تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 15 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):حق و باطل به مردم (و شخصيت افراد) شناخته نمى شوند بلكه حق را به پيروى كسى كه از آن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1849928581




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بیماری مزمن گریز از مالیات بر پیکره اقتصاد


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بیماری مزمن گریز از مالیات بر پیکره اقتصاد تهران- ایرنا- روزنامه کیهان در صفحه گزارش روز نوشت: داود آرضایی دادستان سازمان امور مالیاتی با اشاره به موضوع فرار مالیاتی و راه های پیشگیری از آن می گوید:« اخیرا یک مورد فرار مالیاتی به مبلغ 900 میلیارد تومان در یکی از استان های کشور کشف شد. در این راستا پرونده ای در دادسرای عمومی و انقلاب اسلامی استان تشکیل و متهمان تحت پیگرد قرار گرفتند و پرونده مذکور در مرحله مقدماتی است.»


در این گزارش که بخش پایانی آن روز شنبه دهم مرداد 1394 خورشیدی به قلم گالیا توانگر انتشار یافته است، می خوانیم: این مقام مسوول با اشاره به فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری، فرار مالیاتی را جرم دانست که طبق ماده 274 اصلاحی قانون مالیات های مستقیم که هم اکنون در مرحله اظهارنظر شورای نگهبان قرار دارد، فراریان از پرداخت مالیات تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت.(این خبر در نیمه خرداد 94 بر روی سایت ها منتشر شد.)
مالیات طبق تعریف سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، یک نوع هزینه اجتماعی است که مردم در جهت بهره وری از امکانات و منابع کشور موظفند آن را پرداخت نمایند تا توانایی های جایگزینی این امکانات و منابع فراهم شود. حال، کشورهای توسعه یافته سعی در عملیاتی کردن این مساله دارند و سهم مالیات در تامین بودجه عمومی این کشورها به حدی بالا است که بخش عمده درآمدهای این دولت ها از این محل تامین می شود. دولت ها نیز در قبال دریافت انواع مالیات، امکانات رفاهی و اجتماعی موردنیاز مردم را تامین می کنند و به مطالبات آنها در ایجاد اشتغال، دستیابی به خدمات بهداشتی، بازنشستگی و غیره پاسخ می دهند. پرداخت مالیات موضوعی پذیرفته شده است و مردم این کشورها مخالفتی با آن ندارند. اما در کشورهای در حال توسعه تنظیم یک نظام مالیاتی کارآمد و منصفانه ساده به نظر نمی رسد؛چرا که به عقیده کارشناسان اقتصادی اصلی ترین دلیل این قضیه، عدم توزیع متوازن درآمدها است و همین طور وجود رانت جویان، رباخواران و دلالانی است که به سهولت می توانند از پرداخت مالیات طفره بروند. بنابراین در این کشورها 2 گروه عملا مجبور به پرداخت مالیات هستند یکی حقوق بگیران ثابت و عامه مردم و دیگری تولیدکنندگان.
درمان نظام مالیاتی به شیوه مالیات بر ارزش افزوده
از جمله مباحث چالش برانگیز لایحه بودجه سال 94، افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده بود که به موجب آن، رقم حاصل از درآمدهای مالیاتی در سال جاری افزایش 27 درصدی داشته است.گروهی از اقتصاددان ها دائما بر اصطلاح نظام مالیاتی کشور بر پایه اصل ارزش افزوده تاکید فراوان دارند و این شیوه را شیوه ای موثر در روند اصلاح نظام مالیاتی می دانند.
اما تعریف آسان و واضح مالیات بر ارزش افزوده کدام است؟ زهرا قربانی کارشناس ارشد رشته اقتصاد برایمان این تعریف را ارایه می دهد: «مالیات بر ارزش افزوده نه تنها مالیات نسبتا ساده ای است بلکه رایج ترین مالیات در دنیای امروز نیز محسوب می شود.از دیدگاه اقتصادی، ارزش افزوده ما به التفاوت ارزش ستانده و ارزش داده است،اما در تدوین قانون به لحاظ ارایه نگرش مطلوب اجرایی، این تعریف براساس استانداردهای حسابداری و با تکیه بر روش صورتحساب ارایه می گردد. بر این اساس، ارزش افزوده را تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری شده یک شخص در یک دوره معین تعریف می کنند.با توجه به تعریف مذکور، مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات چند مرحله ای است که در مراحل مختلف زنجیره تولید و یا خدمات ارایه شده اخذ می گردد. این مالیات در واقع نوعی مالیات بر فروش چند مرحله ای است که خرید کالاها و خدمات واسطه ای را از پرداخت مالیات معاف می کند.»
