واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۰ مهر ۱۳۹۴ (۹:۲۰ق.ظ)
تربيت نسل جديد پزشکان پژوهشگر توسط وزارت بهداشت موج - معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت، درمان گفت: متاسفانه ميزان ارجاع به مقالات علمي پژوهشگران ايراني نسبت به توليد آنها کم است.
به گزارش خبرگزاري موج، رضا ملک زاده در سمينار توليد علم و رتبه بندي دانشگاهها در خراسان شمالي با اعلام خبر کسب رتبه نخست منطقه در توليدات علمي در سال 2014 خاطرنشان کرد: اين رتبه در سطح جهان براي ايران 17 است؛ زيرا 40 هزار مقاله علمي توسط محققين کشورطي يک سال توليد شد که 50 درصد عمده اين توليدات علمي در زمينه علوم پزشکي باليني است.
وي با تاکيد بر اين که توليدات علمي زماني نافع خواهد بود که در سطح ملي و بين المللي مورد ارجاع قرار گيرد، گفت: متاسفانه ميزان ارجاع به مقالات علمي پژوهشگران ايراني نسبت به توليد آنها کم است.
اين در حالي است که دانشگاه علوم پزشکي تهران به عنوان دانشگاه پيشرو کشور تنها 94 مقاله سطح بالا و قابل استناد دارد.
اين مقام مسئول با بيان اين که تحقيقات بايد در جهت پاسخ به مشکلات حوزه سلامت و عملياتي باشد، عنوان کرد: پژوهشهاي وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکي نيز در جهت توليد علم نافع، کاربردي و قابل استناد است.
معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي تصريح کرد: در حال حاضر بخشي از تحقيقاتي که به صورت مقاله چاپ ميشود، سطحي است زيرا روشهايي که به کار ميرود دقيق نيست. از سوي ديگر تجزيه و تحليل اين پژوهشها نيز ضعيف و حتي ممکن است تفسيرآن نيز غلط باشد.
ملک زاده با تاکيد بر اين که ملاک ما در توليد مقالات علمي کيفيت آنها است نه کميت، گفت: کميت يک مقاله با تعداد دفعاتي که به آن ارجاع و استناد شده است، سنجيده ميشود که متاسفانه اين ميزان در مورد مقالات محققان کشورمان پايين است.
وي افزود: نظام علم سنجي و اعتبار دهي بايد بين تحقيقات کاربردي و بنيادي تفاوت قائل شود. بايد تلاش کرد زيرساختهاي تحقيقاتي را ارتقا داده تا محققان نيز وقت، بودجه و انرژي خود را صرف اقدامات اثر بخش کنند.
معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي با تاکيد بر اين که براي توسعه علمي بايد بر نيروي انساني سرمايه گذاري صورت گيرد، گفت: همچنين بايد زيرساختها براي اشتغال، تحقيق و پيشرفت دانشجويان فراهم شود تا به تحقيقات از نظر کيفي عمق ببخشيم. اين امر مستلزم اين است که به محققين اعتماد کرده و به آنها بودجه دهيم.
وي با اشاره به وجود 4 ميليون دانشمند در سراسر جهان که مقالات آنها در موسسه isi منعکس شده است، خاطرنشان کرد: از اين افراد تنها 60 هزار نفر به عنوان دانشمندان برتر از نظرتعداد ارجاع به مقاله انتخاب شدهاند.
انتظار ميرود حداقل 3 تا 4 هزار نفر از آنها ايراني باشند در حالي که فقط 88 نفر از اين تعداد ايراني هستند.
اين مقام مسوول افزود: بايد تلاش کرد افرادي که ميتوانند در اين ليست قرار بگيرند راحفظ وحمايت کنيم زيرا اين افراد به خاطر مهيا نبودن زيرساختها به نقاط ديگر جهان مهاجرت ميکنند.
وي از تربيت نسل جديد دانشجويان پزشکي به عنوان پزشکان پژوهشگر توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي خبر داد و گفت: اين برنامه در سراسر جهان اجرا و سرمايه گذاريهاي بزرگي در اين مورد صورت ميگيرد اما تاکنون کشور ما برنامه تربيت محقق نداشته است.
اين درحالي است که مقام معظم رهبري از مجلس و دولت خواستهاند در زمينه توليد علم، تحقيقات و پژوهش برنامه ريزي کنند.
در ادامه محمد جواد دهقاني رييس پايگاه استنادي علوم جهان اسلام نيز توليد علم را از وظايف بسيار مهم دانشگاهها عنوان کرد و گفت: در حال حاضر با پيگيري سياست گذاريها در بحث علم و فناوري، توليد علم به مساله بسيار مهمي براي دانشگاهها مبدل شده است.
دهقاني افزود: ميزان تحقق سياستهاي کلان در بخش علم، مرجعيت علمي و فناوري، توليد علم و ميزان اثربخشي اقتصادي معيارهاي سنجش پايگاه استنادي علوم جهان اسلام است.
رئيس پايگاه استنادي علوم جهان اسلام به وظايف اين پايگاه اشاره و اذعان کرد: ارزش گزاري کمي، کيفي و رتبه بندي مؤلفههاي مختلف، بررسي مقالات راهبردي مناسب و سنجش وضعيت انتشارات، برنامه ريزي براي ارزيابي و ايجاد زمينههاي مناسب تعاملات بهينه، ارائه ابزارهاي مناسب براي ارتقا و پاسخگويي علمي به نيازهاي کشور و ترسيم نقشه علمي کشورهاي اسلامي از جمله وظايف پايگاه استنادي علوم جهان اسلام است.
وي همچنين درمورد مهمترين برنامههاي پايگاه عنوان کرد: کيفي سازي نشريات، ارتقاي معيارها در توسعه نظام شبکه سخت افزاري و نرم افزاري موجود، تغيير گفتمان علمي کشور از نگاه صرف به شاخص کميت توليد علم به ساير شاخصهاي کيفي، ارتقاي جايگاه بين المللي پايگاه استنادي علوم جهان اسلام، کمک به عملياتي کردن سياستهاي کلان علم و فناوري ابلاغي توسط مقام معظم رهبري، ارتقاي معيار نمايه سازي از جمله مواردي است که به جد آنها را دنبال ميکنيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]