محبوبترینها
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
سه برند برتر کلید و پریز خارجی، لگراند، ویکو و اشنایدر
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826078603
21 شهریور - 12 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: امروز در تاریخ
21 شهریور - 12 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز 21 شهریور برابر با 12 سپتامبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع میپردازیم.
برترین ها: امروز 21 شهریور برابر با 12 سپتامبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع میپردازیم.
رویداد ها:
492 پيش از ميلاد - تصرف تراكيه براي ايران
12 سپتامبر سال 492 پيش از ميلاد «مردونيا ــ مردونيه» ژنرال ايراني كه از سوي داريوش مامور حل مسئله منطقه ايوني (يوناني نژاد هاي آناتولي و جزاير درياي اژه) شده بود تراكيه را تصرف كرد (تراكيا، منطقه وسيعي در اروپاي جنوبي است كه غرب و شرق و جنوب آن را سه درياي سياه، اژه و مرمره محدود مي كنند و اينك در سه كشور تركيه، بلغارستان و يونان قرار گرفته است ـ استانبول اروپا در تراكيه قرار دارد). مردونيا كه داماد داريوش و شوهر آرتوزوسترا (تلفظ، يوناني است) بود پس از عبور از هلس پونت (داردانل) تراكيه را متصرف شده بود. تراكيه تا زمان فيليپ دوم (پدر اسكندر) به مدت دهها سال جزيي از قلمرو ايران بود. مردونيه، در اصل از جانب داريوش مامور شده بود كه مسئله ايوني را كه مردمش برضد فرمانداران منصوب از جانب ايران شورش كرده و اين شورش متناوبا پنج سال طول كشيده بود براي هميشه حل كند. مردونيه در جريان حقيقت يابي خود در محل، متوجه شد كه ايوني ها خواهان فرماندار انتخابي هستند. بنابراين، با دمكراتيك شدن اين منطقه موافقت كرد و شخصا بر انتخابات شهرها و جزاير ايوني نظارت كرد. وي همچنين متوجه شده بود كه قسمتي از شورش، نتيجه تحريك ايوني ها از جانب آتني ها است و براي حل اين مسئله، از هلس پونيت گذشت و تراكيه را تصرف كرد.
تراکیه باستان روی نقشه در کنار مقدونیه، ایلیریا، مسیا و داکیا، از الکساندر فندلی، نقشه جغرافی باستان
در ايران باستان و تا پايان دوران ساسانيان حاكم ايالت را ساتراپ (نگهبان و حافظ ايالت ـ شهربان و شهريار) مي خواندند و واژه فرماندار (كسي كه داراي فرمان شاه براي اداره شهر است) مربوط به دوران معاصر است. واژه استاندار، از لحاظ دمكراسي مي تواند قابل قبول باشد، ولي فرماندار، مگر اين كه انتخابي باشد و اكثريت مردم با آراء خود به او «فرمان» اداره شهرستان را داده باشند، كمي نامانوس و غير دمكراتيك به نظر مي رسد. مي دانيم كه اليور كرمول انگليسي هم كه كتاب هاي هردوت را خوانده بود پس از بركناركردن پادشاه انگلستان خود را «محافظ ـ نگهبان» كشور لقب داد.
1299 - شهادت روحاني مبارز شيخ محمد خياباني
روحاني مجاهد، شيخ محمد خياباني در سال 1259 ش (1297 ق) در خامنه در نزديكي تبريز متولد شد. وي پس از فراگيري علوم مقدماتي، از محضر حضرات آيات سيد ابوالحسن انگجي و ميرزا عبدالعلي، فقه و اصول و هيئت و نجوم را آموخت و پس از مدتي به تدريس پرداخت. زندگي شيخ محمد خياباني پس از پيروزي مشروطه در سال 1285 ش، با تأسيس انجمن ايالتي در تبريز، وارد مرحله تازهاي گرديد و در جريان محاصره تبريز، در دفاع از شهر نقش مهمي ايفا كرد. در زمان خياباني اوضاع جهان اسلام و به ويژه ايران، به خاطر دخالتهاي بيگانگان از جمله روسيه، انگليس و آلمان، بسيار آشفته و تأسفانگيز بود. پس از خلع محمدعلي شاه از سلطنت، خياباني در سي سالگي به عنوان نماينده مردم تبريز راهي مجلس شوراي ملي گرديد. او با اولتيماتوم روسيه در مجلس دوم مخالفت كرد و همچنين با قرارداد استعماري وثوقالدوله با دولت انگلستان (قرارداد 1919) نيز به مبارزه برخاست.
شيخ محمد خياباني
شيخ محمد خياباني، از آنجا كه حكومت مركزي را ضعيف و وابسته ميديد، ايجاد يك تحول اساسي در سيستم حكومت ايران و احياي آزادي را گام نخست براي خانه تكاني ايران و بيرون راندن اشغالگران خارجي ميدانست. ولي برداشتن گام اول را از طريق مذاكره سياسي امكانپذير نميشمرد و تنها راه را در قيام و مقاومت دليرانه در برابر استبداد و دخالت خارجي ميدانست. از اين رو، بعد از قبول قرارداد 1919 م از سوي دولت ايران، در تبريز دست به قيام زد. وي در جريان اين قيام كه از 17 فروردين 1299 شمسي، آغاز شد، نهادهاي دولتي تبريز را به تصرف خود درآورد و شهر را از دست دولتيان خارج ساخت. قيام پيروزمندانه مردم تبريز به رهبري شيخ محمد خياباني، بيش از پنج ماه ادامه داشت اما به دليل خيانت كساني كه قول همكاري داده بودند، كم بودن نيروها و حضور قواي قزاقخانه در كنار شهر تبريز و همكاري آنها با حكومت مركزي، اين قيام به شكست منجر شد. سرانجام با ورود نيروهاي دولتي، قزاقان به فرمان مُخبرالسلطنه فرستاده ويژه مشيرالدوله، صدراعظم وقت، شيخ محمد خياباني را در 21 شهريور 1299 برابر با 29 ذيحجه 1338ق در چهل سالگي به شهادت رساندند و او را در گورستان سيد حمزه تبريز به خاك سپردند. بعدها، آن گورستان به مدرسه تبديل شد و پس از ويراني مدرسه، مقبره خياباني هم از بين رفت.
1339 ش - انتخابات مُرداد 1339 و محبوبیت خواننده زنی که بیشترین آرا را آورد!
محبوبيت بانو دلكش (خواننده وقت و متوفی در 79 سالگی در شهریور 1383 = 2 سپتامبر 2004) در ميان مردم تا آن اندازه بود كه در انتخابات امُردادما 1339 در حوزه راي گيري جنوب شرقي تهران (محله امامزاده حسن و خزانه) بيشترين آراء را به نام او به صندوق ريخته بودند، حال آن كه وي نامزد انتخابات نبود و در آن زمان، زنان هنوز حق شركت در انتخابات را به دست نياورده بودند. [در ایران وقت لیست نامزدهای ثبت نام شده به متصدیان صندوقهای رای گیری داده نمی شد، آراء با دست نوشته می شد و چون محرمانه و اصطلاحا مخفی بود، متصدی صندوق متوجه نمی شد که آیا رای به نامزد ثبت نام کرده داده شده یا هرکس را که رای دهنده خواسته].
در آن سال (روز انتخابات که 26 امُرداد بود) سردبیر روزنامه اطلاعات به هر خبرنگار پوشش اخبار رای گیری گوشه ای از شهررا سپرد. در محله امامزاده حسن، محل یکی از صندوقهای رای گیری دبستان دولتی شاه آباد بود. در اینجا، از هرکس که پس از انداختن رای خود در صندوق از ساختمان خارج می شد و می پرسیدم به چه کسانی رای داده بود می گفت که به بانو دلکش هم رای داده بود. برای آنان که سواد نداشتند قهوه چی محل که آنجا بود نام هر نامزدی را که می گفتند می نوشت و از دهان تقریبا همه اینان نام دلکش بیرون می آمد که اسم شناسنامه ای اش (عصمت باقرزاده) را هم نمی دانستند و فقط «دلکش» می نوشتند. پس از قرائت آراء هم معلوم شد که بانو دلکش در آن منطقه آراء بیشتری آورده بود که این آراء قاعدتا به دور ریخته شد. بعدا و کلّا به این دوره مجلس (دوره بیستم) ایراد وارد آمد و از نمایندگان خواسته شد که کناره گیری کنند و انتخابات تجدید شد.
عصمت باقرزاده (دلکش)
اواخر دهه 1330، مجيد دوامي (متوفی در اروپا) سردبیر وقت اطلاعات هفتگی [بعدا مجله های روشنفکر و زن روز و قبلا سردبیر روزنامه اطلاعات و پیش همه این سمت ها، یک خبرنگار پارلمانی] در مطلبي در آن مجله، بانو دلكش را با يك خواننده ديگر (بانو مرضیه) مقايسه و ضعیف تر توصیف کرده بود كه هواداران دلکش پس از انتشار مجله به ساختمان موسسه اطلاعات هجوم بردند و مي خواستند آن را ويران سازند.
دلكش (متوفی) از جمله خوانندگاني بود كه پس از انقلاب، بمانند دیگران ترک وطن نکرد و تا پایان عمر در تهران ماند.
1944 - امضاي قرارداد اشغال آلمان توسط متفقين در لندن
نمایندگان امریکا، انگلستان و شوروی قرارداد اشغال آلمان را درلندن امضا کردند. این قرارداد زمانی امضا شد که جنگ جهانی دوم هنوز خاتمه نیافته بود. پس ازانعقاد قرارداد اشغال آلمان، متفقین حملات هماهنگ خود را ازغرب و شرق آغازکردند و خطوط دفاعی آلمان نازی را درهم شکستند. درسال 1945 میلادی آلمان بطورکامل ازمتفقین شکست خورد و فرماندهان متفقین زمام امور آلمان را دربرلین بدست گرفتند. گفتنی است که برلین به لحاظ موقعیت خاص خود منطه بین المللی و آزاد اعلام شد.
1955 - اصابت اولين موشك شوروي به ماه در تاريخ تحقيقات فضايي
براي اولين بار در تاريخ تحقيقات فضايي ،يكي از موشكهاي آمريكايي كه به قصد فرود در كره ماه پرتاب شده بود ،در نقطهاي كه تعيين شده بود به كره ماه اصابت كرد و اين عمل 5 سال بعد از اصابت اولين موشك روسيه به ماه اتفاق افتاد .موشك روسيه روز 12 سپتامبر 1955 ميلادي به ماه اصابت كرده بود .موشك آمريكايي كه در اين روز به ماه اصابت كرد" رنجر هفتم "نام داشت.
1960 - روزي که با ايجاد Opec موافقت شد
12 سپتامبر 1960 كشورهاي صادر كننده نفت با هدف محافظت از منافع خود با تاسيس سازمان واحدي موافقت كردند كه به اختصار «اوپك» ناميده مي شود و هنوز باقي است. اين توافق در پايان مذاكرات نمايندگان اين كشورها در بغداد حاصل شد. در دهه هاي اخير افزايش كشورهاي صادر كننده نفت كه خارج از اين سازمان قرار گرفته اند رو به افزايش بوده و اوپك مجبور است كه براي حفظ بهاي نفت خام با آنها كه در صدرشان روسيه قرار گرفته است كنار آيد. با وجود اين، دولتهاي عضو اوپك كه سران برخي از آنها وابستگي هاي خارجي دارند با ساير اعضاي اين سازمان هماهنگي كامل ندارند.
جلسه اوپک سال 1960
1974 - يك كودتاي نظاميان چپگرا حكومت هايله سلاسي را در اتيوپي (حبشه) سرنگون ساخت و به عمر نظام سلطنتي هزاران ساله اين كشور پايان داد.
سلاسی در آخرین روزهای سلطنت
زادروزها
۱۴۹۴ - زادروز فرانسوای اول پادشاه فرانسه
۱۸۹۷ - زادروز ایرن ژولیو-کوری فیزیکدان و شیمیدان فرانسوی، برندهٔ جایزه نوبل شیمی سال۱۹۳۵، دختر ماری و پی یر کوری
ایرن ژولیو-کوری
۱۹۱۳ - زادروز جسی اونز دوندهٔ آمریکایی
۱۹۲۱ - زادروز استانیسواو لم نویسندهٔ لهستانی آثار علمی-تخیلی، خالق رُمان سولاریس
استانیسواو لم
۱۹۶۶ - زادروز انوشه انصاری اولین توریستفضانورد ایرانی ساکنآمریکا و اولین زن کیهانگرد
۱۹۷۳ - زادروز پل واکر بازیگر آمریکایی
انوشه انصاری
۱۹۸۶ - زادروز امی رسوم بازیگر، خواننده و ترانه سرای آمریکایی
۱۳۵۶ - زادروز فرزاد حسنی، مجری، بازیگر و ترانه سرای ایرانی
فرزاد حسنی
درگذشتها
۱۷۶۴ - درگذشت ژان فیلیپ رامو آهنگساز و نظریهپرداز فرانسوی
۱۳۶۰ - درگذشت آیت الله اسدالله مدنی، نمایندهٔ مجلس خبرگان و امام جمعهٔ تبریز (اولین شهید محراب)
آیت الله اسدالله مدنی
۱۹۸۱ - درگذشت یوجنیو مونتاله شاعر و مترجم ایتالیایی، برندهٔ جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۷۵
۲۰۰۳ - درگذشت جانی کش خواننده، ترانهسرا، بازیگر و موسیقیدان آمریکایی
جانی کش
۲۰۰۹ - درگذشت نورمن بورلاگ دانشمند آمریکایی، برندهٔ جایزه نوبل صلح سال ۱۹۷۰
۲۰۱۰ - درگذشت کلود شابرول کارگردان فرانسوی، از بنیانگذاران موج نوی فرانسه
نورمن بورلاگ
*****
منابع:
-پايگاه نوشيروان کيهاني زاده
-ویکی پدیای فارسی
-صفحه امروز در تاریخ در توئیتر
-راسخون
تاریخ انتشار: ۲۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]
صفحات پیشنهادی
15 شهریور - 6 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
15 شهریور - 6 سپتامبر در تاریخ چه گذشت امروز 15 شهریور برابر با 6 سپتامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 15 شهریور برابر با 618 شهریور - 9 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 18 شهریور - 9 سپتامبر در تاریخ چه گذشت امروز 18 شهریور برابر با 9 سپتامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 18 شه19 شهریور - 10 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 19 شهریور - 10 سپتامبر در تاریخ چه گذشت امروز 19 شهریور برابر با 10 سپتامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 1916 شهریور - 7 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 16 شهریور - 7 سپتامبر در تاریخ چه گذشت امروز 16 شهریور برابر با 7 سپتامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 16 شه17 شهریور - 8 سپتامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 17 شهریور - 8 سپتامبر در تاریخ چه گذشت امروز 17 شهریور برابر با 8 سپتامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 17 شهپانزدهم شهریور در آینه تاریخ معاصر ایران
پانزدهم شهریور در آینه تاریخ معاصر ایران تهران- ایرنا- امروز یکشنبه پانزدهم شهریور 1394 هجری خورشیدی بیست و دوم ذی القعده 1436 هجری قمری ششم سپتامبر 2015 میلادی است 86 سال پیش در چنین روزی نخستین سانحه ی هوایی در ایران به وقوع پیوست مهم ترین رویدادهای تاریخ معاصر در این روزشانزدهم شهریور در آینه تاریخ معاصر ایران
شانزدهم شهریور در آینه تاریخ معاصر ایران تهران- ایرنا- امروز دوشنبه شانزدهم شهریور 1394 هجری خورشیدی بیست و سوم ذی القعده 1436 هجری قمری هفتم سپتامبر 2015 میلادی است 86 سال پیش در چنین روزی قانون تابعیت ایران در 16ماده به تصویب مجلس شورای ملی رسید مهمترین رویدادهای تاریخ معارئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا/۲ کاهش شمارهگذاری خودروها نسبت به سال گذشته/افزایش ۶ درصدی مجروحان در ۱۵ رو
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا ۲کاهش شمارهگذاری خودروها نسبت به سال گذشته افزایش ۶ درصدی مجروحان در ۱۵ روز ابتدایی شهریوررئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا به کاهش شمارهگذاری خودروها نسبت به سال گذشته اشاره کررد و گفت آمار نو شمارهها در ۵ ماهه اول امسال ۱۵ درصد کاهش اما درهفدهم شهریور در آینه تاریخ معاصر ایران
هفدهم شهریور در آینه تاریخ معاصر ایران تهران- ایرنا- امروز سه شنبه هفدهم شهریور 1394 هجری خورشیدی بیست و چهارم ذی القعده 1436 هجری قمری هشتم سپتامبر 2015 میلادی است 37 سال پیش در چنین روزی نیروهای رژیم پهلوی در تیراندازی به تظاهرکنندگان در میدان ژاله تهران میدان شهدا صدها تنوزدهم شهریور در آینه تاریخ معاصر ایران
نوزدهم شهریور در آینه تاریخ معاصر ایران تهران- ایرنا- امروز پنج شنبه نوزدهم شهریور 1394 هجری خورشیدی بیست و ششم ذی القعده 1436 هجری قمری دهم سپتامبر 2015 میلادی است 36 سال پیش در چنین روزی آیت الله سید محمود طالقانی نخستین امام جمعه تهران درگذشت مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر-
سبک زندگی
پربازدیدترینها