واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
محيط زيست؛ بودجه اند ك و انتظارات بسيار
روز نو : طي چند روز گذشته خبر اعتراض محيطبانان در مقابل سازمان حفاظت از محيطزيست بهانه خوبي براي تاختن برخي جريان ها و رسانهها به بانوي محيطزيست كشور شد. آيا مشكلات محيطبانان بهدوره تصدي معصومه ابتكار در اين سازمان بازميگردد يا اينكه اين قصه سر دراز دارد.
حفاظت از 17 میلیون هکتار از مناطق
تحت حفاظت محیط زیست تحت عناوین پارک ملی ، منطقه حفاظت شده ، پناهگاه حیات وحش، آثار طبیعی ملی و پنج میلیون هکتار از مناطق شکار ممنوع، حفاظت از منابع طبیعی، تنوع زیستی و حیات وحش و جلوگیری از انواع آلودگی در كشور تنها با 176 ميليارد تومان انجام و اداره ميشود.
حال پرسش اين است؛ سازمان محيطزيست بايد اين بودجه اندك را به هزينههاي جاري خود مانند پرداخت حقوق اختصاص دهد يا اينكه صرف مقابله، حفاظت و شكايت از افرادي كه با جيبهاي پر از پولشان قصد تيشه زدن بر ريشه محيطزيست كشور را دارند، كند.
امروزه اهميت حفظ محيط زيست بر هيچكس پوشيده نيست اما اينكه اين مسئله تا چه اندازه در اولويت مسئولان است خود جاي سوال دارد. بودجه محيطزيست كشوري با 76 ميليون نفر جمعيت 176 ميليارد تومان است درحاليكه بودجه شهر كوچكي مانند شهريار با 500 هزار نفر 200 ميليارد تومان است.
فعالان محيطزيست و مسئولان در حالي از اين سازمان انتظار مقابله با مافياي سدسازي در كشور را دارند كه بودجه اين سازمان حتي از ساخت تنها يك سد آن تقريبا 8 برابر كمتر است؛ هزينه ساخت سد شفارود گيلان درحدود 800 ميليارد تومان است. بهگفته يک مقام مسئول در وزارت نيرو براي 118 سد در دست ساخت، حدود ۷۰ هزار ميليارد تومان اعتبار مورد نياز است. همه اين اعتراضات به بانوي محيطزيست كشور درحالي انجام ميشود كه منتقدان سال گذشته به خبر حذف بودجه 115 میلیاردی مقابله با گرد و غبار و احیای تالابها از لایحه بودجه 94 توسط نمایندگان مجلس سكوت كردند. دراينكه محيطبانان در وضعيت معيشتي بحراني بهسر ميبرند جاي شكي نيست اما اينكه اين اعتراض را سياسي كنيم و اصل موضوع را بهفراموشي بسپاريم، مسئلهاي است كه منتقدان دولت و محيطزيست بهدنبال آن هستند. چراكه مديران اين سازمان نهتنها منكر وضعيت بد معيشتي كارمندان اين سازمان نشدهاند بلكه بارها در رسانههاي مختلف به اين وضعيت اعتراض كردهاند و خواستار افزايش بودجه براي بهبود وضعيت معيشتي آنها شدهاند.
چندي پيش اسماعیل کهرم، مشاور رئیس سازمان محیطزیست در رابطه با بودجه
محیط زیست سال ٩٤ گفته بود: اعتبارات در نظر گرفتهشده بیشتر از گذشته است ولی کفایت نمیکند. کهرم در ادامه با اشاره به مشکلات عدیده سازمان محیطزیست ادامه داد: مشکلات مالی سازمان آنقدر است که این مقدار از اعتبارات برای حل مشکلات کافی نیست. ما اولاً مسئله معیشت و حقوق محیطبانان را داریم. این افراد بیشتر از همه کارمندان دولت کار میکنند ولی کمترین حقوق را میگیرند. این فعال شناختهشده محیطزیست با بیان اینکه ما باید به زندگی آنها برسیم، افزود: متاسفانه همه محیطبانان ما در مضیقه هستند و تخصیص چنین اعتباراتی گرهای از مشکلات آنان باز نخواهد کرد. وی در ادامه میافزاید: کارمندان محیطزیست از لحاظ مالی کمترین حقوق را در بین سازمانها و وزارتخانههای دیگر دارند. کهرم نظر خود را با زدن مثالی چنین گفت: بگذارید یک معیار و سنجشی از این وضع به شما بدهم؛دانشجوی من با مدرک فوق لیسانس ١٤سال است که در سازمان محیطزیست کار میکند ولی تنها ٩٠٠هزار تومان حقوق میگیرد که این در مقایسه با حقوق کارمندان بانکها و دستگاههای دیگر بسیار ناچیز است. مشاور سازمان محیطزیست درخصوص
عدم تجهیزات و نیروی کافی تصریح كرد: مسئله دیگر کمبود نیرو و تجهیزات است. ما لوازم میخواهیم. سازمان حتی خودرو به اندازه کافی ندارد. ١٠٠٠هکتار را تنها با ٢ خودرو و ٦ مأمور کنترل میکنیم که این تعداد بسیار پایین است. مجلس باید معیشت کارمندان و توسعه سازمان را در زمان بررسی بودجه پیشنهادی
در نظر بگیرد.
ما را مأیوس کردند
دکتر کهرم در برابر این پرسش که آیا تبدیل سازمان محیطزیست به وزارتخانه تاثیری بر افزایش میزان اعتبارات دارد چنین پاسخ داد: خیر این طور نیست. البته ما استقبال میکنیم که سازمان گستردهتر شود ولی همین الان هم سازمان دستکمی از وزارتخانهها ندارد. سازمان محیطزیست ٧٠٠٠نفر کارمند دارد ولی با تبدیل آن به وزارتخانه ساختارش تغییر نمیکند. مهم این است که دولت مسائل محیطزیست را در چه ردیفی از اولویتهای خود قرار میدهد؛ ردیف اول یا هزارم. البته به نظر من در دولت فعلی جایگاه محیطزیست در ردیفهای بسیار پایین قرار گرفته است.
در قرن بیستویکم اکثر کشورهای درحال توسعه، پیشرفت و توسعه را بدون نگاه زیستمحیطی دنبال نمیکنند. در نتیجه اعتباراتی که در بودجه سالانه بهعنوان
«بودجه محیط زیست» در نظر گرفته میشود از اهمیت بالایی برخوردار است. با بودجه 176 ميليارد توماني آیا هنوز سازمان محیطزیست در مقایسه با سایر وزارتخانهها و سازمانها باتوجه به افزایش کمی بودجه هنوز در فقر به سر نمیبرد؟ کشوری که بهشدت نیازمند توسعه است و دولتمردانش همیشه با نگاه صنعتی برای رسیدن به آن تلاش میکنند. اینجاست که محیطزیست فراموش میشود چون در مقایسه با سایر ارگانها و وزارتخانهها که ارزش ریالی مشخصی دارندمحیطزیست را قیمت نمیتوان گذاشت لذا سود و فایده آن ملموس نیست، اثرات آن بر توسعه و پیشرفت قابل رویت نیست. درنتیجه در نگاه دولتمردان و مجلسیها، محیطزیست همیشه در رده آخر اولویت قرار میگیرد.
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]