تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 14 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):فال بد زدن شرك است و هيچ كس ازما نيست مگر اين كه به نحوى دستخوش فال بد زدن مى شود، ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837727591




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

طناب‌کشی ویرانگر بین سینمای فاخر و روشنفکری


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: طناب‌کشی ویرانگر بین سینمای فاخر و روشنفکری
ما به فیلمی که معلم‌های مدارس، کارمندان تحصیل‌کرده، پزشکان و ... بپسندند نیاز داریم نه فیلم‌هایی که خاص‌پسندان هوادارش هستند.
حوزه سینما گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ از ابتدای انقلاب تا به حال این رویه همیشه بین متصدیان امور فرهنگی ما وجود داشته که گاهی برای تبلیغ و ترویج یک ایده‌ی کلان، از آن فیلم می‌ساخته‌اند.


پیش‌ترها معمولاً کارهای این چنینی خیلی موفق‌تر از آب در می‌آمد و هم سفارش‌دهنده راضی بود، هم مردم و منتقدان. اما بالاخره دوره‌ای آمد که خلاصه و سربسته می‌شود گفت ربطی به دوران قبل و بعد از خودش نداشت. البته، حالا مدتی می‌شود که آن دوره‌ی خاص هم به پایان رسیده اما به هر حال مدیریت فرهنگی در کشور ما طی آن بازه‌ی زمانی، کاملاً ارتباط سیستمی‌اش را با دوره‌های قبل از خود قطع کرد و راه‌هایی که رفته می‌شد، دیگر ادامه‌ی راه گذشتگان نبودند.


قطعاً سینمای ما احتیاج به اصلاح و جرح و تعدیل داشته و همچنان دارد ولی تا به حال دلیل منطقی و سلیمی برای نابود کردن سینمایی که از اول انقلاب تا ابتدای آن دوران خاص داشته‌ایم ارائه نشده، هر چند گفته شود که هدف از این نابودی، پی ریختن طرح یک سینمای جدید و بهتر بوده است.


القصه این که روند تولید فیلم‌های سینمایی عظیم، با بودجه‌های هنگفت و بر اساس اهداف راهبردی و کلان، جزو مواردی بود که در آن دوره‌ی خاص دچار دگرگونی‌های اساسی شدند. این نوع پروژه‌ها در آن دوره عنوان جدیدی پیدا کردند و نامشان شد؛ فاخر.



طناب‌کشی ویرانگر بین سینمای فاخر و روشنفکری



فیلم‌های فاخر آنقدر محل تامل بودند که با نگاه به آن‌ها اساساً نفس ساخت آثار گران‌قیمت دولتی زیر سؤال می‌رفت. «ملک سلیمان» شهریار بحرانی گرا‌ن‌ترین فیلم فاخر آن دوره بود اما حتی یک طرفدار پروپاقرص هم پیدا نکرد، حال اینکه کارگردان آن قبلاً فیلم‌های خوبی در کارنامه کاری‌اش داشت.


تا پیش از آن معمولاً پروژه‌های عظیم، آنچنان تحت نظارت‌های کیفی دقیقی ساخته می‌شدند که حتی فیلمسازان متوسط وقتی در سیستم تولید چونان اثری قرار می‌گرفتند از آن‌ها کارهایی درخور توجه می‌دیدیم اما حالا مدیریت فرهنگی به قدری ضعیف عمل می‌کرد که در پروژه‌های فاخر، خروجی کارگردان‌های خوب هم فیلم‌های گران اما ضعیف بود.



طناب‌کشی ویرانگر بین سینمای فاخر و روشنفکری



یکی از کمدین‌های ایرانی به آن دوره‌ی خاص لقب «شمق در عقرب» داده بود اما بالاخره با پایان آن دوره، ستاره‌ها در آسمان سینمای ایران آرایش‌شان را تغییر دادند و شمق از عقرب به در آمد و اوضاع کم کم به روال قبل بر‌گشت. حالا برگشته‌ایم به قبل از دوره‌ی خاص و البته اگر پیشرفت نکرده باشیم – که خیلی نکرده‌ایم- لااقل اضطراب اینکه فروتر برویم کمتر شده، اما از دوران عجیبی که بر وادی هنر هفتم گذشت هنوز هم تأثیرات چندی بر سینمای ایران باقی مانده که یکی‌شان خوش نام نبودن بسیاری از فیلم‌های دولتی و پر خرج بودن آن‌هاست.


حالا انگار در ادبیات عده‌ای به خصوص، واژه‌ی «فاخر» تبدیل به یک ناسزا شده است. یعنی فیلمی که گران است و در پس آن اهداف فرهنگی کلان وجود دارد، قبل از دیده شدن، محکوم به بد بودن می‌شود و برعکس فیلمی که معترض و ضد سیستم باشد، قبل از دیده شدن مفتخر به بهترین القاب خواهد شد.



طناب‌کشی ویرانگر بین سینمای فاخر و روشنفکری



با این وضع ما محکوم می‌شویم به سینمای دوربین روی دست، سینمای نماهای طولانی، میزانسن‌های شبیه به دوربین مخفی و داستان‌هایی که نه شروع می‌شوند و  نه تمام و نه می‌شود اصلاً اسمشان را «داستان» گذاشت، بلکه همان عبارت «ماجرا» برایشان کافی است. به این‌ها می‌گویند فیلم‌های روشن‌فکری و ساخت این نوع آثار احتیاج به مهارت چندانی در امور فنی و تکنیکی سینما ندارد، سواد بصری چندانی نمی‌خواهد، دانش و خلاقیت ادبی خاصی لازمه نشستن پای تحریر فیلمنامه‌هايشان نیست و فقط کافی است که هر چه بیشتر فاخر نباشید.


تمام این فیلم‌ها هم عبارت «خصوصی» را به عنوان یک فضیلت به سینه‌شان سنجاق کرده‌اند، حال اینکه فیلم خصوصی اساساً در ایران نمی‌تواند وجود داشته باشد.


مقایسه‌ی سقفی که فروش هر فیلم ایرانی با توجه به تعداد سالن‌های سینما در کشور ما می‌تواند داشته باشد، با حداقل هزینه‌های یک تولید سینمایی، خیلی راحت متوجه‌‌مان می‌کند که در ادعای خصوصی بودن هر کدام از آن آثار نوعی غش و خدشه وجود دارد؛ یا سازنده‌ی اثر، فیلمش را با هزینه‌‌های شخصی جلوی دوربین برده که اسم این کار را علاقه‌ی مفرط به دیده شدن و قرار گرفتن در فهرست فیلمسازان سینما می‌گذارند نه فیلم‌سازی خصوصی مظلومانه، یا اینکه اسپانسری در کار است که آن اسپانسر هم می‌تواند دولتی باشد یا خدایی نکرده آن‌ور آبی!



طناب‌کشی ویرانگر بین سینمای فاخر و روشنفکری



این نوع فیلم‌ها باعث شده‌اند که سینمای روشنفکری هم بد نام شود.


حالا ما عده‌ای مخاطب خاص داریم که سینمای روشنفکری (به این معنای دوست نداشتنی!) را دوست دارد و هر چه بیشتر سعی می‌کنند فاخر نباشند و عده‌ای دیگر که به هر فیلم اجتماعی با نگاهی منتقدانه، برچسب روشنفکری می‌زنند و طردش می‌کنند.


ما هر دوی این عنوان‌ها را خراب کردیم. حالا، هم عبارت فیلم فاخر تصویر بدی در ذهن همه دارد و هم اصطلاح فیلم روشنفکری.


اما غیر از هواداران کم تعداد اما پر سر و صدای این دو عبارت و این دو نوع سینما، گروه سومی هم وجود دارد به اسم مخاطب عام – که تعدادشان هم خیلی بیشتر است - و نه فیلم فاخر دوست دارند، نه کار روشنفکری.


باید به این نکته توجه داشت که مخاطب خاص سینمای روشنفکری، لزوما با سوادتر و با تحلیل‌تر از همه‌ی آن افرادی نیست که لقب مخاطب عام گرفته‌اند.



طناب‌کشی ویرانگر بین سینمای فاخر و روشنفکری



بسیاری از افراد تحصیل‌کرده و اهل مطالعه در جامعه‌ی ما وجود  دارند که جزو این جرگه‌ی خاص نشده‌اند و جو و اتمسفر این جریان، به آن‌ها سلیقه‌ای را تلقین نکرده است.


این نوع افراد آثار روحوضی و سخیف را نمی‌پسندند، اما ادای روشنفکری هم برایشان بی‌رنگ و لعاب است.


آن‌ها از طرفی دیگر غرب‌زده و ضد سیستم هم نیستند اما سلیقه‌شان پروژه‌های گران‌ قیمت شعاری را پس می‌زند.


سینمای ما در سبد توزیع‌اش برای همه نوع قشری، به اندازه‌ی کافی فیلم دارد الّا این نوع افراد، در حالی که همین‌ها باید گروه مرجع فکری در هر جامعه‌ای باشند و سلایق بقیه‌ی توده‌ها را الگوسازی کنند.


ما به فیلمی که معلم‌های مدارس، کارمندان تحصیل‌کرده، پزشکان و ... بپسندند احتیاج داریم نه فیلم‌هایی که خاص پسندان دوستش دارند یا آن آثار سفارشی ضعیفی که به دلیل شعار مندرج در پیشانی کار، عده‌ای هوادارش هستند.






یادداشت از: میلاد جلیل‌زاده


 
انتهای پیام/





اشتراک گذاری




مطالب مرتبط

فرید فرخنده‌کیش: مسئولان فرهنگی سلایق شخصی را کنار بگذارند
کاخ نشینی سینماگران در روز ملی سینما + تصاویر
متاسفانه برخی کلمات در سینما بار مفهومی بدی دارد
فیلم «محمد رسول‌ الله(ص)» احتمالا روی فرش قرمز اسکار می‌ایستد
پرچمی بر شانه شاعران شهید
جشنواره فیلم مقاومت به دنبال شناسایی نگاه های درست است
"هانيه توسلي" تا كي قرار است نقش يك همسر خائن را بازي كند؟
تمام بازيگران سينما را مسلح كنيد!
"بهمن قبادي" و گسسته شعرهاي بي ربط به شقيقه





۲۳ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۷:۳۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن