واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: صنعت برق ایران به عنوان صنعتی زیربنایی و مهم در توسعه اقتصادی همواره مورد تاکید بوده است، به گونهای که مطالعات جهانی نشان میدهد به ازای 1 دلار سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز، لازم است 4دلار در صنعت برق سرمایهگذاری شود.
به گزارش تراز ، به طور کلی صنعت آب و برق نیازمند سرمایه گذاری مداوم است، زیرا توسعه کشاورزی، شهرها، رفاه عمومی و اشتغالزایی وابستگی شدیدی به تکمیل زیرساخت ها و سرمایه گذاری در صنعت آب و برق دارد.
مطالعات بانک جهانی در سال2010 نشان میدهد تا سال 2020 سرمایه گذاری مورد نیاز جهان در بخش انرژی، معادل 20تریلیون دلار است که از این میزان 16تریلیون دلار نیاز صنعت برق و 4تریلیون دلار نیاز صنعت نفت و گاز است. ملاحظه میشود که به ازای 1 دلار سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز، لازم است 4دلار در صنعت برق سرمایهگذاری شود.
*طرح حمایت از صنعت برق
تحریمهای ظالمانه غرب در چند سال گذشته، صنعت برق را نیز تحت تأثیر قرارداده و در این مدت با رکود سرمایه گذاری در این صنعت روبرو شدیم. کاهش توان تولیدی این صنعت و تاثیر تحریمها و سایر مشکلات نظیر هدفمندی یارانهها بر صنعت برق باعث شد که دولت و مجلس بررسی طرح حمایت از صنعت برق را با حضور مسئولان وزارت نیرو، وزارت امور اقتصادی و دارایی، سندیکای برق و سایر نهادهای مرتبط در دستور کار کمیسیون انرژی قرار دادند تا گامی در جهت کاهش این مشکلات بردارند. این طرح از چند هفته پیش برای تصویب نهایی در دستور کار مجلس قرار گرفته و مراحل تصویب آن در حال انجام است.
بخش خصوصی در پساتحریم در چند سال گذشته بخش خصوصی بیشترین تاثیر را از تحریم ها دید و وجود بیش از 30هزار میلیارد تومان بدهی انباشته در صنعت آب و برق کشور هم باعث شد فشار مضاعفی به این بخش وارد شود.
بخش خصوصی صنعت برق ایران علیرغم مشکلاتی که در این سالها داشته، همواره در جهت ارتقای دانش و توانمندیهای خود فعالیت می کرد تا جایی که اکنون قادر است در بیش از 90 درصد زمینهها با شرکتهای خارجی رقابت کند، چرا که ما قابلیت های قابل توجهی در این صنعت داریم و همین قابلیت ها صنعت برق کشور را در طول سالهای تحریم و رکود و علیرغم بحران نقدینگی، سرپا نگه داشت.
لذا سازندگان، تولیدکنندگان و پیمانکاران صنعت برق قادرند خود را با شرایط پساتحریم وفق دهند .صنعت برق این مساله را ثابت کرده که پتانسیل ها و توانمندی های بسیاری دارد و این پتانسیل ها اتفاقا در دوره تحریم به خوبی نمایان شدند.
به هر حال در دوران پساتحریم ما با شکوفایی و رونق مواجه خواهیم بود و این شرکت های بخش خصوصی هستند که باید تامین تجهیزات و اجرای پروژه های صنعت برق را عهده دار شوند، بنابراین بخش خصوصی باید برنامه ریزیها و هدفگذاریهای دقیقی برای آمادهسازی خود برای ورود به دوران پساتحریم داشته باشد و البته در کنار وزارت نیرو، صنعت برق را مهیای قرار گرفتن در این شرایط کند.
آثار لغو تحریمها بر صنعت برق
لغو تحریمهای ظالمانۀ غرب علیه صنعت کشور اثرات مثبتی در تولید برق کشور خواهد داشت. در ادامه به برخی از این اثرات اشاره می کنیم:
- بخش خصوصی فعال در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی برق می تواند فعالانه در کشورهای دیگر حضور داشته باشد.
- تجهیزات اصلی صنعت برق به ویژه در بخش نیروگاهی ایران، با قیمت واقعی و با گارانتی های مربوطه به ایران داده می شود و در مجموع هزینه تعمیرات و نگهداری تجهیزات نیروگاهی ایران کاهش قابل ملاحظه ای خواهد یافت.
- دارایی های بانکی بلوکه شده سرمایهگذاران ایرانی آزاد شده و بخشی از آن به حوزه انرژی سرازیر می شود.
- شرکتهای بزرگ و کمپانی های معروف دنیا بازار انرژی و برق ایران را برای سرمایه گذاری مورد توجه قرار داده اند و در صورت فراهم شدن زمینه های حضور، مایل به بازگشت دوباره به ایران هستند.
- شرکت های داخلی در تعامل با شرکت های تراز اول دنیا از یک طرف به جدیدترین فن آوری ها در این حوزه دست می یابند و از طرف دیگر برای حفظ مشتری در بازار رقابتی، مجبور می شوند کیفیت کالا و خدمات خود را به سطح جهانی برسانند.
- در حوزه انرژی های تجدیدپذیر نیز با ورود تجهیزات نوین با راندمان بالاتر و قیمت پایین تر،توجیه اقتصادی استفاده از منابع تجدید پذیر در تولید برق بیش از پیش خواهد شد و تمایل به استفاده از این منابع در کشور افزایش خواهد یافت.
*توسعة صنعت برق و اسناد بالادستی
چشم انداز آینده صنعت برق کشور بر اساس نیاز کشور به انرژی و در حال توسعه بودن ایران، چشم اندازی رو به رشد دارد. این موضوعی است که در اسناد بالادستی بر آن تاکید شده و در قوانین و برنامههای توسعه و چشم انداز، برای آن برنامه ریزی شده است. با توجه به ابلاغ سیاستهای کلی برنامه ششم توسعه و برنامه ریزی برای رشد اقتصادی هدفگذاری شده در این برنامه که 8 درصد است، کاملا مشخص است که نیاز به برق در کشور به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت و بر همین اساس سرمایه گذاری بیشتری در این حوزه مورد نیاز خواهد بود.
کارشناسان و مدیران صنعت برق که هم اکنون در حال تدوین برنامه ششم توسعه هستند، حتما به این موارد توجه دارند و برای تحقق رشد اقتصادی 8درصد، برنامه توسعه صنعت برق را تدوین می کنند.نمایندگان مردم در مجلس نیز با بررسی دقیق برنامه ششم توسعه در جهت رشد روزافزون حرکت کشور به سمت تعالی و پیشرفت کمک خواهند کرد.
منبع: فارس
زمانبندی انتشار: 19 مهر 1394 - 11:25
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]