تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834915337
مهاجرت نخبگان بهمثابه پرواز چاههاي نفت
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ مرداد ۱۳۹۴ (۱۵:۳۴ب.ظ)
مهاجرت نخبگان بهمثابه پرواز چاههاي نفت موج - گروه آموزش
شايد اين قصه عجيب باشد اما، واقعي است که زماني که در صف بليت پرواز هستيد چاه نفتي را ببينيد که با بليتي در دست ميخواهد کشورش را ترک کند. اگر پاي درد دلهاي اين چاه نفت بنشينيد، کلمههايي آشنا به گوشتان خواهد رسيد، مانند: صنعتي شريف، رتبه اولي، دردسرهاي ايجاد شغل، دزديدن مقاله و طرحهاي علمي، سوءاستفاده از طرحهاي صنعتي و ناکارآمدي در جامعه در کنار کلماتي آشناي ديگر که تنها به زبان يک نخبه علمي خواهد آمد.
فرار نخبگان علمي و مهاجرت آنها به کشورهاي صنعتي و توسعهيافته از مشکلاتي است که ساليان سال است کشور ما با آن دست و پنجه نرم ميکند. اين موضوع هرساله هزينههاي زيادي را به بدنه اقتصادي کشور وارد ميکند؛ هزينههايي که صرف ميشود اما هيچکدام را احساس نميکنيم، هزينههايي که از درآمدهاي نفتي، مالياتي و توليد ناخالص ملي به کشورهاي ديگر پرداخت ميکنيم و هيچ سودي عايد ما نميشود.
پرداخت ميلياردها دلار به کشورهاي ديگر
همه ما ميدانيم افراد نخبه افرادي هستند که از ابتداي سال اول دبستان تا پايان مدرک دکترا را دولتي گذراندهاند و در اين بين مسوولين با حسابي سرانگشتي به اين نتيجه رسيدند که در دوران تحصيل يک نخبه از ابتدا تا مدرک دکترا مبلغي بالغ بر 1 ميليون دلار از سوي دولت هزينه ميشود. با توجه به اينکه تعداد خروج ساليانه نخبگان در کشور بنا به اعلام مسوولين 150 هزار نفر است؛ پس براي اين تعداد نخبه مبلغي در حدود 150 ميليارد دلار صرف ميشود که با خروج همه ساله اين تعداد نخبه شاهد خواهيم بود که به سادگي و بدون توجه به مسائل، مبلغ بسيار هنگفتي به کشورهاي ديگر پرداخت ميکنيم. البته اين مساله درباره پزشکاني که با تخصص از کشور خارج ميشوند به 6 ميليون دلار هم ميرسد.
يکي از دلايل حساسيت پردازشگرهاي عصبي است
عليرضا احمديان مشاور مرکز مطالعات راهبردي وزارت ورزش و جوانان با اشاره به مشکلات زيرساختي گفت: علاوه بر زيرساخت، مشکلات روانشناختي هم دخيل هستند، مهاجرت نخبگان در اصل يک نوع رفتار است و بايد در نظر گرفت که چه مسائل روانشناختي دستبهدست هم ميدهند تا فرار نخبگان اتفاق بيفتد.
وي همچنين افزود: عوامل زيادي در اين زمينه وجود دارد، به عنوان مثال در سالهاي اخير، نخبگان به دليل حساسيتهاي روانشناختي و اينکه پردازشگرهاي عصبي درون تفکر آنها حساستر از افراد عادي است، ضربههاي بيشتري نسبت به افراد ديگر در جامعه متحمل ميشوند و اين امر باعث آزرده خاطر شدن آنها ميشود.
احمديان ادامه داد: به همين دليل است که يک فرد نخبه استفاده فوقالعادهتري از يک مواد خام نسبت به يک فرد عادي ميکند، البته نخبگان همواره اين رفتار درونگرا را دارند که ميخواهند از يک محيطي به يک محيط بهتر بروند و تا زماني که بهترين محيط براي آنها فراهم نشود، اين مهاجرتها به قوت خود باقي خواهند ماند.
آمار جهاني و رتبه نخست
امروز ايران در جدول ميزان مهاجرت نخبگان، به صدر جدول رسيده است. ايرانيان سومين مردمان در جهان هستند که به دنبال مهاجرت هستند. شمار جمعيت ايران 2 برابر شده اما ميزان مهاجران ايراني به عدد نزديک به 7 ميليون نفر يعني 140 برابر رسيده است.
با نيمنگاهي به نخبگاني که بين مهاجرين هستند، ميبينيم در بين 91 کشور جهان مقام اول از آن ايران است و سالانه تا 180 هزار نفر با تحصيلات عاليه از ايران مهاجرت ميکنند. بنياد ملي نخبگان ايران اعلام کرد که 308 نفر از دارندگان مدال المپياد و 350 نفر از برترينهاي آزمون سراسري از سال 82 تا 86 به خارج مهاجرت کردهاند. همچنين هفتهنامه سازمان مديريت و برنامهريزي نوشت، 90 نفر از 125 دانشآموزي که در سه سال گذشته در المپيادهاي جهاني رتبه کسب کردهاند، هماکنون در دانشگاههاي آمريکا تحصيل ميکنند. همچنين طبق آمار صندوق بينالمللي پول، هماکنون بيش از 250 هزار مهندس و پزشک ايراني در آمريکا هستند. طبق آمار رسمي اداره گذرنامه، در سال 1387 روزانه 15 کارشناس ارشد، 4 دکترا و سالانه 5475 نفر ليسانس از کشور مهاجرت کردند.
رتبه 21 جهان و نخست منطقه در نخبگان
علي گزني، معاون پژوهش و فناوري پايگاه استنادي علوم جهان اسلام ايران با بيان اينکه ايران رتبه نخست در تعداد نخبگان در خاورميانه را دارد، اظهار کرد: از لحاظ تعداد نخبگان موجود در فهرست جهاني ايران رتبه 21 دنيا است؛ هرچند 0.4 درصد از نخبگان معرفيشده در اين فهرست به ايران اختصاص دارد، اما کشورهايي مانند ايرلند، ايسلند، تايوان، ترکيه، رژيم اشغالگر قدس، هند، نروژ، آفريقاي جنوبي، برزيل، روسيه، يونان، نيوزلند، لهستان، مالزي و مجارستان همگي بعد از ايران قرار دارند.
گزني در ادامه افزود: نخستين گام در جهت برنامهريزي بهمنظور صيانت و همچنين گام نهادن در جهت رشد و اعتلاي هر چه بيشتر نخبگان علمي کشور، شناسايي آنها است؛ نخبگان علمي کشور سرمايههايي بدون جايگزين هستند، بنابراين بهرهگيري از اين دانشمندان برجسته در جهت پرورش نخبگان علمي بيشتر امري لازم است.
وي خاطرنشان کرد: سند سياستهاي کلان علم و فناوري ابلاغي توسط مقام معظم رهبري به شايستگي بر اهميت شناسايي، صيانت و همچنين پرورش نخبگان تاکيد کرده است و نهادينه کردن اين مهم نيازمند تلاش آگاهانهتر و بيشتر دانشگاهها، موسسات تحقيقاتي و همچنين نهادي مرتبط در اين خصوص است.
ايجاد شرايط مناسب براي ازدواج نخبگان
تحقيقات نشاندهنده آن است که هر چه ميانگين ضريب هوشي جامعه بالاتر باشد آن کشور پيشرفتهتر است. در حال حاضر بالاترين ميانگين هوشي در کشورهايي مثل کره جنوبي با ميانگين 106، ژاپن 105، تايوان 105 و سنگاپور ديده ميشود، کشورهاي اروپايي و آمريکاي شمالي با ميانگين حدود 100 در رده بعدي قرار دارند و کشور ما با ميانگين ضريب هوشي 84 در رده 56 دنيا قرار دارد. کشور اتيوپي با ميانگين 63 در ردههاي آخر است. نژاد و محيط دو عامل مهمي هستند که بر ضريب هوشي تاثير دارند و متاسفانه در کشور ما عامل نژاد و تاثير ژنتيکي در حال کاهش است.
محمود نوري شادکام، يکي از اساتيد برتر کشور در گفتوگويي درباره اين موضوع گفت: به دو دليل ميانگين ضريب هوشي جامعه در حال کاهش است، يکي کاهش مواليد در بين نخبگان و ديگري به دليل مهاجرت نخبگان است.
عضو هيات علمي دانشگاه عنوان کرد: چنانچه در يک کشور 20 درصد افراد ميانگين ضريب هوشي 115 داشته باشند و 20 درصد پايينتر از ميانگين ضريب هوشي 85 باشند، و اين اتفاق رخ دهد که در 20 درصد بالا ميانگين باروري 30 درصد کمتر از ميانگين باروري جامعه باشد و در 20 درصد ضريب هوشي پايين ميانگين باروري 30 درصد از ميانگين جامعه بالاتر باشد ،آنچه حاصل ميشود اين است که بعد از يک نسل ميانگين امتياز ضريب هوشي جامعه 2.1 کاهش مييابد.
فوق تخصص نوزادان با اشاره به مهاجرت نخبگان در کشور خاطرنشان کرد: سالانه حدود 15 درصد نخبگان به خارج مسافرت ميکنند که آمار نشان ميدهد اين اتفاق باعث ميشود هر 10 سال يک امتياز از ميانگين ضريب هوشي جامعه کم شود.
وي افزود: اگر نرخ رشد جمعيت پايين باشد و از طرفي ديگر نخبگان مهاجرت کنند، ما دچار کاهش ضريب هوشي خواهيم شد که در کشور ما اين موضوع اتفاق افتاده است؛ با اين وضعيت هر 10 سال ما شاهد افت 5.1 امتياز ضريب هوشي مي باشيم.
شادکام با درخواست از مسوولين براي اعطاي اعتبارات و تسهيلات لازم به نخبگان کشور در پايان تاکيد کرد: بايد تدابيري بينديشيم که با فراهم نمودن شرايط ازدواج نخبگان و افزايش مواليد آنان، از اين فاجعه جلوگيري کنيم زيرا تاثيرات جدي بر شاخصهاي توسعه جامعه ما دارد.
بيتوجهي در دولتها
به هرحال مهاجرت نخبگان بر اساس تحقيقات زيادي که انجام شده، عوامل متعددي دارد؛ نبود رفاه، كمبود امكانات پژوهشي، وجود فاصله طبقاتي، ضعف شايستهسالاري، ضعف بهرهگيري از متخصصان و كم توجهي به شان اصحاب علم و معرفت در كشور، عدم تعادل هزينه درآمد متخصصان، تبعيض در استخدام و برخورد جناحي در بهکارگيري افراد، فرصتهاي شغلي كم و بيكاري متخصصان و دانشآموختگان دانشگاه از معدود عوامل موثر در مهاجرت نخبگان کشور است و بيشترين آمار حاکي از آن است که مهاجرت زماني رخ ميدهد كه نخبگان بهمنظور تحصيل در دانشگاههاي خارج، كشور را ترك ميكنند و ديگر بازنميگردند.
ناگفته نماند دولت قبل باسياستهاي غير متعارف با شعار «زدودن دانشگاهها از عوامل نفوذ ليبرال و سکولار غرب» اقدام به بازنشسته سازي اجباري بسياري از اساتيد و هياتعلمي دانشگاهها و جايگزيني آنها کرد، که عدهاي از کارشناسان، سياستهاي رئيس دولت قبل را از عوامل مستقيم افزايش فرار مغزها دانستهاند.
اين در حالي است که رئيس دولت دهم وجود فرار مغزها را بياهميت تلقي ميکند و برخي مسوولان حتي وجود فرار مغزها از ايران را در آن دولت منتفي ميدانند.
البته نيت اين نيست که مهاجرت نخبگان را به اين دولت يا آن دولت ارتباط داده شود، مسالهاي که در کشور ما اتفاق افتاده است، پيش از اينها هم بوده است. براي تبيين و تحليل اين موضوع بايد دقيقتر بررسي کرد؛ البته بايد، سياستگذاري و تدابيري انديشيده شود که خروجي و ورودي افراد مهاجر بهطور کامل مشخص شود؛ در غير اين صورت گرفتاريها و مصائب فرد نخبه و جامعه افزايش مييابد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]
صفحات پیشنهادی
سرپرست اداره مهندسی شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان: عملیات اصلاح باند پرواز فرودگاه مسجدسلیمان با جدیت در حال انجام
سرپرست اداره مهندسی شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان عملیات اصلاح باند پرواز فرودگاه مسجدسلیمان با جدیت در حال انجام استسرپرست اداره مهندسی و ساختمان شرکت بهرهبرداری نفت و گاز مسجدسلیمان در تشریح آخرین وضعیت راهاندازی فرودگاه این شهر از جدی بودن عزم مدیریت مناطق نفتخیز جنوب جهت راهاپرواز پروانههای عاشق چین در تهران
جمعه ۲۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۰ ۵۶ ارکستر فیلارمونیک چین برای اولین بار در تهران روی صحنه رفت و قطعاتی از موسیقی شرق و غرب را درهم آمیخت به گزارش خبرنگار بخش موسیقی ایسنا تالار وحدت شامگاه 22 مرداد ماه میزبان علاقهمندان موسیقی کلاسیک بود با این تفاوت که بسیاری از مخاطبان چینی صندلیجستجوی هویت در مهاجرت
ابوطالب مظفری شاعر افغان از زندگی و ادبیات میگوید جستجوی هویت در مهاجرت سیدابوطالب مظفری نوجوان بود که از افغانستان به ایران آمد و فعالیت شعری خود را آغاز کرد او سالهاست سردبیری مجله خط سوم را بهعهده دارد و در موسسه فرهنگی درّ دری دورههای آموزشی ادبی مختلفی را برگزار میاعضای هیات علمی دانشگاه فردوسی در فهرست نخبگان علمی برتر جهان
اعضای هیات علمی دانشگاه فردوسی در فهرست نخبگان علمی برتر جهان مشهد - ایرنا - دو نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد بر اساس داده های منتشر ه در پایگاه طلایه داران علم تامسون رویترز ISI در زمره یک درصد دانشمندان و نخبگان علمی برتر جهان قرار گرفتند دانشگاه فردوسی مشهد روزورزشکاران هم مهاجرت کردند
ورزشکاران هم مهاجرت کردند شناسهٔ خبر 2874532 - سهشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸ ۲۷ مجله مهر > دیگر رسانه ها یکی این میزند و یکی آن هر کدام برای آن که مدال رنگین را بدست آورد باید ضربات بیشتری بزند هیجان تمام سالن را فراگرفته کدام یک از این تماشاگران میداند پشت هر کدام از این ضاختتامیه یک مراسم هنری تحتتاثیر انتقاد از اقتصاد نفتی و رانتی
اختتامیه یک مراسم هنری تحتتاثیر انتقاد از اقتصاد نفتی و رانتی شناسهٔ خبر 2872663 - یکشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸ ۲۵ هنر > سینمای ایران معاون علمی و فناوری ریيس جمهوری و معاون وزیر ارشاد در اختتامیه سومین جشنواره فیلم و عکس فردا از اقتصاد نفتی و رانتی انتقاد کردند به گزارش خبرپروازهای عملیاتی حج از امروز آغاز شد
جمعه ۲۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۲۵ رئیس سازمان حج و زیارت با بیان این که اولین گروه زائران حج تمتع اول شهریورماه از ایستگاه هوایی فرودگاه امام ره و فرودگاههای ساری و مشهد به مدینه منوره اعزام میشوند گفت امسال برای نخستین بار زائران حج تمتع 22 استان کشور مستقیم به مدینه اعزام میشبازگشت شادمهر عقیلی با «پر پرواز 2»؟!
بازگشت شادمهر عقیلی با پر پرواز 2 داود ناقور خواننده و دوست شادمهر از مذاکرات برای بازگشت این خواننده می گوید و از فیلمنامه ای که برای گرفتن مجوز به سازمان سینمایی داده شده و داستان بازگشت شادمهر را حکایت می کند هفته نامه تماشاگران امروز - بهمن بابازاده داود ناقور خوانندهیک مسوول: باید چالشهای نخبگان ایرانی خارج از کشور رفع شود
یک مسوول باید چالشهای نخبگان ایرانی خارج از کشور رفع شود مشهد - ایرنا - معاون امور بین الملل و تبادل فناوری معاونت علمی و فناوری نهاد ریاست جمهوری گفت باید چالشها و موانع مسیر نخبگان ایرانی در خارج از کشور رفع زمینه رفت و آمد آنان تسهیل و امکان انتقال تجارب و توانمندیها به داخباورنکردنی: تام کروز از یک هواپیمای در حال پرواز آویزان شد!
تام كروز در یك شیرینكاری دیوانهوار در فیلم جدید از ماموریت غیرممكن نفسش را ۶ دقیقه زیر آب حبس كرد کارهای خارق العاده تام کروز در ماموریت غیر ممکن از ۱۹ سال پیش و از زمانی كه تام كروز Tom Cruise بازی در فیلم ماموریت غیرممكن را آغاز كرد شهرت او به عنوان بازیگری كه میخو-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها