تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835502737
دنیا را اینگونه شیفته خود کردیم+تصاویر
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: دنیا را اینگونه شیفته خود کردیم+تصاویر
سبک نقاشی قدیمی ایران که از آن بهعنوان نگارگری یاد میشود، شامل بخش بزرگی از مشهورترین آثار هنرمندان این سرزمین است؛ هنرمندانی که سالها با هنر سرانگشتانشان دنیا را شیفته خود کردند و امروز برخی کشورها که زمانی جزو ایران بودند، بهدنبال تصرف هنر آنها هستند.
آفتاب : نگارگری ایران شامل آثاری از دورههای مختلف تاریخ اسلامی است که بیشتر به تصویرسازی در کتابهای ادبی و تاریخی اختصاص داشت. در دورههای مختلف، پادشاهان شیفتهی هنر برای رونق آن کوشیدند. گستردگی خاک ایران در دوره شکوفایی نگارگری باعث شد که محوریت این هنر در چند شهر مختلف باشد، اما در اینکه نگارگری هنری است که در ایران و توسط هنرمندان ایرانی به شکوفایی رسیده است، شکی نیست.
مکتب شیراز، مکتب هرات، مکتب تبریز، مکتب قزوین و مکتب اصفهان مهمترین مکاتب نگارگری ایران هستند.
هنر نگارگری در سدههای هشتم تا دهم هجری قمری مدارج کمال را پیمود و سرانجام در سده یازدهم از پویندگی بازماند. در کارگاههای سلطنتی ازبکان و صفویان بود که نقاشان عمدتا به کار تصویر کردن کتب گماشته شدند. با رواج کتابنگاری در دربارها، محدودیتی در کارکرد اجتماعی نقاشی پدید آمد؛ اما در عوض عرصه مضامین و بیان هنری وسعت بیشتری یافت. گزاف نیست اگر بگوییم نگارگری این دوران به سبب پیوندش با شعر فارسی چنین شکوفا شد.
استقلال هنری در شیراز
یکی از دلایل شکوفایی هنر نگارگری در سده هشتم هجری قمری در شهر شیراز را میتوان کنار ماندن این منطقه از حملهی مغولان دانست. از معروفترین آثار آن زمان، نگارههای «ورقه و گلشا» است. در دوران نوادگان تیمور، هنرمندانی از سمرقند و هرات به شیراز آمدند که باعث پختگی مکتب شیراز شدند.
به گزارش ایسنا، از اوایل سده هشتم کارگاههای شیراز تحت حمایت امیران، فعالیت وسیعی را در مصورسازی متون ادبی و بخصوص شاهنامه آغاز کردند. با بررسی یکی از قدیمیترین نسخههای مصور شاهنامه میتوان به سبک نگارگری در کارگاههای شیراز پی برد. در مصورسازی این شاهنامه بر صحنههای تاریخی و حماسی تأکید شده است. موضوعهای برگزیده از متن و اسلوب و شیوه تصویرگری به روشنی استقلال هنری شیراز را نشان میدهد.
رونق فرهنگی شیراز در دوره مظفریان نیز ادامه یافت. مشخصات ویژه نگارگری این دوران تپههای گرد، افق رفیع، زمین پوشیده از بوتهها، پیکرهای لاغر با سر بزرگ و چهره سهرخ ریشدار، طراحی ظریف و گهگاه خامدستانه بود.
بهزاد؛ مردی که همه در حسرت هنرش بودند
کمالالدین بهزاد معروفترین نگارگر مکتب هرات در دوره تیموریان بود. مکتبی که آن را اصلیترین شیوه نگارگری ایران میدانند و آثار مربوط به آن از ارزشمندترین میراث گذشتگان ما در موزههای معتبر دنیاست.
مکتب هرات در دوره حکومت شاهرخ تیموری پایهگذاری شد و در دوره «سلطان حسین بایقرا» به اوج خود رسید. مشهورترین هنرمندان نقاش و خوشنویس آن دوره به هرات مهاجرت و این شهر را به هسته اصلی فرهنگ و هنر تبدیل کردند. کتابهایی که در این دوره کتابت و تصویرگری شدند، از ارزشمندترین آثار نگارگری ایران بهشمار میروند.
