تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 8 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):هیچ کس روز قیامت در امان نیست، مگر آن که در دنیا خدا ترس باشد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834915337




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مهاجرت نخبگان به‌مثابه پرواز چاه‌هاي نفت


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۴ مرداد ۱۳۹۴ (۱۵:۳۴ب.ظ)
مهاجرت نخبگان به‌مثابه پرواز چاه‌هاي نفت موج - گروه آموزش
شايد اين قصه عجيب باشد اما، واقعي است که زماني که در صف بليت پرواز هستيد چاه نفتي را ببينيد که با بليتي در دست مي‌خواهد کشورش را ترک کند. اگر پاي درد دل‌هاي اين چاه نفت بنشينيد، کلمه‌هايي آشنا به گوشتان خواهد رسيد، مانند: صنعتي شريف، رتبه اولي، دردسرهاي ايجاد شغل، دزديدن مقاله و طرح‌هاي علمي، سوءاستفاده از طرح‌هاي صنعتي و ناکارآمدي در جامعه در کنار کلماتي آشناي ديگر که تنها به زبان يک نخبه علمي خواهد آمد.
فرار نخبگان علمي و مهاجرت آن‌ها به کشورهاي صنعتي و توسعه‌يافته از مشکلاتي است که ساليان سال است کشور ما با آن دست و پنجه نرم مي‌کند. اين موضوع هرساله هزينه‌هاي زيادي را به بدنه اقتصادي کشور وارد مي‌کند؛ هزينه‌هايي که صرف مي‌شود اما هيچ‌کدام را احساس نمي‌کنيم، هزينه‌هايي که از درآمدهاي نفتي، مالياتي و توليد ناخالص ملي به کشورهاي ديگر پرداخت مي‌کنيم و هيچ سودي عايد ما نمي‌شود.

پرداخت ميلياردها دلار به کشورهاي ديگر
همه ما مي‌دانيم افراد نخبه افرادي هستند که از ابتداي سال اول دبستان تا پايان مدرک دکترا را دولتي گذرانده‌اند و در اين‌ بين مسوولين با حسابي سرانگشتي به اين نتيجه رسيدند که در دوران تحصيل يک نخبه از ابتدا تا مدرک دکترا مبلغي بالغ‌ بر 1 ميليون دلار از سوي دولت هزينه مي‌شود. با توجه به اينکه تعداد خروج ساليانه نخبگان در کشور بنا به اعلام مسوولين 150 هزار نفر است؛ پس براي اين تعداد نخبه مبلغي در حدود 150 ميليارد دلار صرف مي‌شود که با خروج همه‌ ساله اين تعداد نخبه شاهد خواهيم بود که به سادگي و بدون توجه به مسائل، مبلغ بسيار هنگفتي به کشورهاي ديگر پرداخت مي‌کنيم. البته اين مساله درباره پزشکاني که با تخصص از کشور خارج مي‌شوند به 6 ميليون دلار هم مي‌رسد.

يکي از دلايل حساسيت پردازشگرهاي عصبي است
عليرضا احمديان مشاور مرکز مطالعات راهبردي وزارت ورزش و جوانان با اشاره به مشکلات زيرساختي گفت: علاوه بر زيرساخت، مشکلات روان‌شناختي هم دخيل هستند، مهاجرت نخبگان در اصل يک نوع رفتار است و بايد در نظر گرفت که چه مسائل روان‌شناختي دست‌به‌دست هم مي‌دهند تا فرار نخبگان اتفاق بيفتد.
وي همچنين افزود: عوامل زيادي در اين زمينه وجود دارد، به‌ عنوان‌ مثال در سال‌هاي اخير، نخبگان به دليل حساسيت‌هاي روان‌شناختي و اينکه پردازشگرهاي عصبي درون تفکر آن‌ها حساس‌تر از افراد عادي است، ضربه‌هاي بيشتري نسبت به افراد ديگر در جامعه متحمل مي‌شوند و اين امر باعث آزرده‌ خاطر شدن آن‌ها مي‌شود.
احمديان ادامه داد: به همين دليل است که يک فرد نخبه استفاده فوق‌العاده‌تري از يک مواد خام نسبت به يک فرد عادي مي‌کند، البته نخبگان همواره اين رفتار درون‌گرا را دارند که مي‌خواهند از يک محيطي به يک محيط بهتر بروند و تا زماني که بهترين محيط براي آن‌ها فراهم نشود، اين مهاجرت‌ها به قوت خود باقي خواهند ماند.

آمار جهاني و رتبه نخست
امروز ايران در جدول ميزان مهاجرت نخبگان، به صدر جدول رسيده است. ايرانيان سومين مردمان در جهان هستند که به دنبال مهاجرت هستند. شمار جمعيت ايران 2 برابر شده اما ميزان مهاجران ايراني به عدد نزديک به 7 ميليون نفر يعني 140 برابر رسيده است.
با نيم‌نگاهي به نخبگاني که بين مهاجرين هستند، مي‌بينيم در بين 91 کشور جهان مقام اول از آن ايران است و سالانه تا 180 هزار نفر با تحصيلات عاليه از ايران مهاجرت مي‌کنند. بنياد ملي نخبگان ايران اعلام کرد که 308 نفر از دارندگان مدال المپياد و 350 نفر از برترين‌هاي آزمون سراسري از سال 82 تا 86 به خارج مهاجرت کرده‌اند. همچنين هفته‌نامه سازمان مديريت و برنامه‌ريزي نوشت، 90 نفر از 125 دانش‌آموزي که در سه سال گذشته در المپيادهاي جهاني رتبه کسب کرده‌اند، هم‌اکنون در دانشگاه‌هاي آمريکا تحصيل مي‌کنند. همچنين طبق آمار صندوق بين‌المللي پول، هم‌اکنون بيش از 250 هزار مهندس و پزشک ايراني در آمريکا هستند. طبق آمار رسمي اداره گذرنامه، در سال 1387 روزانه 15 کارشناس ارشد، 4 دکترا و سالانه 5475 نفر ليسانس از کشور مهاجرت کردند.



رتبه 21 جهان و نخست منطقه در نخبگان
علي گزني، معاون پژوهش و فناوري پايگاه استنادي علوم جهان اسلام ايران با بيان اينکه ايران رتبه نخست در تعداد نخبگان در خاورميانه را دارد، اظهار کرد: از لحاظ تعداد نخبگان موجود در فهرست جهاني ايران رتبه 21 دنيا است؛ هرچند 0.4 درصد از نخبگان معرفي‌شده در اين فهرست به ايران اختصاص دارد، اما کشورهايي مانند ايرلند، ايسلند، تايوان، ترکيه، رژيم اشغالگر قدس، هند، نروژ، آفريقاي جنوبي، برزيل، روسيه، يونان، نيوزلند، لهستان، مالزي و مجارستان همگي بعد از ايران قرار دارند.
گزني در ادامه افزود: نخستين گام در جهت برنامه‌ريزي به‌منظور صيانت و همچنين گام نهادن در جهت رشد و اعتلاي هر چه بيشتر نخبگان علمي کشور، شناسايي آن‌ها است؛ نخبگان علمي کشور سرمايه‌هايي بدون جايگزين هستند، بنابراين بهره‌گيري از اين دانشمندان برجسته در جهت پرورش نخبگان علمي بيشتر امري لازم است.
وي خاطرنشان کرد: سند سياست‌هاي کلان علم و فناوري ابلاغي توسط مقام معظم رهبري به شايستگي بر اهميت شناسايي، صيانت و همچنين پرورش نخبگان تاکيد کرده است و نهادينه کردن اين مهم نيازمند تلاش آگاهانه‌تر و بيشتر دانشگاه‌ها، موسسات تحقيقاتي و همچنين نهادي مرتبط در اين خصوص است.

