واضح آرشیو وب فارسی:فارس: آژانس تا چه اندازه به قوانين خود پايبند است؟
خبرگزاري فارس: در حاليكه ايران بيش از 200 صفحه توضيح در پاسخ به سوالهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي ارائه داده است اما البرادعي و كشورهاي غربي مدعي شدند كه ايران پاسخهاي لازم را در خصوص سؤالات آژانس ارائه نداده است.
به گزارش خبرگزاري فارس، پس از انتشار گزارش مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي درباره فعاليتهاي هستهاي ايران، رسانههاي غربي و كارشناسان و مقامات غربي واكنشهايي را از خود بروز دادند.
گرچه عدهاي از تحليلگران سياسي گزارش البرادعي را دو پهلو و معجوني از خوب و بد ميدانند، اما در همين گزارش دو پهلو نكاتي وجود دارد كه قابل تأمل و تعمق است.
مقامات غربي از جمله "شولتي" نماينده آمريكا در آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه بخشهايي از گزارش آژانس با فشار و اعمال نظر آمريكا گنجانده شده، با حالتي ذوقزده عنوان كرده است؛ ايران سؤالات آژانس را بيپاسخ گذاشت.
اين در حالي است كه علياصغر سلطانيه نمايندهي ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي تاكيد كرده است كه جمهوري اسلامي ايران بيش از 200 صفحه توضيح در پاسخ به سوالهاي اين سازمان ارائه داده است.
شولتي همچنين به توقف غنيسازي توسط ايران كه خواست شوراي امنيت سازمان ملل است براي چندمين بار تاكيد كرد. اين در حالي است كه طبق قوانين آژانس، شوراي امنيت سازمان ملل هنگامي ميتواند در اينگونه موارد راي صادر كند كه پرونده از سوي آژانس بينالمللي انرژي اتمي به شوراي امنيت سازمان ملل ارجاع داده شده باشد كه در مورد ايران اينگونه نبوده است و شوراي امنيت در واقع در اين پرونده و امور آژانس دخالت كرده است.
نكته جالب توجه در اصرار كشورهاي 1+5 به ايران براي توقف غنيسازي اورانيوم در اين است كه گرچه رژيم صهيونيستي خود رسماً اعلام نكرده است كه داراي سلاح هستهاي است اما جيمي كارتر رئيس جمهور اسبق ايالات متحده آمريكا اعتراف كرده اسرائيل بيش از 150 موشك با كلاهك هستهاي دارد.
در جايي كه اسرائيل عضو آژانس بينالمللي انرژي نيست و به قوانين منع توليد و تكثير سلاحهاي هستهاي نيز پايبند نميباشد و حتي براي اثبات ادعاي خود اجازه بازرسي از تاسيسات هستهاياش را نميدهد، اما اين موضوع چون واقعيتي روشن بين سياستمداران و صاحبنظران دنيا پذيرفته شده است كه اسرائيل داراي سلاحهاي هستهاي است.
جمهوري اسلامي ايران بارها تاكيد كرده است كه به عنوان عضو آژانس بينالمللي انرژي اتمي و امضاءكننده پيمان بينالمللي منع گسترش جنگ افزارهاي اتمي، غنيسازي اورانيوم را به منظور توليد سوخت اتمي خود ميداند و به هيچ وجه حاضر به دست كشيدن از اين حق مسلم در مقابل دولتهاي 1+5 نيست.
اما گزارش آژانس هر چند دوپهلو ، نكات كليدي فراواني دارد كه باز هم نشان ميدهد كه فعاليتهاي هستهاي ايران صلحآميز است و اما واكنش مطبوعات غربي به گزارش آژانس و همچنين ديدگاه كارشناساني كه بيش از اين مسوليتهايي را برعهده داشتند جالب توجه است.
"واشنگتنپست" چاپ آمريكا به نقل از "برژينسكي "مشاور امنيتي ملي دولت كارتر، مينويسد؛ رويكرد آمريكا بايد به گونهاي باشد كه منافع امنيتي ايران و آمريكا را تضمين كند نه حمله هوايي به تاسيسات اتمي ايران و نه حملهاي از سوي اسرائيل هيچيك. جز به تعويق انداختن برنامه هستهاي ايران كاري از پيش نخواهند برد".
روزنامه نيويورك تايمز نيز به نقل از "ديويد آلبرايت" بازرس تسليحاتي پيشين سازمان ملل مينويسد، ايرانيان كه با شواهدي محكم از سوي آژانس دربارهي برنامه هستهايشان مواجه شدهاند خشمگين شدهاند و حالت دفاعي به خود گرفتهاند".
اين در حالي است كه جمهوري اسلامي ايران گزارش البرادعي را مثبت ارزيابي كرده است.
سلطانيه گزارش جديد البرادعي را بيانگر تلقي آژانس از پايان يافتن موضوع هستهاي ايران دانست.
به گفته نماينده ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي، گزارش مديركل آژانس نشان ميدهد همه فعاليتهاي هستهاي ايران صلحآميز است و هيچ نوع شواهدي از انحراف مواد و فعاليتهاي هستهاي ايران به اهداف نظامي مشاهده نشده است.
حالت دفاعي تلقي كردن مواضع ايران در قبال گزاش آژانس بينالمللي انرژي اتمي از سوي مطبوعات غربي پروژهاي به نظر ميرسد كه تلاش دارد نشان دهد كه ايران، با اين گزارش جديد البرادعي به حالت انفعالي و تدافعي دچار شده است و نتايج اين گزارش را به نفع خود برداشت كنند.
ارائه بستهي پيشنهادي جمهوري اسلامي ايران به ديگر كشورها از جمله چند كشور اروپايي و همچنين بستهي پيشنهادي جديد 5+1به ايران كه قرار است به زودي توسط خاوير سولانا به ايران ارائه شود، كشورهاي 5+1 و همچنين آژانس بينالمللي انرژي اتمي را در يك آزمون بينالمللي قرار ميدهد كه تا چه اندازه به قوانيني كه خود تصويب كردهاند، پايبند هستند.
انتهاي پيام/
چهارشنبه 8 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 236]