محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842105671
اقتصاد مقاومتی الگویی ویژه برای نجات کشور
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
چگونه میتوان زمینهی پیشرفت تولیدکنندگان ایرانی را فراهم کرد؟
اقتصاد مقاومتی الگویی ویژه برای نجات کشور
با محدود کردن استفاده از کالاهای خارجی که معادل ایرانی آن در کشور وجود دارد، میتوان زمینهی پیشرفت تولیدکنندگان داخلی را فراهم کرد. این کار را میتوان از دولت و شرکتهای دولتی آغاز نمود و در مرحلهی بعد، فرهنگسازی لازم برای بقیهی اقشار صورت پذیرد. این موضوع بهنوبهی خود موجبات نوعی پیشرفت درونزا را فراهم خواهد آورد.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، اقتصاد مقاومتی یک راهبرد درازمدت مدیریت و ادارهی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران و یک رژیم و الگوی اقتصادی-اجتماعی ویژه برای نجات، مصونیتبخشی، رشد، پیشرفت و تعالی یک جامعهی اسلامی با تکیه بر مبانی اقتصاد اسلامی بهویژه در شرایط کنونی جهانی است که با توجه به آن، میتوان استراتژیهای مناسب کشورها را تدوین نمود. از اینرو استراتژی مناسب برای کشور این است که ضمن افزایش صادرات محصولات و خدماتی که کشور در زمینهی آن دارای مزیت است، زمینهی کاهش واردات محصولات و خدماتی که زمینهی ارائهی آن در کشور وجود دارد را فراهم نماید.
آسیبشناسی استراتژیهای جایگزینی واردات و توسعهی صادرات در دولتها: راهبرد توسعهی درونگرا با تکیه بر قابلیتهای درونی اقتصاد ملی یک کشور، حمایتگرایی از طریق سیاست جانشینی واردات را بستر لازم بهمنظور تخصیص بهتر منابع تولید و بهکارگیری مطلوبتر نیروهای مولد اقتصادی میداند. در این مسیر، کشورها تلاش میکنند با بهرهگیری از سیاستهای حمایتی خاص از صنایع داخلی به تولید کالاها و مصنوعاتی مبادرت ورزند که قبلاً از طریق واردات در اختیار مصرفکنندگان داخلی قرار میگرفته است.
استراتژیهای حمایتگرایی، تاریخی طولانی دارند؛ وقتی از آغاز انقلاب صنعتی، انگلستان تلاشهایی برای جانشین کردن محصولات نساجی، کاغذ و برخی دیگر از محصولات تولیدی داخلی بهجای محصولات همگن و مشابه تولیدی در شرق (بهخصوص هندوستان و چین) به عمل آورد و این روند با بهکارگیری هرچه بیشتر انرژی الکتریکی و بخار شتاب بیشتری گرفت. متعاقباً کشورهای آمریکایی و اروپایی در اواسط قرن نوزدهم و ژاپن در اوایل قرن بیستم، بهمنظور صنعتی شدن از همین استراتژی استفاده کردند.
در جهان سوم، حمایتگرایی جایگزینی واردات، اولینبار در آمریکای لاتین بعد از بحران بزرگ سالهای 1930 اتخاذ شد و در طول بحران کشتیرانی بینالملل در جنگ دوم جهانی ادامه یافت. با این تفاسیر، راهبرد درونگرایی در توسعه، تلاشی است برای رهایی از یک اقتصاد وابسته و حرکت بهسمت استقلال اقتصادی از طریق بومی کردن تولید. هرچند در موارد بسیاری از سیاست جانشینی واردات بهعنوان اصلیترین مؤلفهی درونگرایی برای توجیه جریان توسعهی اقتصادی، تجارت ملی و توزیع مطلوبتر ثروت و داراییها استفاده گردیده، اما تعریف واحد و روشنی از این اصطلاح وجود ندارد. بهطور کلی سیاست جانشینی واردات، تلاشی است از سوی کشورهای در حال توسعه برای شکستن تقسیم کار بینالمللی که از قرن نوزدهم به بعد در پهنهی جهانی حاکمیت داشته است.
به عبارت دیگر، سیاست جانشینی واردات عبارت است از «کنترل و بازپس گرفتن بازارهای داخلی از تولیدکنندگان خارجی از طریق اعمال سیاستهای بازدارنده بر واردات به روشهای گوناگون.» سازمان ملل متحد نیز سیاست جانشینی واردات را «افزایش تولید داخلی یک کالای معین بهنحویکه تولید آن در داخل کشور با نرخی سریعتر از واردات آن محصول افزایش یابد تا اینکه بهتدریج واردات آن محصول نسبت کمتری از عرضه داخلی را تشکیل میدهد»، میداند.[1] در مجموع، بسیاری از کشورهای در حال توسعهی جهان، از «سیاست جانشینی واردات» بهمثابهی بستری مناسب برای ایجاد تغییرات زیربنایی در اقتصاد استفاده میکنند. در این حالت، سیاست جانشینی واردات، نقش ایجادکنندهی «استقلال اقتصادی» و رشد اقتصادی را ایفا میکند.
جانشینی واردات یعنی جانشینی تولیدات خارجی بهوسیلهی محصولات خودی. این سیاست باید مانع واردات از کشورهای صنعتی پیشرو باشد تا فرصت پیشرفت را به صنایع ملی بدهد. این سیاست دقیقاً با همان روش ژاپن و سایر شاگردان موفقش منطبق بوده است. در ژاپن، اشتغال کامل، هدف اصلی تکنوکراتها بود و در کنار آن، یک نظام کاملاً جدید تأمین کار مادامالعمر اختراع گردید که عامل مهم موفقیت شرکت سهامی ژاپنی است. اکنون ژاپن برای ادامهی این سیاست باید تا آنجا که میتواند، از کشورهای دیگر کمتر خرید کند و بیشتر بفروشد. ژاپنیها باید تولید را به حداکثر برسانند، اما مصرف خود را تا حد امکان کاهش دهند.
در مجموع بسیاری از کشورهای در حال توسعهی جهان از «سیاست جانشینی واردات» بهمثابهی بستری مناسب برای ایجاد تغییرات زیربنایی در اقتصاد استفاده میکنند. در این حالت، سیاست جانشینی واردات، نقش ایجادکنندهی «استقلال اقتصادی» و رشد اقتصادی را ایفا میکند.
کشورهایی که از این استراتژی استفاده میکنند، صادرات صنعتی کاربر را جایگزین محصولات کشاورزی کاربر کردهاند. در این استراتژی، اولاً بخشهای صادراتی باید دارای مزیت نسبی در تولید باشند.
ثانیاً سیاستهای قیمتگذاری باید انعکاسی از قیمتهای جهانی باشد. اگرچه گذار از نظام جایگزینی واردات به تشویق صادرات، مستلزم صرف هزینههای نسبتاً سنگین اقتصادی و اجتماعی است، اما بسیاری از این کشورها این هزینهها را پذیرفته و انتقال از استراتژی درونگرا به برونگرا را بهطور جدی تعقیب کردهاند. الگوی کشورهایی چون کرهی جنوبی، تایوان، هنگکنگ و سنگاپور اینچنین است.
نسبت استراتژی جایگزینی واردات با پیشرفت درونزا:واردات را به دو صورت میتوان مورد توجه قرار داد. نگاهی به ترکیب محصولات وارداتی کشور نشان میدهد در مورد بخشی از این محصولات، کشور از مزیت نسبی برخوردار است و میتوانستیم با یک برنامهریزی صحیح جلوی واردات آن را به کشور بگیریم. از سوی دیگر، در مورد آن بخشی از محصولات که در کشور برای آن نیاز وجود دارد، بعضاً شاهد واردات کالاهای با کیفیت پایین به کشور هستیم.
در مورد مقولهی اول، میبایست نیازسنجی وارداتی در کشور صورت پذیرفته و براساس آن، نسبت به واردات آن محصولات اقدامات لازم صورت پذیرد و در مقولهی دوم نیز میبایست استانداردهای پایه برای تأیید واردات محصولات خارجی به کشور تهیه شود و جلوی واردات محصولاتی که فاقد این استانداردهای پایه هستند، گرفته شود. بهعنوان مثال، زمانی که میزان قابل توجهی مرکبات در کشور پرورش یافته است، صدور مجوز واردات مرکبات میتواند صدمهی غیرقابل جبرانی به تولیدکنندگان این بخش وارد نماید.
نگاهی به ترکیب محصولات وارداتی کشور نشان میدهد در مورد بخشی از این محصولات، کشور از مزیت نسبی برخوردار است و میتوانستیم با یک برنامهریزی صحیح، جلوی واردات آن را به کشور بگیریم. از سوی دیگر، در مورد آن بخشی از محصولات که در کشور برای آن نیاز وجود دارد، بعضاً شاهد واردات کالاهای با کیفیت پایین به کشور هستیم.
