پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1848388653
پاركهاي پايتخت نياز به نو شدن دارند
واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: پاركهاي پايتخت نياز به نو شدن دارند
زيباسازي- گروه شهري:
عادت كردهايم كه از پارك به جز چند نيمكت، فواره آبي و جديداً دستگاههاي ورزشي انتظار ديگري نداشته باشيم.
كمتر پيش ميآيد كه در يك عصر كسلكننده به سرمان بزند براي رفع خستگي به پارك سر كوچه يا خيابانمان برويم.چرا كه پاركهاي محلي، غالبا كم مساحت هستند كه اگر سايهاي بيابيم و آنجا بنشينيم، بايد با صداي بوق ماشينها، نماي پر ترافيك شهر را همراه كنيم يا به خاطر ازدحام شهرونداني كه از سر ناچاري و كمبود فضاي تفريحي چارهاي بجز آمدن به همين پارك سر كوچه را ندارند، چنددقيقهاي نگذشته، دوباره راهي خانه شويم.
شايد پيش نيايد كه پاركهاي بزرگ دنيا را تجربه كنيم اما از شهرت پاركهاي پاريس و اسپانيا شنيدهايم. جايي كه حتي نردههاي آن متناسب با كاربري پاركها ـ كودكانه، دانشجويي يا هر نوع ديگري ـ است، طراحي ميشوند. پاركهايي كه حداقل موقع ساخت آنها تنها چند درخت و نيمكت و شايد هم فواره آب، تمام ايده طراحانشان نبوده و به امكانات ديگري هم كه ميتواند اين فضاها را جذابتر كند، توجه داشته و دارند.
بهعنوان نمونه كلانشهرهاي بسياري را ميتوان در اروپا يافت كه پاركهايي با داستانهاي مصور دارند. بهعنوان نمونه سراسر فضاي پارك داستانهايي را براي شهروندان به تصوير ميكشد و شهروندان ميتوانند با قدم زدن صرف در پارك داستانهاي متفاوتي را پيگيري كنند.البته گمان نميرود كه فرهنگ اين كشورها از فرهنگ ما غنيتر باشد و حتي در زمينه ادبيات هم به گرد پاي ما برسند.
اما حداقل طراحان اين پاركها به اين نكات توجه ميكنند كه فضاهايي را تحت عنوان پارك ـ نه فضاي سبز ـ طراحي كرده و بسازند كه براي اقشار مختلف جامعه جاذبههاي لازم را داشته باشد. همان قدر كه يك كودك به پارك براي سرگرم شدن و تفريح نياز دارد به يقين يك جوان يا كهنسال هم در پارك رفتن بهدنبال رفع نيازهايش است؛ البته نيازهايي متفاوت از نيازهاي يك كودك. دراين ميان دو سؤال مطرح است. نخست اينكه به يقين انتظار شهروندان از يك پارك تنها بهبود زمين بازي كودكان نيست و وقتي ميگوييم امكانات، المانهاي بيشتري مدنظر است. از سوي ديگر در مورد همان زمين بازي كودكان هم از متدهاي موفق خارجي تا كنون چه استفادهاي شده است.
زمينهاي بازي كودكان نيازمند ايدههاي جديد
در مورد زمينهاي بازي كودكان گرچه وسايل كنوني هنوز براي بسياري از بچهها رضايت بخش است اما بهطور يقين هم مسئولان شهري و هم خانوادهها ميدانند كه براي پرورش فكر كودكان گرفته تا لذت بيشتر از بازي ميتوان ايدههاي جديدي را به زمينهاي بازي آورد. حتي ميتوان ايدههاي موفق خارجي را با توجه به نيازها و باورهاي ملي، بومي كرد و از آنها براي بهبود اين فضاها استفاده كرد.
به هر حال آنچه واضح است كودكان اين دوره با چند تاب و سرسره، از پارك رفتن راضي نميشوند و همين امر سبب ميشود تا به تدريج بازيهاي رايانهاي و امثال آن حتي جايگزين يك پارك كسالتآور شود. يك شهروند تهر اني با اشاره به اينكه آخر هفته تنها روز تعطيلي آنهاست ميگويد:«مگر ما چقدر تعطيلي داريم؟ يك روز است كه آن هم نميدانيم چطور بگذرانيم. هيچ جا نيست كه هم كودكان از بازي در آن راضي باشند و هم اينكه خودمان بتوانيم در آن راحت باشيم و آرامش داشته باشيم. در بخش بزرگي از پاركها تنها چند تاب و سرسره و الاكلنگ وجود دارد كه اين امكانات را به راحتي ميتوان در 550 متر حياط يك آپارتمان هم گذاشت، بنابراين كودكان تمايلي به بازي با آنها ندارند.» البته مدير عامل سازمان پاركها هم به اين مسئله اذعان دارد:«درست است، اما ما نميتوانيم همه امكانات يك پارك را در يك فضاي سبز محلهاي، دو سه هزار متري مستقر كنيم.