شاهنامه بایسنقری که به سفارش شاهزاده بایسنقر میرزا (فرزند شاهرخ و نوه تیمور گورکانی) در مکتب هرات کار شد، از معروفترین آثار این دوره است. این شاهنامه که شامل 22 صفحه است، اکنون در موزه کاخ گلستان در تهران نگهداری میشود.
هرات در زمان 38 سال پادشاهی حسین بایقرا، دوره دیگری از شکوفایی فرهنگی را تجربه کرد. کمالالدین بهزاد معروفترین هنرمند این دوره بود.
تأثیر مکتب بهزاد بر هنرمندان بعد از خود باعث شد تا نیم قرن پس از او، هنرمندان همچنان پیرو سبک او باشند. این موضوع فقط به قلمرو ایران مربوط نمیشد و هنرمندان هند و عثمانی هم شیفته کار بهزاد شدند و اصول او را در کارهایشان تکرار کردند.
بسیاری از هنرمندان هندی و عثمانی همهی عمر در حسرت دیدن برگی از نگارگریهای بهزاد بودند. موزههای دنیا امروز به داشتن برگهایی از هنرمندان مکتب هرات در گنجینههایشان افتخار میکنند. برگهایی که در هر حراجی که باشند بهعنوان گرانترین اثر به فروش میرسند و مجموعهدارها برای داشتنشان سر و دست میشکنند.
صفویان و تحول هنر ایران
سلسله صفوی را میتوان دوران تحول تاریخی - فرهنگی و شکوفایی هنر ایران دانست. شاه اسماعیل صفوی اولین پادشاه این سلسله بود که نقش بسزایی در اعتلای هنر داشت. از مکتب تبریز در دوران صفوی آثار ارزشمندی از جمله شاهنامه فردوسی و خمسه نظامی باقی مانده است.
با انتقال پایتخت صفویان به قزوین، دوران شکوفایی مکتب تبریز به پایان رسید. فعالیت نگارگران سده دهم منحصر به کارگاههای سلطنتی نبود، بخصوص پس از پایان دوران هنرپروری شاه طهماسب فعالیت مراکز شهرستانی افزایش یافت.
دست به دست گشتن مراکز حکومتی غالبا با جابهجایی هنرمندان و همآمیزی سنتهای هنری توأم بود. بر همین روال شاه اسماعیل اول با تشکیل یک دولت در ایران امکان تلفیق مهمترین سبکهای نگارگری پیشین را فراهم کرد. در کارگاه جدید تبریز و تحت حمایت شاه طهماسب اول صفوی بود که نگارگری ایرانی کاملترین جلوههایش را نشان داد. از همآمیزی سنتهای باختری (تبریز) و خاوری (هرات) سبک اصیل و کاملی بهوجود آمد که درخشانترین نمودهای آن را در شاهنامه طهماسبی میتوان دید.
رونق هنر ایران در زمان شاه عباس اول
مکتب اصفهان یکی از مهمترین مکاتب هنر ایران است که هنرمندان مشهوری در این مکتب به خلق اثر پرداختهاند. مکتب اصفهان بهدلیل مرکزیت این شهر در زمان شاه عباس صفوی به این نام خوانده میشود. این دوره، دومین دوره از مکتب نگارگری تبریز است. با شروع سلطنت شاه عباس اول (996 هجری قمری) هنرهای ایران از نو رونق یافتند و بیشمار نقاش، خوشنویس، معمار و صناعتکار به خدمت شاه جدید درآمدند. پس از انتقال پایتخت به اصفهان، فعالیتی وسیع برای ساختن و آراستن کاخها و کوشکها و بناهای عمومی آغاز شد. بهطور کلی در بیشتر دورههای حکومت شاه عباس اول، هنر بسیار مورد حمایت بوده است.
انتقال پایتخت به اصفهان در زمان شاه عباس صفوی، آغازی بر مکتب اصفهان بود. نقاشیهای این دوره ویژگیهای خاص خود را داشتند و نسبت به مکاتب گذشته تحولات بزرگتری را شامل میشدند. نقاشان مکتب اصفهان از کشیدن تعداد زیاد آدمها در یک صفحه نقاشی خودداری کردند و به چهرهها و جزییات آنها بیشتر اهمیت دادند. رنگ لباسها با وجود محدود شدن، وضوح بیشتری یافتند.
رضا عباسی، معین مصور، محمد قاسم مصور تبریزی و محمد زمان از معروفترین هنرمندان این دوره هستند.
