واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: شبیهخوانی «کین ایرج» در جشنواره آیینی و سنتی
شبیهخوانی «کین ایرج» کاری از علی عزیزی برای نخستینبار در هفدهمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی اجرا میشود.
به گزارش خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از روابط عمومی جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی؛ مجلس شبیهخوانی «کین ایرج» کاری از گروه شبیهخوانی متوسلین به حضرت علیاکبر (ع) شهرستان گرمسار است. این مجلس برای اولینبار و بر اساس برداشتی آزاد از شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی و با نگاهی به طومارهای نقالی توسط علی عزیزی سروده شده است. این مجلس به داستان خونخواهی منوچهر از «سلم وتور» می پردازد.
فریدون سه فرزند به نامهای ایرج، سلم و تور داشت و مملکت خود را بین سه فرزند تقسیم نمود. ایرج که پادشاه ایران شده بود، از سوی برادران خود مورد حسد قرار گرفت و به دست ایشان به قتل رسید. از ایرج نوادهای به نام منوچهر به یادگار ماند که توسط فریدون پرورش مییابد و جوانی برومند و جنگاور میشود. سلم و تور لشکری را برای نبرد با منوچهر وایرانیان مهیا میکنند. منوچهر در مقابل توطئه سلم و تور که به مرزهای ایران حملهور شدهاند، عازم میدان نبرد میشود. تور بدست منوچهر کشته میشود و سلم که در مقابل منوچهر یارای ایستادگی ندارد از دیو سفید و لشکرش مدد میخواهد.
لشکر دیوان عازم جنگ با ایرانیان میشوند. منوچهر توان مقابله با آنها را ندارد و از فریدون کمک میخواهد. فریدون نیز گرشاسب، (استاد منوچهر) را به میدان نبرد گسیل میدارد. دیو سفید در نبرد با گرشاسب مغلوب میشود و به سوی مازندران فرار می کند و سلم نیز بدست منوچهر کشته میشود. لشکر ایران پیروزمندانه به نزد فریدون باز میگردند و منوچهر پادشاه ایران میشود.
این مجلس برای نخستینبار توسط علی عزیزی سروده و شبیهگردانی شده است. علی عزیزی پیشتر مجلس شبیهخوانی «ضحاک ماردوش» را بر اساس داستان شاهنامه تالیف و شبیهگردانی کرده بود که به عنوان یکی از مجالس برگزیده شبیهخوانی در شانزدهمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی سنتی به نمایش در آمد.
وی معتقد است شیوه اجرایی شبیهخوانی بستر و قالب اجرایی بسیار مناسبی برای به نمایش در آوردن داستانهای کهن ایرانی است. همانطور که گفته شد این مجلس برداشتی آزاد از داستان شاهنامه است. آنچنان که نقالان نیز در روایت داستانهای شاهنامه تغییراتی متناسب با شیوه روایی خود اعمال می کردند، به نظر میرسد برای اقتباس از داستانهای کهن ایرانی در شیوه اجرایی شبیهخوانی نیز میبایست تغییراتی متناسب با رسانه جدید اعمال گردد تا اثرحائز ارزشهای روایی و نمایشی گردد.
گروه شبیهخوانی متوسلین به حضرت علیاکبر (ع) شهرستان گرمسار از سال 1374 فعالیت خود را آغاز نموده و تاکنون در پنج دوره از جشنواره نمایشهای آیینی سنتی به عنوان گروه منتخب شرکت داشته است. علی عزیزی شبیهگردان و مسئول این گروه متولد 1358 (آبادان) و فارغالتحصیل کارشناسی ارشد کارگردانی انیمیشن از دانشکده سینما تئاترِ دانشگاه هنر است که علاوه بر فعالیت اجرایی در حوزه شبیهخوانی مقالات متعددی در حوزه پژوهش هنرهای آیینی سنتی و به ویژه هنر شبیهخوانی تالیف نموده است.
هفدهمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی به ریاست علی نصیریان و دبیری داود فتحعلی بیگی از 4 الی 10 شهریور ماه در تهران برگزار میشود.
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
برچسب رانت به جشنواره نمایش آیینی و سنتی نمیچسبد
باید راههای انتقال تکنیکهای نمایشهای آیینی و سنتی برای جوانان فراهم شود
شبیه خوانی نسخه 132 ساله برای اولین بار در جشنواره آیینی سنتی
جزئیات «پاتوق کودک» جشنواره آیینی و سنتی اعلام شد
گذر از چراغ قرمزهای تئاتری در پایتخت
سالنهای تخصصی تئاتر جایگزین مجموعههای چندمنظوره شود
جشنواره تئاتر آیینی و سنتی، مانع فراموششدن آیینهای مردمی
برپایی بخش قهوهخانهای جشنواره آیینی و سنتی در تالار وحدت
نهادینه شدن نمایشهای آئینی و سنتی نیازمند پویایی آن در طول سال است
فرهنگگریزی چتری بر سر تئاتر
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]