تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 25 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هرگاه كسى مستحق دوستى خداوند و خوشبختى باشد، مرگ در برابر چشمان او مى‏آيد و آرز...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853131129




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

خانه بومیان جاذبه ای برای معرفی فرهنگ وشیوه زندگی مردم کیش


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خانه بومیان جاذبه ای برای معرفی فرهنگ وشیوه زندگی مردم کیش کیش - ایرنا - خانه بومیان یکی از جاذبه های ارزشمند در دل جزیره نیلگون کیش است که علاوه برمعرفی فرهنگ، تاریخ و شیوه زندگی بومیان این خطه در کنار سایر امکانات مدرن موجود در جزیره توانسته ظرفیتی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی باشد .


خانه مردم شناسی بومیان کیش واقع در محله سفین قدیم و در 200 متری بازار ماهی فروشان فعلی در مسیر کشتی یونانی واقع شده ، دارای قدمتی 200 ساله است که با سبک معماری بومی بنا شده و برای بومیان این منطقه دارای ارزش و جایگاه ویژه ای است .
این مکان در کنار جاذبه های فرهنگی و تاریخی کیش همچون کاریز ، شهر تاریخی حریره ، بندرگاه ، روستای تاریخی باغو ، آب انبار قدیمی ، مواهب طبیعی و خدادادی همچون آب دریا ، آفتاب ، مرجان های دریایی ، ساحل نقره فام ماسه ای و درختان قدیمی با عمری طولانی ، امکانات تفریحی و سرگرمی همچون مجموعه سافاری ، ورزش های تفریحی و دریایی ، پارک دلفین ها ، باغ پرندگان، پارک آهوان ،اسکله تفریحی ، کشتی یونانی و پلاژ از جاذبه هایی است که گردشگران در سفر به کیش از آن دیدن می کنند و از نزدیک با چگونگی زندگی مردم بومی کیش آشنا می شوند.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، در سال 93 مجوزهای لازم برای تبدیل این مکان به خانه مردم شناسی بومیان از سازمان منطقه آزاد کیش اخذ شد و تمامی اتاق ها و فضاها با حفظ معماری سنتی و با استفاده از مصالح بومی و بر اساس سبک زندگی بومیان کیش در 80 سال پیش باززنده سازی شد.
صاحب اصلی این خانه مرحوم "حاج عبدالله شاهین التراثی " تاجر مروارید و صاحب یکی از بزرگترین لنج های بادبانی آن زمان است که در نجاری و لنج سازی مهارت زیادی داشت ، این خانه از سه نسل پیش به وی ارث رسیده بود. بسیاری از بومیان قدیمی کیش و اهالی روستای تاریخی سفین خواندن قرآن را از این خانه فرا گرفته اند ، به همین دلیل این مکان برای آنها از اهمیت و ارزش زیادی برخوردار است و مردم همواره از صاحب اصلی خانه به نیکی یاد می کنند.
"محمد جاسم پور " نتیجه مرحوم شاهین و کارشناس ارشد مدیریت جهانگردی و گردشگری است ، وی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت : این خانه را با حمایت معاونت گردشگری سازمان و معاونت فرهنگی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد احیا کرده ام .
وی با بیان اینکه این خانه به منظور معرفی تاریخ ، فرهنگ ، آداب و رسوم ، نوع زندگی ، چگونگی معیشت و درآمد زایی مردم آن زمان و با هدف اشتغالزایی برای بومیان و رونق گردشگری به خانه مردم شناسی تبدیل شده است افزود : حدود یک سال از فعالیت این مجموعه می گذرد ، نزدیک به 40 سال این خانه خالی از سکنه بود ، سقف برخی اتاق ها ریخته بود که نیاز به تعمیر داشت ، با تهیه مصالح مورد نیاز آن را به سبک قدیمی مرمت کردیم و آثار قدیمی را در معرض نمایش گذاردیم ، بخشی از لوازم قدیمی نیز توسط صاحب فعلی خانه در اختیار ما قرار گرفت .
از جمله وسایلی که در این خانه وجود دارد می توان به "دیین " اشاره کرد ، این وسیله از نخ غزل و ترکه های درخت کهور یا کنار ،ساخته می شد که غواصان برای جمع آوری صدف آن را به گردن خود آویزان می کردند .
گفیه (قرقره چوبی بادبان که جهت بالاکشیدن طناب بادبان )، محفظه قطب نما ، گرگور ( تله ماهی )، حبل ( طناب هایی از جنس الیاف خرما یا نارگیل ) ، سالیه ( توردایره ای شکل برای صید ماهیان به صورت گله ای ) ،
محشاه ( سبد حمل ماهی و صدف ) ،حصا الغوص ( سنگ غواصی) از جمله وسایل در بخش دریایی این خانه است که بومیان با استفاده از این تجهیزات و آشنایی به علوم فلکی، دریانوردی و بادهای فصلی با استفاده از لنج های بادبانی سفرهایی به بنادر هند و آفریقا داشتند و در غواصی و ماهگیری از آنها استفاده می کردند.
این خانه 15 اتاق دارد که اتاق مهمان مردان، اتاق زمستانی و تابستانی ، انبار خرما و محل گرفتن شیره خرما، آشپزخانه، اتاق خواب، اتاق مهمان زنان، مکتب خانه وحجله ،تعدادی از این اتاق ها هستند .
میهمان دوستی از خصوصیات مردم بومی کیش است و استقبال از حبیب خدا را از وظایف شرعی و دینی خود می دانند ، صاحب این خانه نیز به دلیل حسن شهرت و جایگاه ویژه ای که در نزد این مردم داشته همواره از ویژگی میهمان نوازی برخوردار بوده و این خانه در طول سال همواره پذیرای میهمانان از فاصله های دور و نزدیک بوده است
دراین خانه دو حیاط وجود دارد که یکی از آنها ویژه میهمان های به ویژه مردان نامحرم و غریبه بوده که از یک درب اختصاصی و یک اتاق تابستانی ( مجلس ) یک اتاق زمستانی ، تعدادی انبار و یک حلقه چاه برخوردار است ، حیاط دیگر متعلق به خانواده بوده و مردان غریبه حق ورود به آن را نداشتند ، اتاق خواب های زمستانه و تابستانه ، آشپزخانه ، مکتب خانه ، اتاق مهمان زنان ، انبار خرما ، انبار علوفه و محل نگهداری گاو و گوسفند و یک حلقه چاه در این حیاط قرار دارند ، این حیاط دارای درب ورودی مخصوص خانواده است .
یکی از اتاق های این خانه ، اتاق میهمان مردان و تابستانی بوده که با برخورداری از بادگیرهای تاقچه ای در بخش حیاط مجلسی خانه قرار دارد ، در جلو اتاق سایبانی از برگ های نخل قرار گرفته که در تابستان مورد استفاده قرار می گرفت .
"الحجره "( اتاق زمستانی) در حیاط مجلسی قرار دارد و پذیرای میهمانان مرد در طول زمستان بوده است ، اتاق ها دارای حمام مستقل بوده که به آن " قطیعه " گفته می شد ، بومیان کیش براساس توصیه های دین اسلام اهمیت زیادی برای نظافت قائل بودند .
در اتاق زمستانه ابزاری چون "مدخنه "( وسیله چوبی مخروطی شکل برای خوشبو کردن لباس )، "بیشتخته "( صندوق قفل دار چوبی برای نگهداری اشیا قیمتی چون مروارید ) ، "بلاصی " ( ظرف سفالی لعابی برای نگهداری روغن و شیره خرما) و "طوس الگماش " (کاسه های کوچک فلزی با سوراخ هایی که برای اندازه گیری و قیمت گذاری مروارید ) مورد استفاده قرار می گرفت.
"چندول " یا انبار خرما و محل استحصال شیره خرما در این مجموعه قرار دارد ، روش استحصال شیره خرما ویژه بومیان کیش بوده و سابقه 600 ساله دارد که این روش تا کنون در هیچ جای ایران مشاهده نشده است.
خرماهای بدست آمده در زنبیل های حصیری در انبار یا چندول آویزان می شد و پس از سپری شدن چند روز شیره خرما از این سبدها خارج و در حفره ای در کف انبار ذخیره می شد و پس از چند روز اهالی خانه آن را جمع آوری می کردند، به علت مصرف بالای خرما در خانه و به دلیل حضور میهمانان ، خدمه و جاشوهای لنج در این خانه دو چندول ایجاد شده بود ، گردشگران می توانند آثار شیره و هسته های خرما که از 60 سال پیش در یکی از این انبارها موجود است را ببینند.
"مصیف " یا اتاق تابستانه در بخش دیگری از این خانه بر روی سکویی با ارتفاع یک و نیم متری نسبت به سطح زمین ساخته و تنها در تابستان از آن استفاده می شد.
"مطبخ " یا آشپزخانه محلی برای پخت غذا ، نان های محلی و آسیاب کردن گندم بود، گردشگران در بازدید از خانه می توانند ،برنج ، نمک و نشاسته متعلق به 40 سال پیش را در این مکان ببینند .
"قرشه مای الورد" ( خمره شیشه ای حمل گلاب )، "الرحاء" ( آسیاب دستی )، "المیشیه "( وسیله ای برای نگهداری غذا از شر حشرات و جانوران که از سقف آویزان می شد )، "سگا "( مشک دوغ پوستی )، "مواعین الطباخ" ( ظروف پخت قدیمی از جنس مس )، "در الهریس "( دیگی بزرگ برای پخت حلیم ) و "خرس العیش "( ظروف سفالی برای نگهداری برنج ) از جمله ابزاری است که در آشپزخانه در قدیم از آن استفاده می شد .
"بیت العود" یا اتاق خواب متعلق به صاحب خانه بوده و با آیینه های بزرگ و کوچک ، ظروف چینی و اشیا زینتی تزیین شده است .
به گزارش ایرنا ، در این اتاق وسایلی چون سریر( تخت خواب چوبی )، المناظر( آینه هایی سنگی قدیمی مزین شده با آیات قرآن ) ،السیف ( شمشیر عربی) و المندوس (صندوق های چوبی قدیمی برای نگهداری اشیاء و لباس) و دیگر وسایل قدیم چون صندوق های چوبی ، رادیو و تلویزیون قدیمی به چشم می خورد .
"بیت الافروخ " مکتب خانه یا خانه پسران از دیگر اتاق های این خانه است که بیش از چهار نسل از بومیان کیش قرآن را در این خانه فرا گرفته اند ، برای برخی بومیان این خانه یاد آور دوران خوش کودکی است .
" بیت القهوه " برای پذیرایی از میهمانان زن مورد استفاده قرار می گرفت ، در بخشی از این اتاق قهوه و چای برای مهیمانان تهیه می شد.این اتاق در شرایط کنونی به عنوان اتاق نقش حنا استفاده می شود که در آن نقش های حنا بر روی دست خانمها و دختران توسط بانوان هنرمند بومی طراحی می شود ، ورود مردان به این اتاق ممنوع است .
"الفرشه یا حجله ،اتاقی ویژه عروس و داماد است که در فرهنگ بومیان کیش در خانه عروس آماده می شد ، این اتاق به صورت کامل با پارچه های رنگی شاد پوشانده و با آیینه های بزرگ و کوچک تزیین می شد ، زوج های جوان زندگی مشترک خود را از این اتاق شروع می کردند و تا حدود یک ماه در خانه پا برجا بود .
سریر(تخت خواب نفیس چوبی)،کبت(میز آرایشی درب دار با آینه متحرک )، زینه الفرشه(وسایل تزیینی ) از جمله وسایل موجود در این اتاق است .
لباس المعرس (لباس داماد) و لباس العروس ( لباس عروس ) به همراه زیور آلات مخصوص از وسایلی است که بازدیدکنندگان می توانند با پوشیدن آنها عکس یادگاری بگیرند .
"بخار" یا انبار مواد غذایی برای نگهداری برنج ، آرد ، خمره های ماهی شور و صندوق های ماهی های خشک شده ، انبار ابزار صید و شناورها ، تجهیزات لنج ها ،ابزار غواصی ، صید مروارید و ماهیگیری، بخار الهوش یا انبار علوفه گاو و گوسفند از دیگر اتاق های این خانه است .
در طرف دیگر این خانه "سیم" یا تخت تابستانی بازسازی شده قرار دارد ، این تخت در ارتفاع یک و نیم متری از سطح زمین و با شاخه های بهم بافته نخل ساخته شده است که در شبهای تابستان مورد استفاده قرار می گرفت .
"زریبه " یا باغچه احیا شده، بخش دیگری از خانه بومیان کیش است که برای کاشت انواع صیفی جات و سبزی ها مورد استفاده قرار می گرفت ، در این باغچه تعدادی از وسایل و ابزارهای کشاورزی با قدمت حدود 80 سال در معرض دید گردشگران قرار داده شده است .
نمایش فیلم های مستند فرهنگ و معیشت بومیان ، مراسم عروسی ، صید ماهی و مروارید ، آداب و رسوم ،عکس گرفتن گردشگران با لباس محلی در حجله عروس و دیگر قسمتهای خانه ،وجود فضایی جهت پذیرایی از گردشگران ،پذیرایی با خرما ، شیرینی محلی و قهوه عربی از میهمانان از جمله اقداماتی است که در این خانه برای گردشگران انجام می شود.
جاسم پور در مورد تعداد بازدید کنندگان از این خانه و اقدامات تبلیغی برای معرفی این خانه به ایرنا گفت : در ایام نوروز بالغ بر 200 نفر روزانه از این خانه دیدن کردند و درزمان های دیگر حدود 50 نفر از این مکان دیدنی بازدید می کنند ، تبلیغات این مجموعه در بروشورها و بسته های تبلیغاتی توسط معاونت گردشگری تهیه شده اما نیاز است در شبکه های سراسری و فرودگاه هایی که به مقصد کیش پرواز دارند نیز تبلیغات بیشتری صورت بگیرد ، البته گردشگران خود مبلغان خوبی برای معرفی ظرفیت ها و جاذبه های کیش هستند .
وی در مورد گسترش این مجموعه و سایر اقدامات فرهنگی برای جذب گردشگر بیشتر اظهار داشت : تلاش داریم در صورت اخذ موافقت های لازم، منطقه سفین قدیم، محل زندگی بومیان کیش را به اکو موزه تبدیل کنیم ، همچنین برنامه هایی همچون تور بوم گردی و استفاده از راهنمایان محلی، تور دریایی آموزش صید ماهی با صیادان بومی و اقامت در اقامتگاه های سنتی و خانه های بومی از دیگر برنامه هایی است که برای آینده در نظر گرفته ایم.
نمایش زنده شیوه معیشت و کار بومیان کیش در گذشته، نمایش ابزار و وسایل مورد استفاده بومیان کیش در قدیم ،فراهم نمودن فضایی با اصالت و کاملا سنتی برای گردشگران و کیشوندان،نمایش اسناد و مدارک قدیمی موجود از کیش قدیم ،عرضه صنایع دستی و هنری بومیان و عرضه غذا ، نان و شیرینی های محلی بومی از جمله فعالیت های موزه است.
وی در مورد غذاهایی که در این خانه ارائه می شود می گوید ،غذاهای محلی و شیرینی هایی چون لقیمات، خنفروش و خبیصه و نان های محلی با نام های لوس، خمیر، چباب و بریزه از مواد غذایی است که به گردشگران ارائه می شود .
جاسم پور از آمادگی این خانه برای برگزاری نشست های کاری و برنامه های خاص خانوادگی خبر داد و گفت : این برنامه ها ضمن ایجاد اشتغالزایی برای بومیان به در آمد زایی نیز کمک می کند.
وی افزود : مشارکت فعال در جشنواره ها٫ نمایشگاهها و فعالیتهای گردشگری و فرهنگی محلی و ملی به منظور معرفی فرهنگ ، آداب و رسوم و تاریخ جزیره کیش از فعالیت خانه بومیان است .
جاسم پور اضافه کرد : تا کنون در بیشتر نمایشگاه های مرتبط جزیره کیش حضور داشتیم و در سطح ملی هم در چند جشنواره شرکت کردیم که مورد استقبال بازدیدکنندگان قرار گرفته است ، در صورت حمایت سازمان منطقه آزاد کیش در نمایشگاههای بین المللی حضور خواهیم یافت چرا که معتقدیم جاذبه های مردم شناسی ، فرهنگی و تاریخی کیش می تواند مورد توجه گردشگران خارجی قرار گیرد و در جذب آنها برای سفر به کیش تاثیر گذار باشد .
جاسم پور تهیه محصولات فرهنگی مرتبط با فرهنگ و آداب و رسوم و تاریخ کیش در قالب چاپ کتابچه ، برشور ، کارت پستال و ساخت فیلم های مستند از فعالیت های آینده را برای معرفی این مجموعه دانست و گفت : در شرایط کنونی فیلم مستند خانه بومیان کیش با کیفیت HD به سه زبان فارسی ، عربی و انگلیسی در مراحل پایانی تدوین است که بزودی لوح فشرده آن آماده خواهد شد .
این خانه چندی پیش در روز جهانی موزه ها و هفته میراث فرهنگی و در آیین معرفی موزه های برتر کشور دربخش موزه های خصوصی و درشاخصه تلاش برای بقا به عنوان موزه برتر معرفی شد .
خانه مردم شناسی بومیان کیش درپنج شاخصه معرفی، پژوهش، توسعه مدیریت، استانداردهای فنی و توسعه فیزیکی وخلاقیت و نوآوری نیزدر زمره سه موزه برتر کشور جای گرفت.
درفراخوان موزه برتر 550 موزه شرکت کردند که در نهایت 95 موزه شرایط لازم را برای شرکت در مسابقه موزه برتر به دست آوردند و 23 داوراز کمیته موزه ها (ایکوم) مسوولیت انتخاب برترین ها را براساس 12شاخصه و دردو گروه دولتی وخصوصی برعهده داشتند.
نژاد بومیان کیش، دراویدی، سومری، نوردیک، سامی، سیاه پوست و سفید پوست است.
گزارش : مریم زباندان
1630**1641 /6048












11/05/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن