محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829946433
چالشهای انتشار اوراق بدهی در ایران
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
چالشهای انتشار اوراق بدهی در ایران اقتصاد > اقتصاد کلان - دنیای اقتصاد نوشت:
غلامرضا سلامی* در قانون بودجه سال 1394 كشور انتشار حدود 35 هزار میلیارد تومان اوراق بدهی در شكلهای مختلف پیشبینی شده است و علاوه بر آن در تبصرههای این قانون بهمنظور تسویه بدهیهای قطعی دولت تا پایان سال 1392 از ابزار جدیدی بهنام اوراق تسویه خزانه نام برده شده كه رقمی برای آن منظور نشده است.
همچنین در قانون رفع موانع تولید رقابت و ارتقای نظام مالی كشور برای انتشار اوراق بدهی احكامی وجود دارد كه با احتساب آنها حجم اوراق بدهی قابل انتشار برای تسویه بدهیهای قطعی دولت و تامین كسری بودجه در سال 94 و سالهای بعد بهمراتب بیشتر از رقم فوق خواهد بود. با این وصف با گذشت نزدیك به نیمی از سال بودجه، تاكنون هیچ نشانهای از انتشار بخشی از این اوراق در آینده نزدیك به چشم نمیخورد و با توجه به چالشهایی كه در ادامه به آنها اشاره خواهد شد، استفاده از این اوراق برای تسویه بدهیهای هنگفت دولت و جبران كسری قابل توجه درآمدها نسبت به هزینههای سال جاری به سادگی كه تصور میشد، نخواهد بود.
همانطور كه اشاره شد یكی از ابزارهای پیشبینی شده در قانون بودجه، اوراق تسویه خزانه است كه ظاهرا قرار است به طلبكاران دولت عرضه شود تا آنها بتوانند این اوراق را در مقابل بدهی خود (یا دیگران) به دولت تهاتر کنند. در این مورد باید گفت كه ظاهرا تنها بدهی قابل تهاتر با مطالبات اشخاص، بدهی مالیاتی است زیرا سایر بدهی اشخاص به سازمانها (مانند سازمان تامین اجتماعی) و شركتهای دولتی از نظر اصول شركتداری با مطالبات آنان از دولت قابل تهاتر نیست. برای نمونه آن قسمت از داراییهای شركتهای دولتی كه در دولت قبل و در اجرای سیاستهای خصوصیسازی بابت رد دیون دولت واگذار شد، اكنون و در دولت یازدهم بهعنوان یك معضل اساسی مطرح است. در مورد واگذاری مطالبات مالیاتی دولت برای تسویه بدهیهای دستگاههای اجرایی نیز باید گفت كه این شیوه تسویه بدهیها میتواند ساختار بودجه سالیانه كشور را خدشهدار سازد زیرا دولت همه ساله به میزان پیشبینی دریافت مطالبات مالیاتی (و بهمیزان بیشتر از آن) برای خود تعهد ایجاد میكند كه در صورت واگذاری بخشی از این مطالبات مطمئنا در آن سال كسری بودجه دولت به همان میزان بیشتر خواهد شد.
با توجه به اینكه سایر اوراق بدهی پیشبینی شده شامل اوراق مشاركت ریالی صكوك اسلامی (اجاره، استصناع و مرابحه) و اسناد خزانه با ریسك نقدشوندگی، ریسك ناشی از كاهش ارزش پول ملی و ریسك ناشی از تورم مزمن روبهرو هستند، بنابراین بدون پیشبینی تمهیداتی برای پوشش این مخاطرات، انتشار اوراق بدهی مورد نظر بینتیجه خواهد بود. در سالهای پس از انقلاب اسلامی در طراحی اوراق مشاركتی كه در ایران توسط دولت و دستگاههای اجرای منتشر شده است برای پوشش ریسكهای فوق، قابلیت بازخرید این اوراق (در هر زمان و بدون جریمه) توسط بانکهای دولتی پیشبینی شده است بنابراین این اوراق بینام در عمل به مثابه اسکناسهای صادره بانك مركزی بهشمار میآید كه علاوه بر قدرت خرید بالا (بهخصوص در عملیات پولشویی) به آن بهصورت روزشمار سود هم تعلق میگیرد.
آنچه در عمل اتفاق میافتد آن است كه عدهای در مقابل اسكناس در جیب خود سود دریافت میكنند و در پایان نیز این اوراق به مطالبات بانکهای دولتی از دستگاههای اجرایی تبدیل میشود بهطوری كه در حال حاضر بخش عمدهای از بدهی دولت به سیستم بانكی بابت اصل و سود اوراق بهادار منتشر شده قبلی است.