رضا عباسی از مهمترین هنرمندان مکتب اصفهان است. او فرزند مولانا علیاصغر کاشی از نقاشان عصر شاه طهماسب اول و شاه اسماعیل دوم بود. همین هم باعث شد پای رضا به دربار باز شود و هنر نقاشی را دنبال کند. در آن دوره که رقابت بین هنرمندان هند و عثمانی و ایران داغ بود، رضا عباسی با کشیدن نقاشیهای خود روی بناهای متعدد و دیوار ساختمانها نقش بزرگی در سرآمد شدن نقاشی ایرانی ایفا کرد. مهارت این هنرمند در سیاهقلم بود.
شمار زیادی از نقاشیهای رضا عباسی شامل موضوعات متنوع و با امضای این هنرمند باقی ماندهاند. در مجالس او آدمهای معدود، بزرگتر از اندازه متعارف و غالبا بیارتباط با محیط هستند. نظام رنگبندی و ساختار فضا نیز در کار او بسیار ساده شدهاند. طراحیهای او نقطه اوج روند تحولی را که از میانه سده دهم شروع شده بود نشان میدهد. نقاشیهای «درویش جوان با چوبدستی»، «خسرو و شیرین» و «شاهنامه» منتسب به رضا عباسی هستند.
معین مصور با شاگردی در محضر رضا عباسی توانست به یکی از معروفترین نقاشان مکتب اصفهان تبدیل شود. توانایی قلم او به حدی بود که میتوانست با توصیف دیگران از یک واقعه، آن را به زیباترین وجه به تصویر بکشد. کشیدن چهره افراد و به تصویر کشیدن مجالس بزم و رزم از ویژگیهای کار معین مصور بود. او با مرکب و آبرنگ کار میکرد.
او به مصور کردن کتابها هم میپرداخت. یکی از نسخههای مصور او، شاهنامه فردوسی به تاریخ ۱۰۶۶ و دیگری شاهنامهای با عنوان «کوچران» است که تصاویر معین مصور همراه هنرمند دیگری به نام فضلعلی در آن آورده شده و در موزه متروپولیتن نیویورک نگهداری میشود. زمانی که معین فعالیت میکرد، دورهای بود که هنرمندان معاصر او به شدت تحت تأثیر هنر وارداتی اروپا بودند. با این حال، او بر سنتهای هنری استادش، رضا عباسی پایبند ماند. آثار او از به تصویر کشیدن وقایع تاریخی تا اتفاقهای ساده و روزمره تنوع دارد.
برخی از آثار این هنرمند اکنون در موزه توپقاپی استانبول، موزه هنرهای زیبای بوستون و موزه فیتز ویلیام کمبریج نگهداری میشود.
پس از این هنرمندان بود که نگارگری این دوره به سمت تأثیر گرفتن از نقاشیهای غربی پیش رفت و تا دوره زندیه و قاجاریه ادامه داشت. محمد زمان از هنرمندانی بود که با این شیوه کار کرد. تصویرگری خمسه نظامی معروفترین اثر او است.
هدیه باشکوه ایران به عثمانی
گرانبهاترین اثر هنری دنیای اسلام، شاهنامه شاه طهماسب است. این اثر را برترین اثر هنری عصر صفوی میدانند که بهدستور شاه اسماعیل اول، کار روی آن آغاز شد. این کتاب توسط برجستهترین هنرمندان، نقاشان و خوشنویسان عصر صفوی خلق شده است. این اثر که به خط نستعلیق نوشته شده، شامل 258 صفحه مینیاتور است که داستانهای مختلفی از شاهنامه فردوسی را به زبان تصویر روایت میکند.
شایستهترین هنرمندان مختلف عصر صفوی 20 سال برای تکمیل این کتاب کار کردند. بهدلیل تکمیل شدن آن در زمان سلطنت شاه طهماسب (فرزند شاه اسماعیل) به شاهنامه طهماسبی یا شاه طهماسب معروف شد. این اثر در اواخر سده شانزدهم میلادی توسط شاه طهماسب صفوی به سلطان تازه به تخت نشسته عثمانی هدیه داده شد و تا اوایل سده نوزدهم در آنجا باقی ماند. ویژگیهای خاص و شگفتانگیز هنر ایرانی که در این کتاب به کار رفته باعث شد، درباره نحوه خلق آن روایات مختلفی که برخی از آنها به افسانه شبیه است بهوجود آید.
شاهنامه طهماسبی گنجینه هنر نگارگری و خوشنویسی ایران عصر صفوی است. این اثر را وابسته به مکتب نگارگری تبریز میدانند؛ مکتبی که بر پایه دستاوردهای هنری پیش از صفویان و بویژه مکتب شکوهمند هرات پدید آمد.
در دورهای که رسم بود پادشاهان سرزمینهای بزرگ برای نشان دادن حس نیت خود و همچنین تحکیم روابط، هدایایی را برای سلاطین تازه به تخت نشسته میفرستادند، ارزشمندترین اثر نقاشی دوره صفوی همراه هیأتی بزرگ و هدایای دیگر از جمله قرآنهای تذهیبشده، دیوانهای مصور، قالی، جواهرات و پارچه زربفت برای تبریک به سلطان سلیم دوم به عثمانی فرستاده شد. اتفاقی که باعث شد یکی از بزرگترین اسناد هنری و تاریخی ایران تا مدتها از دید علاقهمندان و شیفتگان هنر دور بماند تا اینکه در سال ١٩٠٣ در نمایشگاه آثار هنر اسلامی در موزه هنرهای تزیینی پاریس به نمایش گذاشته شد.
رونمایی از این کتاب باعث شد برگهای ارزشمند آن طی چند سال دست به دست بچرخند و در حراجیها به فروش برسند. شاهنامه شاه طهماسب گرانترین اثر اسلامی است. فروردینماه سال 1390 بود که برگی از این کتاب رکورد فروش آثار هنر اسلامی را شکست و به قیمت 4 / 7 میلیون پوند در حراجی ساتبی فروخته شد. فقط یک برگ از این شاهنامه در حراجی لندن 12 میلیون دلار به فروش رفت. همچنین این کتاب 12 سال در دانشگاه هاروارد مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفت.
هنر نگارگری هنرمندان ایران آنقدر در دنیا زبانزد است که اورهان پاموک، نویسنده ترک برنده جایزه نوبل، در کتاب «نام من سرخ» که در سال 1998 در ترکیه منتشر شد، نبوغ هنرمندان ایرانی در عصر صفویه را دستمایه روایت داستانش قرار داد.
با این حال به نظر میرسد ارزش کار این هنرمندان که توانستند دنیا را شیفته رنگها و طرحهایشان کنند، برای برخی مسؤولان و متولیان امروز فرهنگ و هنر ایران جایگاه خاصی ندارد تا برای حفظ و معرفی آن تلاش بیشتری داشته باشند. در همین شرایط است که کشورهای تازه استقلالیافتهای مانند جمهوری آذربایجان به خود این جرأت را میدهند تا در اکسپو 2015 میلان، کتابی را با نام «مینیاتور» منتشر و توزیع کند و به معرفی «هنر مینیاتور آذربایجانی» بپردازد!
در این کتاب، با امتناع از ذکر نام «ایران»، شهرهای اردبیل، تبریز، ارومیه و مراغه (در استانهای اردبیل و آذربایجان شرقی و غربی ایران) تا ایروان (پایتخت جمهوری ارمنستان) و باکو (پایتخت جمهوری آذربایجان)، قلمرو هنر کشور آذربایجان توصیف شده است.
در بخشی از این نوشتار، از کتاب «نقاشی ایران، از دیرباز تا امروز» نوشته رویین پاکباز استفاده شده است.
تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]
صفحات پیشنهادی
دنیا را اینگونه شیفته خود کردیم
یکشنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۴ - ۱۳ ۲۱ سبک نقاشی قدیمی ایران که از آن بهعنوان نگارگری یاد میشود شامل بخش بزرگی از مشهورترین آثار هنرمندان این سرزمین است هنرمندانی که سالها با هنر سرانگشتانشان دنیا را شیفته خود کردند و امروز برخی کشورها که زمانی جزو ایران بودند بهدنبال تصرف هنر آنهاجلال تهرانی با هنرجویان خود به «دور دنیا در ۸۰ روز» میرود
جلال تهرانی با هنرجویان خود به دور دنیا در ۸۰ روز میرود شناسهٔ خبر 2956584 - سهشنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱ ۰۹ هنر > تئاتر جلال تهرانی این روزها مراحل تمرین نمایش دور دنیا در ۸۰ روز را به همراه هنرجوان خود برای اجرای عمومی سپری میکند به گزارش خبرنگار مهر تهرانی این روزها دمقایسه پنج خودروی هم قیمت پراید در دنیا +مشخصات
خودروسازان ایرانی در مواقعی که دچار تنگنا شده و به ته خط توجیه می رسند یک کارت به زعم خود برنده را رو می کنند و آن هم این مدعاست که ای جماعت در هیچ نقطه ای از عالم خودرویی به مانند پراید نمی یابید که هم ارزان بوده و به این اندازه نیز مجهز باشد به گزارش سلام دلفان به ادای خودرودنیا تلاش خود را برای مهار فساد و تروریسم به کار گیرد
مسکو وزیر دادگستری ایران در نشست جهانی مبارزه با فساد در شهر سن پترزبورگ روسیه گفت با توجه به رنج جوامع از فساد اقتصادی سیاسی تروریسم قاچاق سلاح و مواد مخدر جامعه جهانی باید برای ریشه کن کردن این پدیده ها متحد شود و تلاش های خود را دو چندان کند حجت الاسلام والمسلمین مصطفیدنیا چه زمانی روی آرامش به خود خواهد دید
قدس آنلاین- تبریز امام جمعه تبریز گفت روزی که آمریکا از سیاست سلطه گری خود دست بردارد و به خانه خود و درون مرز های خودباز گردد جهان روی آرامش به خود خواهد دید و جنگ و خون ریزی به پایان خواهد رسید به گزارش قدس آنلاین از تبریز آیت الله محسن مجتهد شبستری ظهر امروز در خطبه های نمنتقدان سینمای ایران برگزیدگان خود را معرفی کردند / «در دنیای تو ساعت چند است؟» بهترین فیلم شد
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین نهمین جشن این انجمن شامگاه یکشنبه ۱۰ آبان در سالن حجاب مرکز آفرینش های فرهنگی-هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد در این مراسم از فعالیت های هنری هارون یشایایی تهیه کننده سیروس الوند کارگردان و امید روحانی منتقد تقدیر شد در این مراسمچرا مادر دنیا 7 ساله، او را به قتل رساند و سپس خودکشی کرد؟
چرا مادر دنیا 7 ساله او را به قتل رساند و سپس خودکشی کرد آفتاب کلیدملی نوشت تحقیق درباره قتل کودکی 7 ساله در جعفرآباد کرمانشاه در حالی آغاز شده است که شواهد اولیه نشان می دهد مادر این کودک مرتکب این قتل شده است بررسی ها حاکی است این حادثه روز جمعه 8 آبان ماه روی داده وآسیا باید خود را بعنوان رهبر تکنولوژی و اقتصادی دنیا مطرح کند
آسیا باید خود را بعنوان رهبر تکنولوژی و اقتصادی دنیا مطرح کند نماینده رئیس سازمان APA گفت آسیا باید بعنوان رهبر تکنولوژی و اقتصادی در دنیا خود را مطرح کند به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان سناتور چُدری تنویرخان نماینده رئیس APA در نشست مجمع مجالس آسیایی کهامام جمعه خلیلآباد: آلسعود بیغیرتی و بیلیاقتی خود را به دنیا نشان داد
امام جمعه خلیلآباد آلسعود بیغیرتی و بیلیاقتی خود را به دنیا نشان دادامام جمعه خلیلآباد گفت آلسعود بیغیرتی و بیلیاقتی خود را به دنیا نشان داد که باید پاسخگوی این بیلیاقتی خود باشد به گزارش خبرگزاری فارس از خلیلآباد حجتالاسلام علی ناهیدی ظهر امروز در خطبههای نماز جمعمقایسه پنج خودروی هم قیمت پراید در دنیا/مشخصات
خودروسازان ایرانی در مواقعی که دچار تنگنا شده و به ته خط توجیه می رسند یک کارت به زعم خود برنده را رو می کنند و آن هم این مدعاست که ای جماعت در هیچ نقطه ای از عالم خودرویی به مانند پراید نمی یابید که هم ارزان بوده و به این اندازه نیز مجهز باشد کارگرآنلاین به ادای خودرو ساز دا-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها