واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میهد
صادرات به روسیه از حرف تا عمل/چرا بازار بزرگ روسیه را از دست دادیم
در حالی که بعد از تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه روسیه،پوتین رئیس جمهور این کشور بارها برای واردات از ایران چراغ سبز نشان داد و هیئتهای مختلفی در این باره به ایران آمد اما هرگز نتوانستیم سهمی مناسبی از بازار بزرگ روسیه داشته باشیم.
به گزارش گروه اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس شهریور سال گذشته روسیه در واکنش به تحریمهای آمریکا و اتحادیه ارورپا، واردات محصولات کشاورزی را از کشورهای اتحادیه اروپا ممنوع کرد و تمایل پیدا کرد تا محصولات مورد نیاز را از کشورهای حوزه شرق و آسیا وارد کند حتی پوتین رئیس جمهور روسیه اولین چراغ سبز را به واردات از ایران نشان داد و به دنبال آن وزیر کشاورزی و هیئتهای دیگر به ایران آمدند و این رفت و آمدها به غیر از چند قلم خرده جنس که شاید برای دلخوش کردن ایران بوده منجر به واردات از ایران نشد. هیئتهای اعزامی هربار مشکلات جدیدی را از جمله نبودن سیستم حمل و نقل مناسب، نبودن قراردادهای قرنطینهای، بالا بودن باقیماندههای دارویی و شیمیایی بالاتر از حد استاندارد، قیمتهای بالا و غیره در ایران مطرح میکردند و همه اینها باعث شد که ما سهمی از بازار روسیه نداشته باشیم، اندک وارداتی هم که به صورت خرده انجام شد شاید برای دلخوش نگه داشتن ایران بوده است. معمولا بعد از اینکه محصول تولید میشود بخشهای دیگر باید تمام تلاش خود را برای صادرات آن به کار گیرند چرا که در غیر اینصورت به هیچ عنوان تولید کننده داخل قادر به ادامه کارنخواهد بود. در کشور ما دغدغه تولید نیست حامی پس از تولید نداریم. بازار، صنایع تبدیلی صادرات و واردات مسائل بازرگانی بخشهای پس از تولید است که رابطه تنگاتنگی با تولید دارد و دقیقا به همین خاطر است که بازار روسیه را از دست دادیم. در سالهای اخیر جمهوری اسلامی ایران توانسته است از واردکننده مرغ به صادرکننده تبدیل شود و این کالا در سالهای اخیر یکی از اقلام صادراتی ایران به کشورهای همسایه بوده است. همچنین در سال گذشته صادرات مرغ کامل ایران در حدود 86 میلیون دلار بود که بیش از 80 میلیون دلار آن به کشور عراق صادر شده است. در نمودار زیر روند صادرات مرغ ایران در سالهای اخیر نشان داده شده است.
همانطور که در نمودار بالا مشخص شد، صادرات مرغ ایران از سال 1391 با حدود 4 میلیون دلار صادرات آغاز شده و در سال 1393 به حدود 86 میلیون دلار رسیده است. همچنین مقصد صادراتی مرغ ایران در سالهای اخیر عمدتا کشور عراق بوده است. در 5 ماه ابتدایی سال 1394 نیز صادرات مرغ ایران در حدود 29.9 میلیون دلار بوده است که بیش از 26.4 میلیون دلار آن به کشور عراق صادر شده است. همچنین قیمت هر کیلوگرم مرغ صادراتی ایران در سالهای اخیر همواره ثابت و برابر 2 دلار بوده است. *مرغ ایرانی در بازار روسیه جایگاهی ندارد اما به رغم افزایش صادرات مرغ، ایران نتوانسته جایگاه خوبی در صادرات به روسیه داشته باشد،حال اینکه این کشور نیاز به این محصول دارد و بعد از تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا علیه این کشور، روسیه بارها برای واردات از ایران چراغ سبز داده است.روسیه تنها در سال 1393 در حدود 76 هزار دلار مرغ از ایران و ارد کرده است. پس از کشور عراق که مقصد عمده صادرات مرغ ایران بوده است، کشورهای افغانستان و تاجیکستان نیز مقاصد بعدی مرغ ایران بودهاند. *وارد کنندگان عمده مرغ در سال 2014 طبق آمار سایت ترید مپ عمدهی واردکنندگان مرغ در سطح دنیا کشورهای مسلمان عربستان، عراق، امارات، یمن، کویت، عمان، مصر و قطر در کنار کشورهای ونزوئلا، روسیه و انگلستان هستند. در جدول زیر بزرگترین واردکنندگان مرغ در جهان در سال 2014 میلادی نشان داده شده است.
در مقابل عمده صادرکنندگان این محصول نیز کشورهای برزیل، ترکیه، فرانسه، آرژانتین، بلاروس و چین هستند. گرچه درحال حاضر عمده صادرات مرغ ایران به کشور عراق صورت میگیرد اما تولیدکنندگان ایرانی میتوانند صادرات به بازار کشورهای دیگر را نیز در دستور کار قرار دهند. از جمله این کشورها، کشور روسیه است. *مرغ وارداتی روسیه از بلاروس گرانتر از مشابه ایرانی این کشور یکی واردکنندگان عمده مرغ در سطح جهان است که در سالهای اخیر در حدود 160 میلیون دلار مرغ وارد کرده است که تقریبا تمامی آن از کشور بلاروس به روسیه صادر شده است. میانگین قیمت دلاری مرغ وارداتی روسیه از بلاروس بیش از 2.22 دلار بوده است که از قیمت مرغ صادراتی ایران بالاتر است. درنتیجه درصورتی که مسیر و وسیله حمل و نقل مناسبی برای صادرات مرغ ایران به روسیه درنظر گرفته شود، تولیدکنندگان مرغ ایرانی میتوانند صادرات قابل توجهی به بازار روسیه داشته باشند. همچنین در این صورت از آنجا که میزان تولید مرغ تولیدکنندگان ایرانی بیشتر میشود، هزینهی تولید آنها نیز سرشکن شده و کاهش مییابد. همچنین عمدهی مرغ وارداتی روسیه به شکل مرغ تازه و یا سرد کرده بوده است درحالیکه تقریبا تمامی مرغ صادراتی ایران به شکل منجمد صادر میسود. ولی به نظر نمیرسد این مسئله بتواند مانع صادرات مرغ ایران رو روسیه باشد. بنابراین لازم است شرایط صادرات مرغ به روسیه فراهم شود و تولیدکنندگان ایرانی مرغ، محصولات خود را به بازار این کشور صادر کنند. در حالیکه فعالیت صنعت پرورش مرغ کشور زیر 40 درصد ظرفیت است، فرصت صادرات مرغ به روسیه علاوه بر رونقبخشی این صنعت، نقش ایران را در تجارت غذایی منطقه پر رنگ کرده و کاهش آسیبپذیریهای اقتصادی را به همراه داشته باشد. انتهای پیام/
94/07/04 - 11:25
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]