واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: در نخستین روز همایش ملی گفتمان تئاتر دینی مطرح شد: برخی تئاتر مذهبی را دکان خود کرده بودند خبرگزاری پانا: یک نویسنده و کارگردان تئاتر، تئاتر دینی را محصول نگاه هنرمندانی میداند که دغدغه آنان برآیند نوعی نگرش مفهومی و معنایی به جهان هستی است. مشاور رییس حوزه هنری نیز تئاتر دینی را چیزی می داند که مذهب را ترویج می کند.
۱۳۹۴ جمعه ۲ مرداد ساعت 06:07
به گزارش سرویس فرهنگی پانا، حسین فرخی که در همایش ملی گفتمان تئاتر دینی پیرامون "محاسن و معایب نمایشنامه های مذهبی در ایران" سخنرانی کرد، در ابتدا به تعریف تئاتر و نیز تئاتر دینی پرداخت و گفت: تئاتر دینی محصول نگاه هنرمندانی است که دغدغه آنان برآیند نوعی نگرش مفهومی و معنایی به جهان هستی و در نوع تفکری است که در آن انسان به قدرت بی چون و چرای خالق یکتا باور داشته باشد. وی تئاتر مذهبی را زیرشاخه ای از تئاتر دینی دانست که در آن بر اساس نوع نگرش و باورهایی که در مذاهب مختلف وجود دارد، هنرمند سعی می کند قصص و داستان های مذهبی و وقایع تاریخی را بر اساس نگرش مذهبی خود و در راستای تبلیغ مذهب انعکاس دهد. این نویسنده و کارگردان تئاتر تاکید کرد: نگاه محدود و بسته و دگماتیسمی که ممکن است هنرمند به واسطه غلتیدن در لایه زیرین و ارتجاعی و در پاره ای موارد خرافی مذهب، او را تبدیل به هنرمند سفارشی و کاسب کاری کند که در نهایت برخلاف اعتقادات خالص و پاک مذهبی و خلوص، نفاق و دورویی را برایش به ارمغان آورد؛ اتفاقی که در یکی دودهه اخیر به واسطه رفرم مذهبی مسئولان تئاتری و ارگان ها و نهادهایی که تئاتر مذهبی را دکان خود کرده بودند، کم و بیش شاهد بودیم.
این مدرس تئاتر در دانشگاه تصریح کرد: تئاتر دینی و مذهبی آبشخوری غیرمادی دارد و هنرمندش باورها و اعتقاداتش را به بهایی ولو گران نمی فروشد زیرا بین هزینه کردن برای کار دینی و کیفیت برتر آن تا خودفروشی هنری و به بهانه کار مذهبی کردن تفاوت بسیاری است.
حسین فرخی یکی از مهمترین محاسن درام مذهبی را آشنایی مخاطب با مضمون و محتوای آن دانست و در ادامه، همانند سازی اسطوره ها، تخیل و بازسازی و فضاسازی دراماتیک، پرهیز از شعارگرایی، معاصرسازی، شخصیت های معاصر و ملموس، شکل مدرن موضوعی و اجرایی، خلاقیت و نوآوری، نگاه شخصی و باور عمیق نویسنده به اثر، تفکیک پذیری در محتوا و ساختار و زبان معاصر و جهانی را از محاسن نمایشنامه های مذهبی در صورت بازنگری در نحوه پرداخت به چنین موضوعاتی عنوان کرد.
ریاحی: کسی می تواند تئاتری دینی آماده کند که هم دین شناس باشد و هم هنرمند
در ادامه این همایش، حجت الاسلام علی ریاحی نبی، مشاور رییس حوزه هنری به سخنرانی تحت عنوان "تئاتر دینی چیست؟" پرداخت و با بیان اینکه تئاتر قصد انتقال مفهوم و معنایی به مخاطب دارد، گفت: اگر بخواهیم دین را به عنوان مجموعه اعتقادات در نظر بگیریم، باید گفت همه تئاترها دینی است و اضافه کردن پسوند "دین" به "تئاتر" معنای خاصی ندارد و صرفا برای تاکید بیشتر است؛ درحالیکه تئاتر دینی چیزی است که مذهب را ترویج میکند.
وی تئاتر دینی را از منظر هر دین، فرقه و مذهبی، دارای تعریف جداگانه دانست و ادامه داد: تئاتر دینی از نظر اسلام، تئاتری است که اولا بایدها و نبایدها در آن رعایت شده باشد و ثانیا در راستای تامین اهداف اسلام باشد.
حجت الاسلام ریاحی با طرح این پرسش که "آیا با نامگذاری تئاترها به نام رضوی، علوی، فاطمی و حسینی، در ماهیت آنها تفاوتی ایجاد می شود؟" افزود: تمام این انواع مختلف در قرائت شیعی یک محتوا را مطرح می کند؛ مگر اینکه از نگاه تاریخی به موضوعات دوره زندگی ائمه مختلف بپردازد و بخواهد واقعه ای خاص در زمانی خاص را به نمایش درآورد.
مشاور رییس حوزه هنری با تقسیم اسلام به سه بخش اصول و اعتقادات، فروع فقهی و نیت، توضیح داد: نه فروع فقهی را می توان فدای اصول و اعتقادات کرد و بالعکس؛ تئاتر دینی نیز باید شامل هردوی این موارد باشد.
ریاحی معتقد است کسی می تواند تئاتری دینی آماده کند که اولا دین شناس و متخصص امور دینی باشد و ثانیا هنرشناس باشد و در آن رشته هنری که میخواهد موضوعی مذهبی را مطرح کند، سررشته داشته باشد؛ متاسفانه یکی از آفات بخش هنر دینی آن است که جای یکی از این دو ویژگی در تولید یک اثر هنری، غائب است.
گفتنی است در انتهای هر سخنرانی، جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد و سخنرانان پاسخگوی سوالات حاضران و مدعوان بودند.
یادآوری می شود در همایش ملی گفتمان تئاتر دینی که در روزهای یکم و دوم مردادماه 94 به دبیری نصرالله قادری برگزار می شود، علاوه بر هنرمندانی مانند مسعود رایگان، اصغر همت، حسین مسافر آستانه، قطب الدین صادقی، سیروس همتی، محمد ابراهیمیان، اعظم بروجردی، محمحسین ناصربخت، حسین فرخی و آرش دادگر، نمایندگانی از استانهای مختلف کشور نیز در بجنورد حضور به هم رسانده و در جلسات سخنرانی و میزگردهای این همایش شرکت دارند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]