واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: هیچکدام از ائمه شیعیان و رهروانشان را به فقر توصیه نکردند بلکه در نقطه مقابل فقر را ریشه بسیاری از مفاسد دانسته اند...
پایگاه خبری تحلیلی تراز: پدیده فقر یکی از ناهنجاری هایی است که هم بر بُعد مادی زندگی اثرگذار است و هم بر بُعد معنوی. البته برخی به غلط گمان می کنند که فقر در اسلام سفارش شده حال آنکه معنای زُهدی که دین اسلام نسبت به آن سفارش می نماید نه ترویج فقر که ساده زیستی فکری است. مثلا ممکن است کسی اموال و ثروت زیادی داشته باشد ولی به آن دلبسته نباشد و در زُهد زندگی کند و دیگری با اموال کمتر دلبستگی شدیدی داشته باشد. اسلام با این دلبستگی به دنیا و مافیها مخالف است.
هیچکدام از ائمه شیعیان و رهروانشان را به فقر توصیه نکردند بلکه در نقطه مقابل فقر را ریشه بسیاری از مفاسد دانسته اند. بر اساس همین رویکرد فکری حضرت علی بن موسی الرضا (ع) در روایتی موجز و عمیق فرمودند:
«المسكنة مفتاح البوس.»
«بينوايي و فقر، كليد بدبختي و بيچارگي است». (بحارالانوار، ج 75، ص 260)
امام رضا عليه السلام در حديثي ديگر ميفرمايد:
«اذا أَقْبَلَتِ الدُّنْيا عَلَي انسان أَعْطَتْهُ مَحَاسِنِ غَيرِهِ وَ اذا أَدْبَرَتْ عَنْهُ سَلَبْتُهُ مَحَاسِنِ نَفْسِهِ.»
«هرگاه دنيا [و دارايي] به انساني روي آورد، نيكيهاي ديگران را [نيز] به او ميدهد و هرگاه به كسي پشت كند [و او فقير شود]، نيكيهاي خودش را [ هم] از او ميگيرد». (محمدرضا حكيمي، كلام جاودانه، ص243)
***
سه نکته:
* فقر عامل نفی شخصیت!
مفهوم روایت فوق چیست؟ اینکه خوبی های دیگری را به تو می دهند یا برعکس یعنی چه؟ در توضیح این روایت زیبا باید گفت که زندگی هرکس بستگی مستقیم به شخصیت خود او دارد. در واقع نقطه محوری و اساسی نقش آفرینی هرکسی شخصیت اوست. لذا نفی شخصیت یک انسان بسیار بدتر از نفی خود اوست. در اين سخن، فقر، عامل نفي شخصيت شمرده شده كه انسان فقير دچار آن ميشود و بر اثر آن ويژگيهاي مثبت خويش را از دست ميدهد. در حالي كه از آن سو، دارايي و تمكن مالي ميتواند در شخصيتسازي انسان چنان اثر گذارد كه در نگاه مردم او را از نيكيهاي اخلاقي ديگران نيز بهرهمند كند!
** معیشت با برنامه زمینه آرامش روحی
معیشت صحیح و با برنامه موجب آرامش روح و روان انسان نیز خواهد شد. یعنی اگر شما در امر معیشت خانواده خود با برنامه صحیح حرکت کردی مطمئن باش در امور معنوی هم موفق تر خواهی بود زیرا از لحاظ آرامش روانی در آسئدگی و راحتی به سر می بری و به خوبی به عبادت خداوند خواهی پرداخت. حضرت در این رابطه نیز می فرمایند: «إنّ الانسان اذا ادخر طعام سنته حف ظهره و استراح.»
«چون آدمي خوراك سال خويش را ذخيره كند، بارش سبك مي شود و آرامش مييابد.» (الحياة، ج 6، ص170)*** درس بزرگ شیخ بهایی به درویش بهانه گیر!
نقل می کنند روزی درویشی به شیخ بهایی (که ظاهرا از وضع مالی مناسب و خانه وسیعی برخوردار بود) گفت تو چطور نام خودت را شیعه مولا علی (ع) گذاشته ای ولی این همه مال و منال دور خودت جمع کرده ای!؟ شیخ که دید با استدلال نمی تواند درویش را قانع کند به او گفت بیا همین الان با هم پای پیاده به نجف برویم فقط به شرطی که هیچ چیزی همراه خودمان نبریم. درویش هم با کمال میل قبول کرد. کمی از راه را که رفتند گفت شیخ بگذار برگردم کشکول و تبرزینم را بردارم و دنبالت بیایم که بدون آنها نمی توانم. شیخ گفت: همین را می خواستم به تو اثبات کنم که داشتن مال و اموال اگر از راه حلال باشد و موجب معصیت خدا نشود هیچ ایرادی ندارد، آنچه ناپسند است دلبستگی به دنیاست. ای درویش تو به همان کشکول کم ارزشت دلبسته هستی و این مذموم است نه دارایی من.
زمانبندی انتشار: 18 شهريور 1394 - 05:31
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]