واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
ساعاتی در چاپخانه بانک مرکزی؛ از اسکناس و مسکوک تا انواع اوراق بهادار
معاون سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی با اشاره به جزئیات مراحل مختلف انتشار اسکناس، گفت: یک برگ اسکناس از زمانی که کاغذ سفید است تا مرحله پایانی که به اسکناس تبدیل و آماده توزیع میشود فرآیند یکماه را طی میکند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، درب چاپخانه بانک مرکزی برای ساعاتی باز شد تا خبرنگاران تنها با یک خودکار و برگه خبر وارد شده و در جریان روند چاپ و نشر اسکناس و ضرب سکه قرار گیرند. با ورود به سالن اصلی چاپخانه، امیر شکری رئیس و مسعود آذر مهر معاون سازمان تولید اسکناس و مسکوک توضیحاتی درخصوص فرایند انتشار اسکناس از ابتدا تا انتهای آن ارائه دادند. اینکه سال 62 تولید اسکناس در این کارخانه آغاز شده است و تا قبل از آن نیاز کشور از خارج تامین میشد، اما همچنان مرکب و نخ امنیتی اسکناس از خارج وارد میشود و ظرفیت تولید یک دستگاه در روز تولید 50 هزار برگه اسکناس است. مدرن ترین دستگاه چاپ اسکناس بانک مرکزی که گفته میشود منطبق با تکنولوژی روز دنیاست، در این زمان زیر چاپ اسکناس های 2000 تومانی است. پشت روی اسکناس همزمان در این دستگاه با فرآیند چاپ افست نقش میگیرد و البته کار برجسته سازی طرح مربوط به مراحل بعدی است. بین دستگاهها و محل بازدید با حفاظی تفکیک شده و کارگران با لباسهای فرم یک دست آبیرنگ مشغول به کارند. صدای ماشینهای چاپ مانع انتقال صداست و راهنمای خبرنگاران به ناچار از بلندگو استفاده میکند، در عین حال هیچ یک از کارکنان از گوشی برای حفاظت گوشهایشان در برابر سر صدا استفاده نمیکنند. کمی آن سو تر و در فاصله دو متری دستگاه اول کاغذهای مربوط به گذرنامه را منتشر میشود. آذرمهر توضیح داد: دستگاههای قدیمیتر که در سال 62 خریداری شده، برای انتشار شناسنامه و گذرنامه مورد استفاده قرار میگیرند. دستگاه دیگر با تکنولوژی بالا که 10 سال پیش وارد شده نیز، برای انتشار اسکناسهای 5 هزار تومانی و 10 هزار تومانی استفاده میشود. البته دستگاههای چاپ بنا بر برنامهریزی که برایشان میشود میتوانند هر نوع اوراق بهاداری و اسکناسی را چاپ کنند. بعد از چاپ، اسکناسها در قطعات 24 تایی، برای خشک شدن مرکب به مدت 6 تا هفت روز در قفسههای 10 هزار تایی قرار میگیرند قرار میگیرند. تولید روزانه این کارخانه 5 قفسه اسکناس است. آذرمهر توضیح میدهد حجم اسکناسی که باید چاپ شود،هر سال توسط شورای پول و اعتبار تصویب و مبنای کار یک سال چاپخانه است. فضای چاپخانه توسط دوربینهای مدار بسته به طور کامل تحت کنتر است. قفسه 10 هزار تایی اسکناسها تحویل یک تحویل دار شده و باید به همان تعداد باشد. امیرشکری در این باره به خبرنگارن میگوید: که مدت زمان مورد تولید اسکناس از مرحله اول تا مرحله توزیع یک ماه است. به عبارت دیگر، یک برگ اسکناس از زمانی که کاغذ سفید تا مرحله پایانی که به اسکناس تبدیل و آماده توزیع میشود، یک ماه است.
بازدید بخش چاپ اسکناس تا مراحل برجستهسازی به اتمام میرسد، شکری دستگاه دیگری را به خبرنگاران معرفی کرد که تمام الکترونیک بود. گفت که این دستگاه 10 سال پیش وارد شده و همه مراحل نشر اسکناس به صورت تمام مکانیزه انجام میشود. بعد از مرحله چاپ، مرحله بعدی بررسی خطای چاپ بود. این مسئول به ما گفت که معمولاً 3 تا 4 درصد اسکناسها خطای انتشار دارند که بعد از بازبینی اسکناسها، نوبت شمارهگذاری و چاپ امضای وزیر اقتصادی و رئیس کل بانک مرکزی بر روی اسکناسهاست. بالاترین هزینه تولید اسکناس، مربوط به اسکناسهای 10 هزار تومانی میشود چرا که فیچرهای امنیتی بالایی دارد. سالانه 600 تا 700 تن کاغذ در این کارخانه به اسکناس تبدیل میشود اما ظرفیت تولید 2500 در این کارخانه است.
در ادامه بازید، معاون سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی در پاسخ به سوالی درباره انتشار چکهای جدید که قرار است جایگزین چکها موجود شود، گفت: این چکها طراحی شده اما هنوز در اینجا چاپ چک جدید بانک مرکزی شروع نشده است. به گزارش فارس، بخش دیگر این کارخانه بخش ضرب پول خرد و فلزات گرانبها است، راهروهای قدیمی و آجری که نیمی آبی و نیمی سفید، رنگ شدهاند نشان میدهد ساخاتمان ضرابخانه همان بنای قدیمی است، با دستگاههای انگلیسی که همچنان با ظرافت سکه را تراش میدهند و عمر بعضی به 80 سال میرسد. محفظههای ضرابخانه در کنار هر دستگاه پر از سکههای ۱۰۰ تومانی است که از یک سود بدون نفش وارد شده و از سوی دیگر ضرب شده داخل محفظه میریزند. در قسمت سکههای طلا، مسئول مربوطه با نشان دادن شمش 8 کیلویی میگوید: قطر این شمش 15 میلیمتر است که در مراحل مختلف کاهش مییابد و درنهایت از این شمش 8 کیلویی 1000 سکه تمام بهار تولید میشود. وی عیار شمش ذوبشده را 900 در 1000 عنوان کرده و اضافه میکند: در واقع 900 گرم از 1000 گرم طلا، طلای خالص است.
سکه 1000 ریالی انواع سکه بهار آزادی هم در این بخش ضرب میشود. از ربع سکه تا 5 بهار و البته ضرب سکه دو نیم و 5 بهار بیشتر مدال بوده و کارگری به ضرب تک تک سکهها نظارت کرده و آنها را یک به یک از دستگاه برداشته و تحویل همکار خود میدهد. سکههایی فلزی که پول خورد هستند در مراحل بعد بستهبندی شده تا وارد سیستم پولی کشور شوند. سیستمی که اتفاقا در موارد متعدد به دلیل کمبود پول خورد دچار مشکل است. انتهای پیام/
94/06/23 - 13:12
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]