واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: رئیس کل گمرک: ابتدای دولت یازدهم شش ماه بود که دارویی وارد نشده بود اما پورشه در کشور جولان می داد. اقتصاد > اقتصاد کلان - اقتصادنیوز نوشت: محسن جلالپور، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و مسعود کرباسیان، رئیس کل گمرک به این سوال پاسخ میدهند که آیا نرخ تعرفه میتواند ابزاری برای حمایت از تولید باشد.
محسن جلالپور، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به عنوان نماینده بخش خصوصی و مسعود کرباسیان، رئیس کل گمرک به عنوان مسوولی که در بخشی از نهادهای سیاستگذار مسوولیتی را برعهده دارد در میزگرد هفته نامه تجارت فردا به این سوال پاسخ میدهند که آیا نرخ تعرفه میتواند ابزاری برای حمایت از تولید باشد. ماحصل حرف این دو مقام این است که تعرفههای وارداتی نتوانستهاند کارکرد خودشان را داشته باشند. در این مورد کرباسیان به معافیتهایی خاصی در واردات اشاره میکند و به صراحت میگوید:« با وجود این میزان معافیتها و تخفیفهایی که در قانون داریم اصلا تعرفه کارکرد خودش را ندارد.»
در ادامه سخن او، جلالپور هم اشاره میکند که بخش تولید بیشتر از حمایت، آن هم حمایتهای مقطعی به رقابتی شدن فضای کسبوکار نیاز دارد. رئیس اتاق ایران تصریح میکند:«ما در درازمدت اصلا دنبال حمایت نیستیم. دنبال رقابت هستیم. ما از فضای رقابتی کشور استقبال میکنیم نه از فضای حمایتی. البته در یک مقاطعی به جهت اینکه ما رقابتی بشویم حتما یک حمایتهایی لازم است، منتها این مقطعی است و زمان و برنامه میخواهد.» پس از این، حتی او اشاره میکند که در قبال این حمایتها هم تولیدکننده باید متعهد به رعایت مواردی مانند افزایش کیفیت محصول خود شود.
خلاصهای از این میزگرد را می خوانید:
محسن جلالپور:
*حتی در دولتهای نهم و دهم تصمیمگیری درباره نرخ تعرفهها به گونهای بود که آنها هم میدانستند تعرفه، راه به مقصود رفتن نیست. بنابراین ما در دوره درازمدت نمیتوانیم صنعت یک کشور را به نوعی حفظ کنیم و ارتقا دهیم، منتها بنا به اقتضائات و شرایطی که بوده و آن مسیری که مشخص شد، تعرفهها هم تغییر کردند.
*ما برای هر کشوری که تعرفه میگذاریم این به منزله آن است که آن کشور هم برای ما تعرفه تجاری بگذارد. این نیست که ما فقط یک طرفه تعرفه وضع کنیم، منتها ما برای کالاهایی میگذاریم که توجیه و رقابتپذیر نیستند
*حتما بعد از این نباید در اضافه کردن تعرفهها و افزایش میزان آنها گام برداریم اما از آن طرف هم اعتقاد دارم برای کاهش نرخ تعرفه حتما باید زمان بگذاریم و با یک برنامه از پیش تعریف شده و مشخص کردن یک سیاست جامع، گام برداریم.
*هروقت نرخ ارز را مصنوعی نگه میداریم مجبور میشویم برای حداقل رقابتپذیری کالاهای خود با کالاهای خارجی، سیاست تغییر تعرفه را اعمال کنیم تا کالای خارجی به صورت هجومی وارد کشور ما نشود.
* اصلیترین مولفه در مورد تعرفه، نرخ ارز است. چون تعرفه عملا به دنبال آن است که تولید ما در مقابل تولید مشابه خارجی خود رقابتپذیر شود، اما چه وقت این اتفاق میتواند بیفتد؟ وقتی همه شرایط طبیعی باشد اما وقتی یک متغیر که در قیمت تمام شده کالای ما موثر است را محدود میکنیم عملا فضایی برای نبود رقابت به وجود آوردهایم.
*در بحث تعرفه با تیغ دولبهای مواجه هستیم. تیغی که هم منافع مصرف کننده را قطع می کند و هم منافع تولید کننده را . در تولید به همین دلیلی که اشاره کردم باعث میشود که قدرت رقابت تولید ما در بازار کم شود و در بخش مصرفکننده هم ما آن کیفیت لازم را نداریم.
* دلیل اینکه فعالان اقتصادی در سالهای گذشته عمدتا به کارهای واسطهای و دلالی پرداختند و به سمت سرمایهگذاری و فعالیت اقتصادی درازمدت نرفتند احتمالا این بود که شرایط اقتصاد کشور قابل پیشبینی نبود.
*اصلیترین مساله این است که انحصار ایجاد نکنیم که هرآنچه تولید شد،به هرشرایطی بتواند در اقتصاد کشور ما بهفروش برسد.باید حقوق مصرف کننده را هم در نظر بگیریم و تجربه جهانی نشان داده که در فضای رقابتی،بهتر از هر نوع حمایتی میشود از حقوق مصرف کننده دفاع کرد.
مسعود کرباسیان:
*تجربه جهانی به ما می گوید اگر میخواهید شفاف عمل کنید، یک رشته از صنعت را با یک میزان تعرفه و یک میزان مقدار عوارضی که برای ورود گرفته میشود، حمایت کنید. در عین حال باید از محدودیتهای غیرتعرفهای بپرهیزید و به سمت تعرفه بروید.
*اما اگر ما اجازه ورود به برخی کالاها را ندهیم، افراد باید به گونهای دیگر این نیاز خود را تامین کنند و البته هزینه آن هم برای این افراد مهم نیست.
*وقتی سهلالوصولترین درآمد ، این است که مقابل دروازه واردات، جلوی ورود کالای مردم را بگیریم و بگوییم پول بدهید تا اجازه ورود داده شود، آن وقت اسم گمرک با مسما میشود. اسم گمرک باجگیرخانه میشود.
*من و آقای جلالپور درباره حمایت و رقابت یک دیدگاه و یک تفکر داریم. من هم معتقدم وضع تعرفه به صورت فعلی، قابلیت تداوم ندارد. قابل دفاع هم نیست اما باید ببینیم قرار است از چه بخشی دفاع کنیم؟
*مشکل وضع تعرفه و افزایش تعرفه، فقط برای تولید نیست که بگوییم تنها تولیدکننده متضرر میشود.بلکه مصرفکننده هم بهایش را میدهد.با آن وضع تعرفه یعنی ما به مصرفکننده میگوییم، شما باید کالای خارجی را گران تر بخری برای اینکه ما میخواهیم تولید کشور را حمایت کنیم.
*ما اول باید تکلیف تک نرخی کردن ارز خود را معلوم کنیم. تک نرخی کردن ارز یعنی تعرفه. شما وقتی مابهالتفاوت ارز دارید، یعنی مابهالتفاوت تعرفه خودش را پوشش میدهد.
*به طور قطع تعرفه در دولت یازدهم کارکرد آن را در دولت نهم و دهم ندارد.اگرچه سیاست های تنظیم تعرفه در این دولت قابل نقد است اما در چارچوب اقتصاد سیاسی نباید آن را به سود اقتصاد غیررسمی یا فعالیتهای غیررسمی تعمیم داد.
*یادمان نرود، در شرایطی این دولت را تحویل گرفتیم که کالای اساسی روی زمین مانده بود. محموله دارو برای ترخیص مشکل داشت، شش ماه بود که دارویی وارد نشده بود اما پورشه در کشور جولان می داد. 22339
کلید واژه ها: مسعود کرباسیان - اتاق بازرگانی -
جمعه 3 مهر 1394 - 12:04:55
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]