واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: استقلال، اهرم فشار كردها بر مالكي
ناظم دباغ، نماينده اقليم كردستان عراق در ايران در گفت و گو با ديپلماسي ايراني معتقد است كه كرد ها به دنبال به هم زدن هم پيماني خود با شيعيان عراق نيستند.
ديپلماسي ايراني: بعد از اتفاقات مربوط به ماجراي طارق الهاشمي، بحران جديدي در عراق ايجاد شده و تلاش هايي نيز براي حل اين بحران انجام شده است. نشست اربيل كه با سفر مقتدا صدر به اين شهر و ديدار او با مسعود بارزاني و پيوستن جلال طالباني رئيس جمهور عراق، اسامه النجيفي رئيس پارلمان عراق و اياد علاوي رئيس فهرست العراقيه به آن ها برگزار شد، آخرين تلاشي است كه در جهت مديريت و حل اين بحران انجام شده است. البته اين نشست در غياب دو تن از تاثيرگذارترين چهره هاي سياسي عراق يعني نوري المالكي، نخست وزير و سيد عمار حكيم، رئيس مجلس اعلاي اسلامي عراق برگزار شد. ديپلماسي ايراني ابعاد نشست اربيل را در گفت و گو با ناظم دباغ، نماينده اقليم كردستان عراق در ايران بررسي كرده است:
آقاي بارزاني طي روزهاي گذشته گفته اند كه در صورتي كه اختلافات حل نشود، ظرف چند ماه آينده استقلال اقليم كردستان را اعلام مي كند. آيا اين مسئله امكان پذير است و در غير اين صورت هدف از بيان چنين مسئله اي چيست؟
به نظر من اين مسئله اين گونه بيان نشده است كه اگر مشكلات حل نشود، ما اعلام استقلال كردي مي كنيم. به نظر من اين مسئله در رسانه ها به نحو صحيحي منتشر نشده است. آقاي بارزاني گفته است كه ما خواهان حل مشكلات خود با دولت مركزي هستيم. تاكنون مشكلاتي وجود داشته كه به آن ها توجه نشده است. اگر درخواست ها و مطالبات و توافقنامه هايي كه به امضاي دو طرف رسيده مورد توجه قرار نگيرد، اول به قانون اساسي عراق بر مي گرديم. بايد با مراجعه به قانون اساسي عراق اين مشكلات حل شود. اگر حل نشد، ناچار هستيم كه اين مسئله را با مردم كردستان مطرح كنيم تا خود آن ها نسبت به آينده خود تصميم گيري كنند و نظر بدهند كه چه مي خواهند! اگر مردم كردستان بر اين عقيده بودند كه اقليم كردستان بايد تنها پايبند آراي اكثريت مطلق مردم خود باشد، دولت مركزي نيز بايد اين مسئله را بپذيرد. اما اين به موضع گيري دولت عراق براي آينده اين كشور بستگي دارد!
شما مي فرماييد كه هدف از اين بحث حل مشكلات با دولت مركزي عراق بوده است؟
بله؛ اين صحبت تنها تلاشي بوده تا مشكلات با دولت مركزي حل شود.
آقاي بارزاني اخيرا سفرهاي منطقه اي و بين المللي زيادي داشته است. او به ايالات متحده، تركيه و امارات سفر كرده است. آيا واقعا اختلافات اقليم كردستان تا اين اندازه با تركيه مرتفع شده كه آقاي اردوغان مورد مذاكره آقاي بازراني قرار مي گيرد؟
به نظر من اگر واقع بينانه به اين مسئله نگاه كنيم، بايد اين خبر را از اول تا آخر تكذيب كنيم. چون موضع گيري كرد و ترك نسبت به كردستان مشخص است و از گذشته تا كنون اين موضع تغييري نداشته است. علاوه بر اين آقاي بارزاني اولين بار نيست كه به امريكا يا تركيه سفر مي كند و آخرين بار هم نخواهد بود. پيش از اين هم تركيه به دليل حفظ منافع اقتصادي خود با كردستان عراق، برخي مسائل را پذيرفته است. اما مسئله استقلال كردستان و اين نوع صحبت ها نه مورد قبول ترك و نه عرب و نه كرد و نه ايران است. اگر آقاي بارزاني هم به اين كار تمايل داشته باشد، با كساني مشورت مي كند كه به كلي با اين ايده مخالف هستند.
آقاي اردوغان بعد از سفر آقاي بارزاني موضع گيري تندي نسبت به آقاي مالكي داشتند. اختلاف كردستان و دولت مركزي تا آن جا پيش رفته است كه آقاي بارزاني به تركيه رو كند؟
موضع گيري آقاي اردوغان به دليل مذاكرات آقاي بارزاني يا پاسخ به درخواست او نبوده است. موضع گيري تركيه بيشتر ناظر به اين مسئله بود كه حكومت مركزي در بغداد، حكومت شيعيان است و شيعيان با ايران ارتباط دارند. علاوه بر اين اهل تسنن در عراق با تركيه رابطه خوبي داشته و دارند. اعضاي العراقيه اعم از آقاي علاوي، طارق الهاشمي، نجيفي و ديگران همگي با تركيه در ارتباط هستند. به نظر من تركيه در حال حاضر خود را حامي اهل تسنن در عراق مي بيند. شايد اين تفكر وجود داشته باشد كه تركيه وارث دولت عثماني است و امروز بايد اسلام گرايي و تسنن گرايي را مديريت كند. بنابراين به نظر من موضع گيري آقاي اردوغان به دليل نگرش كرد ها نيست.
