپک تغییر نکند این در حالی بود که همان زمان بازار از عرضه بیشتر و کاهش قیمت به شدت رنج میبرد. کارشناسان تعبیر کردند که این اقدام عربستان با دو هدف انجام میشود نخست اینکه به ایران و روسیه که در شرایط تحریم بودند،فشار بیشتری وارد شود و آنها نتوانند سیاستها خود را در منطقه پیش ببرند و به نوعی عربستان بتواند وجهه از دست رفته خود در منطقه را که با قدرت گرفتن ایران بیشتر کمرنگ میشد را بازیابد. دوم اینکه بتواند نفت شیل آمریکا را که تازه به بازارهای جهانی راه پیدا کرده بود از میدان به در کند، زیرا بیم داشت با شتابی که این نوع نفت راه به بازارهای جهانی باز کرده بود بازارهای قدیمی و سنتی را از عربستان بگیرد و به نوعی این نوع نفت سکاندار بازار باشد. اما خیلی زود این اقدام عربستان محکوم به شکست شد و تحریمها علیه روسیه نتوانست کاری از پیش ببرد، روسیه روابط خود را بازارهای آسیایی نزدیک تر کرد و از این طریق خلاء بازارهای آمریکایی و اروپایی را جبران کرد. از سویی با پیمانهای ارزی که با کشورهای مطرح اقتصاد دنیا به ویژه چین منعقد کرد، روز به روز ارزش روبل را در بازارهای جهانی بالا کشید.روسیه بیش از 50 پیمان ارزی برای اجازه ندادن به سلطه دلار بر بازارهای جهانی بست و مجموعه این اقدامات ارزش روبل روبل روسیه را تقویت کرد. گلد من ساکس دو روز پیش با بیان اینکه ارزش پول روسیه در سال 2016 تقویت میشود خرید این ارز را پیشنهاد کرد. گلد من ساکس پیشبینی کرد که سال آینده پول روبل روسیه یکی از ارزهای با عملکرد بالا در کنار دلار باشد و پیشنهاد کرد روبل روسیه خریداری شود. بنابراین وضعیت اقتصاد روسیه آنگونه که عربستان پیشبینی کرده بود نشد و این کشور آرام آرام علیرغم تحریمها مسیر اقتصادی خود را پیش پیمود. همچنین ایران نیز رشد اقتصادی خوبی را تجربه و تورم در ایران به 13 درصد رسید بر اساس اعلام صندوق بینالمللی پول ایران با برداشته شدن تحریمها رشد اقتصادی 1.3 درصد را در سال 2016 خواهد داشت. هدف بعدی عربستان هم که خارج کردن نفت شیل آمریکا از رقابت بود نیز ره به جایی نبرد، عربستان تصور میکرد به دلیل بالا بودن هزینه استخراج نفت شیل، قیمت پایین، تولید نفت شیل را مقرون به صرفه نخواهد کرد اما آمریکا اگرچه سخت اما تا حدودی توانست قیمت تمام شده استخراج این نفت را کاهش دهد.
در حالی که چنین تغییراتی به نفع حریفهای عربستان اتفاق افتاد خود عربستان هم درگیر جنگی تمام عیار با یمن شد که این کشور را بیشتر در منجلاب گرفتار کرد. عربستان با همکاری همپیمانانش وبا نقض قوانین بینالمللی به یمن حمله کرد که تاوان سختی برای این کشور داشت عربین بیزینس اعلام کردسیاستهای غلط نفتی، حمله به یمن و کسری بودجه شدید عربستان، سبب شد، ارزش ریال این کشور به پایینترین میزان خود در 12 سال گذشته برسد. همچنین حمله به یمن باعث شد این کشور با هدف تأمین بخشی از کسری بودجه و هزینههای حملات خود به یمن 70 میلیارد دلار از بازارهای مالی جهانی بیرون کشیده است. به گزارش اسپوتنیک، بر اساس ارزیابی های صورت گرفته توسط شرکت اطلاعات خدمات مالی اینسایت دیسکاوری، در 6 ماه گذشته 50 تا 70 میلیارد دلار سرمایه توسط عربستان سعودی از بازارهای مالی خارج شده است. یک موسسه تحقیقاتی به نام «جدوی» گزارشی منتشر کرد که نشان میدهد بر اساس کاهش قیمت نفت و افزایش هزینههای دولت ملک سلمان، ذخایر ارزی عربستان در چهار ماه اول سال جاری 49 میلیارد دلار کاهش داشته است. صندوق بینالمللی پول درباره خالی شدن حساب ذخیره ارزی عربستان سعودی و ورشکسته شدن این کشور در آینده هشدار داد. بنابراین اکنون که عربستان همه راههایی را که پیش از این برای فشار به ایران و روسیه و بیرون کردن نفت شیل از رقابت بازارهای جهانی، خیالپردازی میکرد، در بن بست میبیند، سر تعظیم به همگرایی با سیاستهای منطقه دارد و مجبور است به سیاست سازمان کشورهای صادر کنده نفت احترام بگذارد تا شاید با افزایش قیمت نفت از این منجلاب اقتصادی وسیاسی که گرفتار شده نجات یابد. عربستان اعلام کرده است که برای متناسب کردن قیمت نفت حاضر است با سیاستهای اوپک همراه شود. از سویی در حال بازسازی روابط خود با روسیه است و در حالی که پارسال پیشنهاد عضویت روسیه در اوپک را رد کرده بود، اکنون به این کشور پیشنهاد پیوستن به جمع کشورهای اوپک را داده است. انتهای پیام/
94/09/03 - 12:11
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]