واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: زائرین اربعین سردرگم یک سامانه اینترنتی/ برنامه نامشخص دولت برای اربعین حسینی
با وجود فرصت یک ساله برای برنامه ریزی بهتر، شاهد هستیم که تازه مسئولین به فکر طرح ایده های دست و پاگیری افتاده اند که با یک محاسبه ساده می توان اذعان کرد نتیجه ای جز کاهش زائر نخواهد داشت.
جوان آنلاين: سال گذشته و همزمان با مراسم اربعین حسینی(ع) عزیمت حدود ۲۰ میلیون زائر به شهر کربلا دوست و دشمن را حیرت زده کرد تا عملا اتفاق بی سابقه ای در دنیای اسلام رخ داده باشد.
نظر رهبری درباره حماسه اربعین سال گذشته
رهبر انقلاب درباره خلق حماسه عظیم مسلمانان در اربعین سال گذشته، گفتند: "امسال شما ملاحظه کردید در اربعین حسینی میلیونها انسان در کنار هم قرار گرفتند؛ خود این حرکت عظیم یک جمعی از مسلمانها - البتّه مخصوص شیعه نبود، سنّیها هم بودند - که در دنیا انعکاس پیدا کرد، تعظیم کردند؛ تجلیل کردند؛ آن را بزرگترین گردهمایی عالم به حساب آوردند؛ چه کسانی؟ آنهایی که دارند مسائل اسلامی را رصد میکنند.
من همینجا مناسب می دانم و لازم می دانم بهمناسبت یاد از آن اجتماع عظیم، از دولت عراق، ملّت عراق، عشایر عراق که در این آزمون بسیار مهم فداکاری کردند، خدمت کردند، کَرم و بزرگواری نشان دادند، تشکّر کنم. حادثهی عجیبی بود حادثهی امسالِ اربعین کربلا. این راه را دشمنان اسلام و دشمنان اهلبیت به خیال خود مسدود کرده بودند. ببینید چه حرکت عظیمی اتّفاق افتاد! وقتی حتّی جسمها در کنار هم قرار میگیرد، اینجور انعکاس پیدا می کند. اگر ما با هم باشیم، کشورهای اسلامی، ملّتهای مسلمان - سنّی و شیعه و فِرَق مختلف تسنّن و تشیّع - با یکدیگر دلهایشان صاف باشد، نسبت به یکدیگر سوءظن نداشته باشند، سوءنیّت نداشته باشند، به یکدیگر اهانت نکنند، ببینید در دنیا چه اتّفاقی خواهد افتاد؛ چه عزّتی برای اسلام درست خواهد شد! وحدت؛ وحدت.
حادثهی عجیبی بود حادثهی امسالِ اربعین کربلا. این راه را دشمنان اسلام و دشمنان اهلبیت به خیال خود مسدود کرده بودند. ببینید چه حرکت عظیمی اتّفاق افتاد! ملّت ما عزم راسخ خود را هم در تحمّل برخی مشکلاتی که برای او وجود داشت نشان داد، هم در روز بیستودوّم بهمن، در روز قدس و در راهپیمایی عظیم اربعین این عزم را، این همّت را از خود بُروز داد و نشان داد".
لزوم ساماندهی زائران از سال گذشته در اذهان عمومی شکل گرفته بود
شور و اشتیاق وصف نشدنی مردم و همچنین رضایت رهبر معظم انقلاب از این حماسه عظیم، از همان سال گذشته اذهان عمومی را برای سفرهای سال بعد با رفاه و آسایش بیشتر سوق داد.تا جایی که بحث ساماندهی زائران در ایام اربعین به منظور سفر ساده تر به کربلا مطرح شد.
