واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
تربیت یک فرایند است نه اتفاق؛
نکتههای کاربردی برای از بین بردن بدرفتاریهای فرزندان
همانطور که در تربیت فرزندان باید با حوصله و به طور تدریج و برنامه ریزی شده قدم برداشت در برطرف کردن رفتارهای غیر هنجار نیز، باید با سعه صدر و اصولی برخورد کرد تا بتوان نتیجه مورد نظر را بدست آورد.
به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز، همانطور که در تربیت فرزندان باید با حوصله و به طور تدریج و برنامه ریزی شده قدم برداشت در برطرف کردن رفتارهای غیر هنجار نیز، باید با سعه صدر و اصولی برخورد کرد تا بتوان نتیجه مورد نظر را بدست آورد. در ادامه نکتههای کاربردی برای از بین بردن بدرفتاری را از کتاب خانواده و تحول در تربیت، آقای رضا فرهادیان متذکر می شویم. برای از بین بردن رفتارهای ناپسند، همچون قهر، دیگر آزاری، ایجاد مزاحمت برای دیگران، حسادت، قدرتطلبی، انتقام، اظهار بیلیاقتی و بیقیدی، سرپیچی از دستورات و انجام تکالیف، پرخاشگری، خشونت، کمرویی، تنبلی، عیبجویی و شکایت از دیگران، براساس سه اصلی که قبلاً ذکر گردید، به روش زیر عمل کنید:
1. تا حد امکان بدرفتاریهای فرد را نادیده گرفته و به رفتارهای مثبت و نقاط قوّت او توجه کنید. از دلسوزی و رسیدگی بیش از اندازه بپرهیزید.
2. در چنین مواقعی تشویق، تنبیه، نوازش، محبت و توجه بیش از حد، نامناسب و حتی مخرّب است.
3. با فرزند معارضه نکنید. به او بیاموزید که چگونه از تواناییهای سازنده خود در جهت کمک به دیگران و همکاری با آنان استفاده کند.
4. دعوا کردن و بیاعتنایی مطلق، تنها تمایل فرد را به زورگویی و قدرتطلبی بیشتر، افزایش میدهد.
5. از بدرفتاری کودک آزرده خاطر نشوید. از تنبیه یا تلافی کردن خودداری کنید.
6. در جهت ایجاد رابطه مثبت و صمیمانه با فرزند خود بکوشید تا او به شما اعتماد پیدا کند و دریابد که او را دوست دارید.
7. از انتقاد، سرزنش و کنایهگویی بپرهیزید.
8. او را به خاطر تلاشهای مثبت و کارهای خوب، هرچند کوچک و ناچیز باشد، تشویق کنید. به تواناییهای وی اعتماد کرده و بر نقاط قوت او تأکید کنید و خوبیهای کارهای شایسته او را برشمارید.
9 . از توجه بیش از حد به کودک بپرهیزید و تسلیم رفتار او نشوید.
10. با عمل خود به کودک بفهمانید که مساعدت و یاری کردن دیگران، دارای اهمیت و ارزش است و علاقه و رغبت او را به همکاری با دیگران تحسین کنید.
11 . به کودک اجازه تصمیمگیری بدهید. به او فرصت دهید تا نتیجه قضاوت خود را تجربه کند و با این شیوه، عملاً اعتماد به نفس را در او تقویت کنید.
12. هدف از کوشش و تلاش فرزندتان را تشخیص دهید تا بهتر بتوانید عمل کنید.
13. با برخورد آزادمنشانه و رفتاری بزرگوارانه با او ارتباط برقرار کنید، به گونهای که به همه اعضای خانواده حسن ظن یافته و به آنان اعتماد کند. به او اختیار و آزادی دهید و از او مسؤولیت بخواهید. در این صورت، حس مسؤولیتپذیری و اعتماد به نفس در او تقویت میشود.
14. رفتار بزرگوارانه شما باید بر مبنای احترام به حقوق انسانی افراد، چه کوچک و چه بزرگ، باشد. این خود زمینه احترام متقابل را در روابط دو جانبه فراهم میکند.
15. به کودک حق انتخاب و تصمیمگیری بدهید تا نتیجه عملکرد خود را تجربه کند.
16. یکی از نیازهای مهم انسانها احساس ارزشمندی، عزت نفس، جلب توجه و احترام گذاشتن دیگران به خود است. منشأ بدرفتاریها نیز رفع این نیاز است. بکوشید تا از ایجاد احساس عدم امنیت خاطر، متزلزل شدن موقعیت کودک نزد اطرافیان و تضعیف عزت نفس او بپرهیزید.
17. عکسالعمل نامناسب در برابر بدرفتاری کودک و حساسیّت بیش از اندازه، موجب افزایش بدرفتاری میشود. با سعه صدر و بردباری با رفتار او مقابله کنید و مانند یک مربی آگاه و دلسوز برای تأمین نیاز کودک و نوجوان، احساس ارزشمندی و توانمندی را در وی زنده کنید.
18. با رفتار نامناسب فرزند مقابله به مثل نکنید. بهترین راه مقابله، سکوت، شکیبایی، تحسین نمودن رفتارهای مثبت، پرهیز از جدال بر سر کسب قدرت و انتقامجویی است. با آرامش و خونسردی، نکات سازنده و مثبت را در جهت بهتر شدن رفتار وی بیان کنید. به جای عیبجویی از او بر نقاط قوت و تواناییهای او تأکید نمایید. به فرزندتان اعتماد کنید تا اعتماد به نفس خود را تقویت نماید.
19. در کارهای کودکان و نوجوانان دخالت نکنید، بلکه بر آنها نظارت داشته باشید.
کودکی که در پی کسب قدرت است، معمولاً دارای پدر و مادر قدرتطلبی است که با زور میخواهند بر دیگران تحکّم کنند. کودکی که اظهار بیلیاقتی، تنبلی و بیقیدی میکند، ناتوان نیست، بلکه رفتار والدین و اطرافیان وی بهگونهای بوده است که او دیگر به تواناییهای خود اعتماد ندارد و از خود مأیوس گشته و اعتماد به نفس از وی سلب شده است.
انگیزه تلاش و حرکت در انسانها پس از تأمین نیازهای جسمی، یافتن تعلّق خاطر، جلب توجه و احترام دیگران، آرامش و امنیت خاطر است. افراد بزهکار و بدرفتار دلسرد و ناامیدند و باور ندارند که میتوانند از مسیر درست، تعلّق خاطر یافته و به ارزش و عزت و احترام دست یابند. بزهکاری و بدرفتاری آنان با قهر، جاهطلبی، قدرتطلبی، انتقامجویی، بیبندوباری، اظهار بیلیاقتی و تنبلی، ستیزهجویی، عیبجویی، خشونت، پرخاشگری، شکایت از دیگران، حسادت، خیالبافی، گوشهگیری، گریز از واقعیتها، سرپیچی از قوانین، عدم انجام تکالیف و... بروز میکند. این رفتارهای نابههنجار عکسالعمل فردی است که شخصیت وی دچار تحقیر، بیاعتنایی و تزلزل شده است. این رفتارها مکانیزمهایی دفاعی و جبرانی برای باز یافتن عزت نفس و ارزش از دست رفته است. پس باید به روش شایسته و درست، این نیازها را پاسخ داد تا کمبودهای او جبران گردد.
۱۳/۰۵/۱۳۹۴ - ۲۰:۱۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]