واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
محسن امیریوسفی: همه سرنشین یک قایقیم/ خوشحالم که «خواب تلخ» هنوز جان دارد فرهنگ > سینما - محسن امیریوسفی کارگردان «خواب تلخ» صبح امروز روبروی خبرنگاران نشست تا درباره نخستین فیلم بلند خود که 12 سال منتظر اکران ماند سخن بگوید.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، هفت سال از آخرین باری که محسن امیریوسفی به واسطه نمایش فیلمش در برابر خبرنگاران نشسته بود میگذرد. هفت سالی که به گفته خودش باعث شد حرفهای بسیاری برای گفتن داشته باشد هرچند بخش عمدهای از آن جزو تاریخ مجهول سینمای ایران است. در ابتدای این نشست، امیر پوریا که به عنوان مجری و منتقد امیریوسفی را همراهی میکرد، با اشاره به اینکه این فیلم پس از ۱۲ سال اجازه اکران پیدا کرده است، از امیریوسفی خواست تا به عنوان کارگردان ۳۲ سالهای که ۱۲ سال پیش این فیلم را ساخته است، درباره اثرش صحبت کند. محسن امیریوسفی در ابتدا بیان کرد: «چند سالی از آخرین نشست مطبوعاتی من گذشته و خوشحالم که عمو عزرائیل، شخصیت این فیلم به من اجازه داد تا زنده بمانم و چنین روزی را ببینم. از اهالی مطبوعات تشکر میکنم که در این ۱۲ سال اجازه ندادند شمع «خواب تلخ» خاموش شود و این کمک مطبوعات بسیار تاثیرگذار بوده است.»
او در ادامه به شروع فعالیت اش در سینما اشاره کرد و گفت: «سوژه فیلم مستندی که در سال ۷۸ می ساختم، بسیار خوب جواب داد و این مساله باعث شد تا فیلم سینمایی «خواب تلخ» را بسازم. آن زمان کمتر به شخصیت مردهشور در فیلمها توجه می شد. این فیلم سینمایی در سال ۸۲ آماده و برای جشنواره فیلم فجر ارسال شد؛ اما دوستان در جشنواره آن را رد کردند و ما تصمیم گرفتیم تا کار را در جشنواره های بین المللی نمایش دهیم. اولین نمایش بین المللی «خواب تلخ» در جشنواره فیلم کن بود که با استقبال مخاطبان همراه شد. مخاطبان با دیدن فیلم در سالنها می خندیدند و این برای ما جالب بود؛ چرا که دقیقا برخلاف قاعده سینمای ایران بود که هیچوقت به فیلم ها نمیخندند.»
وی تاکید کرد: «خواب تلخ به عنوان اولین کار سینمایی من است که برای دریافت پروانه ساخت آن بسیار زحمت کشیدم. اگر این فیلم سینمایی در همان سال ساختاش اکران می شد، یا مورد توجه قرار می گرفت یا از آن استقبال نمیشد. اما خوشحالم که این فیلم بعد از ۱۲ سال اجازه اکران پیدا کرده و این نشان میدهد که «خواب تلخ» همچنان زنده است.»
کارگردان فیلم «خواب تلخ» در ادامه به حضور نابازیگران در این فیلم اشاره و بیان کرد: «چندان از واژه نابازیگر خوشم نمیآید ولی به اجبار باید از این واژه استفاده کنم. در سینمای ایران با حضور نابازیگران، فیلمهای درخشانی ساخته شده است. این مثل یک گنج برای سینما است که بعضی از افراد می توانند به عنوان یک نابازیگر بازی بسیار عالی داشته باشند و این موضوع توسط عباس کیارستمی و فیلم هایش به دنیا معرفی شد.»
وی ادامه داد: «من برای «خواب تلخ»، فیلمنامه داشتم و در کنار آن از نابازیگر استفاده کردم. اصلا اعتقادی ندارم به این که نابازیگر نباید از فیلمنامه استفاده کند و هرچه که بخواهد، جلوی دوربین بگوید. نکته قابل توجه اینجاست که هیچکس متوجه نشد که نابازیگر من در «خواب تلخ»، فیلمنامه دارد و دیالوگ هایش را براساس فیلمنامه میگوید. این نکته را هم باید اضافه کنم که فیلمنامه این فیلم، بدون مشاوره گرفتن از بازیگر شکل نگرفت و دیالوگها بر اساس جهان و زندگی نابازیگرها نوشته شده است.»
امیریوسفی در ادامه صحبتهایش به سینمای مستقل پرداخت و با اشاره به اینکه یک کارگردان مستقل همیشه دونده مسابقه دو استقامت است نه سرعت، بیان کرد: «فیلمساز مستقل برخلاف فیلمساز تجاری عجلهای ندارد تا مدل خاصی از سینما را ارائه بدهد و اگر وارد این بازیها بشود، او یک فرد شکست خورده است. به همین خاطر فیلمساز مستقل، نیاز به صبر دارد. نمیخواهم مظلوم نمایی کنم و از ناامیدی بگویم، هرچند در حق سینمای مستقل اجحاف زیادی شده است، ولی قصد ندارم درباره این موضوع صحبت کنم، چون قرار نیست در سینمای مستقل خیلی سریع به نتیجه برسیم. متاسفانه همیشه سینمای مستقل مرغ عزا و عروسی بوده و انگار توافق پنهانی بین سینمای تجاری و دولتی برای از بین بردن این سینما شکل گرفته است. درحالی که حذف هریک از گونههای سینما به ضرر تمام سینمای ما است. چون ما همه سرنشینان یک قایق هستیم و هر زیانی به وجود بیاید، به همه ما ضربه وارد میشود.»
این کارگردان در ادامه صحبتهایش با اشاره به استفاده نادرست از واژه های «مستقل» و «توقیف» که باعث شده این کلمه ها از معنای واقعیشان دور شوند، افزود: «در حال حاضر بین واژههای توقیف و توقیفِ خالهزنکی تفاوت زیادی وجود دارد، اما بعضی از فیلمسازان، همین که تاخیری در اکران فیلمشان به وجود میآید، سریع از کلمه توقیف استفاده میکنند. درصورتی که توقیف ناخوشایندترین اتفاقی است که میتواند برای یک فیلم بیفتد ولی متاسفانه حالا برای برخی تبدیل به ژست و پز شده است.»
وی درادامه افزود: «در تمام دنیا سینمای مستقل شرایط خاص خودش را دارد و به لحاظ مالی و اکران دچار محدودیت است، ولی این واژه در سینمای ما بیش از حد دچار تغییر شده است. به عنوان یک فیلمساز در هر دولتی سهم اندکی برای ساخت فیلم داشتهام. هرچند نسبت به این موضوع اعتراض دارم اما همین برایم کافی است. همیشه برای ساخت فیلمهایم روند قانونی را طی میکنم هرچند سختی زیادی دارد. اما گاهی مسائلی خارج از سینما در سرنوشت فیلمها اثرگذار است.»
محسن امیریوسفی در جواب یکی از حاضرین که درباره پروژه جدید او، «پیرمرد خلیج فارس» سوال پرسید بود، گفت: «از یک سال پیش، درگیر محیا کردن شرایط ساخت این فیلم سینمایی هستم که متاسفانه توان مالی سینمای ایران برای تولید این اثر بسیار پایین است. و امیدوارم شرایطی به وجود بیاید که بودجه لازم برای ساخت این اثر فراهم شود. البته من ۸ فیلمنامه آماده برای ساخت دارم که باید شرایط فراهم شود.»
او درادامه با اشاره به فیلم سینمایی «آشغالهای دوستداشتنی» عنوان کرد: «این فیلم سینمایی، دو سال است که آماده اکران شده و حرفهای زیادی هم درباره آن از سوی بسیاری از افراد زده شده است؛ اما ترجیح میدهم که همچنان در اینباره صحبتی نکنم. اما این را می توانم بگویم یک سال و نیم برای دریافت پروانه ساخت این فیلم زمان گذاشتم، ۱۶ بار آن را بازنویسی کامل کردم، برای این فیلم حتی به پای سکته مغزی رسیدم ولی باز هم برای این فیلم سکوت میکنم. البته این نوید را باید بدهم که هفته گذشته برای سومین بار «آشغالهای دوست داشتنی» را برای حضور در سیوچهارمین جشنواره فیلم فجر ثبت نام کردم که امیدوارم آن را قبول کنند.»
محسن امیریوسفی در پایان اشاره کرد: «مهمترین حسن فیلم «خواب تلخ» این است که به دلیل نبود چهره سینمایی، انگار همین دیروز ساخته شده است و گذشت زمان هیچ اثری در فیلم نگذاشته است. امیدوارم بعد از گذشت ۱۲ سال اکرانی در شان این فیلم سینمایی داشته باشیم.»
پس از پایان صحبت های محسن امیریوسفی، برای اولین بار آنونس فیلم «خواب تلخ» در سالن پخش و با استقبال حاضرین مواجه شد. این فیلم از روز سهشنبه سوم آذرماه در گروه هنر و تجربه به نمایش درمیآید. 5858
کلید واژه ها: کارگردانان سینمای ایران - سینمای ایران -
شنبه 30 آبان 1394 - 16:55:32
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]