این کارشناس اهل فن در باب مزایای شیوه مالیات بر ارزش افزوده توضیح می دهد:« مالیات بر ارزش افزوده متد و تفکری است که چندین دهه از تجربه مثبت آن در سایر کشورها گذشته و مورد تاکید اکثر صاحبنظران و کارشناسان اقتصادی و مالیاتی جهان می باشد. این مالیات در بسیاری از کشورها ضمن تامین بیشتر عدالت اجتماعی نسبت به سایرمالیات ها، و بدون از بین بردن انگیزه سرمایه گذاری و تولید، به عنوان منبع درآمد جدیدی درجهت افزایش درآمدهای دولت بکار برده شده است.از آنجایی که سیستم مالیات بر ارزش افزوده یک سیستم خود اجراست و همه مودیان نقش مامور مالیاتی را ایفا می کنند، هزینه وصول آن پایین است.»
وی ادامه می دهد:«با توجه به این که در این مالیات، مودیان برای استفاده از اعتبار مالیاتی ملزم به ارایه فاکتور خواهند بود، زمینه برای شناسایی خود به خود میزان معاملات مودیان فراهم می شود. در نتیجه یک سیستم اطلاعاتی کامل از معاملات و مبادلات تجاری ایجاد می شود که علاوه بر شفاف سازی مبادلات و فعالیت های اقتصادی موجب سهولت اعمال مالیات های دیگر از قبیل مالیات بر درآمد و مالیات بر مشاغل می گردد.مالیات بر ارزش افزوده یک منبع درآمد باثبات و درعین حال انعطاف پذیر است. به دلیل مقطوع بودن نرخ این مالیات، زمان قطعیت آن بسیار کوتاه بوده و مشکلات طولانی بودن قطعیت مالیات بر درآمد و مالیات بر ثروت را ندارد. بنابراین، تاخیر در وصول درآمدهای مالیاتی به حداقل می رسد.مالیات برارزش افزوده یک مالیات مدرن است، اجرای آن به بهبود فن آوری و بهره وری از طریق اتوماسیون اداری در سیستم مالیاتی و حسابداری مالیاتی کمک شایانی خواهد کرد.»
این کارشناس اقتصادی در باب کالاهایی که مشمول معافیت از مالیات بر ارزش افزوده می شوند می گوید: « قانون مالیات بر ارزش افزوده شامل همه کالاها و خدماتی می شود که در بازار ایران به فروش می رسند؛ به جز 17 قلم کالای ذکر شده در ماده 12 قانون مالیات بر ارزش افزوده و 2 کالای خاص بنزین و سوخت هواپیما هم که از این قانون استثنا دارد که از سیگار 12 درصد واز سوخت هواپیما 20 درصد مالیات برارزش افزوده دریافت می شود.دراین قانون معافیت های مربوط به بخش کشاورزی شامل دام وطیورزنده،آبزیان،زنبورعسل ونوغان ،انواع دارو،لوازم مصرفی درمانی وخدمات درمانی(حیوانی و گیاهی)،خوراک دام وطیوروانواع کود،سم،بذر ونهال است.معافیت های مرتبط با عموم نیزدربرگیرنده انواع محصولات کشاورزی فرآوری نشده مانند آردخبازی، نان ،گوشت، قند، شکر، برنج، حبوبات وسویا، شیر، پنیر، روغن نباتی و شیر خشک مخصوص تغذیه کودکان ، کتاب، مطبوعات، دفاتر تحریروهمچنین انواع کاغذ چاپ، تحریر و مطبوعات، انواع دارو لوازم مصرفی درمانی، خدمات درمانی وخدمات توانبخشی و حمایتی است. خدمات بانکی و اعتباری بانک ها، موسسات و تعاونی های اعتباری و صندوق های قرض الحسنه مجاز و صندوق تعاون نیز از پرداخت مالیات معاف اند.»
ضرورت برخورد با تبعیض های مالیاتی
افزایش یک واحد درصدی مالیات بر ارزش افزوده در بودجه 94، با واکنش های مثبت و منفی تحلیلگران مسایل اقتصادی مواجه شد. گروهی بر این باورند که درآمدها با سرعت خیلی خوبی در حال حرکت است و این اتفاق باعث افزایش رونق اقتصادی می شود،اما برخی دیگر معتقدند که هرچند یکی از راه های جبران کاهش درآمدهای نفتی، افزایش پایه های مالیاتی است، ولی در حال حاضر نه تنها پایه های جدید مالیاتی معرفی نشده، بلکه نرخ ها نیز اصلاح نشده اند.
دکتر سعید شیرکوند استاد دانشگاه و اقتصاددان با بیان اینکه «مالیات یکی از بخش های مهم اقتصاد است»، می گوید: «اگرهم اکنون گزارش رییس کل بانک مرکزی را مشاهده کنیم، درمی یابیم که حدود 15 درصد از بخش پولی- بانکی در اختیار و تحت نظارت بانک مرکزی قرار ندارد و در کنار آن بسیاری از نهاد های غیر دولتی وجود دارند که در عرصه تجارت خارجی و سرمایه گذاری، هتل داری ، کارخانه داری و ساخت و ساز مسکن، جدا از قوه مجریه فعالیت می کنند و دولت نمی تواند دستورات خود را بر آنها اعمال کند.»
شیرکوند در پاسخ به این سوال که آیا از لحاظ قانونی برای برخورد با افراد و ارگان هایی که از پرداخت مالیات طفره می روند، دچار کمبود هستیم، می گوید: «صرف نظر از اینکه قوانین مکتوب ما چقدر توانایی مقابله با متخلفین را دارد، باید اراده ای برای مبارزه با این نهادها وجود داشته باشد، یعنی اراده ای شکل بگیرد که با تبعیض هایی که درخصوص پرداخت مالیات در جامعه شکل گرفته است، برخورد کند یا اینکه با بسیاری از این موسسات مالی و اعتباری یا نهاد های بازرگانی غیر دولتی که در کشور دچار فرار مالیاتی هستند، مقابله صورت گیرد.»
نقش فرهنگ سازی در رغبت عمومی به پرداخت مالیات
فرهنگ نقش مهمی را در سیستم مالیاتی ایفا می کند وعامل مهمی برای موفقیت نظام مالیاتی و جهت گیری های سازمانی به شمار می رود، چرا که بر مردم و گروه هایی که با این نظام در ارتباطند اثر مستقیم می گذارد. یکی از عوامل موثر بر ارتقای فرهنگ مالیاتی، آگاهی مردم از ضرورت پرداخت مالیات و آشنایی با آثار پرداخت آن در جامعه می باشد. نهادینه شدن فرهنگ در میان هر ملتی در اثر آموزش و یادگیری به وجود خواهد آمد که این امر مستلزم برنامه های مدون و طولانی مدت است. فرهنگ سازی مالیاتی می تواند رویکرد مردم را نسبت به مقوله مالیات تغییر دهد که تبدیل این ذهن به رفتار، نیازمند این است که مردم به یک باور برسند، یعنی باور کنند که مالیات های پرداختی آنها در جهت توسعه و رفاه خودشان هزینه می شود که اگر این امر محقق شود با اشتیاق نسبت به انجام وظایف خود اقدام می کنند.
میثم استاد منش یک دانش آموخته علم اقتصاد در باب اهمیت و ضرورت فرهنگ سازی مالیاتی و میزان تاثیر آن بر رغبت عمومی در پرداخت مالیات توضیح می دهد: «شفاف سازی اقتصادی وجلب اعتماد آحاد مردم برای پرداخت مالیات در صورتی محقق خواهد شد که فعالیت های ترویج فرهنگ مالیاتی در سراسر کشور انجام گیرد.برقراری فرهنگ مالیاتی در کشور امری مهم در بهبود روند مالی و مالیاتی در کشور محسوب می شود. با ایجاد زمینه های مناسب درخصوص فرهنگ سازی مالیاتی می توان بیش ازپیش به منابع مالیاتی دسترسی پیدا کرد چرا که اکثریت مردم با امر مالیات آشنا شده و اقدام به پرداخت مالیات به بهترین شکل می کنند. با ایجاد زمینه های مناسب در خصوص فرهنگ سازی مالیاتی می توان بیش از پیش به منابع مالیاتی دسترسی پیدا کرد چرا که اکثریت مردم با امر مالیات آشنا شده و اقدام به پرداخت مالیات به بهترین شکل می کنند.»
وی ادامه می دهد:«فرهنگ سازی درخصوص مالیات یک استراتژی حیاتی و جدی است. اگر مودی مالیاتی و افراد جامعه بدانند پولی که به عنوان مالیات به دولت می پردازند صرف آبادانی کشور و ایجاد امکانات رفاهی برای خودشان می شود با میل و رغبت بیشتر حاضر به مشارکت هستند. درمقابل عدم توجه به ایجاد زمینه فرهنگ سازی و نپرداختن به موقع مالیات خسارات جدی را به بدنه اقتصاد وارد می کند. استفاده از راهکارها و بازوهای مهم فرهنگ سازی چون صداوسیما و تبلیغات شهری و محیطی فاکتورهای مهمی در این امر می باشند.»
