تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 24 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):ما قومى هستيم كه تا گرسنه نشويم غذا نمى‏خوريم و تا سير نشده‏ايم دست از غذا مى‏ك...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829195490




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

ادب جهان - شناخت شيء/ بنياد و نمود نمادين


واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ادب جهان - شناخت شيء/ بنياد و نمود نمادين
ادب جهان - شناخت شيء/ بنياد و نمود نمادين

تينا امراللهي: ادموند گوستاو آلبرشت هوسرل(1938- 1859)

فيلسوف چك و پدر پديدارشناسي در خانواده‌اي يهودي به دنيا آمد. وي تحصيلات خود را در رشته رياضي و در دانشگاه لايپزيگ آغاز كرد(1876) و در دانشگاه برلين ادامه داد(1878). در سال 1883 و در وين مدرك دكتراي خود را با رساله‌اي تحت عنوان «اشاراتي به محاسبه متغيرها» اخذ كرد. هوسرل از سال 1884 به مطالعه روان‌شناسي پرداخت و سپس در دانشگاه وين رشته فلسفه را ادامه داد و در سال 1887 اولين اثر وي در زمينه فلسفه رياضي تحت عنوان «درباره مفهوم عدد» به چاپ رسيد. يافته‌هاي نظري اين رساله در كتاب «فلسفه علم اعداد» (1891) تكرار شده‌اند. در اين اثر، هوسرل آراي خود در باب رياضي، روان‌شناسي و فلسفه را تلفيق كرده تا پايه‌هاي علم اعداد را توجيه كند. البته گوتلب فرگه، روان‌گرايي اين اثر را مورد انتقاد قرار داده است؛ انتقادي كه باعث شد هوسرل از روان‌گرايي دور شده، مفهوم پديدارشناسي را معرفي كند.
اولين اثر پديدارشناختي هوسرل تحت عنوان «مطالعات منطقي» در سال 1901 به چاپ رسيد. جلد اول اين اثر انتقادي جدي به روان‌گرايي است و جلد دوم شامل شش بررسي مبتني بر روان‌شناسي توصيفي و معرفت‌شناسي است، درباره 1) عبارت و معنا؛ 2) جهاني‌ها؛ 3) هستي‌شناسي صوري جزء و كل؛ 4) ساختار نحوي معنا؛ 5) ماهيت و ساختار هدفمندي و 6) ارتباط حقيقت، شهود و شناخت.
هوسرل معتقد است با شمردن مجموعه‌اي از اشيا مي‌توان به مفهوم عدد پي برد. وي همچنين ميان دو نمود حقيقي و غيرحقيقي تمايز قائل مي‌شود، با اين تعريف كه براي نمونه اگر در برابر يك خانه ايستاده باشيم با نمودي حقيقي يا مستقيم از آن روبه‌رو هستيم در حالي كه آدرس آن خانه نمودي غيرحقيقي يا نمادين از آن به شمار مي‌آيد. براين اساس تنها زماني از يك شيء، نمود حقيقي داريم كه حاضر باشد و در صورتي كه دسترسي به آن تنها از طريق نشانه‌ها و نمادها امكان‌پذير باشد، نمود نمادين در دست است. يكي ديگر از مفاهيم مطرح در نظريات هوسرل مفهوم هدفمندي است. در اين معنا هر پديده ذهني و هر كنش روان‌شناختي، مفهومي دارد و در ارتباط با شيئي هدفمند قرار مي‌گيرد. در مقابل، پديده‌هاي فيزيكي به طور كلي از هدفمندي به دورند. هوسرل در اثر خود تحت عنوان «تجربه و قضاوت» (1929) مشخصا تفاوت معنا و مصداق را به دست مي‌دهد. وي به چند نوع اسم اشاره مي‌كند. براي مثال آن اسامي‌اي كه نقش مشخصه‌هايي را دارند و مصداق خاصي را منحصرا شناسايي مي‌كنند. هر كدام از اين اسامي معنايي را منتقل كرده و مصداق مشابهي را به ذهن مي‌آورند. براي مثال عبارت‌هاي «مثلث متساوي‌الاضلاع» و «مثلث متساوي‌الزوايا» كه هر كدام معناي متفاوتي را انتقال مي‌دهند اما به يك مصداق مشترك اشاره دارند. نوع ديگر از اسامي معناي خاصي ندارند اما به مصداق مشخصي ارجاع مي‌كنند؛ براي نمونه «ارسطو» و «سقراط». در آخر آن اسامي‌اي هستند كه به مجموعه‌اي از مصاديق اشاره مي‌كنند. اين گروه «اسامي جهاني» خوانده مي‌شوند.
از بحث‌هاي وي دو نتيجه براي نشانه‌شناسي حاصل مي‌شود:
يكي اينكه شناخت ما به لحاظ شيء - بنياد بودن آن همواره درگير يك فرآيند تفسيري در ارتباط با ابژه يا شيء يعني فرآيندهاي نشانه‌اي است و ديگر اينكه معني در قالب عناصر نظام يافته و به صورت سلسله‌مراتبي سازمان مي‌يابد كه براساس آن مي‌توان ضمن منظم‌سازي اشيا به ارزشيابي آنها دست زد.
آراي هوسرل بر فلاسفه ديگر نيز تأثيرگذار بوده است. براي نمونه هانس بلومنبرگ، رادولف كارناپ، موريس مرلوپونتي و كورت گودل از مفهوم پديدارشناسي و نظريه منطق هوسرل تأثير پذيرفته‌اند. همچنين هايدگر، گادامر، آرنت، لويناس، ريكور و دريدا نيز تحت تأثير جنبش پديدارشناختي مدرن بوده‌اند. هوسرل در دهه اول قرن بيستم نظريه‌اش را تحت تأثير آراي دكارت، هيوم و كانت به «پديدارشناسي تعالي‌گرا» تغيير داد.
هوسرل همسو با جان استوارت ميل، معتقد است بهترين راه براي بررسي ماهيت نظام‌هاي گزاره‌اي بررسي نمودهاي زباني آنهاست، يعني مجموعه جملات و پاره‌گفتارها. در مورد چگونگي تحليل اين گزاره‌ها وي مفهوم تجربيات هدفمند را معرفي مي‌كند. به اين معنا كه افراد در توليد جملات، هدفمند عمل مي‌كنند و همواره چيزي را از طريق ديگري بازنمايي مي‌كنند(براي نمونه در نوشتن كتاب). وي همچنين به تجربيات غيرهدفمند از جمله درد اشاره مي‌كند. به اعتقاد هوسرل حتي تجربيات هدفمندي كه مصداق خاصي ندارند، مثل تصور افراد از اسب بالدار، به هر حال داراي مفهوم هستند.
به اعتقاد هوسرل حتي جهان عيني مكاني- زماني كه بخش مهمي از جهان پيرامون ما را بازنمايي مي‌كند، به صورت انتزاعي شكل مي‌گيرد. براين اساس براي آنكه بتوانيم خود را در موقعيت افراد ديگر تصور كنيم مي‌بايست چنين فرض نماييم كه جهان عيني مكاني- زماني‌مان حداقل تا حد زيادي بر هم منطبق است. پس بايد بتوان ابژه‌هاي مكاني- زماني يك جهان عيني را مستقل از ديدگاه انتزاعي فرد و تجربيات وي در نظر گرفت. يعني بايد براي آنها واقعيت عيني قائل شد. از اين رو هوسرل ابژه‌ها را تعالي‌گرا مي‌داند به اين معنا كه در هر لحظه، ويژگي‌هايي دور از تصور نشان مي‌دهند كه تنها برخي از آن مشخصه‌ها در مشاهدات بعدي نيز حضور خواهند داشت.
با اين حال نمي‌توان جهان عيني را كه برپايه تجربيات انتزاعي شكل مي‌گيرد، كاملا مستقل از جنبه‌هاي تجربه فرد از جهان خارج در نظر گرفت. به اعتقاد هوسرل يك شرط ديگر براي امكان تجربه انتزاعي، قبول اين فرض است كه ديگران نيز ساختارهاي جهان خارج را به همان ابژه‌هايي تفكيك مي‌كنند كه هر فرد طرح‌ريزي مي‌كند.
به طور كلي مي‌توان نظريات هوسرل را از آنجا كه به تجربه انتزاعي، به عنوان خاستگاه تمام دانش افراد از پديده‌هاي عيني، بها مي‌دهد، رويارويي با جهت‌گيري اثبات‌گراي دانش و فلسفه رايج در آن دوره دانست. وي در سال 1938 از دنيا رفت.
 پنجشنبه 9 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 603]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن