واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: هتتریک جشنواره فیلم تورنتو اینبار با «سپتامبرهای شیراز»
در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر فیلم آرگو ساخته بن افلک حضور داشت و با یک سال وقفه در سی و نهمین دوره این جشنواره فیلم ضد ایرانی «گلاب» ساخته جان استوارت به نمایش درآمد و حالا در چهلمین دوره این جشنواره فیلم «سپتامبرهای شیراز» قرار است در بخش گالا نمایش داده شود.
کد خبر: ۵۲۶۰۱۷
تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۲ - 22 August 2015
از ده تا بیستم سپتامبر چهلامین دوره جشنواره فیلم تورنتو در کانادا کلید میخورد. جشنواره غیر رقابتی که مانند سالهای گذشته میزبان فیلمهای مهم و پربحث روز سینما خواهد بود. اما با این همه در این سالها سیاست هم سایه خودش را از این جشنواره کم نکرده است و حضور یکی دو فیلم سیاسی جنجالی مانند دورههای قبل این جشنواره را در کانون توجهات قرار داده است.
به گزارش تابناک، در حالی که در یک سال اخیر «گلاب» جدیترین فیلم ضد ایرانی محصول هالیوود بوده این روزها محصول جدیدی قرار است ارائه شود که در آن بار دیگر روزهای اول انقلاب اسلامی ایران از زاویه دید سینمای هالیوود روایت میشود. «سپتامبرهای شیراز» ساخته وین بلر و با بازی آدرین برودی و سما هایک، روایت زندگی یک خانواده یهودی در سالهای انقلاب اسلامی ایران در شیراز است.
این فیلم که بر اساس رمانی به همین نام اثر «دالیا سافر»، نویسنده یهودی و ایرانی – آمریکایی ساخته شده است قرار است اولین اکران عمومیاش را در جشنواره فیلم تورنتو تجربه کند. جشنوارهای که در چهار سال اخیر با میزبانی سه فیلم ضدایرانی سیاسی بودن خودش را به رخ کشیده است. در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر فیلم آرگو ساخته بن افلک حضور داشت و با یک سال وقفه در سی و نهمین دوره این جشنواره فیلم ضد ایرانی «گلاب» ساخته جان استوارت به نمایش درآمد و حالا در چهلمین دوره این جشنواره فیلم «سپتامبرهای شیراز» قرار است در بخش گالا نمایش داده شود.
برخلاف «آرگو» که تا صید اسکار هم پیش رفت فیلم «گلاب» علیرغم بهره بردن از ستارههایی نظیر «گائل گارسیا برنال» و حضور چهره رسانهای تاثیرگذاری چون «جان استوارت» در مقام کارگردان، نتوانست موفقیت چندانی بین مخاطبان کسب کند و حالا باید دید یک روایت هالیوودی دیگر از ایران انقلابی با ستارگان تاثیرگذاری چون برودی و هایک قرار است چه جایگاهی میان مخاطبان پیدا کند.
کتاب «سپتامبرهای شیراز» در سال 2008 به زبان انگلیسی و در ایالات متحده امریکا چاپ شد و داستان زندگی دالیا سافر و خانوادهاش را از شیراز تا نیویورک روایت میکند. پدر دالیا در سالهای اول انقلاب در ایران به دلیل آنچه صرفا در کتاب «یهودی بودن» عنوان میشود دستگیر میشود کتاب روایت زندگی آنها را تا نیویورک دنبال میکند. این کتاب که روایت یک سویه و اغراق آمنیزی از سالهای نخست انقلاب اسلامی در ایران دارد در زمان انتشار مورد توجه جامعه رسانهای آمریکا قرار میگیرد آنچنانکه روزنامه نیویورک تایمز نام این کتاب را در میان اسامی یکصد کتاب برتر سال قرار داد، چندی پیش نیز موسسه آمریکایی «وایتینگ گیلز»، جایزه حامی بشریت را به این رمان اعطاء کرد.
اکنون فیلمی با همین نام از این کتاب اقتباس شده که تا چند روز دیگر در جشنواره فیلم تورنتو اکران خواهد شد. در توصیف این فیلم نوشتهاند: پدر خانواده طلافروشی 60 ساله به نام «اسحاق» است که دختری به نام شیرین و پسری به نام پرویز دارد. او از جمله جواهرفروشانی بوده که همسر شاه ایران نیز مشتری او بوده است. ماجراهای رمان به گونه ای پیش می رود که مرد خانواده به دلیل گرایشات سلطنتی خود در حین کار توسط ماموران دولتی ایران بازداشت و شکنجه می شود. این داستان که وقایع سال های آغازین انقلاب را به شکلی اغراق آمیز غرق در خشونت، بیقانونی و کینهتوزی انقلابیون توصیف کرده است.
روایت متفاوت و غرضورزانه این فیلم در حالی صورت میگیرید که ایران صاحب یک جامعه یهودی قابل توجه است و یهودیان در ایران با آرامش در کنار مسلمانان و پیروان سایر ادیان زندگی کردهاند و از حقوق شهروندی برخوردارند و در مجلس ایران نماینده دارند. در همه این سالهای حضور و زندگی مسالمتآمیز یهودیان در ایران حتی یک مورد هم یهودی ستیرزی از جامعه ایرانی گزارش نشده و شهروندان یهودی مانند همه شهروندان دیگر ایرانی محترم شمرده شدهاند.
به نظر میرسد این دست روایتهای مجعول و پر اغراق و غرضورزانه تنها برای بازنمایی چهرهای متفاوت و نفرتانگیز از ایران است و هدفش تاثیرگذاری بر اذهان عمومی است که خصوصا بعد از حصول توافق هستهای میان ایران و شش قدرت جهانی نگاهی متفاوت و دوباره به ایران انداختهاند. چه اینکه ایران اسلامی در روزهای بعد از توافق در مرکز توجهات جهانی قرار دارد و هم سیاستمداران غربی نگاهشان را به ایران تغییر دادهاند و هم در رسانهها صحبت از از سرگیری سرفصلی جدید با ایران به میان آمده است و این شاید چندان به مذاق برخیها خوش نیامده و قصد دارند با ارائه تصاویری چنین و دست گذاشتن روی مظاهری چون یهودیستیزی ضمن ارائه تصویری نادرست از ایران سعی کنند افکار عمومی به سمت و سویی که خودشان میخواهد سوق دهند.
چهلمین دوره جشنواره فیلم تورنتو از روز دهم سپتامبر با نمایش فیلم «ویرانی» به کارگردانی «ژان مارک والر» افتتاح خواهد شد و تا 20 سپتامبر ادامه خواهد داشت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]