چند روز پيش شاهد ديدار آقاي مقتدا صدر با آقايان بارزاني، طالباني، علاوي و نجيفي در غياب افرادي چون آقاي حكيم يا مالكي بوديم. برگزاري اين نشست چه معنايي دارد و آيا مي توان گفت كه ائتلاف جديدي عليه دولت آقاي مالكي در حال شكل گيري است؟
اولا كرد ها به دنبال به هم زدن هم پيماني خود با شيعيان عراق نيستند. البته منظور كل شيعيان عراق است اعم از آقاي حكيم، آقاي مالكي، آقاي جعفري و يا جناب آقاي مقتدا صدر؛ حضور آقاي مقتدا صدر در اين جلسه كه در اقليم كردستان برگزار شد، تمثيلي از جريان شيعه عراق بود. در اين جلسه بر اين مسئله تاكيد شده كه بايد مشكلات عراق در درون عراق حل شود. مشكلات جريان العراقيه با آقاي مالكي بود و كردستان طرحي پيشنهاد داد كه اين مشكلات به حداقل خود برسد. اما در كل حضور جناب مقتدا صدر در اربيل در اين جلسه به نمايندگي از جريان شيعه بوده است.
آيا اين نمايندگي از طرف كل شيعيان به آقاي صدر داده شده است؟
من اطلاعي ندارم. اما شايد بتوان گفت كه آقاي مقتدا صدر به اين دليل كه خود او قبلا ملاحظات شخصي و تشكيلاتي درباره حكومت عراق داشت، در حال حاضر بهترين گزينه براي وساطت و پيشنهاد براي حفظ وحدت عراق است. بنابر اطلاعاتي كه ما داريم مذاكرات در اربيل حول وحدت ملي عراق و پايبندي به دولت قانون بوده است.
آقاي بارزاني چه نگاهي نسبت به ادامه ارتباط با ايران دارد؟
ارتباط اقليم كردستان با ايران نياز به تجديد نظر ندارد، بلكه نياز به تقويت و ادامه دارد. رهبري كرد و رهبري عراق معتقد هستند كه دوستي و هم پيماني و همكاري با جمهوري اسلامي ايران، لازم است.
بنابراين اختلافات دروني در عراق نمي تواند در رابطه اقليم كردستان با ايران تاثيرگذار باشد؟
ما تا كنون موضع گيري منفي از طرف ايران نديده ايم كه اين مسئله بخواهد تاثير منفي داشته باشد. بلكه موضع گيري ايران سازنده و مثبت است و اثري مثبت تر خواهد داشت.
در جمع بندي نكته اي لازم مي دانيد اضافه كنيد؟
اولا؛ نظرات اقليم كردستان درباره اختلافاتي كه در عراق وجود دارد و توسط آقاي بارزاني مطرح مي شود، نظرات شخصي ايشان نيست. او رئيس اقليم كردستان است و به پيگيري مطالبات و درخواست هاي مردم كه باعث تقويت وحدت عراق مي شود پايبند است. به همين دليل تاكيد آقاي بارزاني بر اين است كه بايد اختلافاتي كه وجود دارد حل شود.
ثانيا؛ وقتي آقاي صدر به اربيل آمد طرحي در هيجده بند مطرح كرد. اين طرح نشان مي دهد كه مشكلاتي وجود دارد و جريانات مختلف در عراق بايد با يكديگر متحد باشند و اين مشكلات را حل كنند.
ثالثا؛ اقليم كردستان تا اين لحظه اين گونه فكر مي كند كه بايد وحدت عراق حفظ شود و عراق بايد به قانون اساسي پايبند باشد و مشكلات خود را در چارچوب همين قانون اساسي حل كند.
رابعا؛ دولت قانون و آقاي مالكي بايد پايبند توافقنامه اي باشد كه در اربيل امضا شد و بعد از آن بود كه آقاي مالكي توانست دولت تشكيل دهد. سخنان اخير هم به اين دليل است كه كم و كسري در اجراي اين قرار داد وجود دارد و بايد اين توافقنامه به طور كامل اجرايي شود.
خامسا؛ همه عراقي ها اعم از كرد و عرب و شيعه و سني بايد به فكر وحدت عراق باشند تا بتوانند امنيت كاملي براي عراق ايجاد كنند و دولت بتواند خدمات بيشتري به مردم بدهد.
تهيه كننده: تحريريه ديپلماسي ايراني/12
جمعه|ا|15|ا|ارديبهشت|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]