واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: روزنامه شهرآرا در شماره 1780 روز پنجشنبه یادداشتی با عنوان "نقش فرهنگ عمومی در اقتصاد مقاومتی " به قلم دکتر" وحید ارشدی" منتشر کرده است.
به گزارش تراز ،به لحاظ اقتصادی، روان شناختی و جامعه شناختی، انسان ها برای مشارکت در هر کاری به انگیزه نیاز دارند.
'انگیزه به محرک یا عامل برانگیزاننده ای گفته می شود که انسان را به سوی هدف یا اهداف مشخصی راهنمایی می کند' .
هرچه معرفت به موضوع بیشتر و هدف مشخص تر باشد، انگیزه ها قوی تر است.
امام رضا(ع) می فرمایند: «علم (دانایی و شناخت)، دارندگان خود را بهتر از پدران با هم جمع می کند.»
در جلد اول کتاب «الحیاة» تصریح شده است که «اتحاد آگاهانه مردمان و حرکت های هماهنگ سازنده و تکامل بخش اجتماعی و مردمی، همه وهمه در گرو شناخت و آگاهی است. دانایی و بصیرت و شناخت است که مردمان را به صورتی درست و بادوام در کنار هم گرد می آورد و به هدف های والا می رساند.»
وظیفه متولیان اقتصادی و فرهنگی این است که با تمام توان، ایجاد انگیزه کرده و بدنه اجتماعی جامعه را مطالبه گر سیاست های اقتصاد مقاومتی کند.
در مطلع سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، عامل انگیزه دهنده به تک تک عناصر جامعه برای شرکت کردن در این مبارزه و اصلاح اقتصادی، مشخص شده است: براساس سیاست های مذکور، منفعت اقتصاد مقاومتی، «حفظ دستاوردهای کشور در زمینه های مختلف و تداوم پیشرفت و تحقق آرمان ها و اصول قانون اساسی و سند چشم انداز بیست ساله و شکل گیری اقتصاد متکی به دانش و فناوری، عدالت بنیان، درون زا و برون گرا، پویا و پیشرو و الگویی الهام بخش از نظام اقتصادی اسلام» تعریف شده است.
اگر ایرانیان حس کنند که پس از رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی، تک تک آن ها از مواهب مادی و معنوی آن بهره مند می شوند خود را از حضور در این مبارزه اقتصادی بی بهره نمی کنند و به «شبکه سازی» اقدام می کنند.
درک این منفعت، به شناخت، باورسازی، نهادسازی، گفتمان سازی و تبدیل شدن به «فرهنگ عمومی» جامعه نیاز دارد.
در بند ٢١ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی آمده است: علاوه بر رسانه ملی، نظام آموزش و پرورش رسمی و غیر رسمی، در باورسازی وگفتمان سازی درباره اهداف اقتصاد مقاومتی، نقش اساسی و محوری دارند.
این نهادها باید به سرعت گفتمان اقتصاد مقاومتی را در ذهن آحاد مختلف جامعه نهادینه کرده و با مکانیزم های آموزشی و پرورشی آنان را با مفهوم و اهداف و منافع حاصل از اقتصاد مقاومتی درگیر کنند.
با رویکرد اقتصاد نهادی، فرایند تغییر اجتماعی را می توان به طور خلاصه این گونه تعریف کرد: واقعیت، باور را می سازد و باور نهاد را به وجود آورده و نهاد سیاست را مشخص می کند و درنهایت، سیاست نیز منتج به تغییر واقعیت می شود.
بر مبنای چارچوب فوق الذکر، ضروری ترین اقدام برای مشارکت دادن مردم برای تغییر واقعیت موجود، گفتمان سازی برای تبیین اهداف اقتصاد مقاومتی است که به ایجاد باور، اعتماد و تشکیل سرمایه اجتماعی منجر می شود. رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان نظریه پرداز اقتصاد مقاومتی تصریح می کنند:
«باید تصویر درستی از اقتصاد مقاومتی ارائه بشود؛ مسئولان، صاحبان فکر و دلسوزان، بایستی تصویر درستی را از این حرکت بزرگ و عمومی ارائه بدهند و گفتمان سازی بشود تا مردم بدانند و معتقد باشند و بخواهند؛ دراین صورت، کار عملی خواهد شد.»
و در پایان باید گفت که باید خود جامعه به حدی برسد که با تشکیل کمپین هایی مطالبه گر پیاده کردن سیاست های اقتصاد مقاومتی باشد و با هر حرکتی که در مقابل اجرای این سیاست ها می شود، مقابله کند
زمانبندی انتشار: 5 شهر 1394 - 12:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 219]