واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
بی توجهی دولت به مساله بیکاری برای دولت روحانی رِکوردزدن روی تورم ١٠ درصدی و شاید هم پایینتر جذابتر از سیاست خروج از رکود است؛ اینطور که پیداست کابینه روحانی بنا ندارد سیاست کاهش تورم را نادیده بگیرد و سعی دارد به جای تمرکز بر سیاست خروج از رکود واحدهای متوسط و کوچک تولیدی، رسیدن به تورم ١٠ درصدی را در کارنامه خود به ثبت برساند.
به گزارش فرهنگ نیوز، برخی از کارشناسان معتقدند سیاست های انقباظی دولت برای پایین آوردن دستوری نرخ تورم با بی توجهی به معضل بیکاری همراه بوده و در این دوسال آمار بیکاری افزایش یافته است. در همین رابطه روزنامه شرق در مصاحبه با برخی از کارشناسان به موضوع کنترل و کاهش تورم دولت روحانی پرداخته و برخی از کارشناسان معتقدند سیاست دولت می توانست موازنه میان تورم و بیکاری را برقرار سازد که دولت در این کار، شکست خورده است.جای دولت بودم، به دنبال کاهش تورم نمیرفتم
وحید شقاقیشهری، اقتصاددان
دولت در این دو سال مسیر اشتباهی را در عرصه اقتصادی طی کرده است، اگر من جای دولت بودم، به دنبال سیاستهای انقباضی و کاهش تورم نمیرفتم. دولت میتوانست در این دو سال سیاستهایی را در پیش بگیرد که همزمان به کاهش تورم و کنترل بیکاری منجر شود اما متأسفانه هماکنون دولت نسبت به بحران بیکاری بیتوجه است، درحالیکه مسئله اشتغال و بیکاری در اقتصاد ایران از اهمیت بسیاری برخوردار است.
هماینک با ٢,٥ میلیون بیکار با تعریف یک ساعت کار در هفته، سه میلیون بیکار در حاشیه دور و نزدیک آن هم با کار یک روز در هفته مواجهایم، در کنار اینها در سال آینده ٤.٥ میلیون فارغالتحصیل دانشگاهی هم خواهیم داشت که وارد بازار کار میشوند. اگر این ارقام را با هم جمع بزنیم، در حقیقت ٩ میلیون نفر در آینده روانه بازار کار خواهند شد، اتفاقی که وزیر کار هم در افق ١٤٠٠ به آن اشاره کرده است. به عبارتی دیگر در یکی، دو سال آینده دولت حداقل با ٩ میلیون نفر بيكار در بازار کار مواجه خواهد شد که حداقل نصف اینها تحصیلکرده هستند که این مسئله در طول تاریخ ایران بیسابقه است. ما در سالهای ٨٠ تا ٨٥، که در تحریم نبودیم و مشکلات اقتصادی هم تا این اندازه نبود، تنها موفق شدیم ٧٠٠ هزار شغل ایجاد کنیم که عمده ترکیب این ٧٠٠ هزار نفر غیرماهر بودند، درصورتیکه در دو سال آینده با ٩ میلیون نیروی کاری مواجهایم که دانشمحوراند و باید برای آنها متناسب با دانش و تخصصشان، شغل پیدا شود.
پس اگر دولت همین الان هم بجنبد، باز هم دیر جنبیده است و این معضل به موج ویرانگری تبدیل خواهد شد که علاوه بر تبعات اقتصادی، تبعات اجتماعی و فرهنگی نیز خواهد داشت. دولت تمام هموغم خود را روی کاهش تورم گذاشته درحالیکه آن ٢٠ درصد کاهش تورم هم به دلیل ثبات بازار ارز، کاهش انتظارات روانی، مثبتشدن فضای بینالمللی و بازگشت امنیت اقتصادی به وجود آمده است. با نقدینگیای نزدیک به ٨٥٠ هزار میلیارد تومان روبهرو هستیم که به سمت تولید هدایت نمیشود و این نقدینگی در نظام بانکی جابهجا میشود و نظام بانکی هم این نقدینگی را به جای تولید به سمت بخشهای سوداگری و غیرمولد هدایت میکند. دولت در شرایط فعلی باید راهبرد اصلی خود را روی خروج از رکود و مقابله با بحران بیکاری بگذارد. هرچقدر دولت بیشتر به سمت سیاستهای انقباضی پیش برود، مسیر اشتباهتری را خواهد رفت. من نمیگویم کاهش تورم اهمیتی ندارد اما مقابله با معضل رکود و اشتغالزایی مهمتر از توجه به کاهش تورم است، ضمن اینکه در شرایط فعلی دولت باید تصمیمات سختی برای نظام بانکی بگیرد زیرا کارکرد نظام بانکی از سلامت برخوردار نیست و بانکها نیاز به تصمیمات سخت دارند، در غیراینصورت نباید منتظر اتفاقات ویژه در اقتصاد کشور باشیم.
دولت با ادامه این مسیر به جایی نمیرسد
جمشید پژویان، اقتصاددان
اقتصاد ایران در ٤٠ سال گذشته همواره با تورم دورقمی مواجه بوده که این تورم بالا به سبب مشکلات در عرضه اقتصاد پیش آمده است. برای اینکه بتوانیم تورم را مهار کنیم، به مجموعهای از سیاستهای اقتصادی برای تحریک عرضه اقتصاد نیاز داریم تا طرف عرضه، تقویت و روان شود. دراینصورت شاهد رشد اقتصادی پنج الی شش درصدی پایدار خواهیم بود؛ بنابراین مهمترین مسئله در کاهش تورم بهکارگیری مجموعهای از سیاستهای اقتصادی است که اثراتی در این حوزه داشته باشد. درحالیکه دولت در این دو سال هیچگونه سیاستی در حوزه کاهش تورم نداشته و ندارد. آنچه موجب کاهش تورم در این دو سال شده، هیچ ارتباطی به سیاستهای دولت ندارد. دولت اگر هیچ کاری هم نمیکرد و اگر رئیسجمهور کس دیگری بود، به محض اینکه مذاکرات شروع میشد و شوک جدیدی به اقتصاد کشور وارد نمیشد، باز هم تورم به میزان فعلی میرسید، پس در حوزه اقتصاد از طرف دولت سیاستگذاری خاصی اجرا نشده است. اینکه دولت با بهکارگیری سیاستهای انقباضی و فشار بر قشر حقوقبگیران بخواهد تورم نسبتا پایینی داشته باشد، سیاست موفقی نیست. دولت تاکنون تمام هموغم خود را روی انجام مذاکرات و توافق گذاشته بود و تصور میکند با رفع تحریمها معجزه اتفاق میافتد، درحالیکه اینطور نیست.
دیدید که معجزه اتفاق نیفتاد. ما باید مجموعهای از سیاستهای اقتصادیِ ساختاری و منسجم را اجرا کنیم تا رکود از اقتصاد خارج و اقتصاد وارد رونق شود. این دولت هم مثل دولتهای دیگر است؛ در این حوزه در ابتدا اقدامات درستی و کندی را شروع کرد، اما بعد از آن دست به توقف آن سیاستها زد. مشکلات در ساختار اقتصادی ما در چارچوب اقتصاد خرد است؛ به این صورت که ما باید به فکر کارایی در بخش اقتصاد، بهویژه بخش صنعت باشیم و نرخ بازده صنعت را افزایش دهیم و قیمتهای درهمریخته را اصلاح کنیم و نرخ بازه سرمایهگذاری در بخشهای مختلف را به هم نزدیک کنیم که همه اینها نیازمند سیاستگذاری صحیح اقتصادی است.
ضمن اینکه همانطور که بارها گفتم باید نظام مالیاتی در اقتصادکشور اصلاح شود. دولت با ادامه این مسیر، نهتنها به جایی نخواهد رسید، بلکه آن دلارهای بلوکهشدهای که در راه کشور است نیز با رسیدن به ایران، ته میکشد و تمام میشود.
منبع: شرق
94/6/29 - 08:46 - 2015-9-20 09:46:58
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]