واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: مستند در رسانه ملی احیا میشود/ برگزاری یک مراسم متفاوت و خاص
شبکه مستند سیما، «میم مثل مستند» را متفاوت از تمام مراسمهای اینچنینی برگزار کرد و رییس سازمان صداوسیما نیز ضمن تقدیر از ابتکار عملی که صورت گرفته بود، بر این نکته تأکید کرد که همه گونههای مستند باید در رسانه ملی احیا شود.
به گزارش حوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روابط عمومی شبکه مستند سیما، «میم مثل مستند» شب نکوداشت بزرگان سینمای مستند ایران شب گذشته دوشنبه ۱۶ شهریور با حضور مستندسازان پیشکسوت و جوان، مدیران سینمای مستند، محمد سرافراز رییس سازمان صداوسیما، معاونان وی و مدیران شبکهها در مرکز همایشهای صداوسیما برگزار شد.
غافلگیری «میم مثل مستند» برای حاضران
این مراسم با یک عنصر غافلگیرکننده همراه بود و بخشهای مختلف آن از قبل در قالب یک فیلم مستند ساختهشده بود که حتی سرود ملی و قرآن نیز در این فیلم گنجاندهشده بود.
ناصر طهماسب در این فیلم خود را مجری مراسم معرفی و اعلام کرد تصمیم بر این شده که مراسم نکوداشت در قالب یک فیلم مستند برگزار شود. در ادامه این فیلم تصاویری از مستندهای آرشیوی که طهماسب از آنها بهعنوان گنجینه نام میبرد، پخش شد.
سپس طهماسب از این نکته سخن گفت که خوشحال است معاون سیما نیز کار خود را با مستند آغاز کرده و سپس گفتگو با علیاصغر پورمحمدی پخش شد.
امیر تاجیک مدیر شبکه مستند سخنران بعدی بود که بهجای آمدن روی سن، در فیلم در سخنانی ضمن تشکر از طهماسب برای همکاری در تولید فیلم و خوشامد به هنرمندان، استاندارها، نمایندگان مجلس و مدیران سازمان صداوسیما، اظهار کرد: یکی از دغدغهها و مأموریتهای رسانه ملی این است که با فیلمسازان و مخاطبان تعامل برقرار کند.
آرمان ما تبدیل شبکه مستند به خانه مستندسازان ایران اسلامی است
وی افزود: ما نیز تصمیم گرفتیم ارتباط فعال و پویاتری با مستندسازان برقرار کنیم. آرمان و ایدئال ما این است که شبکه مستند خانه مستندسازان ایران اسلامی شود.
تاجیک یادآور شد: این روزها مجموعهای از آثار دهه ۴۰ تا ۶۰ بانام گنجینه را جمعآوری میکنیم که مرحله ترمیم و آمادهسازی آنها آغازشده و قرار است در قالب یک برنامه روی آنتن برود.
طهماسب در ادامه فیلم به این نکته اشاره کرد که اگر برنامه به شیوه همیشگی برگزار میشد باید از سعید انبارلویی مدیرکل آرشیو صداوسیما میخواستیم اکنون روی سن بیاید و سخنرانی کند. ما قبلا با او برای این فیلم گفتگو کردهایم و حالا این بخش را میبینید.
یادی از کارشناس روابط عمومی شبکه مستند
پس از گفتگوی انبارلویی، بخشهای دیگری از سخنان تاجیک پخش شد که در آن از همکاران شبکه تشکر و از همکار فقید شبکه مستند یاد کرد؛ سارا صفالو کارشناس روابط عمومی که در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان از دنیا رفت.
سپس طهماسب از زنده یادان مرتضی ندایی، محمدرضا مقدسیان و سید مرتضی آوینی مستندسازان فقید نام برد و یاد آنها را زنده کرد.
وی همچنین به تعدادی از بزرگان مستند که واژه گنج و گنجینه برازنده آنهاست اشاره و اعلام کرد مدیر شبکه مستند بهجای دعوت اساتید روی سن، تصمیم گرفت خود نزد این اساتید برود.
تاجیک نیز در توضیح این بخش گفت: نامهای بزرگ در سینمای مستند کم نیست اما شرایط اینکه خدمت برخی از این بزرگان برویم فراهم نشد. افرادی همچون ناصر تقوایی، پرویز کیمیاوی، منوچهر طیاب و کامران شیردل. برخی دیگر نیز مثل مرتضی شعبانی بودند که با آثارشان روحی تازه به سینمای مستند دمیدند.
سپس نوبت به بخش تقدیر از مستندسازان پیشکسوت بهمنزله گنجینههای سینمای مستند رسید و دوربین فیلم مستند «میم مثل مستند» همراه با امیر تاجیک مدیر شبکه مستند و فرید فرخنده کیش مدیرعامل انجمن سینمای جوان به خانه خسرو سینایی رفت و لوح تقدیر و تندیس استاد اهدا شد.
سپس قاب دوربین با تصاویری از خانه حسین ترابی پر شد و تاجیک به همراه قاسمی مشاور هنری رییس صداوسیما از استاد تقدیر به عمل آوردند.
طهماسب در ادامه اعلام کرد اگر قرار بود برنامه به شیوه معمول برگزار شود اکنون نوبت اجرای موسیقی بود و از حاضران دعوت کرد با یک بخش از فیلمی ساخته منوچهر طیاب، نوع دیگری از موسیقی در مراسمها را تجربه کنند.
تصمیم برای اهدای تندیس سینمای مستند به گنجینههای آینده
تاجیک در ادامه فیلم اعلام کرد: ازنظر ما نسل جدید مستندسازان گنجینههای آینده هستند بنابراین ما تصمیم گرفتیم هرسال تندیس سینمای مستند را به یک یا دو نفر از این گنجینهها اهدا کنیم.
سپس در دنباله فیلم دوربین «میم مثل مستند» به دفتر محمدعلی فارسی رفت و در این دیدار مجتبی راعی نیز در کنار مدیر شبکه مستند حضور داشت.
در ادامه فیلم مدیر شبکه مستند به همراه محیط طباطبایی به خانه محمدرضا اصلانی رفتند تا مراسم تقدیر از او را در خانه استاد برگزار کنند.
در آخرین بخش از مستند، طهماسب محمد سرافراز رییس سازمان صداوسیما را برای سخنرانی دعوت کرد و با پایان فیلم مراسم وارد بخش حقیقی خود شد.
تقدیر سرافراز از ابتکار عمل شبکه مستند برای برگزاری مراسم
در ادامه سرافراز روی سن آمد و گفت: ابتکاری که در نوع برگزاری مراسم به خرج داده شده قابل تقدیر است هم به خاطر ابتکار عمل و هم صرفه جویی در وقت و گزیده گویی که به خاطر این اقدام صورت گرفت. البته تقدیر از اساتید به شکل مجازی انجام شد و مرا به یاد فضای مجازی انداخت.
وی افزود: دنیای مجازی با دنیای حقیقی در رقابت است. دنیای مجازی در بهکارگیری عنصر زمان و مکان و شکستن مرزها، در تعارض با فضای حقیقی است. شما در کره مجازی که میخواهید سیروسفر کنید دیگر عنصر زمان وجود ندارد و میتوانید به آنی وارد کشوری دیگر یا حریم خصوصی افراد شوید و قوانین فعلی دنیا در آنجا برقرار نیست. لازم است بدانیم در این دنیای مجازی هویت خود را حفظ کنیم و حذف نشویم.
مستند باید در رسانه ملی احیا شود
رییس سازمان صداوسیما تصریح کرد: مستند باید با همه انواع آن و گونههای مختلفش در رسانه ملی احیا شود. از همین رو تصمیم گرفتیم شبکه مستند را از یک شبکه تامینی به شبکه تولیدی ارتقا دهیم.
سرافراز یادآور شد: یکی از تعاریفی که درباره مستند به ذهنم میرسد این است که مستند کشف حقیقت از راه واقعیت است. برخی وقتها بهاشتباه یک برنامه مستند را با برنامه ترکیبی اشتباه میگیرند درحالیکه آثار مستند فرق بسیاری دارند. همانطور که این ژانر با آثار نمایشی و سریالها متفاوت است. اما تشابه مستند با آثار داستانی این است که حتما باید روایت و آغاز و پایان داشته باشد. ما در مستند با یک شخص، تاریخ، زندگی و داستان واقعی از طبیعت یا انسانها همراه میشویم.
چرا موضوع آوارگان جنگ موضوع اصلی امروز شده است؟
رییس صداوسیما تأکید کرد: این روزها حضور آوارگان جنگ سوریه، عراق و لیبی در کشورهای اروپایی موضوع مطرح رسانهها شده است. اما چرا امروز این مسئله اصلی شده است؟ آیا پیشازاین جنگی نبوده و آوارگانی نداشته؟ تابهحال جمعیت زیادی آواره شدهاند اما به آنها توجهی نشده است، این افرادی که آواره شدهاند چرا به این اتفاق مبتلا شدهاند؟ آیا تقصیر داعش است؟ داعش را چه کسی راه انداخته است؟
وی ادامه داد: از میان این آوارگان در مسیر کشورهای اروپایی افراد زیادی جان خود را ازدستدادهاند و اکنون مرگ یک کودک سوژه شده است. این موضوع درست است اما همه حقیقت نیست. ازاینرو درمییابیم ساخت مستند به تحقیقات عمیقی نیاز دارد. ما برای احیای مستند به تجارب بزرگان نیز نیازمندیم.
لزوم حمایت از مستند اولیها
سرافراز تأکید کرد: باید از مستند اولیها که گنجینه فردا هستند حمایت کرد. باید از دانشجویان و غیره دانشجویان و کسانی که به عرصه مستند واردشدهاند حمایت کرد تا بهتدریج مستندسازان باتجربه و تولیدکنندگان قوی داشته باشیم.
رییس سازمان صداوسیما ادامه داد: ساخت مستند ایران نیز در دستور کار است. نقاط دیدنی مختلف، آدابورسوم و جاذبههای گردشگری و توریستی ایران باید در قالب مستند ساخته شود و ما از ساخت مستند درباره ایران حمایت میکنیم.
وی وظیفه شبکه مستند را حمایت از کارگردانان و ساختههای فاخر دانست و در پایان گفت: جا دارد از شهدای خبرنگار رسانه ملی چه آنهایی که در جنگ ایران و عراق شهید شدند و چه کسانی که اکنون برای ثبت واقعیتها در جنگ عراق و سوریه و ... حضور دارند، تقدیر و از آنها یاد کنیم.
علیاصغر پورمحمدی معاون سیما، علیاصغر جعفری معاون سرمایه انسانی، رضا پور حسین قائممقام سیما، داود نعمتی انارکی مدیرکل روابط عمومی، محمدمهدی طباطبایی نژاد مدیر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، محمد احسانی مدیر شبکه یک، محمدرضا جعفری جلوه مدیر شبکه دو، زینالعابدین مدیر شبکه پنج، سعید انبارلویی مدیرکل آرشیو صداوسیما، سردار زهرایی رییسکل حراست مرکزی، محمد حاتمی مدیر شبکه آی فیلم، احسان کاوه مدیر شبکه تهران، رشتیان رییس انجمن تهیهکنندگان سینمای مستند، فرید فرخنده کیش مدیرعامل انجمن سینمای جوان و بسیاری از مستندسازان پیشکسوت و جوان ازجمله حاضران در این مراسم بودند.
انتهای پیام/
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
تصور کردم خود شاه رو به روی من نشسته است
ما باید برای احیای مستند از تجارب پیشکسوتان استفاده کنیم
رونمایی از گنجینه آثار تقوایی تا فارسی در «میم مثل مستند»
آرشیو صداوسیما 200 هزار حلقه نگاتیو تاریخی ارزشمند دارد
پخش «ایرانگرد 3» در نوروز 96
شبکه مستند باید خانه، مأمن و پناهگاه مستندسازان باشد/ لزوم حمایت از تولیدات خلاق
اکبر عالمی مجری مراسم جشن مستند خانه سینما میشود
۱۷ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]