ايجاد شرايط مناسب براي ازدواج نخبگان
تحقيقات نشان‌دهنده آن است که هر چه ميانگين ضريب هوشي جامعه بالاتر باشد آن کشور پيشرفته‌تر است. در حال حاضر بالاترين ميانگين هوشي در کشورهايي مثل کره جنوبي با ميانگين 106، ژاپن 105، تايوان 105 و سنگاپور ديده مي‌شود، کشورهاي اروپايي و آمريکاي شمالي با ميانگين حدود 100 در رده بعدي قرار دارند و کشور ما با ميانگين ضريب هوشي 84 در رده 56 دنيا قرار دارد. کشور اتيوپي با ميانگين 63 در رده‌هاي آخر است. نژاد و محيط دو عامل مهمي هستند که بر ضريب هوشي تاثير دارند و متاسفانه در کشور ما عامل نژاد و تاثير ژنتيکي در حال کاهش است.
محمود نوري شادکام، يکي از اساتيد برتر کشور در گفت‌وگويي درباره اين موضوع گفت: به دو دليل ميانگين ضريب هوشي جامعه در حال کاهش است، يکي کاهش مواليد در بين نخبگان و ديگري به دليل مهاجرت نخبگان است.
عضو هيات‌ علمي دانشگاه عنوان کرد: چنانچه در يک کشور 20 درصد افراد ميانگين ضريب هوشي 115 داشته باشند و 20 درصد پايين‌تر از ميانگين ضريب هوشي 85 باشند، و اين اتفاق رخ دهد که در 20 درصد بالا ميانگين باروري 30 درصد کمتر از ميانگين باروري جامعه باشد و در 20 درصد ضريب هوشي پايين ميانگين باروري 30 درصد از ميانگين جامعه بالاتر باشد ،آنچه حاصل مي‌شود اين است که بعد از يک نسل ميانگين امتياز ضريب هوشي جامعه 2.1 کاهش مي‌يابد.
فوق تخصص نوزادان با اشاره به مهاجرت نخبگان در کشور خاطرنشان کرد: سالانه حدود 15 درصد نخبگان به خارج مسافرت مي‌کنند که آمار نشان مي‌دهد اين اتفاق باعث مي‌شود هر 10 سال يک امتياز از ميانگين ضريب هوشي جامعه کم شود.
وي افزود: اگر نرخ رشد جمعيت پايين باشد و از طرفي ديگر نخبگان مهاجرت کنند، ما دچار کاهش ضريب هوشي خواهيم شد که در کشور ما اين موضوع اتفاق افتاده است؛ با اين وضعيت هر 10 سال ما شاهد افت 5.1 امتياز ضريب هوشي مي باشيم.
شادکام با درخواست از مسوولين براي اعطاي اعتبارات و تسهيلات لازم به نخبگان کشور در پايان تاکيد کرد: بايد تدابيري بينديشيم که با فراهم نمودن شرايط ازدواج نخبگان و افزايش مواليد آنان، از اين فاجعه جلوگيري کنيم زيرا تاثيرات جدي بر شاخص‌هاي توسعه جامعه ما دارد.

بي‌توجهي در دولت‌ها
به‌ هرحال مهاجرت نخبگان بر اساس تحقيقات زيادي که انجام‌ شده،‌ عوامل متعددي دارد؛ نبود رفاه، كمبود امكانات پژوهشي، وجود فاصله طبقاتي، ضعف شايسته‌سالاري، ضعف بهره‌گيري از متخصصان و كم توجهي به شان اصحاب علم و معرفت در كشور،‌ عدم تعادل هزينه درآمد متخصصان، تبعيض در استخدام و برخورد جناحي در به‌کارگيري افراد، فرصت‌هاي شغلي كم و بيكاري متخصصان و دانش‌آموختگان دانشگاه از معدود عوامل موثر در مهاجرت نخبگان کشور است و بيشترين آمار حاکي از آن است که مهاجرت زماني رخ مي‌دهد كه نخبگان به‌منظور تحصيل در دانشگاه‌هاي خارج، كشور را ترك مي‌كنند و ديگر بازنمي‌گردند.
ناگفته نماند دولت قبل باسياست‌هاي غير متعارف با شعار «زدودن دانشگاه‌ها از عوامل نفوذ ليبرال و سکولار غرب» اقدام به بازنشسته سازي اجباري بسياري از اساتيد و هيات‌علمي دانشگاه‌ها و جايگزيني آن‌ها کرد، که عده‌اي از کارشناسان، سياست‌هاي رئيس دولت قبل را از عوامل مستقيم افزايش فرار مغزها دانسته‌اند.
اين در حالي است که رئيس دولت دهم وجود فرار مغزها را بي‌اهميت تلقي مي‌کند و برخي مسوولان حتي وجود فرار مغزها از ايران را در آن دولت منتفي مي‌دانند.
البته نيت اين نيست که مهاجرت نخبگان را به اين دولت يا آن دولت ارتباط داده شود، مساله‌اي که در کشور ما اتفاق افتاده است، پيش‌ از اين‌ها هم بوده است. براي تبيين و تحليل اين موضوع بايد دقيق‌تر بررسي کرد؛ البته بايد، سياست‌گذاري و تدابيري انديشيده شود که خروجي و ورودي افراد مهاجر به‌طور کامل مشخص شود؛ در غير اين صورت گرفتاري‌ها و مصائب فرد نخبه و جامعه افزايش مي‌يابد.













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن