واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بازار محصولات كشاورزي با واردات تنظيم نميشود
كشاورزي- سازمان جهاني خواربار و كشاورزي در جديدترين گزارش خود پيشبيني كرده است، با بروز خشكسالي و كاهش بارندگي، توليد گندم، جو و ذرت در ايران طي سالجاري 8/2 ميليون كاهش يابد و توليد برنج بدون تغيير باقي بماند.
با اين روند ايران براي تامين نياز بازار داخلي نيازمند واردات بيش از 6 ميليون تن غلات خواهد بود و پيشبيني ميشود توليد غلات در كشورمان به كمتر از 20 ميليون تن كاهش يابد.
با احمد نيكفر عضو كميسيون كشاورزي مجلس شوراي اسلامي گفتوگو كردهايم.
* تاثير خشكسالي بر كاهش توليد محصولاتي مانند گندم و جو در سال زراعي جاري را چگونه پيشبيني ميكنيد؟
بيشترين تاثير خشكسالي اخير بر توليد برخي غلات مانند گندم، جو و ذرت خواهد بود و پيشبيني ميشود با توجه به تاثير كشت ديم در توليد محصولاتي مانند گندم و جو امسال كاهش 4 ميليون تني اين محصولات در بخش ديم را شاهد باشيم.
با اين روند ضروري است تا با به كارگيري تمهيداتي مانند آبياري مناسب و كاهش سطح زيركشت محصولاتي مانند صيفيجات كه نيازمند آبياري بيشتر است از كاهش سطح زيركشت و توليد غلات آبي جلوگيري كرد. گرچه بيشترين خسارت ناشي از خشكسالي اخير بر كشت ديم غلات بوده و عملا بيش از 5 ميليون تن غلات ديم كشور از بين رفته است.
آنچه مشخص است امسال بسياري از اهداف پيشبيني شده براي افزايش توليد محصولات كشاورزي محقق نشده و بايد مسئولان نسبت به تامين نياز داخل به محصولات كشاورزي چارهانديشي كنند.
* با توجه به خشكسالي اخير و ضرورت واردات محصولاتي همچون گندم و جو، وضعيت خودكفايي اين محصولات را چگونه پيشبيني ميكنيد؟
واقعيت آن است كه حدود 5/3 الي 4 ميليون تن گندم و جو توليد داخلي به شكل ديم بوده و بهصورت مستقيم از شرايط جوي تاثير ميپذيرد كه با اين روند نميتوان تاثير پذيري خودكفايي در توليد اين محصولات از شرايط جوي را انكار كرد.
واقعيت آن است كه در 40سال گذشته حدود 27 خشكسالي در كشورمان را شاهد بودهايم اما در سالهاي اخير با بهبود شرايط توليد و رشد عملكرد در واحد سطح از رقم 2/2ميليونتني 10سال گذشته به 2/5ميليون تن كنوني رسيدهايم.
با توجه به خشكسالي و از بين رفتن گندم ديم، پيشبيني ميشود در سال زراعي جاري توليد گندم آبي به 9 تا 10ميليون تن كاهش يافته و با توجه به نياز بيش از 11 ميليون تني مصرف داخل نيازمند واردات بيش از 2ميليون تن گندم هستيم.
همچنين در ساير محصولات كشاورزي مانند ميوه و سبزي و صيفي و غلات نيز با توجه به كاهش سطح زيركشت و توليد نيازمند واردات هستيم.
* با توجه به افزايش قيمت جهاني محصولات كشاورزي، افزايش واردات محصولاتي مانند برنج تا چه حد قادر به رفع نابساماني كنوني بازار است؟
با وجود خشكسالي اخير و كاهش ميزان توليد بسياري از محصولات كشاورزي در سالجاري، بايد توجه كرد كه نميتوان تنها با تكيه بر واردات اين محصولات و تامين نياز بازار داخلي، از افزايش قيمت و نابساماني اين محصولات جلوگيري كرد چرا كه قيمتهاي جهاني برخي محصولات كشاورزي در بازارهاي جهاني بيش از قيمت اين محصولات در داخل كشور بوده يا درصورت پايينتر بودن قيمت برخي ديگر از اين محصولات نيز نميتوان انتظار داشت كه محصول وارداتي قادر به تامين نياز و پاسخگويي به انتظارات مصرفكننده داخلي باشد.
بايد توجه كرد كه قيمت جهاني برخي مواد غذايي حدود 2 برابر قيمت اين كالاها در بازارهاي داخلي بوده و با اين روند افزايش واردات اين كالاها نيز تاثيري در كاهش قيمت و تنظيم بازار داخلي محصولات مذكور نخواهد داشت.
تاريخ درج: 4 خرداد 1387 ساعت 21:32 تاريخ تاييد: 5 خرداد 1387 ساعت 00:55 تاريخ به روز رساني: 5 خرداد 1387 ساعت 00:54
يکشنبه 5 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 242]