واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ مرداد ۱۳۹۴ (۱۷:۲۲ب.ظ)
کشف لايههاي پنهان از آتشکده فردقان موج-عمليات گمانه زني به منظور شناسايي و تعيين وضعيت اثر موسوم به آتشکده فردقان که گفته ميشود محل تبعيد و زنداني شدن ابوعلي سينا بوده است و ارائه راهکارهاي رفع خطر در اين محوطه تاريخي در دستور کار قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاري موج، محسن کريمي سرپرست هيأت گمانه زني فردقان امروز يکشنبه با اعلام اين خبر تصريح کرد که آنچه در حال حاضر از اثر موسوم به آتشکده فردقان باقي مانده يک ستون سه وجهي ساخته شده از آجر و ساروج است که ارتفاع آن از کف فعلي به حدود 2 متر ميرسد.
او افزود: به منظور شناسايي و تعيين وضعيت کلي اثر، دستيابي به ابعاد پنهان آن، تعيين کاربري اصلي بنا، تکميل مدارک لازم در زمينه مطالعات گونه شناختي آتشکدههاي ساساني در صورت اثبات آتشکده بودن بنا و ارائه راهکارهاي رفع خطر از اثر يک برنامه گمانه زني باستان شناسي پيش بيني شده و در حال انجام است.
اين باستان شناس با بيان اين که روستاي فردقان از توابع بخش خنجين شهرستان فراهان در استان مرکزي است اظهار داشت: به لحاظ جغرافيايي روستا در انتهاي يک دره و رودخانه اي که از جنوب به شمال جريان دارد قرار گرفته است.
به گفته او، اين روستا در گذشته به دليل وجود منابع آبي سرشار از وضعيت آب و هوايي بسيار خوبي برخوردار بوده و محل زيست طبيعي مناسبي براي استقرار گروههاي انساني محسوب ميشده اما در ساليان اخير به دليل خشک شدن رودخانه و کمبود منابع آبي رونق گذشته را ندارد.
کريمي خاطر نشان کرد که بر اساس تحقيقات کتابخانه اي و نيز مطالعات ميداني صورت گرفته بقاياي يک آتشکده دوره ساساني در داخل اين روستا قرار دارد.
به گفته وي بررسي صورت گرفته در بافت معماري روستا نشان ميدهد که بقاياي يک قلعه عظيم با ديوارهايي بلند در داخل روستا قرار دارد و بقاياي آتشکده مورد نظر در مرکز قلعه و محل ثقل آن واقع شده است.
کريمي خاطر نشان ساخت که اين اثر تاريخي به شماره 25019 در تاريخ 18/12/87 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
اين باستان شناس تصريح کرد :ابن فقيه همداني نويسنده سده سوم هجري در کتاب مختصرالبلدان و محمدبن حسن قمي نويسنده کتاب تاريخ قم از روستاي فردقان و آتشکده آن سخن به ميان آوردهاند.
سرپرست هيأت گمانه زني فردقان افزود: نويسنده تاريخ قم در کتاب خود از فردقان با نام مزدجان ياد کرده و ضمن نقل قول از همداني در مورد آتشکده فردقان به چگونگي ويراني آن در سال 288 هجري توسط امير قم پرداخته است.(قمي، 1361: 88-90)
به گفته او، تحقيقات مردم نگاري در محل اثر نيز از باور مردم در خصوص اين که محل آتشکده فردقان محل تبعيد و زنداني شدن ابوعلي سينا حکيم نامدار ايراني بوده است حکايت دارد.
عمليات گمانه زني در فردقان که با مجوز رياست پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري درحال انجام است تا ابتداي مهر امسال ادامه دارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]