در كشورهای دیگر ریسك نقدشوندگی اوراق قرضه یا خزانه را از طریق ایجاد بازار ثانویه (بورس) برای آنها خنثی میسازند به نحوی كه دارنده این اوراق در هر زمان میتواند دارایی خود را با سود یا زیان متعارفی تبدیل به نقد کند ولی در ایران این امر تاكنون امكانپذیر نبوده است و در آینده نیز بهدلیل نبود ساز و كار تعیین نرخ بهره در بازار آزاد، میسر نیست. در ایران چنانچه قرار باشد این ریسكها از طریق دیگری پوشش داده شود بهناچار لازم است نرخ سپرده ثابت بانكی بدون ریسك (مثلا 20 درصد فعلی) مبنا قرار گرفته و برای ریسكهای ناشی از نقدشوندگی و كاهش ارزش پول ملی و تورم مزمن درصدی به آن افزوده شود.
ازآنجا كه میزان ریسكهای فوق با مدت اوراق بهادار رابطه مستقیم دارد و با توجه به اینكه اوراق بهادار قابل طراحی بهعنوان اوراق بدهی معمولا بلندمدت هستند (در آمریكا اوراق خزانه دولت فدرال معمولا دارای سررسید 20 یا 30 ساله هستند) بنابراین نرخ سود علیالحساب این اوراق در كشوری مانند ایران باید بهمراتب بیشتر از سود بدون ریسك سپرده ثابت یكساله باشد تا جاذبه لازم برای خریداران بالقوه آن ایجاد كند (مثلا بین 25 تا 30 درصد برای اوراق بهادار 5 ساله و 30 تا 35 درصد برای اوراق بهادار 10 ساله). روشن است كه در شرایط فعلی انتشار اوراق با نرخهای اینچنینی امكانپذیر نبوده و تضمین بازخرید قبل از سررسید توسط بانکها در مورد این اوراق نیز نقض غرض است و صرفا موجب بیشتر شدن بدهی دولت خواهد شد.
در مورد انتشار اوراق ارزی باید گفت كه با توجه به درآمدهای ارزی ناشی از فروش نفت در سالهای آینده امكان استقبال از این اوراق حتی با سود سالیانه حدود 7 درصد وجود دارد البته هرچه تعامل ایران در تجارت جهانی بیشتر باشد امكان كاهش نرخ سود سالیانه این اوراق بیشتر خواهد بود ولی در شرایط فعلی و با توجه به امضای برجام، نرخ 7 درصدی سود منطقی بهنظر میرسد. اشكال وارده به انتشار اوراق بدهی ارزی آن است كه این اوراق كمك چندانی به تسویه بدهیهای ریالی دولت (مشكل فعلی دولت ایران) نمیكند زیرا برای تامین ریال ارز حاصل از انتشار این اوراق همراه با دلارهای نفتی باید یا صرف واردات بیرویه كالا شود یا اینكه توسط دولت به بانك مركزی فروخته شده و بهجای آن ریال دریافت شود كه در این مورد با تاسف باید گفت كه عمده مشكلات اقتصادی فعلی كشور نتیجه عمل به دو اقدام فوق است.
اما به نظر نگارنده راهكار قابل ارائه در این مورد و در شرایط فعلی كشور صدور اوراق بهادار ارزی با فروش در مقابل دریافت ریال و با نرخ آزاد دلار در بازار است. این اوراق میتواند دارای امتیازات زیادی بهشرح زیر باشد:
1- نرخ سود این اوراق میتواند حدود 6 تا 5/ 7 درصد تعیین شود.
2- این اوراق میتواند بلندمدت مثلا 10 ساله باشد.
3- این اوراق هم در بازار ثانویه داخلی و هم بینالمللی قابل خرید و فروش است.
4- این اوراق نه تنها باعث افزایش نقدینگی نمیشود بلكه به دلیل جذب ریال و مصرف آن برای بازپرداخت بدهیهای دولت در جهتدادن نقدینگی موجود به سمت تولید نقش بسزایی خواهد داشت.
5- این اوراق هم در بین ایرانیان مقیم ایران و هم در بین هموطنان خارج از كشور جاذبه زیادی برای خرید دارد (بهخصوص در صورتی كه توسط یك موسسه مالی بینالمللی انتشار یابد)
6- صدور 10 میلیارد دلار از این اوراق میتواند بهتنهایی جایگزین تمام موارد پیشبینی شده در قانون بودجه سال 1394 شود.
7- هر ساله میتوان بخشی از درآمدهای نفتی كشور را برای بازپرداخت نهایی این اوراق بدهی بهمصارف وامدهی صندوق توسعه ملی اختصاص داد و از ورود این بخش از درآمدها برای جبران هزینههای ریالی دولت اجتناب کرد.
8- با فرض تفاوت 15 درصدی بین سود اوراق بدهی ریالی و ارزی فوق طی 10 سال زیان ناشی از كاهش ارزش 4 برابری پول ملی قابل جبران است.
9- حضور اوراق بدهی ارزی منتشر شده در بورسهای بینالمللی به اعتبار مالی دولت خواهد افزود.
10- تخصیص بخشی از دلارهای نفتی به مردم از طریق انتشار این اوراق، انحصار عرضه ارز را از دولت برداشته و نرخگذاری ارز را تا حدود زیادی در اختیار بازار قرار میدهد.
از آنجا که موضوع انتشار اوراق بدهی از مسائل با اولویت مطرح در دولت به شمار میرود اظهارنظر صاحبنظران در این زمینه میتواند بسیار کارساز باشد. *عضو انجمن حسابداران خبره 3535
کلید واژه ها: رکود اقتصادی - اندیشه اقتصادی - وام - رشد اقتصادی -
دوشنبه 19 مرداد 1394 - 09:37:31
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
فرصت مناسب دولت براي انتشار اوراق بدهي ارزي فرآهم است
۱۷ مرداد ۱۳۹۴ ۱۰ ۳۴ق ظ سنگينيان فرصت مناسب دولت براي انتشار اوراق بدهي ارزي فرآهم است موج - مدير عامل تامين سرمايه امين گفت هم اکنون ايران يکي از کمترين نسبتهاي بدهي به توليد ملي را در جهان داراست و همين امر پتانسيل و فرصت مناسبي در اختيار دولت براي انتشار اوراق بدهي ارزي قرپرداخت بدهیهای خارجی ایران تا دو ماه آینده
تراز تا دو ماه آینده بدهیهای خارجی و تعهدات ایران به سازمانهای بین المللی پرداخت خواهد شد به گزارش تراز یکی از مسائل مهم پس از توافق و پساتحریم مربوط به حوزه اقتصاد میشود و این موضوع ارتباط مستقیمی با بازار سرمایه بازار بورس نظامات پولی انضباط مالی گمرک و سرمایه&zwزمان پرداخت بدهی های خارجی ایران
زمان پرداخت بدهی های خارجی ایران تا دو ماه آینده بدهیهای خارجی و تعهدات ایران به سازمانهای بین المللی پرداخت خواهد شد به گزارش فرهنگ نیوز یکی از مسائل مهم پس از توافق و پساتحریم مربوط به حوزه اقتصاد میشود و این موضوع ارتباط مستقیمی با بازار سرمایه بازار بورس نظامات پوحرفهای خواندنی زنگنه از پولهای بلوکه شده ایران و بدهی های بابک زنجانی
اقتصاد اقتصاد کلان حرفهای خواندنی زنگنه از پولهای بلوکه شده ایران و بدهی های بابک زنجانی وزیر نفت توضیح داد پول های بلوکه شده چند دسته هستند بخشی از این حساب ها مربوط به بانک مرکزی است که از فروش نفت حاصل شده است و در ژاپن و کره جنوبی و مقداری در هند از این حساب ها داریم &nبانک مرکزی هند به ایجاد کانالهای پرداخت بدهی نفتی ایران کمک میکند
چهارشنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۸ ۰۲ خبرگزاری پی تی آی هند به نقل از یک مقام بلندپایه دولتی نوشت بانک مرکزی هند به پالایشگاههای این کشور برای تسویه بیش از 6 5 میلیارد دلار از بدهیهای مربوط به نفت خام خریداری شده از ایران کمک خواهد کرد به گزارش ایسنا بانک مرکزی هند زمانیکه راجیو مهتعیینتکلیف بدهی نفتی هند به ایران تا 10 روز آینده/ هند قسطی پرداخت میکند
شنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۴۰ رسانه های هندی با اشاره به سفر یک هیات این کشور به ایران برای مذاکره درباره مسائل نفتی از تعیین تکلیف پرداخت بدهی هند به ایران تا 10 روز دیگر و اقساطی بودن نحوه پرداخت خبر دادند به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه فایننشال اکسپرس رسانههای هندی گزارش دادروایت زنگنه از زوایای پنهاروایت زنگنه از زوایای پنهان دکل نفتی گمشده، پولهای بلوکه شده ایران و بدهی های بابک ز
روایت زنگنه از زوایای پنهاروایت زنگنه از زوایای پنهان دکل نفتی گمشده پولهای بلوکه شده ایران و بدهی های بابک زنجانی ن دکل نفتی بخش خبری الف 11 مرداد 94تاریخ انتشار يکشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۹ ۱۷ وزیر نفت پولهای بلوکه شده شرکت نفت را ٢ ٥ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت حساب پولزمان پرداخت بدهیهای خارجی ایران
زمان پرداخت بدهیهای خارجی ایرانتاریخ انتشار يکشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۹ ۲۱ تا دو ماه آینده بدهیهای خارجی و تعهدات ایران به سازمانهای بین المللی پرداخت خواهد شد به گزارش فارس یکی از مسائل مهم پس از توافق و پساتحریم مربوط به حوزه اقتصاد میشود و این موضوع ارتباط مستبخشنامه انتظام بخشی انتشار اوراق بهادار ابلاغ شد
بخشنامه انتظام بخشی انتشار اوراق بهادار ابلاغ شد شناسهٔ خبر 2869553 - سهشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۸ ۱۶ اقتصاد > بانک و بیمه وبورس بانک مرکزی بخشنامه انتظام بخشی انتشار اوراق بهادار در بانکها را ابلاغ کرد به گزارش خبرگزاری مهر بانک مرکزی در بخشنامهای به بانکها اعلام کرد که دشروع به کار بازار اوراق بدهی با قیمت شناور
شنبه ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۰ ۲۱ با شناور شدن قیمت اوراق مشارکت شهرداری مشهد در بازار فرابورس ایران برای اولین بار امکان تعیین نرخ سود بر مبنای عرضه و تقاضای واقعی در بازار فراهم شد به گزارش خبرنگار ایسنا با انتشار اوراق بدهی شهرداری مشهد توسط تامین سرمایه کاردان در فرابورس و شناوررئیس سازمان بورس اوراق بهادار خبر داد بورس آتی ارز در بورس کالای ایران راه اندازی می شود
رئیس سازمان بورس اوراق بهادار خبر دادبورس آتی ارز در بورس کالای ایران راه اندازی می شودرئیس سازمان بورس و اوراق بهادار امروز از راه اندازی بورس آتی ارز در بورس کالای ایران خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری بورس کالای ایران محمد فطانت رئیس سازمان بورس و اوراقنمایش و ورود قیمت کامل اوراق در بازار بدهی بورس تغییر میکند
از فردا نمایش و ورود قیمت کامل اوراق در بازار بدهی بورس تغییر میکند خبرگزاری پانا وضعیت نمایش تمامی قیمت های اوراق شامل اوراق مشارکت انواع صکوک و گواهی سپرده در نمادهای معاملاتی از فردا سه شنبه از حالت درصد- واحد به وضعیت نمایش کامل قیمتی واحد ریال تغییر می یابد ۱۳۹۴ دوشنبمجوز انتشار آگهی پیشفروش ساختمان صادر شد |اخبار ایران و جهان
مجوز انتشار آگهی پیشفروش ساختمان صادر شد وزیر راه و شهرسازی دستورالعمل صدور مجوز انتشار آگهی پیشفروش ساختمان موضوع ماده ۱۹ آئیننامه اجرایی قانون پیشفروش ساختمان را به مدیران کل راه و شهرسازی استانها ابلاغ کرد کد خبر ۵۲۱۲۴۷ تاریخ انتشار ۱۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۵ ۰۴ - 01 August 20نتایج سفر مقامات هندی به تهران رضایت هندیها در امتیازگیری از ایران برای توسعه میدان گازی «فرزاد ب»
نتایج سفر مقامات هندی به تهرانرضایت هندیها در امتیازگیری از ایران برای توسعه میدان گازی فرزاد ب بدهی نفت هند در چند قسط پرداخت میشودمقامات هندی دور اول مذاکرات برای دریافت امتیاز توسعه میدان گازی فرزاد ب با ایران در سفر هفته پیش خود به تهران را مثبت ارزیابی کردند و گفتند ما باشتهای آمریکا برای خرید اوراق قرضه از ایران |اخبار ایران و جهان
اشتهای آمریکا برای خرید اوراق قرضه از ایران مدیر یک صندوق سرمایهگذاری در نیویورک در سفر 10 روزه به ایران با بیان اینکه نشانه هایی از اقتصاد مدرن در این کشور وجود دارد گفته است زمانیکه ایران اقدام به فروش اوراق قرضه برای تامین پروژهها را آغاز کند من یک خریدار خواهم بود و تقانمایش و ورود قیمت کامل اوراق در بازار بدهی بورس تغییر می کند
از فردا نمایش و ورود قیمت کامل اوراق در بازار بدهی بورس تغییر می کند تهران - ایرنا - وضعیت نمایش تمام قیمت های اوراق شامل اوراق مشارکت انواع صکوک و گواهی سپرده در نمادهای معاملاتی از فردا سه شنبه از حالت درصد- واحد به وضعیت نمایش کامل قیمتی واحد ریال تغییر می یابد به گزارش ربدهیهای نفتی به ایران قابل بازگشت است
یکشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۰۹ نایب رییس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران معتقد است بدهیهای نفتی سایر کشورها از جمله چین کره جنوبی و هند به ایران طبق قوانین بینالمللی و قراردادهای موجود قابل بازگشت خواهد بود حمیدرضا صالحی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا درباره صحبت-
اقتصادی
پربازدیدترینها