سفر سال گذشته بسیاری از مردم ایران به عراق به علت شور و اشتیاق آنها و همچنین شرایطی که در روزهای منتهی به اربعین به وجود آمد از شرایط خاص و بی سابقه ای برخوردار بود.شرایط امنیتی که گروهک تروریستی داعش در برخی از نقاط عراق به وجود آورده بود و همچنین برداشته شدن ویزاها و در نهایت گذرنامه ها از جمله مسائل قابل اشاره ای هستند که می توان این اتفاق را در زمره حوادث بی سابقه در هنگام سفر مردم ایران به عراق برشمرد.
از طرفی دیگر ناهماهنگی های مختلفی که در رفت و آمد مردم قبل و بعد از مرز برایشان به وجود آمد سبب شد بحث برنامه ریزی برای سفر سال های بعد ایرانی ها به منظور آسایش بیشتر قوت بگیرد چرا که نظم و امنیت یکی از اصلی ترین مسائلی است که باید در سفر رعایت شود.
ساماندهی هایی که نباید جمعیت زائرین را کاهش دهد
اگرچه تاکید رهبری و خواسته بسیاری از مردم برای سفر ارزان به کربلا و همچنین افزایش جمعیت زائرین، نسبت به سال گذشته مطرح است، اما ساماندهی گذرنامه و حتی ویزا به منظور کنترل و ایجاد امنیت بیشتر در این و آن سوی مرزها ضروری است اما مسئله مهمتر از آن که مطرح شده این است که این ساماندهی ها هرگز نباید شرایطی را برای مردم رقم بزند که قید سفر را با وجود همه علاقه ای که دارند بزنند و به جای افزایش جمعیت عاشقان حسینی در کربلا این جمعیت کاهش یابد.
متاسفانه با وجود فرصت یک ساله ای که برای برنامه ریزی هرچه بهتر در اختیار متولیان و مسئولین مربوطه وجود داشت، شاهد هستیم در حالی که کمتر از سه ماه به اربعین امام حسین(ع) باقی است تازه مسئولین به فکر طرح ایده های دست و پاگیری افتاده اند که با یک محاسبه سرانگشتی می توان اذعان کرد که عملا نتیجه ای جز کاهش شدید زائر نخواهد داشت.
برنامه ریزی نامنظم مسئولین برای ایجاد نظم در میان زائرین
ظاهرا در ذهن مسئولین این موضوع نقش بسته است که بحث ساماندهی فقط به ویزا و گذرنامه و جلوگیری از هجوم عاشقان حسینی به سمت مرزها مربوط می شود، چرا که از شواهد و قرائن پیداست که برنامه ریزی آنها تنها به منظور ثبت نام از مردم، آن هم به صورت کاملا نامنظم و غیر منسجم صورت گرفته است.آن هم با اختصاص سامانه "سحام" برای ثبت نام زائران.
صفحه مربوط به ثبت نام برای زائران اربعین
برنامه مسئولین به این صورت است که ایرانی ها یک ماه فرصت دارند تا در سایت یاد شده ثبت نام کنند و در صورتی که از این نام نویسی، جا بمانند دیگر نمی توانند به کربلا سفر کنند!این در حالی است که پرسش های بیشمار مردم به منظور مشکلاتی که دارند بی پاسخ مانده است.
دولت تدبیر امسال هم پیاده روی اربعین را جدی نگرفته است
افرادی که در حال حاضر گذرنامه ندارند، سربازان وظیفه ،مهاجرین افغان و یا افرادی که به هر علت نمی توانند از مرز خارج شوند با توجه به فرصت یک ماهه ای که دارند عملا از سفر باز می مانند چرا که طی شدن روند صدور گذرنامه و یا نامه نگاری های مختلف با توجه به هجوم مردم به اداره گذرنامه بیش از دو هفته به طول می انجامد.