با محدود کردن استفاده از کالاهای خارجی که معادل ایرانی آن در کشور وجود دارد، میتوان زمینهی پیشرفت تولیدکنندگان داخلی را فراهم کرد که این کار را میتوان از دولت و شرکتهای دولتی آغاز نمود و در مرحلهی بعد، فرهنگسازی لازم برای بقیهی اقشار صورت پذیرد. این موضوع بهنوبهی خود، موجبات نوعی پیشرفت درونزا را فراهم خواهد آورد.
نسبت استراتژی توسعهی صادرات با نگاه برونگرا: درصورتیکه در زمینهی صادرات به عواملی همچون کیفیت و مطلوبیت محصول صادراتی توجه ویژه شود، شاهد حفظ اعتبار برند ایرانی در بازارهای بینالمللی خواهیم بود. این موضوع اگرچه در کوتاهمدت ممکن است اثرات خود را نشان ندهد، اما در بلندمدت باعث میشود تا مشتریان ثابتی برای کالاهای ایرانی ایجاد شده و زمینهی کار و تولید را برای تولیدکنندگان ایرانی فراهم بیاورد. متأسفانه در این زمینه شاهد زمینههایی هستیم که در آن، برخی از صادرکنندگان ایرانی برخی از اصول اولیهی صادرات محصولات را رعایت نمیکنند و موجب عودت محصولات به کشور توسط کشورهای مقصد میشوند و در نتیجه، سبب ایجاد لطمه و عدم اطمینان به کالای ایرانی میگردند و به سایر تولیدکنندگانی که در زمینهی صادرات کالاها فعالیت میکنند، آسیب میرساند.
به نظر میرسد با لحاظ استانداردهای کیفیت دقیقتر و نظارت بیشتر در زمینهی کیفیت کالاهای صادراتی در راستای توسعهی صادرات غیرنفتی که یکی از محورهای اصلی سیاست توسعهی اقتصادی برای تأمین منابع مالی بهخصوص ارز مورد نیاز کشور است، رفع مشکلات و موانع موجود در جزئیترین موارد از جمله موضوع بیعیبونقص بودن کالاهای صادراتی و به تعبیری جنس بازارپسند باید مطمح نظر باشد و تلاش شود تا ضمن جلوگیری از تکرار اشتباهات، قدرت رقابت کالاهای تولید ایران با کالاهای مشابه ساخت کشورهای دیگر بهخصوص کشورهای همسایه که بهعنوان رقبای کشور ما در بازارهای صادراتی محسوب میشوند، کاهش نیابد.
به نظر میرسد با توجه به وضعیت موجود و گذشتهی کشور، خلأهای بسیاری در این زمینه وجود داشته و دارد و هیچگونه توفیق قابل توجهی حاصل نشده است و انتظار میرود با توجه به بیانات مقام معظم رهبری، استراتژیهای مناسب در این زمینه اتخاذ شود و ضمن انجام نظارتهای مورد نیاز، زمینهساز استحکام کشور در برابر نواسانات محیطی بیرونی باشیم.
و در پایان نقاط ضعف این استراتژی برای ایران چیست؟درصورتیکه خود را با فناوری و دانش فنی بینالمللی همسان ننموده و در زمینهی طراحی و توسعهی صنایع وارد نشویم، ممکن است در آینده با زمینههایی مواجه شویم که محصولات رقبا با بهای تمامشده خیلی پایینتر و کیفیت بهتر عرضه شود. بنابراین میبایست به عوامل کیفیت مناسب، بهای تمامشدهی متناسب با کیفیت، سطح مناسب فناوری و کارایی و سرعت در ارائهی خدمات توجه ویژهای مبذول گردد. همچنین بخشی از مشکلات صادرکنندگان نیز عدم دستیابی سریع ایشان به منابع مالی مورد نیاز برای صادرات است و یا عدم دستیابی به منابع مالی برای تولیدکنندگان داخلی برای تقویت داخلی اقتصاد است که میتوان با تمرکز بر منابع بانکی، زمینهسازی لازم برای تأمین مالی از بازار سرمایه براساس ابزارهای مالی اسلامی را نیز فراهم نمود. */برهان/110
۰۴/۰۵/۱۳۹۴ - ۲۱:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]
صفحات پیشنهادی
نباید کشور با لغو تحریم تبدیل به بهشت واردات شود / اقتصاد مقاومتی به اقتصاد ملی گره خورده است
رئیس خانه اقتصاد در گفتگو با باشگاه خبرنگاران نباید کشور با لغو تحریم تبدیل به بهشت واردات شود اقتصاد مقاومتی به اقتصاد ملی گره خورده است رئیس خانه اقتصاد ایران گفت با توجه به تداوم مسیر اقتصاد مقاومتی در صورت لغو تحریم اجازه نداریم کشور را تبدیل به بهشت واردات کنیم ابراهیمنقشه راه و توسعه کشور اجرای دقیق اقتصاد مقاومتی است
وزیر ارتباطات نقشه راه و توسعه کشور اجرای دقیق اقتصاد مقاومتی است همدان- ایرنا- وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات گفت نقشه راه و توسعه کشور اجرای دقیق اقتصاد مقاومتی اعلام شده از سوی رهبر معظم انقلاب است که باید در دوران پسا تحریم و نوین با تلاش بیش از پیش دنبال شود به گزارش ایرتوجه به اقتصاد مقاومتی تنها راه رفع مشکلات کشور است
امام جمعه بافت توجه به اقتصاد مقاومتی تنها راه رفع مشکلات کشور است امام جمعه بافت گفت توجه به اقتصاد مقاومتی تنها راه رفع مشکلات کشور است به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز امام جمعه بافت گفت توجه به اقتصاد مقاومتی تنها راه رفع مشکلات کشور است حجتالاسلام علی مهدی&zامام جمعه نطنز تاکید کرد اقتصاد مقاومتی تنها راه حل نجات اقتصادی کشور
امام جمعه نطنز تاکید کرداقتصاد مقاومتی تنها راه حل نجات اقتصادی کشورامام جمعه شهرستان نطنز گفت نباید همه چیز را به حصول توافق گره بزنیم و باید به توان داخلی و اقتصاد مقاومتی تکیه کنیم تا به بیگانگان محتاج نباشیم به گزارش خبرگزاری فارس از نطنز حجتالاسلام روحالله امینیاز ایران به الگوی اقتصاد مقاومتی در فضای «پساتحریم»
مدرس مؤسسه عالی آموزش بانکداری ایران اعلام کرد نیاز ایران به الگوی اقتصاد مقاومتی در فضای پساتحریم کارشناس اقتصادی با تأکید بر اینکه در فضای پساتحریم نیز فقط نسخه اقتصاد مقاومتی میتواند حلال مشکلات اقتصادی باشد گفت اگر غرب به مفاد تعهدات خود به ایران نسبت به لغو تحریمها پاکولیوند: گفتمان اقتصاد مقاومتی باید به گفتمان غالب در تمام سطوح کشور مبدل شود
یکشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۰۷ نایب رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور گفت گفتمان اقتصاد مقاومتی باید به گفتمان غالب در تمام سطوح کشور مبدل شود و نظارت مجلس در شکلگیری این گفتمان حائز اهمیت است به گزارش خبرنگار پارلمانی ایسنا محمدجواد کولیوند نماینده مردم کرج در نطق میان دستووزیر اقتصاد در اجلاس صندوق اوپک تاکید کرد استفاده از تسهیلات صندوق اوپک برای پروژههای سرمایه گذاری کشورهای عض
وزیر اقتصاد در اجلاس صندوق اوپک تاکید کرداستفاده از تسهیلات صندوق اوپک برای پروژههای سرمایه گذاری کشورهای عضووزیر امور اقتصادی و دارایی ایران که برای شرکت در شورای وزیران صندوق اوپک در وین به سر می برد بر استفاده از تسهیلات صندوق اوپک برای پروژه های سرمایه گذاری در کشورهای عضوشرکای اقتصادی کشورمان را خودمان انتخاب میکنیم
معاون اول رئیس جمهور شرکای اقتصادی کشورمان را خودمان انتخاب میکنیم معاون اول رئیس جمهور ضمن حضور در اردبیل و بهره برداری از کارخانه های مایوان و آرتاپان گفت شرکای اقتصادی در کشورمان را با توجه به همکاری و سرمایه گذاری در کشور خودمان انتخاب می کنیم اسحاق جهانگیری ظهر امرپنجره های جدیدی برای فعالیت اقتصادی در کشور باز شده است
پنجره های جدیدی برای فعالیت اقتصادی در کشور باز شده است خبرگزاری پانا دبیر شورای عالی ایرانیان خارج از کشور گفت به دنبال جمعبندی مذاکرات پنجره های جدیدی برای فعالیت اقتصادی در کشور باز شده است ۱۳۹۴ يکشنبه ۴ مرداد ساعت 06 59 به گزارش خبرگزاری پانا سید جواد قوام شهیدی شامگاه یکجهانگیری: 94 سال سخت اقتصاد کشور است
جهانگیری 94 سال سخت اقتصاد کشور است معاون اول رئیس جمهور گفت فروش نفت از دو میلیون و 300 هزار بشکه در سالهای گذشته هماکنون به کمتر از یک میلیون بشکه رسیده است به گزارش فرهنگ نیوز اسحاق جهانگیری عصر امروز در جلسه شورای اداری استان اردبیل خطاب به مدیران و مسئولان اظهار کرد ساتخصيص 6 هزار ميليارد ريال تسهيلات به طرحهاي اقتصاد مقاومتي
تخصيص 6 هزار ميليارد ريال تسهيلات به طرحهاي اقتصاد مقاومتي مديرعامل بانك مهر اقتصاد گفت امسال 6 هزار ميلياردريال به طرحهاي اقتصاد مقاومتي در حوزه كشاورزي تخصيص داديم كه اين رقم در دو ساله پيش از اين به ترتيب 2هزار و 4 هزار ميليارد ريال بوده است مديرعامل بانك مهر اقتصاد گفت ا6 استان کشور در الویت ویژه صندوق توسعه ملی
6 استان کشور در الویت ویژه صندوق توسعه ملی خبرگزاری پانا قائم مقام صندوق توسعه ملی گفت 6 استان کشور به عنوان استانهای کمتر توسعه یافته جزء اولویتهای ویژه این صندوق جهت پرداخت تسهیلات است ۱۳۹۴ جمعه ۲۶ تير ساعت 05 57 به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری پانا محمدقاسم حسینی گفت ایبهبود اقتصاد کشور زمان می خواهد/ جمعبندی پیشنهاد تشکلها درباره قانون مالیات بر ارزش افزوده
بهبود اقتصاد کشور زمان می خواهد جمعبندی پیشنهاد تشکلها درباره قانون مالیات بر ارزش افزوده اقتصاد > اقتصاد کلان - دبیرکل انجمن صنایع نساجی ایران معتقد است که پس از توافق هستهای نگرش بسیار مثبتی نسبت به ایران در عرصههای بینالمللی شکل گرفته و به همین دلیل فرصت بافزایش درآمدهای نفتی به تنهایی قادر به کاهش مشکلات اقتصادی کشور نیست
افزایش درآمدهای نفتی به تنهایی قادر به کاهش مشکلات اقتصادی کشور نیست اصفهان- ایرنا- یک کارشناس اقتصادی گفت افزایش درآمدهای نفتی در دوران پس از رفع تحریم های اقتصادی به تنهایی قادر به حل مشکلات کنونی کشور نیست بابک صفاری روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود با استفاده مطلوب از امدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی زاگرس: منطقه ویژه اقتصادی زاگرس قابلیت تبدیل شدن به هاب کالای غرب کشور را دارد
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی زاگرس منطقه ویژه اقتصادی زاگرس قابلیت تبدیل شدن به هاب کالای غرب کشور را داردمدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی زاگرس گفت این منطقه با توجه به امکانات و زیرساختهای موجود قابلیت تبدیل شدن به بندر خشک و هاب انتقال کالای غرب کشور را دارد به گزارش خبرگزاری فارمعاون وزیر اقتصاد اعلام کرد منابع مالی آزاد شده با محوریت اقتصاد مقاومتی مدیریت میشود/ انضباط پولی در دستور
معاون وزیر اقتصاد اعلام کردمنابع مالی آزاد شده با محوریت اقتصاد مقاومتی مدیریت میشود انضباط پولی در دستور کارمعاون وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت حرکت اقتصاد ایران در جهت برنامه اقتصاد مقاومتی در دوره بعد از تحریمها با مراقبت بیشتر ادامه خواهد یافت به گزارش خبرگزاریمهارت آموزی در عرصه اقتصاد مقاومتی از نیازهای اساسی است
مهارت آموزی در عرصه اقتصاد مقاومتی از نیازهای اساسی است گرگان - فرمانده سپاه شهرستان گرگان مهارت آموزی را از نیازهای اساسی در حوزه اقتصاد مقاومتی بیان کرد و گفت هرچه در این زمینه بیشتر تلاش شود پایه های معیشتی جامعه تقویت می شود به گزارش یکشنبه ایرنا از فنی و حرفه ای گلستان س-
اقتصادی
پربازدیدترینها