واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: جهانگيري افت جهاني قيمت مواد اوليه را ميبيند ولي سازمان حمايت نه!
نویسنده : هادي غلامحسيني
اخذ مجور افزايش قيمت از ستاد تنظيم بازار و سازمان حمايت مصرفكننده و توليدكننده، خوابي است كه اغلب صنايع و كارخانجات براي كالاهاي خود ميبينند. تا ديروز كه تحريم بوديم اين خواب به بهانه افزايش قيمت ارز و رشد بهاي مواد اوليه و واسطهاي صنايع تعبير ميشد و حالا كه تحريمها گسسته و بهاي جهاني مواد اوليه گاهاً تا 50درصد در بازارجهاني رشد يافته است با لابي بازي و مخفي كاري تعبير ميشود.
به گزارش «جوان» تا ديروز كه تحريم بوديم صنايع افزايش بهاي دلار و وارداتي بودن مواد اوليهشان را توجيهي براي اخذ مجوز افزايش قيمت محصولات از نهادهاي حاكميتي عنوان ميكردند كه بلااستثنا نيز اين مجوزها صادر ميشد، حالا كه بهاي مواد اوليه در دنيا سقوط كرده است و قيمت ارز نيز ثبات دارد، بازهم خوره افزايش قيمت به جان صنايع افتاده است و دبيران انجمنهاي مختلف صنايع غذايي، لبني، شويندهها و... هر روز پاشنه وزارت صنعت و سازمان حمايت و ستاد تنظيم نبازار را از جا ميكنند تا با هزار لطايف الحيل بتوانند بدون هيچ توجيه منطقي قيمت محصولات خود را افزايش دهند.
ميلياردها سود كجا رفته است
ولي اين بار در خطاب به صنايعي كه چشم خود را به روي افت قيمت جهاني مواد اوليهشان بستهاند و ميليارد ميليارد از اين محل در دولت يازدهم به جيب مبارك زدهاند بايد بگوييم درست است كه به واسطه بيدر و پيكري و وجود فساد در برخي نهادها بوي كباب به مشام آنها رسيده است اما اين صنايع كه خواب رشد قيمتها را ديدهاند غافل از اين موضوع هستند كه اين بار دارند خر داغ ميكنند چراكه بايد متناسب با افت قيمت جهاني مواد اوليه مورد استفاده در محصولاتشان، بهاي آنها را كاهش دهند.
در توصيف تلاشهايي كه انجمنها و صنايع مختلف براي اخذ مجوز افزايش قيمت محصولات از نهادهاي مسئول ميكنند به ذكر يك مورد در اين گزارش اكتفا ميكنيم تا در آينده به ترتيب صنايع مختلف را مورد بررسي قراردهيم.
در اين بين اگرچه هنوز هم پس از گذشت سالها از مطرح شدن بحث طرح خودكفايي در تأمين منابع روغن نباتي 95 درصد آن، چه به صورت دانههاي روغني و چه به صورت روغن خام از خارج وارد ميشود ولي براي درك ضريب نفوذ روغن خام وارداتي در صنايع روغن داخلي بد نيست به اظهارات خود مسئولان اين بخش اشاره كنيم.
تلاش دبير پيشين و فعلي روغن نباتي براي افزايش قيمتها
قاسم فلاحتي دبير پيشين انجمن صنايع روغن نباتي ايران در ارديبهشت ماه سال ۱۳۹۲ درخصوص افزايش 40 درصدي قيمت روغن نباتي گفته بود كه در صنعت روغن نباتي وابستگي 90 درصدي را به واردات روغن خام داريم كه وابستگي به واردات، قيمت جهاني روغن خام و ارز بهانهاي شد تا اين انجمن مجوز افزايش 40درصدي روغن نباتي را از وزارت صنعت دريافت كند.
در اين بين اگر چه سال 92 به دليل تحريم و چالش ارزي افزايش نزديك به 50درصدي بهاي روغن توجيه داشت ولي تلاش مجدد انجمن صنايع روغن نباتي در سال جاري براي افزايش قيمتها در شرايطي كه هم اكنون قيمت جهاني روغن خام در بازار جهاني سقوط قابل ملاحظهاي داشته و گشايشهايي نيز در بخش مبادلات جهاني و توقف نوسانهاي ارزي را تجربه كردهايم، كمي عجيب و قابل تأمل به نظر ميرسد !
گفتني است در تاريخ ۱۴/۰۵/1394 محمد قبله دبيرفعلي انجمن روغن نباتي در گفتوگو با خبرگزاري فارس از مصوبه ستاد تنظيم بازار براي افزايش ۵ درصدي قيمت روغن نباتي در كشور خبر داد. قبله در حالي افزايش 5درصدي بهاي روغن نباتي را ناكافي دانست كه از پيشنهاد 10درصدي توليدكنندگان روغن نباتي به ستاد تنظيم بازار پرده برداري كرد و توجيه خود در رشد قيمت روغن نباتي را به دلايلي چون افزايش هزينههاي دستمزد و عوامل توليد ارتباط داد.
حال اگر چه در آخرين روز مردادماه امسال انجمن صنفي صنايع روغن نباتي ايران اقدام به اعمال مصوبه افزايش 5درصدي قيمت به تمام كارخانههاي روغن نباتي كرد، اما بعد از گذشت 15 روز از ابلاغ اين موضوع، مشاور معاون اجرايي رئيسجمهور در نامهاي به رئيس سازمان حمايت مصرف كنندگان با اشاره به وضعيت قيمت جهاني روغن خام عنوان كرد: مجوز افزايش قيمت حداكثر 5 درصدي روغن نباتي در سال جاري تا مادامي كه نرخ روغن خام در بازارهاي بينالمللي افزايش نيابد، اجرايي نبوده و طبعاً قابل ثبت در سامانه 124 نميباشد.
سازمان حمايت افت بهاي جهاني مواد اوليه را نديد يا خود را...
جلوگيري معاون اجرايي رئيسجمهور از افزايش بهاي 5درصدي روغن نباتي در حالي است كه ستاد تنظيم بازار به رغم افت قابل ملاحظه قيمت روغن خام در بازارهاي جهاني مجوز افزايش بهاي روغن نباتي را صادر كرده بود، بدين ترتيب ميتوان گفت سازمان حمايت مصرفكننده و ستاد تنظيم بازار كه بايد تمامي مؤلفههاي اثرگذار بر قيمت كالا را بررسي كند، افت قيمت جهاني مواد اوليه صنايع را نديده بود و مغفول ماندن اين امر از نظر اين ستاد شائبه سهلانگاري يا فساد در اين نهادها را ايجاد كرده است ولي خوشبختانه معاون اول رئيسجمهور متوجه اثرگذاري افت قيمت جهاني در قيمت محصولات صنايع شده است.
نعمتزاده خواب است
در اين بين پدر پير صنعت بهجاي آنكه بهدنبال محاسبه ميزان افت قيمت جهاني مواد اوليه و واسطهاي در اقتصاد ايران باشد و بدين واسطه تورم را در اقتصاد كاهش دهد، بهدنبال خودروسازان افتاده است تا بهجاي كل صنايع تنها خودروسازان را از ركود درآورد.
در پايان اين رسانه طي روزهاي آتي با بررسي ضريب نفوذ مواد اوليه وارداتي و كالاهاي واسطهاي در بهاي محصولات صنايعي چون غذايي، شويندهها، بهداشتي، شيميايي، مبلمان و... قصد دارد وزارت صنعت را مجاب كند تا صنايع و كارخانجات را از خواب افزايش قيمت محصولات بيدار و به آنها تفهيم كند كه بايد به نسبت افت قيمت جهاني مواد اوليه مورد استفاده در محصولاتشان بهاي محصولات خود را كاهش دهند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]