یکی از نقاط ضعف و شکست این طرح ساماندهی قیمت ویزاست که برای برخی زیاد می باشد، بخصوص با توجه به رایگان شدن ویزا در سال پیش در روزهای منتهی به اربعین، در صورتی که زائران مثل سال پیش منتظر باشند و روزهای پایانی به مرزها هجوم بیاورند چه برنامه ریزی خواهد شد؟(در صورت ممانعت این کار منجر به درگیری خواهد شد که تبعات خیلی بدی خواهد داشت و حماسه اربعین هم کم فروغ تر برگزار خواهد شد و عزت سال پیش تحت شعاع قرار خواهد گرفت).
بخشی از حماسه آفرینان سال گذشته، زائران افغانستانی ،عراقی و... که کارت سبز و گذرنامه ندارند، بودند در این ساماندهی هیچ راهی برای حضور این عزیزان دیده نشده است. و سوالی که مطرح می شود این است که چرا برای حضور این افراد با وزارت کشور و کشور عراق برنامه ریزی انجام نشده است؟
از طرفی دیگر بحث های ثبت نام انفرادی و یا جمعی و همچنین تنظیم زمان دریافت ویزا و بلیط هواپیما برای زائرانی که قصد سفر هوایی دارند و یا هماهنگی کاروان ها و ثبت نام زائرین در آن از جمله مشکلات این طرح ثبت نام است که نشان دهنده عدم برنامه ریزی منسجم دولت برای این مسئله دارد.
مشکلاتی که توسط دولت بیشتر و بیشتر می شود
بیشتر مشکلات مردم در سال گذشته در عدم امکانات رفت و آمد در قبل و بعد مرز بود که با توجه به نظرات مردم انتظار می رفت درباره این مشکل تمهیدات خاصی اندیشیده شود.در هر صورت به نظر می رسد با این طرح عملا جز افزایش مشکلات زائران نتیجه ای دیگری نخواهد داشت.جا نیفتادن این طرح در میان مردم و عدم ثبت نام آنها می تواند عده زیادی از افراد را از این سفر برخلاف میل باطنیشان مایوس کند، که این مسئله در نهایت می تواند منجر به کاهش زائر و شورو اشتیاق مردم نسبت به سال گذشته شود که این مسئله بر خلاف نظر مردم و رهبری است.
البته تجربه سال گذشته نشان داده است که با وجود مشکلات فراوانی که در سال گذشته وجود داشت مردم از حضور در کربلا مایوس نشدند و اصرار آنها به منظور زیارت کربلا منجر به آزادی مرزها و حضور بی سابقه مردم در کربلای معلی شد که این احتمال هست که در سال جاری هم با وجود همه تمهیدات در نظر گرفته شده این اتفاق رخ دهد.
از این رو با توجه به شرایط فعلی کشور عراق و شرایط اقتصادی مردم ایران و مهاجرین، مسئولین با توجه به فرصت نسبتا اندکی که تا فرا رسیدن ایام اربعین دارند، در مرحله اول تمهیداتی بیندیشند تا امنیت زائران برای سفر تامین شود و در مرحله دوم نظم بیشتری در سفر زائران ایجاد شود تا مشکلی در اسکان و رفت و آمدها نداشته باشند.
از طرفی دیگر مشکل ارتباطی و عدم ارئه خدمات تلفن همراه در سال گذشته بیداد می کرد که این مسئله باعث بروز مشکلات بسیار زیادی برای زائران ایرانی شده بود.عدم اطلاع خانواده ها از زوار با گذشت چند روز از سفر و همچنین عدم هماهنگی میان زائران در کربلا به منظور یافتن یکدیگر از جمله مشکلات اساسی زائران به شمار می رفت.
در مرحله پایانی باید تمام تلاش مسئولین این باشد که تا جایی که در توانشان است، ریزترین مشکلات اقتصادی، شغلی و حتی جسمی زائران را حل کنند تا در نهایت حماسه پرشکوه تر از سال گذشته کهمد نظر رهبری و مردم است در اربعین سال جاری رقم بخورد.
منبع: فرهنگ نيوز
تاریخ انتشار: ۱۸ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]