واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تحلیلگر اقتصادی؛ بحث رسانه ای که درباره روند رشد نقدینگی به راه افتاده، سیاسی است تهران - ایرنا - یک تحلیلگر مسایل اقتصادی گفت: در روزهای اخیر یک بحث رسانه ای درباره روند رشد نقدینگی در اقتصاد کشور به راه افتاده که بیشتر از اینکه یک موضوع اقتصادی و علمی باشد، سیاسی است.
سعید لیلاز روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، افزود: روند رشد نقدینگی ظرف 22 ماه گذشته نسبت به مدت مشابه قبل، کاهش پیدا کرده که بیانگر اعمال یک سیاست انقباضی از سوی دولت بوده و منجر به کاهش شدید نرخ تورم به یک سوم شده است.
وی ادامه داد: ضمن آنکه کاهش یا تغییر نرخ رشد نقدینگی با سرعت بیشتر ممکن نیست و باید این کاهش با یک روند مناسب ادامه پیدا کند تا اقتصاد دچار آسیب های جدی نشود که دولت یازدهم نیز با حداکثر سرعت ممکن، این کار را انجام داده است.
این استاد دانشگاه با بیان آنکه کاهش نرخ رشد نقدینگی تنها از طریق کاهش هزینه های دولت و ایجاد توازن در نظام بودجه ای و مالی ممکن خواهد بود، افزود: اگر دولت در شرایط رکود تورمی، بیشتر از میزانی که رشد نقدینگی را کاهش داده، پایین بیاورد، به جای خروج از رکود بیشتر به رکود دامن زده می شود.
وی افزود: دولت باید با آهنگ محتاطانه نسبت به کاهش نرخ رشد نقدینگی حرکت کند و اینکه نرخ رشد نقدینگی را به هر قیمتی کاهش دهیم، بحثی کاملا غیر علمی و غیرکارشناسی است و نمی توان در شان و مرتبت علمی منتقدین این علم اظهار نظر کرد بلکه باید این نظرات را به حب و بغض های سیاسی نسبت داد.
این تحلیلگر اقتصادی تصریح کرد: مساله اینجاست که وقتی در دولت نهم و دهم مقدار زیادی هزینه های دولت بر درآمدهایش پیشی گرفت، هیچیک از منتقدین فعلی کوچکترین نگرانی یا اظهار نظری نکردند.
وی ادامه داد: همانطور که می دانیم ریشه رشد نقدینگی در اقتصاد ما پیشی گرفتن هزینه های دولت نسبت به درآمدها است و این جریان در دولت های نهم و دهم اتفاق افتاد حال که دولت در صدد جبران آن است، نمی تواند یک شبه هزینه های خود را به حالت سابق برگرداند به همین دلیل، کاهش سرعت رشد نقدینگی از یک حدی بیشتر ممکن نیست.
به گفته لیلاز؛ به نظر می رسد با توجه به اینکه دولت در 22 ماه گذشته نرخ تورم را به یک سوم رساند و نرخ رشد اقتصادی را از منفی 7 درصد به مثبت 3 درصد افزایش داد، مخالفان دولت بسیار ناراحت شده و رویکرد غیرعلمی در پیش گرفتند و به جای اینکه نرخ رشد نقدینگی را ملاک قرار دهند؛ مقدار مطلق رشد نقدینگی را در انتقاد از دولت ملاک قرار دادند.
وی افزود: این در حالی است که در هشت سال فعالیت دولت های نهم و دهم متوسط مقدار نقدینگی کشور 10 برابر شد و اگر بخواهیم به همین عدد در دولت آقای روحانی برسیم، به معنی تکرار عملکرد دولت دهم است به این معنی که در پایان هشت سال دولت روحانی بایستی مقدار نقدینگی در اقتصاد ایران به حدود هفت هزار تریلیون تومان برسد که یقینا به این رقم نخواهیم رسید و بسیار بسیار عدد کمتری خواهد بود.
لیلاز با بیان آنکه اکنون در نادرترین شرایط اقتصادی تاریخ معاصر ایران قرار گرفته ایم، افزود: ظرف 70 سال گذشته و از زمان جنگ جهانی دوم به این طرف در اقتصاد ما سابقه نداشته که دچار پدیده رکود تورمی شده باشیم با اینکه در دنیا نیز تنها سه کشور ونزوئلا، زیمبابوه و ایران دچار این معضل هستند که ایران و زیمبابوه در حال خروج از این وضعیت بوده اما ونزوئلا در این شرایط باقی مانده است.
لازم به ذکر است؛ پیمان قربانی معاون اقتصادی بانک مرکزی در خصوص چرایی افزایش 300 هزار میلیارد تومانی نقدینگی در دو سال ابتدایی دولت یازدهم گفت: بعضا بی دلیل آمار و ارقام سیاسی می شوند درحالی که رسما نباید اینطور باشد.
وی با تاکید بر لزوم برخورد صحیح با آمارهای اقتصادی و پرهیز از سیاسی کاری گفت: در هفته های اخیر به صورت مکرر اظهار نظرهایی درخصوص افزایش 300 هزار میلیارد تومانی نقدینگی از ابتدای دولت یازدهم ارایه می شود که این امر به نوعی نقطه منفی برای سیاست های پولی و اعتباری بانک مرکزی قلمداد می شود.
قربانی با بیان آنکه رشد نقدینگی همگن در دوره دولت یازدهم معادل 22.6 درصد بوده که این رقم از دوران قبل کمتر است، افزود: این رقم در دولت های نهم و دهم (84 تا91) سالانه 27.1 درصد، در دولت های پنجم و ششم معادل 28.6 درصد و در دولت های هفتم و هشتم 24.9 درصد بوده است.
اقتصام (4) 1070**1558
29/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]