البته در دو سال اخير تلاشهاي بسياري صورت گرفته و زمينهاي بازي كودكان در 350 پارك تهران استاندارد شد و امسال هم اعتبارات ويژهاي براي ترميم و بازسازي، مبلمان پاركها و ايجاد و استاندارد كردن زمين و مكان بازي كودكان در نظر گرفته شده است. » اما بد نيست يادآور شويم كه به گفته شهردار، تهران حدود 1400 پارك دارد و استاندارد كردن 350 مورد حكايت از آن داردكه تا اجرايي شدن اين ايده فاصله بسياري وجود دارد.
حال آنكه به اعتقاد برخي از طراحان شهري حتي ميتوان از همان نمادهاي ايران باستان هم براي جذب كودكان به پاركها استفاده كرد.استفاده از نمادها و سمبلهاي تاريخي ايران باستان، علاوه بر اينكه باعث شكلگيري فضاهاي جديدتري در پاركها ميشود، نقش عمدهاي در هويت بخشي به شهر و زنده كردن اسطورهها و تاريخ قديمي ايران هم ميتواند داشته باشد. بهعنوان نمونه «فرزان كرمانينژاد»، استاد گرافيك محيطي حوزه هنري سوره ميگويد در پاركهاي شهر ميتوان از معماري دورههاي مختلف تاريخي _ از عصر ساساني تا دوره قاجاري _ به شيوهاي ماهرانه استفاده مناسبي كرد، تا آنجا كه فضاهاي بازي كودكان را به چند بخش تقسيم كرد و در بخشهاي مختلف تاريخ را به آنها شناساند.
بهعنوان مثال بخشي از محيط و وسايل بازي را به نمادهايي از داستانهاي رستم و شاهنامه فردوسي تا افسانههايي مانند سيمرغ و... اختصاص داد تا هم محيط بازي براي كودكان جذابيتي جديد پيدا كند و هم تا حدودي با تاريخ وافسانهها و حتي گذشته خود آشنا شوند. البته «محمد علي مختاري»، مدير عامل سازمان پاركها و فضاي سبز شهرداري تهران هم از شكلگيري چنين فضاهايي در پاركهاي فرا منطقهاي استقبال ميكند: «استفاده از نمادهاي تاريخي در پاركهاي فرامنطقهاي در اولويت برنامههاي سازمان است و با توجه به جايگاه اين پاركها در سطح تهران و حتي كشور، سعي بر اين است تا با اجراي اين سياست، بتوان الگوي مناسبي را براي ساير شهرهاي كشور فراهم كرد.»
به گفته وي ميتوان در طراحي فضاهاي پارك، استفاده از نقاشيهاي ديواري متناسب با داستانهاي قديمي ايران باستان و ساخت مجسمه مشاهير را در دستور كار قرار دارد.البته به گفته وي اجرايي شدن چنين ايدهاي ميطلبد تا نه تنها شهرداري بلكه چندنهاد مرتبط ديگر مانند ارشاد و ميراث فرهنگي و صنايعدستي هم به كمك بيايند. درحال حاضر در برخي از كشورها مانند مالزي، هند، ايتاليا و اسپانيا پاركهايي تاريخي طراحي و ساخته شده كه بهعنوان يكي از مراكز جذب توريست از جايگاه ويژهاي نيز برخوردار هستند، در حالي كه در ايران تا كنون حتي نمونهاي از پاركهاي تاريخي شكل نگرفته است.
مجسمههايي از چهرههاي تاريخي ايران و اسطورههاي باستاني، مدلهايي از نمادها و آثار تاريخي شاخصي مانند تخت جمشيد، كتيبه بيستون، بناهاي معروف اصفهان و نظايري مانند آن، سبب ميشود نه تنها از اين مكانها بهعنوان فضاهاي سبز، بلكه بهعنوان مكاني براي ارتباط دادن نسل امروز با تاريخ و فرهنگ كشورهم بهره برد.
پاركي براي بزرگسالان
در مورد امكاناتي كه ميتوان براي بزرگسالان در پاركها تعبيه كرد تا به نوعي آنها هم از حضور چند دقيقه تا چند ساعته در اين فضاها احساس لذت كنند، سلايق و البته به تبع آن ايدههاي، متفاوت است؛گرچه مديران شهري در اين مدت با به كارگيري انواع وسايل ورزشي سعي كردند نخستين گام رادر اين جهت بردارند اما به يقين كافي نيست و شهروندان از جوان گرفته تا بزرگسال را ميتوان با استفاده از جاذبههاي بيشتري به پاركها جذب كرد.البته شهرداري در گام ديگري برگزاري پايگاههاي شادي در پاركها را به همراه برگزاري برخي مراسم، در نظر گرفته اما گويا اين ايده هم، چندان جذابيتي براي شهروندان نداشته است.
در اين مورد تعدد ايده وجود دارد و تا كنون نظرهاي متفاوت و گاه متضادي در مورد تجهيز پاركها در اين بخش مطرح شده اما طرحهايي مانند برگزاري موزههاي موقت، حتي ميزهاي شطرنج به شرطي كه مهرههايي هم براي بازي وجود داشته باشد تا ميز تنيس البته با راكت و توپ و بدمينتون ميتواند جوانان را بيشتراز ميزان كنوني جذب كند. كتابخانه، غرفههاي صنايعدستي و بازارهاي محلي هم ميتوانند هر كدام با توجه به وسعت و امكانات پاركها در آنها تعبيه شود. حتي برخي از طراحان شهري اين ايده را مطرح ميكنند كه پاركهايي ويژه لايههاي مختلف اجتماعي ساخته شود. بهعنوان نمونه پارك نجوم، پارك رياضي و حتي پارك شيمي كه در هر يك از اين فضاها علاوه بر اينكه فضاهاي تفريحي ساير پاركها تعبيه شده، انجمنهاي علمي هم فضاهايي را طراحي كنند تا جوانان علاقهمند بتوانند با حضور در اين بخشها بعد «تفريحيـ علمي » را كه جديدا در بسياري از شهرهاي دنيا با استقبال شهروندانشان مواجه شده، هم تجربه كنند.
برخي كارشناسان شهري هم معتقدند پاركهاي ما مطابق با فرهنگ جامعه طراحي و ساخته نشده اند، به همين دليل مردم نميتوانند با آنها ارتباط بگيرند.
البته مختاري كمبود امكانات پاركها را نميپذيرد؛«پاركها تعريف دارند و مطابق آن تعريف هم بايد 75 درصد آنها فضاي سبز باشد و 25 درصد هم مربوط به ساير امكانات.البته در برخي موارد هم يك پارك محلهاي دو يا سه هزار متراست و نميتوان تمام امكانات يك پارك را در آن مستقر كرد.»
شايد بشود سخن مختاري را پذيرفت، اما گذاشتن چند ميز شطرنج، تنيس و برخي از بازيهاي جديدتر براي كودكان و بزرگسالان كار سختي نيست و ميتوان در همان فضاي محدود هم مورد استفاده قرار بگيرند.البته اين ايده مخالفاني هم دارد. خراساني استاد طراحي شهري، وضعيت پاركها را بين متوسط تا خوب ارزيابي ميكند؛«سليقههاي مردم بسيار متفاوت است، ما اگر بخواهيم براساس سليقه و نيازهاي همه افراد، پاركهايمان را مجهز كنيم، نه از نظر علميقابلقبول است و نه حفظ و نگهداري آنها ممكن است. بايد اولويت بندي شود تا آنچه مردم بيشتر استفاده ميكنند در پاركها ايجاد كنيم.»
خراساني، مقايسه سرانه فضاهاي سبز كشورهاي مختلف با هم را اشتباه ميداند و الگوبرداري از كشورهاي ديگر را اشتباهتر ؛«هر كشوري با توجه به شرايط اقتصادي و اجتماعيش، شرايط متفاوتي دارد. بهطور مثال براي شهري مثل تهران كه بيشتر مردم، آخر هفتهها امكان بيرون رفتن را ندارند و در طول هفته هم امكاناتي ندارند، سرانه خاص نبايد در نظر گرفت، هر مقدار كه بتوانيم بايد به فضاي سبز اضافه كنيم، چرا كه هر گونه سرمايه گذاري در اين بخش برابر با سود غير مستقيمياست كه بهعنوان شادي روحي و رواني مردم پرداخت ميكنيم.»
سرانه هم با استانداردها فاصله دارد
با وجود اينكه پاركهاي نه تهران بلكه تمام كشور از استانداردهاي جهاني فاصله دارند اما از نظر سرانه پارك و فضاي سبز هم در سطوح پايين هستيم. اين مسئله در بخشهايي از شهر كه تراكم بافت با جمعيت بيشتري دارند، نمود بيشتري هم پيدا ميكند؛ براساس اعلام مدير عامل سازمان پاركها و فضاي سبز شهرداري تهران، سرانه فضاي سبز در برخي محلههاي تهران به زير چهار متر رسيده است.
مختاري در گفتوگو با همشهري با تائيد پايين بودن سرانه پارك و فضاي سبز در تهران، به مناطق 17، 10، 11 و 7 اشاره ميكند كه سرانه فضاي سبز در اين مناطق كمتر از 10 متر است. البته گويا در دو سال گذشته شهرداري تهران مجبور شده با صرف هزينههاي قابل توجهي اقدام به تملك اراضي در بافتهاي فشرده كند تا بتواند در برخي ازاين مناطق بوستان يا پاركهايي را احداث كند.مختاري هم تاكيد دارد كه شهرداري در اين مدت تلاش كرده تا به اين موضوع كمي اعتدال بدهد. در حال حاضر و در برخي مناطق ( 5 و 22 ) فضاي سبز به 40 مترهم ميرسد. به هر حال پارك را داريم و اگر طراحان شهري، شهروندان و مديران شهري با هم همفكر شوند تا در اين فضاهاي اندك تحولي را هم ايجاد كنند، ميتواند مفيد باشد و حداقل جاذبههايي را براي حضور شهروندان دراين فضاها فراهم كند.
تاريخ درج: 1 خرداد 1387 ساعت 11:43 تاريخ تاييد: 1 خرداد 1387 ساعت 14:34 تاريخ به روز رساني: 1 خرداد 1387 ساعت 14:33
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
پاركهاي پايتخت نياز به نو شدن دارند زيباسازي- گروه شهري: عادت كردهايم كه از پارك به جز چند نيمكت، فواره آبي و جديداً دستگاههاي ورزشي انتظار ديگري نداشته باشيم.
عدهاي پيشبيني ميكنند گسترش اين پاركها ممكن است عامل جلوگيرياز ورزش زنان در ... پاركهاي پايتخت نياز به نو شدن دارند پاركهايي كه حداقل موقع ساخت آنها تنها چند ...
پاركهاي پايتخت نياز به نو شدن دارند پاركهايي كه حداقل موقع ساخت آنها تنها چند درخت و نيمكت و شايد هم فواره آب، تمام ايده ... بهعنوان نمونه سراسر فضاي پارك داستانهايي ...
پاركهاي پايتخت نياز به نو شدن دارند اما بد نيست يادآور شويم كه به گفته شهردار، تهران حدود 1400 پارك دارد و استاندارد ... البته به گفته وي اجرايي شدن چنين ايدهاي ...
پارك هاي علمي در اصل پاسخي به نياز دانشگاهيان كارآفرين بود كه اين افراد از يك سو ... ايده هاي نو، متخصصان و پژوهشگران صنايع داخل و خارج، تكنولوژي برتر ابداعي را به مرتبه ... هاي متفاوت دارند و با توانايي هاي توسعه تكنولوژي كشور، اهداف، سياستها و زيرساخت ... تركي خبر داد:برخورد با گرانفروشي گوشت در پايتخت/ عرضه 500 تن.
تصميم دولت به ندادن اعتبار ستاد مديريت بحران تهران در 2سال گذشته سبب شد تا اعضاي شوراي شهر، دو فوريتي طرحي را به .... پاركهاي پايتخت نياز به نو شدن دارند.
پايتخت فقدان جاي پارك براي يك پنجم خودروهاي تهران رئيس پليس راهنمايي و ... و 600 هزار خودرو در تهران رفت و آمد مي كنند و اين فضاي پارك پاسخگوي نياز شهر تهران نيس. ... همزمان با سرد شدن هوا براي ساماندهي آسيب ديدگان و كساني كه به هر دليلي بيرون از منزل ... وي تصريح كرد: بي خانمان هايي كه مشكلات جسمي و رواني خاصي دارند و از نقاط ...
جايگاههاي بنزين پارك ساعي و ميرداماد تعطيل نميشوند-زمينهايي كه براي احداث ... رئيس سازمان حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران گفت: به دنبال يك طرفه. ... در روز اول يك طرفه شدن خيابان وليعصر اجرا شد اما براي ما جاي تعجب دارد كه چرا اين جايگاه ... زميني براي احداث جايگاه سوخت، نياز به تغيير كاربري دارد شهرداري در اين ارتباط اقدام كند.
به گزارش پايگاه خبري مديريت شهري كرج، جمعيت كلانشهر كرج بيش از دو ... احادیث و روایات: امام صادق (ع):درباره آيه «ياد خدا بزرگتر است» ـ : به ياد خدا بودن در هنگام روبه رو شدن با حلال ... مدتها است كه مستهلك و قديمي شده است و نياز به ساماندهي و بازسازي اساسي دارد. ... تركي خبر داد:برخورد با گرانفروشي گوشت در پايتخت/ عرضه 500 تن.
اضافهشدن صف جديد به صفوف روزمره مردم يكي از بييندگان تابناك با ارسال ... موارد بي شمار ديگري كه نياز به دريافت دو عمر جداگانه براي زندگي دارد. يك عمر براي سپري شدن آن در صف و يك عمر براي كسب و كار و دوندگي! " اينجانب امشب شب چهارشنبه ساعت 21 جهت معاينه فني به پارك سوار بيهقي مراجعه ... فرمول جديد اجاره مسكن در پايتخت ...
-