واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: پشيماني دولت از سهميههاي بنزين
انرژي- گروه اقتصادي:
وزارت نفت پس از وعدههاي بسيار درخصوص خودكفا شدن در توليد و تامين بنزين تا 3 سال ديگر، هم اكنون با توليد روزانه نزديك به 425 ميليون ليتر و واردات سالانه بيش از 5 ميليارد دلار بنزين در تامين ميزان مورد تقاضاي اين فرآورده نفتي با مشكل مواجه است.
دولت نهم كه براي نخستين بار در دوران پس از انقلاب تصميم به عرضه بنزين به نرخ شبه آزاد (با يارانه كمتر) گرفته است و نيز طرح سهميهبندي بنزين را با ياري اجباري شدن استفاده از كارت هوشمند اجرايي كرد وعده ميدهد كه با نوسازي پالايشگاههاي فرسوده كشور، حداكثر تا 3 سال آينده ايران در توليد بنزين خودكفا خواهد شد.
پيش از آن البته دولت نهم در تامين همين بنزين سهميهبندي شده نيز با مشكل روبهرو شده و از اين رو تصميم دارد تا با ياري ستاد تبصره 13 وزارت كشور ميزان سهميههاي قبلي را كاهش دهد.
نخستين بار علي كردان در حاشيه سيزدهمين نمايشگاه نفت، گاز و پتروشيمي در جمع خبرنگاران رسانههاي داخلي اعلام كرده بود كه سهميههاي بنزين تغيير خواهد كرد. در حال حاضر كه مردم منتظر اعلام رسمي سهميههاي جديد هستند، وزير نفت خبر داده است كه تا دو هفته ديگر سهميهها اعلام ميشود.
شنيده ميشود كه دولت مصمم است از سهميه تاكسيها بكاهد. همچنين بهنظر ميرسد كه ضمن كاستن از سهميه وانت بارها، ميزان سهميه خودروهاي شخصي تغييري نكند.
وزير نفت روزانه درباره ارائه لايحه كسري بودجه واردات بنزين به مجلس هشتم گفت: اين موضوع در دست بررسي است و بايد نيازهاي مصرف را برآورد كنيم. به گفته وزير نفت دوم دولت احمدينژاد، بازنگري درباره سهميهها در ستاد مديريت مصرف سوخت و حملونقل در حال بررسي است.
همه اينها در حالي عنوان ميشود كه دولت تصميمي مبني بر توقف طرح سهميهبندي بنزين تا پايان سال نگرفته است. دولت مدعي است كه از زمان اجراي طرح سهميهبندي تاكنون نزديك به 20 درصد (معادل 4 ميليارد دلار) نسبت به سال گذشته در مصرف بنزين صرفهجويي شده است.
سهميهبندي بنزين يك بار از ابتداي تير تا ابتداي ديماه 86 در يك دوره 6 ماهه و بار ديگر از ابتداي دي 86 تا ابتداي ارديبهشت 87 و در يك دوره 4ماهه انجام شد. همچنين هنوز سهميههاي خرداد ماه اعلام نشده و معطل تصميمگيري تازه دولت باقي است.
كارشناسان پيشبيني ميكنند كه بهزودي ايران، درخصوص تامين و عرضه گازوئيل نيز دچار بحراني شبيه به مسئله بنزين خواهد شد و به همين دليل است كه دولت تصميم گرفت تا از سيستم كارت هوشمند براي عرضه اين فرآورده نفتي نيز بهره جويد.
براساس گفته وزير نفت قرار بود كه از اول خرداد عرضه گازوئيل با كارتهاي هوشمند اجباري شود كه اين امر به تاخير افتاد و وزير بدون اشاره بهدليل اين تعلل اعلام كرده است كه اين طرح ابتداي تير اجرايي ميشود.
تاريخ درج: 9 خرداد 1387 ساعت 12:50 تاريخ تاييد: 9 خرداد 1387 ساعت 14:38 تاريخ به روز رساني: 9 خرداد 1387 ساعت 14:22
پنجشنبه 9 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 236]