واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: ما برای توسعه صادرات غیرنفتی خود اسناد مربوطه، اتاق های بازرگانی و اتاق اصناف را داریم اما چه مقدار از این قوانین و تشکل ها حمایت کرده و از آنها صیانت می کنیم جای سوال دارد.
به گزارش تراز ،دکتر ساسان شاه ویسی استاد دانشگاه و تحلیلگر ارشد مسائل اقتصادی در گفتگو با تراز ضمن انتقاد از برخی رفتارهای دولت یازدهم گفت: ای کاش زمانی فرا برسد که وقتی دوران مسئولیت دولتی به پایان رسیده و دولت جدید روی کار می آید تمام اقدامات دولت قبلی مکروه یا حرام اعلام نشود. وی در ادامه افزود: ما اسناد راهبردی مختلفی از جمله سند راهبردی صنعت و معدن داریم که متاسفانه می بینیم بعد از گذشت دو سال از عمر دولت یازدهم مجددا سند راهبردی جدیدی طراحی شده و سند قبلی کنار گذاشته می شود.
شاه ویسی تصریح کرد: ما چه در سال های 82 تا 84 و چه در سال های 84 تا 92 و به خصوص در دو سال گذشته برای بسیاری از حوزه ها، اسناد راهبردی تهیه کرده ایم . وی با اشاره به تهیه چنین اسنادی در بحث صادرات اظهارداشت: ما در سال های گذشته سند راهبردی بسیار کاربردی و اثربخشی را در حوزه صادرات نفتی تعریف کردیم اما متاسفانه امروز شاهدیم اصلا به آن سند اعتنایی نمی شود.
این کارشناس اقتصادی با انتقاد از رفتار دولت ها در این زمینه خاطرنشان کرد: متاسفانه امروز آقای رئیس جمهور از وزارت صنعت، معدن و تجارت درخواست طراحی یک سند راهبردی برای قابلیت بخش کردن صادرات غیر نفتی کشور را دارد. در حالیکه چنین سندی وجود دارد نیلازی به طراحی مجدد نیست.
وی در مورد چگونگی تهیه این اسناد به تراز گفت: اتفاقا ارکان دولتی نقش چندانی در تهیه این اسناد نداشته و بیشترین بار بر روی دوش اتاق های فکر و نخبگان دانشگاهی است که با برگزاری جلسات پرشمار و بحث و پژوهش های فراوان به این اسناد رسیده اند.
این استاد دانشگاه با اشاره به تصویب این اسناد در هیات وزیران بیان داشت: دولت ها صرفا به این دلیل که این اسناد در هیات وزیران دولت قبلی تصویب شده است متاسفانه از اجرای آن سرباز می زنند. وی ضمن انتقاد از رویه موجود ادامه داد: ما باید با صرف دو سال وقت دوباره افراد نخبه و دانشگاهی را جمع کرده و به سند و مصوبه جدیدی رسیده و دو سال آیین نامه ای برای اجرایی کردن آن سند مصوب کنیم. شاه ویسی با اشاره به تغییر دولت ها با گذشت چند سال افزود: معلوم نیست دولت بعدی همین دولت فعلی باشد تا اسناد و مصوبات موجود را اجرا کند. ضمن اینکه گاها مشاهده می کنیم با تغییر وزیر یا ادغام وزارتخانه ها در همان دولت وزیر جدید تغییراتی ایجاد می کند.
وی خاطرنشان کرد: ما امروز نمی توانیم از سند راهبردی صادرات غیرنفتی مان استفاده کنیم . به نظر می رسد تا زمانی که ما به این رفتارها ادامه دهیم مشکلات فعلی حل نشده و این دیوار تا ثریا کج خواهد رفت.
این کارشناس اقتصادی با بر شمردن ظرفیت ها و توانمندی های موجود در کشور تصریح کرد: ما برای توسعه صادرات غیرنفتی خود اسناد مربوطه، اتاق های بازرگانی و اتاق اصناف داریم اما چه مقدار از این قوانین و تشکل ها حمایت کرده و از آنها صیانت می کنیم جای سوال دارد. وی اظهار داشت: متاسفانه امروز شرایط به گونه ای است که اگر شخصی در کشور قابلیت و خلاقیتی داشته باشد وارد بازار شده اما در غیر این صورت هیچ اتفاق مثبتی نخواهد افتاد.
شاه ویسی با تاکید بر وجود اسناد راهبردی مفصل و ظرفیت های مناسب برای توسعه صادرات غیر نفتی کشور گفت: ایران جزء کشورهایی است که توانست تراز تجاری خود را برای چند دوره مثبت کند. وی با این جمله که: این ظرفیت در هر کشوری وجود ندارد. تصریح کرد: از 197 کشوری که تجارت آنها در دنیا به رسمیت شناخته می شود. حدود 180 کشور این فرصت را که تراز تجاری مثبت پیدا کنند ندارند.
این تحلیلگر ارشد اقتصادی با بیان اینکه ایران بدهی بین المللی بالایی ندارد به تراز گفت: اعتماد به بازارهای ما می تواند فرصت خوبی برای ما به وجود بیاورد اما ما، ناخودآگاه خودمان را در لاکی قرار می دهیم که یک لاک انفعالی بوده وبه نظر می رسد مهمترین مفروض برای حمایت از تولید ملی برای صادرات گرا شدن ظرفیت های اقتصادی ما و معرفی درست و بهینه کالاهای ایرانی به سرمایه گذاری های موثرتری نیاز داریم.
زمانبندی انتشار: 27 مهر 1394 - 12:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]