این دانش آموخته علم اقتصاد در تکمیل صحبت هایش متذکر می شود:« به عقیده کارشناسان اقتصادی دولت مردان باید در تلاش باشند ضمن افزایش آگاهی خود نسبت به درآمدهای مالیاتی و تاثیر مثبت آن در اقتصاد، برای ایجاد بستری مناسب جهت آگاهی مردم نسبت به این مقوله تلاش کنند.دستیابی به اقتصادی سالم و متکی بر منابع مالیاتی و بهره گیری موثر از ثروت ملی، بخشی از شاخصه های موثر در توسعه و پویایی نظام های اقتصادی به شمار می رود. در این میان، بهره گیری موثر از عنصر فرهنگ شاخصه ای است که توسعه اقتصادی بدون آن امکان پذیر نیست و با تغییر فرهنگ مالیاتی می توان کشور را با تکیه بر درآمدهای مالیاتی اداره کرد.از دیگر سو، روشن کردن زوایای مثبت قوانین مالیاتی همچون نظام مالیات بر ارزش افزوده، نقشی تعیین کننده در تحقق اهداف بلند برنامه های کلان اقتصادی و رسیدن به افق اقتصادی مورد انتظار دارد. اگر مردم پرداخت مالیات را وظیفه خود در کمک به رشد و توسعه کشور تلقی کنند، بدون شک بسیاری از مشکلات دولت برطرف می شود و هزینه های وصول کاهش می یابد.»
اهمیت و نقش مالیات ها در توسعه اقتصادی
یاسر حاتمیان کارشناس ارشد رشته علوم اقتصادی، مدرس دانشگاه دلایلی را برای درک بهتر نقش مالیات های وصولی توسط دولت ها در توسعه اقتصادی ارایه می کند و می گوید:« در یک کشور در حال توسعه، مالیات ها موثرترین وسیله برای انتقال منابع به بخش دولتی و هدایت آنها به سمت طرح های مولد است. به منظور شکستن دورهای باطل فقر، افزایش درآمدهای نازل و پس اندازهای اندک و سرمایه گذاری های ناچیز در اقتصاد، لازم است که سرمایه گذاری های دولتی افزایش یابد. در اغلب کشورهای کمتر توسعه یافته، بنگاه های خصوصی بسیار کوچک هستند(حجم کوچک اقتصاد بخش خصوصی) و تنها تعداد محدودی از بنگاه های بزرگ تر اقتصادی درگیر تولید کالاهای مصرفی اند. دلیل اصلی محدود بودن فعالیت های اقتصاد بخش خصوصی در این کشورها، کمبود سرمایه است که از کمی پس انداز نشات می گیرد. اگر سرمایه ای نیز وجود داشته باشد، به دلیل پایین بودن کارایی سرمایه در بلند مدت، اکثر آنها در کانال های غیرمولد و کوتاه مدت مانند سفته بازی و بورس بازی قرار می گیرند. در این حالت، دولت می تواند با اعمال مالیات های مستقیم بر املاک، درآمد، زمین، دارایی، طلا، سود، ثروت، ارث و … درآمدهای اضافی را جذب کند و در پروژه های مولد سرمایه گذاری به جریان بیندازد؛ بنابراین، مالیات ها وسیله موثری برای انتقال منابع از کانال های غیرمولد به کانال های مولد، از طریق سرمایه گذاری های عمومی است.»
وی ادامه می دهد: « مالیات ها باید بتواند روند سرمایه گذاری در اقتصاد را اصلاح کند. یکی از وظایف مالیات ها در کشورهای در حال توسعه انتقال منابع از بخش خصوصی به بخش دولتی است. اما این به آن معنی نیست که مالیات ها به منظور ریشه کن کردن سرمایه گذاری های خصوصی اعمال می شود، بلکه بر عکس مالیات ها باید سرمایه گذاری ها را تشویق و در مسیر مناسب هدایت کند. دولت ها باید بتوانند انگیزه های لازم را برای بنگاه های اقتصادی خصوصی ایجاد کنند، تا صنایع تولید کننده کالاهای مصرفی و سرمایه ای فعالیت های خود را بسط و گسترش دهند. این امر موجب می شود که سود این واحدها افزایش یابد و مجددا صرف سرمایه گذاری شود. مالیات ها نباید حجم سرمایه گذاری تعیین شده برای سرمایه گذاری مجدد را کاهش دهد.»
*منبع:روزنامه کیهان
*گروه اطلاع رسانی**9348**9131



10/05/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن