تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 25 دی 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):زراعت در زمين هموار مى رويد، نه بر سنگ سخت و چنين است كه حكمت، در دل هاى متواضع...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853544961




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فضای سبز تبریز در حصار فلز و آتش /باغ‌شهر تبریز اسیر تغییر کاربری‌ها


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: فضای سبز تبریز در حصار فلز و آتش /باغ‌شهر تبریز اسیر تغییر کاربری‌ها
تبریزی که در روزگاری نه چندان دور «باغ‌‌شهر» نامیده می‌شد، این روزها با مشکلات عدیده‌ای روبه رو شده و غول توسعه هر روز تکه‌ای از باغ‌شهر تبریز را می‌بلعد.
 شهری که در روزگاری نه چندان دور«باغ‌‌شهر» نامیده می‌شد و نام معروف‌ترین محلات آن از قبیل تپلی‌باغی، کوچه‌باغ، قره‌باغی‌ها، باغمیشه، باغ‌شمال، قرمزی‌باغ و... با عنوان «باغ» گره خورده بود، امروز تنها خاطراتی دوردست از آن دوران سرسبز، در بساط دارد. سال‌ها ‌گذشت، جمعیت هر روز بیشتر و شهر روز به روز بزرگ‌تر شد؛ تا غول توسعه هر روز تکه‌ای از باغ‌شهر تبریز را ببلعد.
از این رو از دهه‌ها پیش، کارشناسان و قانون‌گذاران حوزه مدیریت شهری با تعریف و تفکیک کاربری‌های ویژه در شهر سعی کردند، ساز و کاری را ایجاد کنند که هیچ کلنگی بر محدوده‌های فضای سبز فرود نیاید. اما این راه هم کارساز نبود و نتوانست غول بی‌شاخ‌ و‌ دم قصه ما را سر جایش بنشاند.

خیانت نابخشودنی با تغییر کاربری 364 هکتار فضای سبز


طبق آخرین ارزیابی‌ها از وضعیت تحقق محدوده‌های کاربری طرح‌ تفصیلی تنها از سال 84 تا 92 در شهر تبریز کاربری 364 هکتار از اراضی فضای سبز درختکاری و باغات داخل طرح تفصیلی شهری تغییر کرده و به 30 هکتار تجاری و 34 هکتار محدوده مسکونی تبدیل شده است، موضوعی که استاندار آذربایجان‌شرقی آن را «یک خیانت نابخشودنی» توصیف می‌کند.
حال با این حجم از تغییر کاربری‌های ضدفضای سبز، پرسش اینجاست که چه مانعی دارد که برای یک بار هم که شده، تغییر کاربری‌ها به نفع فضای سبز باشد؟


ماجرا از آنجا آغاز شد که کوی سازمانی و مسکونی اداره‌کل راه‌ و‌ شهرسازی استان در حدفاصل چهارراه خطیب و نصف‌راه، «معروف به ایستگاه صفاری» دو سال پیش به دلایلی تخریب شد. محوطه‌ای به وسعت چشمگیر 12 هزار هکتار با انبوهی از درختان فربه و قدیمی که بلافاصله پس از تخریب، پارچه‌نوشته‌ای بر سر در آن نصب شد با این مضمون که این ملک متعلق به دولت بوده و ورود به آن ممنوع است.
به این ترتیب، غربت دو ساله درختان محوطه نیز آغاز شد، از آن روز به بعد انبوه درختان این محوطه، لب تر نکرده‌اند، مگر اینکه برف‌ و‌ بارانی ببارد و آبِ آهک، گچ و سیمان نخاله‌های برجا مانده را به خورد درختان نگون‌بخت بدهد.
باغ در حصار فلز و آتش


با گذشت دو سال از این وضعیت اسفبار با توجه به نبود پارک در مسیر خیابان راه‌آهن، تبدیل این محوطه به یک بوستان محلی مطالبه ساکنان محدوده بخشی از فعالان رسانه‌ای و علاقمندان مباحث شهری است.
امری که با اعلام آمادگی شهرداری برای تملک همراه است و امیدواری را برای نجات درختان، بیشتر کرده‌؛ با مقاومت اداره‌کل راه‌ و‌ شهرسازی مواجه است. کاربری مسکونی محوطه، مانعی بر سر راه هدف است، هفته گذشته بخش‌هایی از علف‌های هرز جلوی محوطه به آتش کشیده شده و همین امر موجب شده شاخه‌های کوتاهتر درختان این بخش‌ها دچار حریق شود. کنجکاوی عموم عابران رهگذر و عکاسی فعالان اجتماعی از وضعیت محوطه مالک را بر آن داشته که با نصب صفحات فلزی محوطه را به طور کامل از معرض دید عموم پنهان نگه دارد.
ممانعت شهرسازی برای ورود سازمان پارک‌ها و فضای سبز


مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری تبریز در گفت‌وگو با فارس با اعلام آمادگی برای سامان‌دهی این محوطه می‌گوید: متاسفانه مالک این محوطه توجهی به وضعیت درختان آن ندارد و از سوی دیگر فرصتی هم برای رسیدگی سازمان پارک‌ها و فضای سبز به وضعیت درختان فراهم نمی‌کند.
وی ادامه می‌دهد: عوامل سازمان فضای‌سبز شهرداری در چند نوبت برای رسیدگی به وضعیت درختان این محوطه اقدام کرده اما طبق صورت‌جلساتی که موجود است، هر بار با ممانعت مالک برای ورود مواجه شده است.
با این حال نامساعد بودن وضعیت درختان محوطه موضوعی است که به کلی با تکذیب اداره‌کل‌ راه‌ و شهرسازی مواجه می‌شود.

ریشه درختان مشکل دارد!


محمد اخلاقی مدیرکل راه‌ و‌ شهرسازی استان که در نخستین موضع‌گیری خود در این خصوص، اظهار بی‌اطلاعی کرده‌ بود، این بار در گفت‌وگو با فارس با رد هرگونه کوتاهی این مجموعه در رسیدگی به درختان می‌گوید: درختان این محوطه معمولاً توسط حفاظت فیزیکی مستقر در محوطه آبیاری می‌شود.
وی با اذعان بر خشکی برخی درختان محوطه اضافه می‌کند: یکی دو درخت محوطه خشک‌ شده که آنها هم از قدیم ریشه‌هایشان مشکل داشتند.
اخلاقی اضافه می‌کند: هنوز طرحی در خصوص این محوطه مشخص نشده است؛ شهرداری هم به اندازه کافی فضای سبز برای رسیدگی و خرج‌ کردن دارد.
از مدیرکل راه‌ و‌ شهرسازی استان می‌پرسم با توجه به نبود پارک در این مسیر، آیا به عنوان متولی حوزه شهرسازی استان ضرورتی برای تبدیل این محوزه به یک بوستان، نمی‌بینید؟ پاسخ می‌دهد: مسائل مرتبط با این محوطه زیاد است، تغییر کاربری از مسکونی به فضای سبز، موضوعی است که نیازمند موافقت سازمان ملی زمین و مسکن است و  تصمیم‌گیری شخص من در این مورد کافی نیست.
اخلاقی در عین حال خاطرنشان می‌کند: برای این محوطه می‌توان طرحی تعریف کرد که حافظ درختان محوطه باشد.
اظهارات مدیرکل راه‌ و‌ شهرسازی استان کمتر امیدی برای تحقق مطالبه علاقمندان به فضای سبز باقی می‌گذارد؛ با نگاهی به انبوه درختان در‌هم‌‌ تنیده محوطه می‌توان اطمینان داشت که اجرای هرگونه کاربری به جز فضای‌ سبز دست‌کم بخشی از درختان کهنسال محوطه را نقش بر زمین خواهد کرد.

آسیب‌دیدگی درختان، قابل جبران است


با این حال سراغ سایر مسئولان ذی‌ربط دیگر می‌رویم تا بلکه کورسوی امیدی در این مورد پیدا کنیم. مدیرعامل سازمان‌پاک‌ها و فضای سبز شهرداری با اشاره به آسیب‌دیدگی فضای سبز محوطه، می‌گوید: با توجه به قدمت درختان و عمیق بودن ریشه‌های آن می‌توان امیدوار بود که این آسیب، زیاد جدی نباشد.
وی گفت: در واقع با توجه به بالا بودن سطح آب‌های زیرزمینی در این منطقه می‌توان آسیبی را که درختان کهنسال محوطه کوی صفاری در چند سال اخیر دیده است، جبران کرد.



آخرین اخطار سازمان پارک‌ها و فضای سبز به اداره‌کل راه‌ و‌ شهرسازی


علی حسن‌زاده به آخرین اقدامات قانونی شهرداری برای ورود و رسیدگی به وضعیت کوی صفاری اشاره و اضافه می‌کند: در جلسه اخیر شورای حفظ و گسترش مقرر شد آخرین اخطار به اداره‌کل راه‌ و‌ شهرسازی ابلاغ و در صورت ممانعت از طریق مراجع قضایی نسبت اخد مجوز ورود به محوطه اقدام شود.

پیش‌بینی فضای معوّض و توافق فی‌مابین، به جای تملک


در این میان ایرج شهین‌باهر، رئیس کمیسیون توسعه و عمران شورای اسلامی شهر تبریز با اشاره به کاربری مسکونی این محوطه هزینه هنگفت تملک را عامل اصلی در تغییر کاربری آن می‌داند و می‌گوید: با توجه به وسعت چشمگیر محوطه طبیعی است که تملک آن نمی‌تواند از طریق ساز و کار رایج صورت بگیرد؛ بنابراین در صدد هستیم تا با پیش‌بینی یک فضای معوّض و توافق فی‌مابین شهرداری و اداره‌کل راه‌ و‌ شهرسازی این محوطه را به یک فضای شایسته تبدیل کنیم.
وی با بیان اینکه موضوع محوطه سبز کوی صفاری از دغدغه‌های مدیریت عمرانی شهر و استان است، اضافه می‌کند: به شخصه در هر یک از جلسات کمیسیون ماده پنج این موضوع را مطرح می‌کنم و از طریق معاون محترم عمرانی استاندار نیز در این خصوص پیگیرم.


انعکاس موضوع به کمیسیون ماده پنج موضوع را با معاون عمرانی استاندار آذربایجان‌شرقی در میان می‌گذاریم. محمدصاق پورمهدی با بیان اینکه سعی می‌کنیم درختان این بخش را حفظ کنیم، می‌گوید: با توجه به دستور صریح استاندار در زمینه حفظ فضاهای سبز شهری همچنین اعلام آمادگی شهرداری تبریز مبنی بر تملک این محوطه و تبدیل آن به یک پارک محله‌ای، مصمم هستیم که با همکاری شهرداری این مسئله را حل کنیم.
وی اضافه می‌کند: موضوع تغییرکاربری محوطه، طی نامه‌ای به کمیسیون ماده پنج منعکس شده است؛ جلسات کمیسیون ماهیانه یکبار تشکیل می‌شود و پیگیری‌های لازم برای تبدیل محوطه به یک بوستان مناسب قطعاً مورد توجه است.

****
در دو سال گذشته وقتی دستگاه‌های اجرایی در چارچوب‌های روزمره اداری مشغول نامه‌نگاری بودند، وقتی تشکل‌های مدعی نجات محیط‌ زیست مشغول جمع‌کردن ته‌سیگار و بطری نوشابه از حومه شهر بودند و وقتی عابران بی‌تفاوت از کنار این محوطه عبور می‌کردند، درختان کهنسال این محوطه در آتش بی‌تفاوتی‌ها می‌سوختند.
با این حال هنوز هم دیر نشده، اگر دستگاه‌های مرتبط اجرایی واقعاً قایل به همدلی و همزبانی هستند، می‌توان به تعامل این بخش‌ها برای نجات یکی از بهترین فرصت‌های توسعه فضای سبز شهر امیدوار بود.




تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۱





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن