واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بارش شایعات شهاب سنگی تهران- ایرنا- روزنامه آرمان در صفحه گزارش اجتماعی نوشت:در دو روز گذشته خبر سقوط شهاب سنگ در چند شهر ایران سرخط خبرها به ویژه در شبکه های مجازی و شبکه های اجتماعی بود.
این گزارش که در روز شنبه دهم مرداد 1394 هجری خورشیدی به قلم سندوس محمدی انتشار یافته، می افزاید: شایعات در مورد این واقعه گستردگی زیادی داشت چنانکه از طرفی اخباری مبنی بر برخورد شهاب سنگ به استان های قزوین و همدان منتشر شد و از طرفی دیگر عنوان شد که شهاب سنگ به مناطقی از البرز و زنجان برخورد کرده است. برخی شایعات حتی حاکی از آن است که شهاب سنگ میدان آزادی را هدف گرفته است! در حالی شایعات در این زمینه دهان به دهان می چرخد که اظهارات مسئولان نیز در این باره ضد و نقیض است.
این اولین باری نیست شایعه ای پخش می شود و خیلی هم مورد توجه قرار می گیرد. هر از چند گاهی یکی از حوزه ها قربانی موج شایعه پراکنی می شود. اگر تا چند ماه قبل بازار شایعات در حوزه سلامت داغ بود، در ماه های اخیر با حوادث طبیعی و غیرطبیعی ای که اتفاق افتاد بازار شایعات حوزه حوادث را نشانه گرفته است. نمونه جدید این شایعات که هنوز هم معلوم نیست شایعه باشد سقوط شهاب سنگ است.
سقوط تصادفی شهاب سنگ ها
شهاب سنگ ها تکه هایی عموما سرگردان جدا شده از سیارک ها، ماه، مریخ و حتی شاید دنباله داران با وزن های بین چند گرم تا چندین تن هستند که از فضا به زمین می افتند. شهاب سنگ ها به طور تصادفی در همه جای زمین از مناطق گرم استوایی تا مناطق سرد قطبی سقوط می کنند و جایی از سیاره میزبان بهتری برای آنها نیست. تحقیقات نشان می دهند سالانه در حدود 26 هزار شهاب سنگ هر یک به وزن بیش از 100 گرم بر زمین سقوط می کنند. از این میان بیشتر آنها در اقیانوس ها که 70 درصد سطح زمین را پوشانده اند می افتند.از بقیه نیز فقط سقوط پنج تا شش مورد مستقیما مشاهده می شود یا منجر به خسارت می شود. شهاب سنگ ها زمانی خسارت آفرین می شوند که جرم اولیه آنها از 985 تن بیشتر باشد، چون جو زمین توان کند کردن حرکت آن ها را ندارد شهاب سنگ روی زمین سقوط می کند و نتایج مخربی به بار می آورد. خوشبختانه چنین حوادثی بسیار کم اتفاق می افتند، اما گودال های متعددی که روی زمین به طور پراکنده وجود دارند محل سقوط آنها را نشان می دهند.
شهاب سنگ سقوط کرد یا نکرد؟
شایعات در مورد برخورد شهاب سنگ در نقاط مختلف کشور از روز پنج شنبه آغاز شد و از همان ساعات آغازین اخبار ضد و نقیض در این باره از رسانه های رسمی و غیررسمی منتشر شدند. حتی کار به جایی رسیده است که از یک سازمان دو خبر متناقض به گوش می رسد. اما نکته جالب در اظهارنظرهای مسئولان در مورد برخورد شهاب سنگ در این بود که بسیاری از مسئولان در ساعات اولیه، برخورد شهاب سنگ را تأیید کرده اند ولی بعد از سپری شدن10 ساعت از این حادثه همه آنها تغییر نظر داده اند و برخورد شهاب سنگ را تکذیب می کنند. ساعت 9 صبح روز جمعه مدیرکل ستاد بحران استان البرز از برخورد شهاب سنگ در استان البرز در مرز شهرستان اشتهارد و نظرآباد خبر داد و گفت:« بر اثر برخورد شهاب سنگ تاکنون خسارتی گزارش نشده است. مهر نوشت؛ ابوالقاسم باقری ادامه داد: محل برخورد شهاب سنگ در استان البرز در بیابان های مرزی شهرستان اشتهارد و نظرآباد بوده است و به احتمال خیلی زیاد خسارتی در بر نداشته است.» دو ساعت و نیم بعد ایسنا مصاحبه ای از همین مسئول منتشر می کند که می گوید: «خبر سقوط شهاب سنگ در این استان تنها بر پایه اظهارات مردمی بوده است. اگر شهاب سنگ سقوط کرده بود باید شاهد خسارات ناشی از آن بودیم که تاکنون نیز گزارشی اعلام نشده است». او افزود: «خبر سقوط شهاب سنگ در استان البرز را تکذیب می کنم». اما نکته ای که باقری در پایان سخنانش می افزاید بسیار جالب تر است. او می گوید: «برخی رسانه ها از قول اینجانب اقدام به تأیید خبر سقوط شهاب سنگ در البرز کرده اند که این اقدام آنها بسیار ناشایست بوده و قابل پیگیری است». مورد باقری مورد اول و آخر نیست. در ساعت دو شب روز جمعه مدیرعامل جمعیت هلال احمراستان قزوین در مصاحبه با مهر با بیان اینکه نورهای دیده شده در آسمان ناشی از سقوط شهاب سنگ بوده، گفت: «محدوده برخورد شهاب سنگ در منطقه ضیاءآباد تاکستان به سمت استان زنجان است.» حمید ره انجام افزود: «برخورد شهاب سنگ حوالی ساعت 22 گزارش شده است». او 10 ساعت بعد در گفت وگو با ایسنا برخورد شهاب سنگ در قزوین را تکذیب کرد و گفت: «مباحث مطرح شده به اثبات نرسیده است». او افزود: «از دیشب تا به امروز که این اخبار در قزوین اعلام شده هیچ خبر قابل تأییدی به این اداره کل نرسیده است.» اظهارنظرهای صد وهشتاد درجه متضاد مسئولان در کمتر از دوازده ساعت بیش از هر چیزی به شیوع هرچه بیشتر شایعات دامن زده است. خبر برخورد شهاب سنگ در سایر نقاط مانند همدان و زنجان هم تکذیب شد تا حسن ختام ظاهری این ماجرا را معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور بدهد. معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران درباره اینکه گفته می شود شهاب سنگ در بخش هایی از چهار استان البرز، قزوین، زنجان و همدان رویت شده و سقوط کرده است، گفت: برابر گزارش های رسیده سقوط شهاب سنگ در کشور صحت ندارد. مرتضی اکبرپور در ادامه گفت: البته موضوع بارش شهاب سنگ وجود داشته و در پیگیری و رصدهایی که ما انجام دادیم، عبور شهاب سنگ از آسمان کشورمان به ثبت رسیده که این موضوع در بخش هایی از آسمان همدان و قزوین قابل رویت بوده اما موردی از سقوط گزارش نشده و این شهاب سنگ ها به طور افقی از آسمان عبور کرده اند. به گزارش ایسناٰ؛ او ادامه داد: مواردی نظیر سقوط شهاب سنگ و نظایر آن شایعه بوده و مورد تایید سازمان مدیریت بحران کشور نیست.
پیش بینی درست، اعتمادآفرین است
یک عضو شورای شهر تهران با اظهار بی اطلاعی از سقوط شهاب سنگ ها و بعید دانستن این حادثه می گوید: سازمان هوا و فضا مسئول اعلام برخورد شهاب سنگ است. غلامرضا انصاری می افزاید: پیش بینی های درست در هنگام حوادث می توانند روی اعتماد مردم تأثیر مثبتی داشته باشند. اما نبود اطلاع رسانی و پیش بینی های ناقص باعث کاسته شدن از اعتماد مردم می شود. او تصریح می کند: وجود سازمان های مختلف در هنگام بحران باعث شده است که اظهارنظرهای مختلفی انجام شود. بهترین راه حل برای کاستن از این موازی کاری ها تجمیع وظایف در یک سازمان است و بقیه سازمان ها همکاری های بخشی با سازمان مورد نظر داشته باشند. انصاری ادامه می دهد: وجود چند دستگاه مختلف در قبل و حین و بعد از حوادث باعث ضعف عملکرد می شود. به همین دلیل لازم است که دولت یک بازنگری جدی در ساختارها کند.
خلأ اطلاعات عینی شایعه آفرین است
یک کارشناس مسائل اجتماعی با اشاره به نقش عوامل مختلف در شایعه پراکنی و استقبال مردم از آن به «آرمان» می گوید: خلأ اطلاعات عینی و واقع بینانه به گرایش به شایعات در یک جامعه دامن می زند. حسن عشایری می افزاید: برآورده نشدن انتظارات مردم و به تعویق افتادن آنها نیز می تواند روند شکل گیری شایعه را در جامعه تسریع کند، زیرا شایعه بخشی از نیازهای مردم را که تأمین نمی شود پاسخ می دهد. او ادامه می دهد: اگر مردم اطلاعات کامل و ضروری مورد نیازشان را دسترس نداشته باشند یا اطلاعاتی که در اختیار آنها قرار می گیرد، موثق نباشد، مکانیسم شایعه پراکنی سر باز می کند.
*منبع :روزنامه آرمان
**گروه اطلاع رسانی**1893**9131
10/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]