واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ شهريور ۱۳۹۴ (۱۴:۱ب.ظ)
تفاهم نامه باستان شناسي ميان ايران و افغانستان موج-همزمان با تدوين تفاهم نامه باستان شناسي ايران و افغانستان ميان پژوهشکده باستان شناسي و همچنين هيات باستان شناسي افغانستان، منشور مطالعات باستان شناسي ايران و افغانستان نيز تهيه ميشود.
به گزارش خبرگزاري موج، «حميده چوبک»، رئيس پژوهشکده باستان شناسي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري در ديدار با هيات فرهنگي ـ علمي افغانستاني از تبادل اطلاعات پژوهشي و علمي ايران و افغانستان با توجه به ظرفيتهاي فرهنگي دو همسايه استقبال کرد.
وي گفت: ما ديدار امروز ميان باستان شناسان ايران و افغانستان را مديون مرحوم دکتر شهريار عدل هستيم؛ زيرا دکتر عدل بود که به همکاريهاي گسترده باستان شناسي ميان ايران و افغانستان اصرار داشت. از همين رو خود را مسئول مي دانم که اهداف و خواسته دکتر عدل را جامه عمل بپوشانم؛ چراکه وي مطالعات زيادي روي آثار دوره اسلامي افغانستان انجام داده بود.
رئيس پژوهشکده باستان شناسي همچنين از برگزاري سمينار ايران و همسايگان فرهنگياش خبر داد و افزود: طبق برنامه ريزيهاي انجام شده درصدد هستيم سميناري درباره ايران و همسايگان فرهنگي داشته باشيم که اميدوارم اين اقدام را با مشارکت باستان شناسان افغانستان انجام دهيم.
وي همچنين تاکيد کرد: با اينکه مرزهاي ميان ايران و افغانستان از يکديگر جداست اما مرز فرهنگي اين دو کشور يکي است.
وي ابراز اميدواري کرد: باستان شناسان هر دو کشور و تمام جهان با مطالعاتي که انجام ميدهند، مرزهاي سياسي را در هم شکسته و با ارتقاي ارتباطات علمي و فرهنگي وحدت و همدلي را آن جايگزين کنند.
چوبک گفت: جداي از چارچوب پژوهشها و فعاليتهاي باستان شناسي در داخل ايران نگاه ويژه پژوهشکده باستان شناسي به خارج از مرزهاي سياسي ايران و روابطي است که ميتواند با کشورهاي همجوار و سراسر دنيا داشته باشد. بر همين اساس، پژوهشکده باستان شناسي همکاري و تفاهم نامههاي مختلفي با کشورها، مؤسسات و افرادي که داراي ارزش علمي بالايي هستند منعقد ميکند و به مشارکت فعاليت خود با آنها ادامه ميدهد.
وي همچنين با محکوم کردن عمليات تروريستي در کشورهاي خاورميانه گفت: برخي از گروههاي تروريستي در کنار نسل کشيها دست به غارت اشياء و اموال تاريخي ميزنند تا ريشههاي فرهنگي و تاريخي کشورها را از بين ببرند.
چوبک همچنين گفت: اشياي تاريخي ايران که در کاوشهاي غيرمجاز کشف ميشود توسطه قاچاقچيان از مرز افغانستان خارج ميشود. بر همين اساس بايد با تفاهم نامه و پيگيريهاي قضايي و حقوقي از اين غارتها جلوگيري کرد.
رئيس پژوهشکده باستان شناسي همچنين تصريح کرد: بايد اين نکته را در نظر داشت که تنها با جلوگيري از خروج اشياء از کشور نميتوان از آثار تاريخي حفاظت کرد بلکه با پژوهشهاي علمي و هدفمند، معرفي و مستندنگاري ميتوان آثاري که به غارت رفتهاند را هويت بخشيد و آنها را به سرزمين اصليشان بازگرداند. از همين رو، ايران درصدد است که با انعقاد تفاهم نامه ميان کشورهاي اسلامي براي حفاظت از مواريث فرهنگي گامهاي جدي بردارد.
عبدالقدير تيموري، رئيس باستان شناسي وزارت فرهنگ افغانستان نيز در سخناني خاطرنشان ساخت که افغانستان به گفته مورخين مرکز تبادل تمدنها بوده است.
او گفت: تاکنون افغانستان با دولت ايران به طور رسمي فعاليت علمي و باستان شناسي انجام نداده است و ما خواهان آن هستيم که با کشورهاي همسايه به خصوص ايران ارتباطات علمي بيشتري داشته باشيم.
تيموري تاکيد کرد: همکاري ايران و افغانستان سبب ميشود که باستان شناسان افغانستان از تجارب ايران در زمينه کاوشهاي باستان شناسي و همچنين مرمت آثار تاريخي بهره بيشتري ببرند. و در همين حال ما بسيار علاقهمند هستيم اطلاعاتي را از ايراني ها بياموزيم که خود نداشتهايم.
گفتني است، هيات فرهنگي ـ علمي افغانستان متشکل از باستان شناسان و استادان دانشگاه که به دعوت پژوهشگاه ميراث فرهنگي، گردشگري به ايران سفر کرده است. در روز نخست حضور اش در تهران با رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري ديدار و از پژوهشکده هنرهاي ملي سنتي و کارگاههاي آن و همچنين موزه ملي ايران بازديد کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]