واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۰ آبان ۱۳۹۴ (۱۴:۵۵ب.ظ)
کاوش براي پيشگيري از تعرض به محوطه تاريخي قلعه سنگ موج-کاوشهاي باستان شناسي براي پيشگيري ازتعرض بيشتر به محوطه تاريخي قلعه سنگ سيرجان شروع شد.
به گزارش خبرگزاري موج، سعيد امير حاجلو، سرپرست گروه باستان شناسي امروز يکشنبه با اعلام اين خبر گفت: فصل نخست کاوش در مجموعه قلعه سنگ بر کاوشهاي پيگردي و خواناسازي شواهد معماري بخش شمالي و شرقي مجموعه متمرکز است و پس از انجام اين کاوشها، برنامه مرمت و حفاظت يافتههاي کاوش و بخشهايي از شواهد معماري موجود در دستور کار قرار خواهد گرفت.
وي هدف از اين کاوشها را، بررسي منظر فرهنگي محوطه قلعه سنگ سيرجان و تعيين حريم آن بر اساس شواهد سطحي، پيگردي و خواناسازي شواهد معماري به منظور انجام عمليات حفاظتي و مرمتي و تبديل به پايگاه گردشگري ميراث فرهنگي سيرجان، تدوين و مستندسازي دقيق نقشه و عناصر فضايي پيرامون قلعه سنگ به ويژه در محدوده دامنههاي شمالي و شرقي آن، مستندسازي، تدوين پرونده ثبتي و مطالعه شواهد باستان شناختي قلعه بي بي دن در جنوب قلعه سنگ و تبيين ارتباط فرهنگي ميان آن و قلعه سنگ ذکر کرد.
به گفته اميرحاجلو اجراي اين برنامه از دو منظر قابل توجه و اهميت است: نخست با توجه به مسأله معارضان محوطه تاريخي قلعه سنگ سيرجان و وجود زمينهاي کشاورزي و باغات پسته در دو سوي شمالي و جنوبي آن، اجراي اين برنامه به منظور بررسي منظر فرهنگي اين محوطة ارزشمند و مشخص شدن حريم سطحي آن و همچنين تعيين وضعيت مالکيت زمينهاي پيرامون آن ضروري است.
وي افزود: متأسفانه زمينهاي کشاورزي، باغات پيرامون محوطه و شرکتها و صنايع واقع در غرب و جنوب غربي محوطه قلعه سنگ به دليل روشن نبودن وضعيت حريم محوطه، و از سوي ديگر، فعاليت-هاي معدن کاران در کوه بي بي دن و تعرض آنها به منظور بهره برداري از سنگ مرمريت بستر آن، موجوديت اين دو اثر را تهديد ميکنند.
اميرجاجلو اهميت و ضرورت دوم اين طرح را با توجه به موقعيت ويژه جغرافيايي سيرجان و تردد فراوان گردشگران از مسيرهاي ارتباطي اين شهرستان، تبديل محوطه قلعه سنگ به سايت ـ موزه و پايلوت گردشگري اين شهر که از اولويتهاي فرمانداري سيرجان در سال 1394 بوده عنوان کرد.
او افزود: ساماندهي منظر فرهنگي قلعه سنگ (به عنوان بخش حاکم نشين شهر قديم سيرجان) و همچنين پيگردي و خواناسازي شواهد معماري و حفاظت و مرمت آن، امکان ترسيم سيمايي بهتر و دقيق تر را از پيشينه تاريخي اين شهر کهن براي گردشگران فراهم خواهد کرد.
مجموعه آثار معماري قلعه سنگ، در محدوده اي به وسعت بيش از 40 هکتار با باروهاي تودرتو و بيش از 40 برج ديده باني محصور شده اند.
اميرحاجلو با اشاره به پراکندگي قطعات سفال شاخص سطحي در محوطه قلعه سنگ گفت: اين پراکندگي نشان دهند تداوم سکونت در آن دست کم از سده چهارم هجري تا دوره صفوي است.
او افزود: منبر سنگي حجاري شده با کتيبه ثلث و دو پايه تراشيده شدة سنگي در دامنه شمالي مجموعه قلعه سنگ و دو کوره بزرگ با حجم انبوهي از سربارههاي ذوب فلز در دامنه جنوبي قلعه سنگ از عناصر مهم اين مجموعه است همچنين برخي ساختارهاي معماري سنگي و آجري بر فراز کوه ايجاد شده که در ميان مردم به شاهنشين و حمام معروف است.
ارگ تاريخي «قلعه سنگ» و شارستان و باروهاي پيرامون آن در 10 کيلومتري جنوب شرقي شهر سيرجان در استان کرمان و در حاشيه جنوب شرقي نجف شهر قرار دارد.
اين اثر، بخشي از منظر فرهنگي شهر کهن سيرجان است و در حاشيه غربي اين شهر و بر گرداگرد کوهي منفرد به ارتفاع 100 متر شکل گرفته است.
شهر کهن سيرجان در دوران ساساني پايه گذاري شده و تا سده چهارم هجري کرسي ايالت کرمان بوده است پس از آن، با انتقال کرسي از سيرجان به بردسير (شهر کرمان فعلي)، به عنوان دومين شهر مهم ايالت کرمان به حيات خود ادامه داده است.
فصل نخست کاوشهاي باستانشناسي قلعه سنگ سيرجان با مجوز رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي گردشگري از 25 مهر 1394 آغاز و تا 30 آبان ادامه خواهد يافت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]