تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 11 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس رضاى خدا به خشم مردم جويد، خداوند از او خشنود شود و مردم را از او خشنود ك...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836324826




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

عربستان راهي جز تمکين ديپلماسي ايران ندارد


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۱۲ مرداد ۱۳۹۴ (۱۰:۱۸ق.ظ)
موج بررسي کرد؛ عربستان راهي جز تمکين ديپلماسي ايران ندارد موج - گروه اقتصاد سياسي
عربستان سعودي در مقاطع مختلف براي مقابله با قدرت‌گيري جمهوري اسلامي ايران نقش‌هاي مختلفي را از جانب غرب متقبل شده است. ‌در مناقشه هسته اي ايران نيز با جريان غربي مبني بر محکوميت ايران و اعمال تحريم‌هاي سخت‌گيرانه همراهي کرده و از برنامه هسته‌اي ايران به‌عنوان يک تهديد براي منطقه نام مي‌برد و خواستار مقابله با آن و تشديد تحريم‌ها شد.
در شرايط فعلي و پس از توافق هسته اي به جرات مي توان گفت اين کشور به همراه اسرائيل و جمهوري خواهان همچنان از مخالفان سرسخت توافق محسوب مي شوند.
انور ماجد عشقي ژنرال بازنشسته سعودي و معاون پيشين شاهزاده بندر بن سلطان رئيس سابق وزارت اطلاعات عربستان در خصوص توافق هسته اي مي گويد: «با توجه به توافق هسته اي ايران هم اکنون کشورهاي عرب منطقه بيش از هر زمان ديگر به اتحاد نياز دارند. ديدگاه ما در خصوص ايران به جمهوري خواهان آمريکا نزديک است و ايران در حل بحران هاي منطقه اي جدي نيست.»
تا پيش از اين، بسياري از گمانه زني ها مبني بر اين بود که توافق هسته اي بين ايران و گروه 1+5 مي تواند به نزديکي تهران - رياض بينجامد؛ اما تاکنون نه تنها هيچ سيگنالي در اين خصوص رد و بدل نشده بلکه وزير خارجه عربستان نيز در هفته گذشته و در ديدار با فدريکا موگريني، رئيس سياست خارجه اتحاديه اروپا از آنچه که «بيانيه‌هاي پرخاشگرانه» ايران در قبال برخي کشورهاي منطقه ناميد، انتقاد کرد.
حسن هاني زاده، کارشناس مسائل خاورميانه در خصوص رويکرد عربستان در قبال توافق هسته اي، به موج گفت: «عربستان به شدت از امضاي توافق هسته اي بيمناک است و جبهه اي عبري - عربي را تشکيل داده است. بايد گفت که مشکلات ايران و عربستان مشکلاتي ريشه اي است و نقش عربستان در منطقه، نقش نيابتي از سوي آمريکا و رژيم صهيونيستي است. لذا اين کشور سعي مي کند که جايگاه ايران را همواره تضعيف کند و توافق هسته اي هم نمي تواند اين روابط را بهبود ببخشد.»
برخي کارشناسان، توافق هسته اي را نه تنها به خودي خود عامل وحشت روز افزون مقامات عربستان دانسته بلکه معتقدند بهبود يا تعديل روابط بين دو کشور به دليل کابينه افراط گراي سعودي نامحتمل است. مسعود اسداللهي، پژوهشگر و کارشناس ارشد مسائل خاورميانه در همين باره به موج گفت:
«عربستان از توافق هسته اي بين ايران و آمريکا عصبي است. سعودي ها فکر مي کنند که اين توافق موجب مي شود که نقش منطقه اي ايران بسيار تقويت شود و آمريکايي ها با امضاي توافق هسته اي راه را براي همکاري با ايران به منظور حل بحران هاي منطقه اي باز مي کنند. اعراب تندرو تصور مي کنند که از نظر آمريکايي ها ايران بازيگر اصلي در منطقه است و بنابراين براي حل اين بحران ها چاره اي ندارند جز اينکه با ايران به توافق برسند و اين از نظر آنها به خصوص رهبران عربستان يک فاجعه محسوب مي شود؛ چون نقش منطقه اي اين کشور را تقريبا حذف مي کند و باعث مي شود که ايران بازيگر اول منطقه شود. از سويي ديگر با توجه به افراد جديدي که در عربستان روي کار آمدند، بخصوص محمدبن سلمان فرزند پادشاه که هم وليعهد دوم است و هم وزير دفاع؛ فردي بسيار افراط گرا و بسيار تندرو، بعيد به نظر مي رسد که افق روشني براي بهبود روابط با ايران وجود داشته باشد.»
بايد متذکر شد که اگرچه توافق هسته اي به خودي خود نمي تواند عامل بهبود روابط ايران و عربستان باشد اما به نظر مي رسد اگر کابينه اي معتدل در رياض روي کار بود مي توانست سيگنال هاي بهتري را براي برقراري روابط با ايران پس از توافق هسته اي داشته باشد. از نظر برخي کارشناسان نفوذ وهابيت در نظام سياسي عربستان هرگز اجازه برقراري روابط را به دو کشور نمي دهد اما؛ با نگاهي به گذشته بايد گفت تقويت روابط تهران - رياض در دوران سازندگي و اصلاحات تجربه شده بود و مسائل «ساختاري» نظام سياسي عربستان در قبال مسائل «کارگزاري» و در آن مقطع زماني رنگ باخته بود.
دولت ميانه رو ايران نشان داده است که مي تواند روابط با عربستان را به نحو واقع بينانه اي مديريت کند. مهدي ذاکريان، استاد دانشکده حقوق و علوم سياسي دانشگاه علوم و تحقيقات در اين باره به موج گفت: «تعيين مسير در دستان ما است و خودمان بايد بخواهيم. وقتي تيم مذاکره کننده مي تواند با آمريکا يا همان شيطان بزرگ قدم بزند و متقاعدشان کند که روش شان غلط است، چطور سعودي را نمي تواند متقاعد کند؛ بنابراين ورود وزارت خارجه و ورود دستگاه ديپلماتيک مي تواند بسيار کارگشا باشد. تعيين اولويت بندي ها به عهده شوراي عالي امنيت ملي با تاييد رهبري و اجرا از سوي وزارت خارجه است.»
شايد از نظر برخي منتقدين در ايران، بهبود و مديريت روابط با عربستان ضرورتي نداشته باشد اما بايد دانست که بدون همکاري هاي منطقه اي و توجه به روند تنش زدايي نمي توان بر بحران هايي که ابعاد انساني، زيست محيطي، اجتماعي و اقتصادي نيز به خود گرفته اند فائق شد. به نظر مي رسد با در پيش گرفتن رويکرد فعلي در دستگاه ديپلماسي کشور و استمرار آن، در آينده اي نه چندان دور عربستان مجبور باشد به ديپلماسي ايراني تمکين کند. نشست دوحه ميان وزيران امور خارجه کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج فارس، جان کري و سرگئي لاوروف با توجه به متحول شدن اوضاع در منطقه برگزار مي شود. قدرت هاي بزرگ متوجه نقش آفريني ايران در منطقه شده اند، عربستان نيز ناگزير است با قدرت هايي که بر سر برنامه هسته اي با ايران به تفاهم رسيده اند با آنها همسو باشد.


محمد قربانپور شيخاني













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن